כל המידע על נחל קטלב ומערת הנטיפים
הטיול כולל שני חלקים: טיול בנחל קטלב וביקור במערת הנטיפים (מערת שורק) – בהחלט ניתן לבצע כל אחד מהחלקים בנפרד.
הטיול בנחל קטלב מתאים לכל המשפחה בכל עונות השנה. למסלול 2 ווריאציות: מסלול מעגלי שאורכו 6.5 ק''מ ונמשך כ-4 שעות. מסלול זה כולל עלייה קשה וממושכת בחלקו השני והוא מתאים למיטיבי לכת בלבד. אפשרות אחרת היא להנות רק מהמסלול במורד הנחל בו ממתין רכב איסוף בחניון אשר על גדת נחל שורק. ובמקרה זה יש להשאיר רכב בסוף המסלול.
הביקור במערה הנטיפים מתאים לנכים ולעגלות ילדים והוא בתשלום. בגלל מגבלות הקורונה יש להזמין ביקור מראש באתר רשות הטבע והגנים »
איך מגיעים
מגיעים לכביש 38 (שער הגיא-בית שמש-בית גוברין) ופונים לבית שמש בכניסה המרכזית בעקבות השילוט למערת הנטיפים. עוברים את בית שמש בנסיעה על כביש 3866 וממשיכים בכביש עד לפניה שמאלה לכיוון נס הרים ובר גיורא (שימו לב לשילוט המפנה לעבר מערת הנטיפים). בצומת זה פונים בעקבות השילוט שמאלה ומתחילים לטפס עם הכביש (3866). לאחר 9 ק''מ, רואים משמאל תחנת מידע של רשות הטבע והגנים [1]. מיד עם הירידה מהכביש לעבר תחנת המידע ישנה פניה ימינה לדרך עפר, שמובילה לחנית הרכבים לנחל קטלב [2].
למסלול שאינו מעגלי: למי שלא רוצה לטפס בחזרה לרכב לאחר הירידה בנחל (העלייה מומלצת למיטיבי לכת בלבד), מומלץ להשאיר רכב נוסף בסוף המסלול. לרחבת החניה של סוף המסלול הקווי יש לחזור לכביש ממנו באתם, שם ממשיכים שמאלה עוד כ-200 מטר על כביש 3866 עד לצומת בה פונים שמאלה לכיוון ירושלים (כביש 386). לאחר כ-5 ק''מ, מיד לאחר הנקודה בה הכביש חולף בגשר מעל מסילת הרכבת [5], ישנה פניה שמאלה לדרך עפר טובה המסומנת בסימון שבילים אדום. סעו עם דרך זו כ-3 ק"מ עד לחניון תחנת הרכבת בר גיורא, שם יש להשאיר את הרכב השני. הנסיעה בדרך העפר נגישה לכל רכב, אולם יש קטעים טיפה משובשים ולכן מומלץ לנסוע לאט.
הגעה בתחבורה ציבורית:
מירושלים יש לקחת אוטובוס ולרדת בצומת נס הרים.
נחל קטלב
ממגרש החניה [2] יורד שביל המסומן בסימון שבילים שחור לעבר נחל קטלב. הנחל, שנקרא על שום עצי הקטלב הרבים השזורים לאורכו, הינו יובל של נחל שורק. פירוש המילה שורק הינו זן משובח של גפנים. מציאת גתות רבות באזור זה מסייעת להבין שגידול גפנים היה אחד מענפי העיסוק העיקריים של תושבי הרי יהודה בתקופות השונות. גם כיום רבים היקבים באזור זה.
נחל שורק, הנחל הגדול ביותר המנקז את הרי ירושלים זורם ונשפך לים התיכון מצפון לקיבוץ פלמחים. הנחל משמש כיום להזרמת מי הקולחין של שפכי העיר ירושלים וסביבותיה לעבר הים. בשנים האחרונות הוקמו מספר מפעלי טיהור לאורכו וכיום המים שזורמים בו אמנם אינם טובים לרחצה ושתייה אך הם יכולים לשמש להשקיה בחקלאות. ראו גם בהקשר מסלול טיול בשפך נחל שורק. כמו נחל שורק, גם נחל קטלב הינו תלול יחסית והוא מאבד גובה רב מאזור בר גיורא שנמצאת בגובה 700 מטר מעל פני הים לעבר נחל שורק, שבאזור זה נמצא בגובה של 400 מטר מעל פני הים.
לאחר 10 דקות הליכה לערך, השביל השחור יורד כ-150 מטר ואז מתפצל ממנו שביל אדום המוביל לתצפית על נחל שורק (שביל נופי). אנו נמשיך עם השביל השחור שיוביל אותנו לאחר כ-200 מטר לעבר עין גיורא [3] שהינו מעיין הקטן הנובע לתוך בריכת אבן אטומה אך לא תמיד כל כך נקייה. המעיין לא תמיד נובע ונכון לתחילת הסתיו של שנת תשע"ו (2015-16) הבריכה היתה ריקה ממים. בעבר, סביב למעיין גדלו בוסתנים שכללו בעיקר עצי שקד וזית אך כיום נמצא בעיקר צמחי בר כגון: נענע משובלת, פטל קדוש שפרותיו מתוקים לחיך, ערברבה שעירה ועוד. במעגל מעט יותר רחוק מהמעין נוכל לפגוש את הסירה הקוצנית והאזוב המצוי שנמצאים סביב. אם נבוא בחודשי החורף והאביב נוכל למצוא רקפות, כלניות ,פרגים ושאר פרחים מרהיבים ביופיים.
