כל המידע על מסלול אתרי טיילת ארמון הנציב

🎧 יש גם פודקאסט שווה על טיילת ארמון הנציב! האזינו >>

טיילת ארמון הנציב היא נקודת חובה כדי לעשות ספתח ליום טיול ירושלמי מושלם! מהטיילת המטופחת ניתן לתצפת על ירושלים ולדבר על ראשית ימיה של העיר מנחל קדרון לעיר דוד, מזרח ירושלים והעיר המודרנית של היום. אבל טיילת ארמון הנציב היא לא רק תצפית, יש באזור עצמו המון היסטוריה ואטרקציות לאלו שמוכנים להתבונן לא רק לאופק אלא גם לסביבה הקרובה.

המסלול הוא לא מעגלי ואפשר להתחיל את הטיול ממספר כיוונים שונים ולבקר בנקודות העניין שבמסלול בסדר משתנה, בהתאם לבחירתכם. יש מגוון אפשרויות הגעה בהתאם להיכן שתרצו לסיים את המסלול: האפשרות הכי ירוקה שנותנת הכי הרבה חופש היא להגיע בתחבורה ציבורית לתחנת על"ר/ינובסקי בי"ם. אפשרות אחרת היא הגעה בשני רכבים כשהאחד חונה "ביס פלאנט" י"ם, והרכב השני חונה בחנייה המסודרת של טיילת ארמון הנציב ברחוב דניאל ינובסקי. במידה ומגיעים עם רכב אחד אז חונים בחנייה הזאת בלבד.

מהחנייה של טיילת ארמון הנציב נחצה את הכביש לתחנה הראשונה שלנו במסלול לפארק אמת המים. 

האזינו לפודקאסט וגלו עוד הפתעות מרתקות על טיילת ארמון הנציב:

 

פארק אמת המים החשמונאית

במרכז הפארק המטופח ניצבת בימה עגולה מעוטרת בפסיפס המתאר את מפעל המים הקדום של ירושלים; מאחר והעיר יושבת על הר ובראשיתה התבססה על מעיין הגיחון כמקור המים שלה, תושביה נאלצו למצוא מקורות מים חדשים ככול שהעיר גדלה והתפתחה והצורך במים גבר. קפיצה משמעותית בתחום אספקת המים לירושלים הקדומה, נעשתה ככל הנראה, בתקופה החשמונאית, בעזרת אמת מים באורך של כ-21 ק"מ, אשר הובילה מים בגרביטציה מעין עיטם שנמצא דרומית לירושלים.

באזור ארמון הנציב עדיין נראים בשטח שרידי אמת המים החשמונאית וכוללים נקבה חצובה באורך 400 מטר, שעוברת מתחת לטיילת ארמון הנציב. במרכז הפסיפס המרהיב נוכל לראות את אחד מהפירים המקוריים שנחצבו לנקבה העתיקה. השימוש במפעל המים הזה נמשך גם בתקופה העות'מנית, ועדות לכך קיימת בצורת צינור חרס שעבר במנהרת נקבת אמת המים החשמונאית העתיקה (אפשר לבקר במנהרה בתיאום מול עיר דוד).

נחצה את הכביש שוב לתחנה הבאה מול השער של ארמון הנציב.

על הארמון והנציב

אז ככה, למי מכם שמצפה לארמון בקינגהאם או טירת ווינדזור, הרשו לנו להרגיע אתכם שלא כך המצב, ארמון הנציב הוא שם לקומפלקס של מבנים בסגנון ארט-דקו מנדטורי המאפיין מבנים מונומנטליים אחרים שנבנו בתקופת המנדט הבריטי כמו מוזיאון רוקפלר בירושלים ותחנת הכוח רידינג בתל אביב.

הנציב העליון היה התואר של ראש הממשל המנדטורי בארץ ישראל וארמון הנציב היה מקום מגוריו ובסיס מרכז ההנהגה הבריטית. כיום המבנה המפואר משמש כמפקדה של ארגון האו"ם והכניסה אליו אסורה למבקרים.

במסלול תוכלו להתרשם רק ממבנה השער המנדטורי, אבל אנחנו יכולים לשתף אתכם במידע פנימי שבקומפלקס הארמון ישנם גנים מטופחים, מגרשי טניס וישנו גם חדר ישיבות עם אח, המעוטרת באריחי איזניק מקוריים! טיזר: כאלו אריחים בדיוק, ניתן יהיה לראות בנקודה האחרונה שלנו במסלול: מקום המפגש בין שתי הטיילות שעל שלטיהן משובצים אריחים מודרניים בהשראת אותו הסגנון בדיוק.

כעת נמשיך על רחוב על"ר עד לתחנה הבאה - גן הסבלנות

גן הסובלנות

הגן תוכנן על ידי האדריכל שלמה אהרונסון, בהמשך לקומפלקס של טיילת ארמון הנציב. בגן תוכלו לראות את קיר הסובלנות, שעליו רשומים שמות ערים, גופים ציבוריים ועמים מכל רחבי העולם אשר הביעו הזדהות עם ערכי עקרון הסובלנות, ואת פסל הסובלנות שיצר האמן: צ'סלב דז'וויגאי.

