“תיירות אופל” הוא מושג שקיים ברחבי העולם ומתייחס לאתרים שהתחוללו בהם טרגדיות גדולות, דוגמת פיגועי טרור ורצח עם. מהאנדרטה לנרצחי הפיגוע במגדלי התאומים ב-11/9 ועד מחנה ההשמדה באושוויץ, אתרי האופל מושכים אליהם מיליוני מבקרים מדי שנה – ולצערינו מאז השבעה באוקטובר קמו בישראל מספר אתרים כאלה באזור העוטף והנגב המערבי, כשהבולט שבהם הוא אתר ההנצחה של פסטיבל הנובה בחניון רעים.

בבוקר ה-7.10, במשך שעות ארוכות, התרחש במקום מה שהתברר כפיגוע הטרור הגדול ביותר במדינת ישראל מאז הקמתה. 384 גברים ונשים נרצחו בטבח הנורא שהתחולל באתר המסיבה, ו-44 ממשתתפי המסיבה נחטפו לעזה, רבים מהם טרם חזרו לישראל עד היום. ברחבת הריקודים של הפסטיבל וסביבתה הוקם מוזיאון פתוח המנציח את זכרם של הנרצחים, מייחל לחזרתם של החטופים ומספר את סיפורי הזוועה – וגם הגבורה – שהתחוללו ביום הנורא ההוא.

מיגונית ההנצחה בחניון רעים. צילום: אביב בצון

מיגונית ההנצחה בחניון רעים. צילום: אביב בצון


קק"ל השקיעה יותר ממיליון דולר בהרחבת חניון, בניית שירותים והוספת שלטי זיכרון עבור המבקרים בשנת 2024, על מנת להפוך את המקום למתחם הנצחה. האתר כולל שורות של תמונות הנרצחים, התלויות על עמודים בשדה שבו נערך הפסטיבל, פינות זיכרון שהוקמו על ידי משפחות הנספים ונקודות הנצחה לסיפורים ספציפיים וכואבים דוגמת הטבח במכולה, “אמבולנס המתים” ומיזם “כלניות לפני הגשם” הכולל אלפי כלניות מלאכותיות, המסמלות יותר מכל את האזור היפהפה בתקופת האביב.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראל (טיולי)

מיזם כלניות לפני הגשם. צילום: אביב בצון


200 אלף תיירים בחודש

לפי נתוני קק”ל, בחצי השנה האחרונה האתר מושך אליו בממוצע למעלה מ-200 אלף תיירים בחודש. בקצב הזה, צפוי אתר הנובה להפוך במהלך השנה הקרובה לאתר התיירות הפופולרי ביותר בישראל. האנדרטה מושכת אליה לא רק מבקרים מישראל שמגיעים להתייחד עם הנופלים וללמוד על הזוועות שהתרחשו במקום, אלא גם תיירים מחו”ל ובמיוחד פוליטיקאים ומפורסמים, שמגיעים לביקור הזדהות – עד כדי כך שהאתר נחשב לתחנת “חובה” בכל ביקור של אישיות חשובה בישראל בשנה האחרונה.

יפעת עובדיה-לוסקי, יו”ר קק”ל, הגדירה את המקום כנכס תרבותי המעיד לא רק על אובדן, אלא גם על עוצמתה של החברה הישראלית: "זה לא רק מקום של זיכרון למה שהיה — זו עדות חיה לחוסן, לאחדות ולעצב של החברה הישראלית כולה".

לזכרם של נרצחי הנובה. צילום: אביב בצון

לזכרם של נרצחי הנובה. צילום: אביב בצון


איך מגיעים?

אנדרטת נרצחי פסטיבל הנובה ממוקמת בחניון רעים, ליד קיבוץ רעים. במקום יש חניון רכבים גדול והאתר כולו מונגש לנכים ובעלי מוגבלויות. המתחם פתוח ללא עלות לציבור הרחב בכל שעות היום. Waze: חניון רעים