בדומה למאות מעיינות אחרים בהרי ירושלים, גם עין גיורא הינו מעיין שכבה. כאשר המים יורדים באזור שמעל לעין גיורא, הם מחלחלים באבן הגיר עד שהם מגיעים לשכבת סלע האטומה למים. מי הגשמים זורמים מתחת לקרקע על השכבה האטומה עד שהם מוצאים מקום בו הם יכולים לפרוץ החוצה. אחד המקומות הללו הוא עין גיורא. מכאן גם נקל להבין כי כמות הגשם משפיעה מאוד על ספיקת המעיין (ראו איור מעיין שכבה). מעין גיורא נמשיך עם השביל השחור עוד כ-150 מטר עד שנגיע למפגש שבילים עם שביל כחול. השביל הכחול עובר על צלע הנחל וזהו השביל בו יחזרו אלו שעושים את המסלול המעגלי. אנו נמשיך עם השביל השחור לעבר אפיק הנחל.
משני צידי השביל מלווים אותנו ללא הרף נציגי החורש הים תיכוני: האלון המצוי, האלה, החרוב, וכמובן הקטלב אדום הגזע. הגזע השונה והיפה הביא רבים לשזור אגדות סביב הקטלב. נביא אחת כאן ואת השאר תוכלו למצוא בדף על הקטלב המצוי.
אגדה על הקטלב
באחד מכפרי ההר התגוררה נערה יפיפייה, שכל בחורי הכפר חפצו להתחתן איתה. ויותר מכולם אהב אותה מחמוד, בנו של העשיר והתקיף בפלחים. הוא חיזר אחריה בסתר בעת שהלכה לשאוב מים מן המעיין לביתה, והוא מצא חן בעיניה והיא השיבה לו אהבה. ויבוא מחמוד אל אביו ויגלה לו את צפונות ליבו, ויבקשו ללכת אל הוריה ולבקש את ידה, אך האב סירב, ולא נימק סירובו לבנו. וסיבת הסירוב הייתה תאוותו המושחתת, כי חפץ הזקן לקחת לעצמו את היפיפייה לאישה שנייה בעת זקנתו. והבחור מחמוד שיקע צערו בעבודה קשה, ויהי בשדה יומם ולילה עם צאן אביו. ובאחד הימים, הגיע האב לבקר את צאנו הרועה בשולי החורש, פנה אליו הבן שנית וחזר על בקשתו, והאב ברוע ליבו דחה את משאלו ואמר: לא אוכל למלא בקשתך, כי חפצתי אני לשאת את הנערה לאישה, והיא תהיה אמך החורגת.
הבחור הנדהם וניסה לרכך את לב האב, אך זה היקשה עורפו. ותפרוץ ביניהם מריבה קשה, ומריב שפתיים עברו לתגרת ידיים. ובחמתו הניף הבן את מקלו על אביו, ויכהו בראשו מכה אדירה, ויהרגו. ומן המקל המוכתם בדם הרצח, צמח עץ אדום הנקרא קאתיל, כלומר ההורג או הקוטל, ובעברית: קטל-אב.
המשך המסלול
ניתן לראות כי האדמה רטובה, דבר המעיד על מי תהום הקרובים לפני השטח. מי תהום אלו נחשפים פעם נוספת בעין קטלב המרוחקת כ-500 מטר ממפגש השבילים שעברנו. ניתן לראות כי ליד המעין ישנו סכר בטון ישן ושבור. סכר זה הוקם בימי המנדט הבריטי ושימש לאגירת מים ששימשו להסקת דודי הקטרים שנעו משנת 1882 בקו הרכבת ההיסטורי תל אביב-ירושלים.
אנו ממשיכים עם השביל למטה לעבר נחל שורק. בדרכנו נראה חומות אבן רבות, אלו הן טרסות המעידות על השימוש החקלאי שנעשה בקרקע בתקופות קודמות. לאחר הליכה של כ-1.5 ק''מ באפיק הנחל, שאותנו מלווה צינור בטון גדול המשמש להעברת מי שתייה לישובים בר גיורא ורמת רזיאל, נגיע לגשר הרכבת. במקום נקודת פיצול שבילים שחור-ירוק. בנקודה זו, ניתן לעלות בזהירות שמאלה (עם הסימון הירוק) ולהבחין בתחנת הרכבת הישנה של בר-גיורא [4]. לסיום המסלול הקווי בנחל קטלב יש לעבור מתחת לפסי הרכבת. כעת, מטרים בודדים יפרידו בינינו לבין המים המטוהרים הזורמים בנחל שורק. לאלו שהשאירו רכב בנקודת סיום זו יש להמשיך על השביל שעובר לאחר 50 מטר בגשר ברזל קטן מעל אפיק הנחל לעבר הגדה הצפונית, שם מחכה הרכב.
