כשמדרימים לכיוון מצפה רמון, הנוף מתחלף ויש הרגשה של שלווה באוויר. בין הדיונות הזהובות וההרים המרשימים, ניצב לו הגמל, שמתפקד כחלק בלתי נפרד מהנוף המדברי. בעוד שפעמים רבות נחלוף על פניו בלי לשים לב או מקסימום ניקח תמונה למזכרת, עבור הבדואים, הגמל הוא הרבה מעבר לסתם חיה – הוא סיפור אהבה של אלפי שנים.
בפעם הבאה כשאתם נוסעים לטיול בהר הנגב עם הילדים, קחו לכם שעה-שעתיים והיכנסו לאחד החאנים ששוכנים על דרך האוהלים הקסומה. חוץ מאירוח בדואי כיד המלך, תזכו להכיר לילדיכם את החיה המרהיבה ואפילו לצאת לטיולי גמלים חויתיים. קצת לפני הכנו לכם מדריך מזורז על הגמל, הקשר הייחודי שלו עם הבדואי וגם טיפים איפה תוכלו לפגוש אותו בדרך האוהלים. יאללה יוצאים לדרך!
בכתבה זו:
הגמל החד דבשתי – היסטוריה על רגל אחת
אין צורך להציג לכם את הגמל. פגשתם אותו לפחות מספר פעמים בחיים – בין אם כשנסעתם לטיול שנתי במצדה וחלפתם על פני כביש 90 ובין אם בדרך לטיול משפחתי במכתש רמון. למרות שישנם שני מיני גמלים בטבע: גמל חד דבשתי וגמל דו דבשתי, אנחנו מוכנים להתחייב שזה פגשתם היה הגמל החד דבשתי. למעשה, בישראל לא תוכלו למצוא כלל גמל דו-דבשתי, שנפוץ בעיקר במרכז אסיה ונמצא בסכנת הכחדה.
הגמל הדו דבשתי בוית לפני כ-4,500 שנה באזור ערב הסעודית של ימינו. בזכות התכונות הפיזיולוגיות שניתנו לו, גופו של הגמל מותאם להישרדות גם בתנאים קיצוניים במיוחד (מישהו אמר מדבר?) הגמל אוגר שומן בדבשת המסייע לו לבודד חום וקור, וגם משמש לו כמקור אנרגיה, בעיתות של מחסור במזון. כאשר חסרים לגמל נוזלים בגוף, הוא מפריש שתן מרוכז המכיל כמויות מזעריות של מים, שמאפשרים לו להפחית את פליטת המים מגופו.
ואם זה לא מספיק, הגמל גם מסוגל להחזיק מעמד במשך שבועיים בלי שתייה - וכן, זאת הסיבה שכאשר הוא כבר יתקל במקור מים, הוא ישתה כמות מים גדולה במיוחד, שתשלים לו את מאזן הנוזלים החסר לו. גם כשמדובר במזון, הגמל לא בררן במיוחד ויכול לאכול כמעט כל צמח מדברי שיסייע לו לשרוד.
יד ימינו של הבדואי | צילום: דפנה טל, משרד התיירות
שיר הלל לגמל הבדואי
קשה להתחיל למנות את כל התפקידים שהגמל מילא ועדיין ממלא בחברה הבדואית. הגמל לא שימש רק ככלי התחבורה הזמין ביותר של הבדואי, וזה שנשא את כליו וחפציו בשעת הנדודים, הוא גם היה אחראי על פרנסתו, להשביעו ולהרוות את צימאונו בחום המדברי ואפילו לחמם אותו בלילות המדבר הקשים.
“מערכת היחסים בין הבדואים לגמלים מושתת על כבוד ואהבה, שלא לומר - הערצה”מספר סאלם, הבעלים של חאן יאהלה שיושב בסמוך לעין עבדת. הבדואים בנגב מכירים תודה לגמל שסיפק את צרכיהם במדבר מזה אלפי שנים, ובתמורה דואגים לטפל ולטפח אותו. גם היום, כשהציוויליזציה כבר פשטה לאזור הר הנגב, ומכוניות הפכו לאמצעי תעבורה הנפוץ בדרכים, רבים מחברי הקהילה הבדואית שומרים אמונים לגמל ומגדלים אותו כחיית מחמד לכל דבר ועניין.
אז מה יש בגמל שהופך אותו לחיה המלכותית של
הבדואים?
אוכל ושתייה: חלב הנאקות מוכר בחברה החברה הבדואית (ולא רק) כמעין משקה אנרגיה טבעי, בזכות הסגולות הבריאותיות הרבות בהם הוא ניחן: שומנים, חלבון וויטמין C. לא סתם רוכבי שיירות הגמלים נהגו לשתות כורנוב – משקה המיוצר מחלב נאקות וסילאן, שסיפק להם את האנרגיה הדרושה להם, כדי לצלוח את מסעותיהם בדרכים הארוכות.
אומנם התבשילים הבשריים שמככבים בשולחן הבדואי, עשויים בעיקרם מבשר כבש, אבל גם לבשר הגמל יש חלק נכבד במסורת הקולינרית הבדואית. למעשה, יש הטוענים שמדובר במעדן של ממש, אותו נהוג לשלב בעיקר באירועים חגיגיים. לעומת זאת, מרבית תושבי הכפר הבדואים בהר הנגב המכונה גם “דרך האוהלים” מעידים שהם נמנעים מאכילתו. “אנחנו אוהבים כל כך את החיה הזאת וקשורים אליה ברמה שקשה לנו לאכול מהבשר שלה. אנחנו מעדיפים לטפל בגמל ולטפח אותו כחיית מחמד במקום” מספרים התושבים.