הפסל מתאר שני חצאי עמוד שבור, ומתוך השבר צומח לו עץ זית כסמל לשלום, הפסל נתרם במטרה לקדם את השלום והסובלנות בעקבות הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ונתרם על ידי הנדבן הפולני: אלכסנדר גודזובאטי.

נמשיך משם בהמשך רחוב על"ר ואז נרד למטה לטיילת ריצ'רד ורודה גולדמן, נלך לאורך הטיילת שמקיפה את מתחם ארמון הנציב.

טיילת אחת או שלוש טיילות?

טיילת ארמון הנציב היא שם כללי לאזור שלם על הר-אצל, אבל האם ידעתם שבעצם ישנן שלוש טיילות שונות, וכולן ביחד מרכיבות את טיילת ארמון הנציב?! בניית הטיילות התאפשרה בזכות תרומתם של פילנתרופים שעל שמם נקראות הטיילות והן טיילת גבריאל שרובר, טיילת האז וטיילת ריצ'רד גולדמן.

הטיילת הראשונה שנבנתה הייתה טיילת האז: היא בנויה בראש הרכס, נחנכה בשנת 1987, וקרויה על שם בני הזוג וולטר ואליס האז. אורכה כ- 600 מטר ורוחבה כ-6 מטרים. הטיילת נבנתה על פי תוכניתם של 3 אדריכלים: שלמה אהרונסון, יהודית גרין ולורנס הלפרין, וצורתה המישורית שומרת על צורת הרכס עליו היא בנויה. הטיילת נבנתה צורת אמת מים עתיקה השואבת השראה משרידי אמות המים שנתגלו באזור וברחבי הארץ.

הטיילת השנייה שמערבית לטיילת האז היא טיילת שרובר: היא קרויה על שמו של גבריאל שרובר, בנייתה החלה לאחר הקמת טיילת האז בשנת 1987 והסתיימה לאחר שנתיים. היא אף נבחרה לאחת מהיצירות האדריכלות שייצגו את ישראל בשנת 1991 בביאנלה של ונציה. טיילת שרובר עוצבה ע"י האדריכל שלמה אהרנסון ושואפת בתכנונה לדמות שני עולמות בעת ובעונה אחת, כאשר עולם אחד עירוני והשני מדברי.

הטיילת שכעת אתם הולכים אליה היא הטיילת השלישית והאחרונה שנבנתה והיא נקראת ע"ש ריצ'רד ורודה גולדמן ותוכננה ע"י האדריכל לורנס הלפרין. הטיילת נפתחה לקהל בשנת 2003 ומתחברת לטיילת האז – התחנה הבאה שלנו.

כעת נתקדם לטיילת האז. בהמשך הטיילת ישנם שירותים ציבוריים לאלו שצריכים הפסקה. ולאחר מכן נמשיך לאורכה עד לנקודת המפגש עם תחילת טיילת שרובר.

תצפית טיילת האז

מנקודה זו סוף סוף ניתן לראות את התצפית המרהיבה הצופה על ירושלים מכיוון דרום! מהתצפית אפשר לראות ביום טוב את הנוף של העיר העתיקה, את כיפת הסלע המוזהבת, כיפת בית הכנסת "החורבה" הלבנה, מבנה כנסיית הדורמציון, מגדל של האוניברסיטה העברית הרי מואב, מדבר יהודה ועוד ועוד.

בסוף ההליכה נגיע לכניסה של טיילת האז. שם תוכלו לראות, כפי שהבטחנו, את האריחים הססגוניים בסגנון איזניק, המשובצים בשלטי האבן במעבר בין טיילת האז לטיילת שרובר.

מנקודה זו, ניתן לחזור לרכב ולסיום המסלול להיום, או לאלו מכם שעדיין רוצים להמשיך ולטייל, אתם מוזמנים להמשיך להליכה נעימה ופסטורלית לאורך טיילת שרובר, כ- 900 מ' עד ל"יס פלאנט" בו השארנו את הרכב השני.  

עובדה מפתיעה על טיילת ארמון הנציב – המקום בו נחגג חג הסיגד בישראל!

חג הסיגד המפורסם שנחגג בכ"ט בחשוון, 50 יום לאחר יום הכיפורים. אז מתאספים חברי קהילת ביתא ישראל - הקהילה של יהדות העדה האתיופית, בטיילת ארמון הנציב! חג הסיגד נחגג במסורת יהודי אתיופיה מזה מאות שנים ומשמעותו עוסקת בחידוש הברית בין אלוהים לעם ישראל, יחד עם ביטוי הערגה לציון.

הטקס נערך בראש הר גבוה, כזיכרון של מעמד הר סיני וקבלת התורה, והחג עצמו הוא יום של צום, בקשת מחילה על חטא, מקור להתחזקות במצוות והזדמנות למפגש חיבור וגיבוש בקרב קהילת ביתא-ישראל המתאספת לחגוג מידי שנה את החג ממש בנקודה זו.