מסילת הרכבת לירושלים
בשנת 1892 נשמעו צופרי רכבות כאן בנחל לראשונה ולמעשה היו אלה הצפירות הראשונות במזרח התיכון של הפלא הטכנולוגי הקרוי רכבת. הנסיעה מתחנת הרכבת ביפו לירושלים שאורכה הוא 82 ק"מ, ארכה בזמנו ארבע שעות, ואף אחד לא חשב להתלונן. למעשה הרכבת שהגיעה לירושלים עוררה עניין גדול והתפעלות עצומה עד שאפילו מחייה השפה עברית, אליעזר בן יהודה, פירסם שיר על הרכבת בעיתונו החבצלת:
שמעו המונים:
נהמת הקיטור היא נהמת ניצחון ההשכלה על הבערות,
העבודה על העצלות,
חכמה על ההבל,
הקידמה על האחור,
השכל על הסיכלות,
ניצחון הרוח הצח והמבריא על רוח הקוטב והמרירי,
ניצחון המשכילים על המהבילים.
שימחו מאורי האור, משכילי ירושלים.
בשנת 1998 נסגר קו הנוסעים בין ת"א לירושלים עקב בעיות תחזוקה. לפני סגירתו, הופעלה בקו רק רכבת נוסעים אחת ביום לכל כיוון ורכבות משא מזדמנות, כך שהסגירה לא גרמה לשינוי תפעולי או מסחרי משמעותי ברכבת. עם זאת, חשיבותו הסמלית של הקו, שהיה חלק מקו הרכבת הראשון שנבנה בארץ, עוררה את התקווה ברכבת כי יימצא במהרה התקציב לשדרוגו שיאפשר להפעילו מחדש. ב-13 ביוני 2001 החליט שר התחבורה דאז, אפרים סנה, להתחיל מיד בשדרוג הקו הקיים לירושלים, במקביל לתכנון הקו החדש והמהיר דרך מודיעין ונתב"ג (קו A1 שפיתוחו נכון לקיץ 2018 עומד לפני סיום לאחר יותר מעשור). עלות השדרוג הוערכה באפריל 2003 בכ-420 מיליון ₪. בקו המשודרג עדיין ישנה מסילה בודדת לכל אורכו והפרויקט חולק לשניים. תחילה בוצע שדרוג הקטע שבין צומת נען לתחנת בית-שמש (כ-22 ק"מ). קטע מסילה זה כולל שיפוץ מספר גשרים, הקמת תחנה תפעולית (בה ניתן לבצע מפגש רכבות) בתחנת נחל שורק ההיסטורית ויישור התוואי באזור המפגש עם כביש חוצה ישראל ובמפגשי כביש נוספים בהם בוצעו הפרדות מפלסיות. הקטע השני הוא הקטע שבין תחנת בית-שמש לקצה הקו בתחנת ירושלים המקורית, שמכונה כעת 'החאן' (בסך הכל כ-36 ק"מ), ובו ישנן שתי תחנות תפעוליות - בבר גיורא ובביתר, שתיהן באתרים קיימים של תחנות תפעוליות בנוסף לשתי תחנות נוסעים חדשות: במלחה ובגן החיות התנ"כי. בתאריך 9/4/2005 נחנכה ברוב טקס תחנת הרכבת במלחה, ורכבת ראשונה ועליה ראש הממשלה דאז, אריאל שרון נסעה על הפסים המחודשים בין תל אביב לירושלים. משך הנסיעה כיום בין תל אביב לירושלים הוא שעה וארבעים, והוא אינו עונה על הצרכים הנדרשים מקו רכבת המקשר לבירה.
תחנת הרכבת בר גיורא והמסלול המעגלי
תחנת הרכבת בר גיורא שכאמור כיום משמשת כתחנה תפעולית- מקום בו שתי רכבות יכולות לחלוף אחת על פני השנייה. ניתן לראות כי המבנה הישן אטום כולו וממתין לשיקום. להולכים במסלול המעגלי יש לעלות על הגשר ולעקוב אחר הסימון הירוק לכיוון מערב, כאשר נחל שורק נמצא מימינכם.
השביל הירוק, שתחילה עובר בסמוך למסילת הרכבת, לאט לאט מתרחק לעבר בר גיורא ולוקח אותנו בעליה לא קלה לעבר דיר א-שייח' - מתחם שבו קבר השייח' באדר ומסגד מרשים, ששירת את תושבי הכפר הערבי ששכן במקום עד שנת 1948 [6]. בחצר המסגד, אליו ניתן לרדת במדרגות אבן, ישנו בור מים. מדיר א-שייח', נמשיך עם השביל הירוק עד שנגיע למפגש עם השביל הכחול. פניה שמאלה תיקח אותנו לעבר בר גיורא וחניית הרכב, אך אנו דווקא נבחר בפניה ימינה, ונסטה מעט מן השביל כדי להגיע לנקבת מעיין. סטייה זו אינה חובה, והיא מאריכה את הדרך בכחצי שעה. אלו שאינם רוצים בה (מפסידים), יכולים לפנות שמאלה ולעקוב אחר הסבר שבהמשך.
להולכים למעיין, נפנה ימינה בפיצול השבילים, עם השביל הירוק שעד מהרה מגיע לפיצול נוסף, בו ניקח שוב את הנתיב הימני עם השביל שצבעו כעת שחור. לאחר כ-7 דקות הליכה, נראה בצד ימין סטייה מן השביל בסימון שבילים שקוף [10]. שביל זה יוביל אותנו אך מהרה לנקבה בסלע. הנקבה הקצרה מסתיימת בבריכת מים תת קרקעית שעומקה גם בחודשי הקיץ הוא כחצי מטר ומימיה זכים וצלולים. מומלץ לרחוץ.