טרי טרי מהגמל | צילום: depositphotos/photos_adil
חימום ומחסה: חיי הנדודים אומנם נשמעים קסומים על הנייר. בפועל, הם יכולים להיות מלאים באתגרים. כמי שידועים ביכולתם למצות את המשאבים שניתנו להם עד תום, הבדואים נוהגים להשתמש בגללי הגמל כחומר הסקה, שמאפשר להם להתחמם בימי המדבר הקרירים, וגם כחומר בעירה, עליו אפשר להרתיח עליו קפה מסורתי או לבשל באמצעותו ארוחה מדברית חמה. בצמר של הגמל, המוכר גם כ"ובר", הבדואים משתמשים ליצירת בגדי חורף חמים, אריגת שטיחים, וגם לבניית יריעות של אוהלים.
צמר רך | צילום: דניאל בר
טיפול וקוסמטיקה: מהצמר של הגמל משתמשים גם להכנת צמידים מיוחדים, שעל פי המסורת הבדואית, טמונה בהם אנרגיה חזקה שיכולה לסייע במצבים שונים, כמו כאבי פרקים. זוכרים את החלב המפורסם של הנאקה? חוץ מהיותו משקה עשיר, שדומה מאוד בהרכב שלו לחלב אם, הוא נחשב בריא במיוחד ובעל סגולות שונות לטיפול בעיות בקיבה וכוויות.
זה אולי יפתיע אתכם, אבל גם לשתן של הגמל מיוחסות תכונות ריפוי רבות. נהוג לשתות (מתנצלים בפני בעלי הקיבה הרגישה) אחוז קטן מהשתן, מהול בחלב נאקות, כדי לטפל במחלות שונות ואפילו בגידולים. אגב, בערב הסעודית מוכרים שתן של גמל בפחיות!
גם בתחום הקוסמטיקה הטבעית חלב הנאקות מככב ותמצאו אותו בשלל קרמים ומשחות טבעיות, שעל פי השמועה עושות פלאים לעור הפנים. איפה ניתן למצוא אותם? בחוות הגמלים בנגב, ביישוב ממשית הסמוך לדימונה, תוכלו לרכוש שלל מוצרי קוסמטיקה וטיפוח שעשויים מהחלב המפורסם. חוץ ממוצרי טיפוח, בחווה מחכים לכם מגוון טיולי גמלים ברמות קושי משתנות שמותאמות לכל המשפחה וגם מתחם לינה טבעי.
ומה עם הגמל היום?
הקדמה לא פסחה על העם הבדואי. הפסקת חיי הנדודים והמעבר ליישובי קבע, צמצום שטחי המרעה והעלויות הגבוהות הכרוכות באחזקת הגמלים, הובילו לכך שאוכלוסיית הגמלים בישראל פחתה בצורה דרמטית. למעשה, למרות הסטיגמה, רק אחוז קטן מאוכלוסיית הבדואים בישראל עדיין מחזיק גמלים. מכיוון שגידול גמל הוא לא סיפור זול, מי שכבר בוחר להחזיק גמל עושה זאת בדרך כלל בעבור החלב הבריא שלו, כסמל לכבוד ויוקרה, רצון לשמר את המסורת הבדואית, או פשוט בעקבות האהבה העצומה לחיה המרשימה. “אנחנו לא יכולים להתעלם מהמתנות שהגמל העניק לנו לאורך השנים. חשוב לנו לתת לגמל את הכבוד שמגיע לו ולטפל בו בחזרה” מספר סאלם.
איפה תוכלו לפגוש את הגמל על דרך האוהלים?
אחרי שהעמקתם וחקרתם את הגמל מא' ועד ת', אתם בטח תוהים איפה תוכלו לפגוש אותו. בדרך האוהלים, פרושים שלל חאנים שישמחו להציע לכם אירוח בדואי אותנטי כיד המלך, הכולל מטעמים מקומיים כמו מטפונה ומנסף, קפה בדואי משובח וכמובן – טיולי גמלים אל עומק המדבריות.
חוויה בלתי נשכחת לילדים | צילום: דפנה טל, משרד התיירות
האוהל של עיד: רק במרחק קצר מעין עבדת, מחכה לכם החאן של עיד – חוויית אירוח בדואי אותנטית שתיתן לכם הזדמנות לפגוש מקרוב את הגמל וגם לצאת לטיולי גמלים קצרים וחוויתיים בסביבת עין עבדת, שבורכה בתצפיות מרהיבות ונקודות עניין. עוד תמצאו במקום תצפיות כוכבים, טיולים לאתרים ארכיאולוגים וסדנאות הרקמה. כמובן שאחרי שתתעייפו, תוכלו להישאר לישון במתחם האוהלים במקום וליהנות מארוחת בדואית מסורתית כיד המלך.
רוכבים אל הלא נודע | צילום: נורית עגור
עשינו לכם חשק לצאת לחופשה באזור דרך האוהלים בהר הנגב? הכנסו למתחם דרך האוהלים באתר למטייל בישראל ותגלו מה עוד אפשר לעשות באזור »
היי,
מה תרצה לכתוב על "קול קורא לנדוד: הכירו את ספינת המדבר הבדואית"?