לאחר הביקור במעיין, נחזור למפגש השבילים (זה שעזבנו כדי לעשות את הסטייה לעבר המעיין), ונבחר הפעם את הפניה במעלה הנחל עם השביל הכחול. אנו נלך עם השביל המטפס אט אט במעלה הנחל במשך 2 ק''מ, עד שנגיע למפגש עם השביל השחור, אותו עזבנו כשירדנו לתוך אפיק הנחל בדרכנו מטה. מכאן נמשיך ישר בחזרה לעין גיורא ומגרש החניה.
מערת הנטיפים
ניתן לומר כי הביקור במערת הנטיפים הוא ביקור חובה. ניתן לשלבו לפני או אחרי ההליכה בנחל קטלב. מתחנת המידע של בר גיורא נוסעים מערבה עם הכביש עד לפניה ימינה לכביש המוביל למערת הנטיפים [7]. בצומת זו תוכלו לראות אנדרטה בצורת מגן לזכר החללית צ'לנג'ר. היער באזור שניטע על ידי קק"ל נקרא פארק עצמאות ארה''ב ומומלץ להמשיך לפיקניק בו בתום הטיול.
נמשיך עם הכביש למערת הנטיפים. לאחר כ-1 ק"מ נראה הפניה ימינה לחוות גבינות עיזים [8]. זוהי חוותה של בני משפחת יערן שרועים את העיזים במרעה טבעי, חולבים אותן ואף מייצרים את הגבינות לבד לבד, הכל טבעי ללא חומרים כימים שונים. מומלץ בחום לקנות מאחת הגבינות וכיכר לחם שנאפתה במקום ולאכול בפיקניק.
מחוות יערן נחזור לכביש ונמשיך למטה לכיוון מערת הנטיפים (שמורת טבע בתשלום) [9]. מערכת הנטיפים הידועה בשם מערת שורק או מערת אבשלום (על שם אבשלום שוהם שנפצע בזמן שירותו בסיירת שקד ונפטר ב-4.2.74), קיימת זה מיליוני שנים אלא שאנו לא ידענו זאת. רק בשנת 1968, שעה שעובדי מחצבת הר טוב פיצצו את סלע הגיר באזור כדי לספק חצץ לבניה, נתגלה הפתח למערה המרשימה. גם כעת ניתן לראות את המחצבות מהכניסה למערה.
נטיפים וזקיפים הן תופעות קארסטיות, דהיינו תופעות שנגרמות בעקבות המסת המים את סלע הגיר. המסה זו לוקחת מיליוני שנים אבל היא יוצרת צורות מרהיבות. הסיור במערה, שמלווה לרוב במדריך מטעם רשות הטבע והגנים, חושף לפנינו את יופיו של הטבע ועוצמתו. בין הזקיפים והנטיפים נוכל לדמיין עוגות קצפת, כרוביות, את שלגיה ושבעת הגמדים, המכשפה ועוד ועוד. אולי המקסימים ביותר הם דווקא רומאו ויוליה - נטיף וזקיף שבמשך מיליוני שנים מתקרבים אחד לשני אף עדיין לא נוגעים. אם תסתכלו מקרוב, תוכלו לראות שעדיין מטפטים מים מהנטיף ואולי בעוד 100 שנה המרווח יסגר. נבוא לבקר אז שוב. אין צורך בפנסים. ישנה גישה לנכים למערה.
מידע שימושי
שעות פתיחה:
-
בשעון חורף: ראשון – חמישי ושבת, 8:00-16:00, שישי וערב חג, 8:00-15:00 | בשעון קיץ: ראשון – חמישי ושבת, 8:00-17:00, שישי וערב חג: 8:00-16:00
-
כניסה אחרונה שעה לפני סגירת השמורה
עלויות:
עלות רגילה: מבוגר: 28 ₪, ילד / אזרח ותיק: 14 ₪, סטודנט: 24 ₪ | עלות בקבוצה: מבוגר: 24 ₪, ילד: 12 ₪
לפרטים נוספים: 02-9911117
שתי אגדות על הנטיפים
האגדה על הנסיכה ואהוב ליבה
לפני שנים רבות בארץ רחוקה, חיה נסיכה יפיפייה. יום אחד החליט המלך
שעל הנסיכה להינשא. נשלחו שליחים לכל רחבי הממלכה לבשר את הבשורה.
למחרת הגיעה קבוצה גדולה של נכבדים, רוזנים, שרים חשובים, נסיכים
ועשירים מופלגים. כולם חפצו להינשא לנסיכה, הם הביאו עימם תשורות
ומתנות לרוב, אך הנסיכה בחלה בכולם. ליבה הלך שבי אחרי עלם חמודות
שעבד בחצר הארמון. כמובן שהדבר אינו אפשרי, הכיצד תינשא נסיכה לנער
פשוט, בנו של סנדלר הארמון? אהבת השניים רבה הייתה, והנסיכה עמדה
בסירובה להינשא לאחר. אף אחד לא מצא חן בעיניה. אביה כעס מאוד, והחליט
להרחיק את ביתו מהעלם, ולהענישה. לכן בנה מגדל גדול עם צריח, וסגר את
ביתו בחדרון למעלה.
הנסיכה, ליבה נשברה בקרבה, געגועיה לעלם רבו. ישבה בחלון ובכתה מרה. העלם שישב מתחת למגדל בלע את דמעותיה בשקיקה. המלך לא ויתר והשאיר את ביתו כלואה במגדל למעלה. הנסיכה בוכה, והעלם בולע דמעותיה, וכך במשך השנים התקרבו זה לזו, ואולי יבוא יום והם יפגשו. הנסיכה צונחת מטה, אט אט, בעקבות דמעותיה, והעלם מטפס וגובה מהדמעות שהוא בולע.
האגדה על הנערה קרסטי
מעשה בקרסטי, נערה מפונקת מבית עשירים שביקשה להיות הנערה היפה ביותר בעולם. בעודה מטיילת באזור זה פגשה במכשף רב עוצמה שהתחפש לעני מרוד וביקש ממנה קצת אוכל ובגד חם. אך קרסטי, שהייתה מאוד אגואיסטית וחסרת התחשבות, צחקה עליו והמשיכה בדרכה. בהמשך הדרך פגשה שוב במכשף שהתחפש הפעם לנסיך עשיר ויפה תואר ומייד פנתה אליו ובירכה אותו לשלום. בעוד הם משוחחים שאל אותה המכשף בדמות הנסיך מה הייתה רוצה יותר מכל דבר אחר בעולם. ענתה קרסטי: להיות היפה ביותר בתבל. הפך הנסיך חזרה למכשף ואמר: בגלל שבפנים נשמתך כה שחורה ומכוערת אהפוך גם את חיצוניותך לכזו. ואכן קרסטי הפכה לנערה פוזלת, בעלת אף נשרי ושפתיים מצומקות, בפיה הייתה שן-כן שן-לא, רגליה עקומות וגופה כולו חסר פרופורציות. מרוב בושה התחבאה קרסטי במערה והחלה מתחננת בפני המכשף כי יהפכה לאבן. הקוסם נכנע לרחמיו והפכה לאבן. מאז ועד היום ישנן מערות קרסטיות בעלות שן עליונה (נטיף) ושן תחתונה (זקיף).
היי,
מה תרצה לכתוב על "נחל קטלב ומערת הנטיפים"?
עין גיורא יבש נכון לעכשיו. עין קטלב גם אינו נובע.
תחנת הרכבת בר גיורא והמסלול המעגלי:
סימון השבילים השקוף כמעט ונמחק ויש להיות עירניים. עומק המים בנקבה נכון לעכשיו הוא כ20 ס"מ.
מערת הנטיפים:
חוות יערן נסגרה ועברה לפ… ורטוגל.
בעקבות הקורונה חובה לשריין ביקור במערת הנטיפים באמצעות אתר האינטרנט.
היינו שלושה אנשים בכושר ממוצע ולקח לנו 4.5 שעות בהליכה… נינוחה ועם שתי עצירות ארוכות.
טיול חביב מאוד , המקום ירוק וחלק ממנו גם מוצל , מתאים יותר לחודשים מרץ אפריל. הטיפוס לא קל למי שלא מורגל בהליכה בשטח, מסלול בדרגה בנונית+.
עשינו את המסלול המעגלי בנחל קטלב כפי שמתואר כאן, בתחילת מאי. המסלול יפה מאוד, ירוק ורובו מוצל. אנחנו זוג צעיר, ולקח לנו 4 שעות ללא עצירות רבות מדי. העלייה ברובה לא קשה, אבל היא די ארוכה ויש חלקים תלולים. מי שמטייל ע… ם ילדים קטנים, שיקח בחשבון שיצטרך לסחוב אותם. שתי נקודות שרציתי לציין:
1. בסה"כ המסלול מסומן ומשולט היטב, אבל יש נקודה אחת מעט בעייתית בעלייה בשביל הירוק, קצת אחרי תחנת הרכבת. יש שם מקום שבו השביל פונה פניית פרסה אנחנו המשכנו ישר וקצת הסתבכנו. צריך להיות עירניים.
2. לגבי הסטייה לשביל החור לביקור בניקבה - כשאנחנו ביקרנו הניקבה הייתה די מבאסת. המון יתושים. ממש לא התחשק לנו להיכנס. בקיצור, אפשר לוותר על הסטייה מהשביל ולפנות לשביל הכחול.
המסלול מגניב מאוד. בתיאור המסלול כדאי לשנות את הפסקה שאומרת לפנות שמאלה בכביש 386 לכיוון שביל העפר, לא רק שזו פניה מסוכנת, זה קו הפרדה לבן ועומדת שם משטרה ומחלקת דוחות בסופ"ש. זהירות!
לא לפנות שמאלה בקו לבן בכניסה לשביל של נקודת הסיום! משטרה מחכה בשיחים, 500 שח ו6 נקודות. להמשיך עד שאפשר להסתובב אחרי כמה מאות מטרים.
היינו ארבעה צעירים בני 27-30, מסלול ממש כיפי ומעניין, נוף משגע, עלייה נחמדה בסוף, היה מצוין
מומלץ להתחיל בתחנת הרכבת, ללכת במסלול השחור ולחזור בכחול. בדרך זו הטיול מתאים לכל אחד ואין אף עליה קשה. היינו אתמול. מקסים. המון פטריות ענקיות
טיילנו בנחל קטלב בתאריך 19.9. ביצענו את המסלול המעגלי היורד בשחור ועולה בכחול דרך חורבת דיר א שיח. לקח לנו כ 6 שעות. הטיול היה במסגרת הדרכת קבוצת נוער בת 40 מטיילים. העלייה בכחול אכן מיועדת למטיבי לכת. המסלול … טרם פורח.
מסלול מעגלי מעולה לאביב. היינו בשבת האחרונה, 25.4.15 והיה מדהים, הכל ירוק ופורח ונוף משגע ומשתנה לאורך הדרך. לא מומלץ ביום חם, שאז העליות מעיקות יותר.
בניגוד להמלצה כאן, התחלנו את המ… סלול מתחנת הרכבת הישנה, מה שמקצר את המסלול הרגלי (חוסך את הירידה והעלייה בשביל השחור לכיוון בר בהר) לקח לנו 3 שעות בנחת עם עצירות פה ושם(בלי הסטייה לניקבה). התחלנו בעליה לכיוון דיר א-שיח בירוק, אחר המשכנו בכחול, וחזרנו עם השחור.באופן הזה, משאיר את הקטע הקל והמתוק(הירידה בשחור) לסוף.
לכל המעוניינים להשאיר רכב בחניון רכבת בר גיורא. לאורך כביש 386 יש קו הפרדה כפול. אסור לפנות שמאלה!!!!! עומדים שם שוטרים מאחורי השיחים ונותנים דוחות . קנס של 500 ש"ח ו-6 נקודות.
עשינו את המסלול אתמול, יום חם למדי.
מסלול מעגלי התחלנו עם סימון שבילים שחור, המשכנו לירוק, משם לכחול ואח"כ חזרנו לשחור.
סה"כ לקח לנו קצת פחות מ4 שעות. היה חם, מקומות רבים אינם מוצלים.
רצוי לקח… ת לפחות 3 ליטר מים. הירידה סבירה ונעימה יחסית לקטלב. עליה בשביל הירוק קצת קשה, אח"כ יש הליכה סבירה ודי מישורית באיזור מוצל עד דיר א שיך. אחרי דיר א שיך יש מקומות קצת יותר בעייתיים להליכה בגלל צמחייה וצרות השביל. מעבר- העליה בשביל הכחול קשה למי שאינו בכושר סביר.
המסלול מתאים לכלבים הנמצאים בכושר!
מסלול יפה מאד ומומלץ .
לשני צעירים זה לקח 3.5 שעות כולל ביקור במעיין.
במספר קטעים כנראה לאחרונה, נפלו עצים שחוסמים את השביל ואת הסימונים .
לגבי המעיין - המרחק מהסימון השקוף הוא בערך 10 מטרים . רק שפשוט הוא נסתר … בגלל עצים שקרסו.
צריך להשאר באותו קו גובה , אין מה לרדת/לעלות מבחינת גובה ולחפש את המעיין בסמוך לסלע. אתמול לא היו שם הרבה מים אבל הוא מרשים מבחינת העומק שלו
נוף מדהים לאורך כל המסלול, מקום נחמד, אוויר טוב וצלול, מקום עם שקט.. אבל השביל לא ממצה את עצמו, הנוף אותו נוף לאורך כל השביל ולא ניתנת חוויה נוספת מעבר לו.
אני ואישתי עשינו את הטיול במאי ומאוד נהנינו.
את הסימון השקוף שמוביל לעין טורה קשה לראות, הוא נראה כמו קשקוש על האבן עם הסימון השחור, אבל אם יש GPS ואת המפה הבאה זה משחק ילדים :-)
http://osm.or… g.il/IsraelHiking/IsraelHikingMap.html?zoom=15?lat=31.742657212012578?lng=35.0778865814209
גילוי נאות, אני אחד היוצרים של המפה.
יצאנו היום למסלול המעגלי הארוך. ירדנו את נחל קטלב, הלכנו לצד הרכב מעל נחל שורק, עלינו לכיוון שרידי הכפר של דיר א שיח - ביקרנו במעיין (היה ללא ספק שווה) - מי היה מאמין שיהיו שם מים בסוף הקיץ. ועלינו חזרה לרכב לאחר מכן דרך… השביל הכחול כמתואר כאן. מומלץ בחום!!!
אנא אספו את הזבל עמכם וכן את ניירות הטואלט - בסוף גם הפינת חמד הזאת תהרס.
אתמול נסענו לנחל קטלב. המסלול יפה אך לא קל. לא היו מים ושום פריחה. אפילו הירוק לא ירוק ולכן כמה שהנוף יפה זה לא זה. השילוט לא טוב ומבלבל וחבל. כנראה עדיף להגיע למסלול בחורף ובלי קשר לעונה יש לעשות משהוא בקשר לשילוט
כרגע חזרנו והמסלול לא מיועד לנכים או עגלות לפחות לא המסלול של הירידה לנחל והעלייה מדיר א-שח.
הלכנו קרוב ל4 שעות והיה מסלול מדהים בנופיו, העלייה לא קלה אך עם זאת לא קשה.
אין מים אבל יש המון מבקרים ומטיילים באזור שבאים עם יל… דים.
מה שכן כשעושים את המסלול המעגלי, דיי התברבנו ולא מצאנו את הסימון חזרה, פשוט טיפסנו איפה שהיה והגענו למעלה ומצאנו את השביל הכחול לחזור.
אז שימו לב ותחפשו טוב, כי הטיפוס לא הכי נעים עם כל הקוצים למרות שזו הייתה חוויה.
הגעתי לשם הליכה נטו.
אני הגדרתי אותו כמסלול נוף. נוף מדהים ודרך לא קשה במיוחד, אך גם לא קלה.
העלייה בהחלט לא קצרה - לקח לי שעה לעלות חזרה מנחל קטלב, בשילוב ריצה קלה.
בנחל שורק לא הייתי - אוליי כך הייתי זוכה לראות טיפת מים או… בן אנוש,
נחל קטלב היה ריק מאדם!! וכך גם ממים. לא הופתעתי.
לקח לי לא מעט זמן למצוא את הכניסה לנחל קטלב/שורק.
הכי ברור להבנה - הכניסה היא מ"ברבהר" (בר בהר) המסעדה שנמצאת בתחנת המידע של קק"ל, נמצאת מעט מזרחה על כביש 386, ליד בר-גיורא בין צומת נס-הרים לצומת צור הדסה.
במסעדה לא אכלתי, אך האנשים שם היו מסבירי פנים והיא עושה רושם טוב.
אחזור לסיבוב נוסף בקרוב.
עשינו היום את המסלול המעגלי המלא (חנינו בבר גיורא ליד בר בהר). בהחלט לא מסלול קל ובודאי לא מתאים לנכים, אבל איזה יופי! נופים מגוונים בתחום קטן יחסית, פריחה מיוחדת ונוף כמו באגדות.ראינו סחלבים פרפרנים, דבורנית דינסמור,… רקפות,כלניות,יקינטון ועוד...רוצו מהר לפני שהקיץ יתנפל עלינו! יש טעות בהנחיות: למי שרוצה ללכת אחרי דיר א-שייח' לנביעה - צריך להמשיך ימינה עם המסלול הירוק (לא הכחול). בכחול פונים שמאלה וחוזרים חזרה לחניון. תהנו...
מסלול יפיפה, הייתי היום.
ממליצה לעשות את המסלול השחור המתחיל בבר גיורא ולחזור עם הכחול. אני ואחי חזרנו דרך הירוק שהוביל להתחלה של מסלול נחל שורק ומשם לקחנו טרמפ חזרה לבר גיורא. העליה הייתה יותר קשה.
המעיין הנסתר לא כל כך … נסתר כך שאיני מבינה מדוע היו שפיספסו אותו. הוא די בהתחלה מצד ימין של הדרך.
ניתן לעשות את המסלול גם עם סנדלי שורש.
לא הייתי ממליצה למבוגרים (50+), שאינם רגילים לפעילות כזו, לעשות את המסלול מאחר וישנן ירידות תלולות ועליות קשות- לא ברור לי מדוע כתוב פה שהוא מתאים לנכים או לעגלות תינוקות. לדעתי בשום פנים ואופן לא. אלא אם כן אתם מעוניינים רק לשבת בחיק הטבע ולא לעשות את כל המסלול- ישנן המון פינות חמד.
הנוף מדהים וקשה להאמין שזה לא ברמת הגולן.
כמו כן בתקופה זו ישנה פריחה מרהיבה.
היינו היום. הכל היה נהדר חוץ מזה שבסוף חיפשנו שעתיים את המעיין הנסתר ולא מצאנו. לא אומר שהוא לא שם, אבל סימון השבילים השקוף איננו וגם מטיילים אחרים שעברו שם לא הכירו.
אנחנו טיילנו 3 משפחות עם ילדים מגיל 3 ומעלה הירידה מהחניון עד תחנת הרכבת, שם השארנו את הרכבים.
הנחל היה מאוד בוצי והיו מכשולים קשים למעבר, מאוד חלקים
הילדים ככ נהנו מהאתגר ומזה שאין ברירה אלא להתלכלך ב… בוץ (האימהות קצת פחות)
מסלול אתגרי יש כמה ירידות שמוכרחים לעשות על הטוסיק במיוחד שהכל רטוב מסביב.
הטיול ארך כשעתיים וחצי ובסופו ערכנו פיקניק בצל העץ ליד הנחל.
שביל העפר מהכביש לתחנת הרכבת בסוף המסלול לא סלול, לאנשים שחוששים על רכבם לא מומלץ להיכנס.
אמנם לא העונה אבל בכל זאת מסלול נחמד. ירדתי בשחור ועליתי בצד השני של נחל שורק להר פיתולים לתצפית על הנוף. משם ירדתי חזרה ועליתי לחניון בר גיורא דרך דיר א שייח והמסלול הירוק והכחול.
הנחל עצמו מאוד יפה ומרשים עם … הקירות הנישאים וההרגשה הקניונית בתוך חופת הצמחיה. יש מקומות, כפי שציינו פה שכנראה בגלל הקרבה לנחל שורק המזוהם ובגלל מטיילים שמנצלים את הפינות הנסתרות לעשות את צרכיהם, שיש הרבה זבובים בנתיב. העליה דרך השביל הכחול מאוד מפרכת ותלולה, עם נופים מדהימים על כל האזור.
סהכ 3.5 שעות לכל הסיבוב.
עשינו היום את נחל קטלב, היינו שתי משפחות 4 מבוגרים שני ילדים בני 6 וילדה בת 2:08 (טיילנית מנוסה). השארנו רכב בסוף המסלול (חובה) ליד תחנת הרכבת בר גיורה. היה כיף לא נורמלי, פריחה, … שקט ללא עומס מטיילים. מחצית ראשונה מלווה בירידות של הרבה מדרגות סלע, רובן פשוטות לילדים, ועם עזרה קלה לילדה הקטנה. מחצית מהמסלול בתוך ערוץ מוצל.
לקח לנו שעתיים וחצי עם הפסקות בדרך.
מומלץ מאוד.
היתה שבת מאוד נעימה והמסלול השחור היה די עמוס מטיילים ותארתי לעצמי שהמעעינות יהיו פקוקים, אז החלטנו למען השקט לרדת את המסלול כחול+ירוק. היינו 2 מבוגרים ילד בן 7 וילד בן 3.5. המסלול ברובו נוח מאוד להליכה. פה ושם הי… ו ירידות שהיה צריך לעשות בישיבה על התחת. פריחה מ-ש-ג-ע-ת, נוף יפה שקט יחסי ממטיילים . לקח 4 שעות עם הילדים , מבוגר איטי יעשה בשעתיים לדעתי.
יש עליות מאוד קשות אז לא מתאים לילדים אפילו בגיל 10...
לא מומלץ לפנות למערה הנסתרת המים נגעו לנו רק בכף רק ונורא חשוך וקטן שם, לא שווה.
אנחנו התברברנו להגעה למערה כי אין סימון שקוף זה סימון שחור ישר ושביל ימינה, למי… שרוצה ללכת זה אחלה מקום לשבת שם בחוץ (שיחקנו שש-בש...)
בקיצור אחלה מסלול אבל לא לצעירים מדי ולהגיע בבוקר כי כולל 2 הפסקות אוכל עשינו ב5 שעות
נ.ב. מומלץ לעשות בבית הישן שיש בדרך ולעשות קפה או משהו אנחנו עשינו ממש רואים אותו מול העיניים אחרי העלייה שאחרי התחנת רכבת
נ.ב. לא לעגלות!
שפע של פריחה משגעת: נוריות, רקפות, צבעונים, סחלבים, לוטם שעיר ומרווני ועוד. בעיקר היה יפה הקטע בשביל הכחול, עם המוני צבעונים וסחלבים. ממליץ בחום לרדת מהחניון בשביל השחור עד למפגש עם השביל הכחול,… שם לפנות לכחול ולהמשיך עד למפגש עם הירוק, ואז להמשיך בירוק למטה עד לתחנת הרכבת (הישנה) בר גיורא - שם ניתן להשאיר רכב נוסף או לחילופין לנסות לתפוס טרמפ לאחר שיוצאים בדרך העפר לכיוון הכביש.
מאוד נוח בתקופה זו. חבל שהשנה לא הייתה גשומה מספיק כי אז היה ניתן לראות את הנחל זורם. לא לילדים קטנים.
עשינו את כל המסלול (המעגלי), גועל נפש, לדעתי אפשר לבטל את המסלול הזה! כל הנחל יבש ומלא זבובים ודבורים, יש קטע קטן של 50 מטר שהוא נוף מטורף, כל השאר בכלל לא ראוי לטיול, אני לא מזלזל במסלול עצמו, אלא יש מקומות כל כך הרבה יותר… יפים בארץ, למעשה כל מסלול אחר שהייתי בו בין מדבר יהודה ובין רמת הגולן.. אין מה להשוות בכלל, הבדל שמים וארץ. בקיצור, לא ממליץ בכלל, דרך אגב - אני מטייל המון!!!
מומלץ ביותר לעשות את הפעילות של שיר ה"הד".
תאריך היציאה: אמצע נובמבר
הרכב הקבוצה: 5 מבוגרים, 6 ילדים (4-10)
בשתי נקודות (במהלך הירידה עד האפיק) יש לשים לב משום הגובה וסמיכות השביל למצוק ולשלב מבוגרים בין הילדים לצורכי הבטחה וזהירות מה שאומר שלא לכל אורך הירידה … לאפשר לילדים את מה שהם הכי אוהבים, להוביל.
יחד עם זה לא להיבהל המסלול בהחלט מתאים לילדים בגילאים אלו שיודעים ורגילים לטייל.
מרחב הסברים סביר וכולל:
גאולוגיה: התרוממות הרי יהודה, מעיין שכבה
החורש הים תיכוני והקטלב במיוחד
טרסות והתיישבות, מסילת הרכבת.
אנחנו שילבנו את המסלול עם זחילות במחילות גודד (20 דקות נסיעה) מה שהוכיח עצמו כנהדר לכולנו ובמיוחד לילדים שמראש הצטיידו בפנסים אישיים.
הערת בטיחות: הפנייה שמאלה בשביל המוביל לתחנת בר גיורא בנקודת הסיום
מסוכנת משום שאין אפשרות ראייה ומעבר לזה יש במקום קו הפרדה רציף, יש להמשיך ולנסוע עוד כ-ק"מ אחד ולעשות סיבוב פרסה.
מעבר לזה אנחנו שוב מודים ליוחאי על הפירוט הנהדר, על בחירת המסלולים שאצלנו נעשית בעיקר לאחר מעקב ב"טיולי" ומבקשים שתוסיף עוד מסלולים שבנויים מהליכה של מס' שעות ואטרקציה בהמשך.
סה"כ, כרגיל, טיול נהדר.
כדי ללכת זה בטוח
היה נהדר כדי ללכת הנטיפים והזקיפים כל כך יפים הכל שם חשוך ובאמת כדי ללכת
ללא ספק אחד המסלולים היפים. עשינו את המעגלי, כי מי רוצה חיים קלים?
למען האמת לקח לנו 3 שעות ולא 4 כמו שכתוב. שימו לב - המסלול לא מתאים לנכים בשום פנים ואופן!