מוזיאון חיפה לאמנות, שנמנה עם קבוצת מוזיאוני חיפה, שמאגדת שישה מוזיאונים שונים ומרתקים, התחדש לאחרונה בשתי תערוכות חדשות יחידות מסוגן – ‘שולחן עבודה: תערוכה פיזית על עידן דיגיטלי’ ותערוכת ’קול אפריקה: האוסף האפריקאי נחשף מחדש’. 

תערוכת שולחן עבודה: 33 אמנים ומעצבים, 70 יצירות

שולחן עבודה: תערוכה פיזית על עידן דיגיטלי היא תערוכה קבוצתית ראשונה מסוגה בארץ שנפתחה במוזיאון חיפה לאמנות ביום חמישי האחרון (3 באפריל). במסגרת התערוכה, שאצר יובל סער, תוכלו להתרשם מכ-70 יצירות של כ-33 יוצרות ויוצרים מתחומי האמנות הפלסטית, הצילום, העיצוב, האופנה, האנימציה האיור והאדריכלות בסימן טשטוש הגבולות בין העולם הפיזי למרחב הדיגיטלי.

רוב האמנים והמעצבים שמציגים בתערוכה הם בני 30 פלוס, שגדלו לתוך העולם הדיגיטלי. מבחינתם, "שולחן עבודה" הוא לא רהיט, אלא הדסקטופ שעל מסך המחשב של כולנו  – מושג שקיבל חיים וירטואליים כבר לפני כ-50 שנה, והפך לשם של סביבת העבודה הדיגיטלית. העבודות שלהם בוחנות מה קורה כששפה חזותית מהעולם הדיגיטלי מתנגשת עם העולם הפיזי – עם הגוף, עם חומרים, עם מצבים לא צפויים – ואיך הטכנולוגיה משתלבת בתוכנו, ממש כחלק ממה שאנחנו.

תערוכת שולחן עבודהלוחות הביט 2024 | באדיבות האמן יונתן פופר

לדברי יובל סער, אוצר התערוכה: ״כשאנחנו אומרים ׳אין לי סוללה׳, ׳אין לי קליטה׳ או ׳אני על שקט׳, זה לא באמת אנחנו, אלא הטלפון שאין לו קליטה או שהוא במצב שקט. היעלמות הגבולות בין העולם הפיזי למרחב הדיגיטלי, וההיטמעות של הטכנולוגיה בנו ובחיי היום יום שלנו, מעסיקות יוצרות ויוצרים במנעד רחב של טכניקות, מדיומים ואופני ביטוי. זה לא מבט חיצוני על העולם הדיגיטלי אלא מבט שיוצא מתוכו, ומשקף רגע מעניין במיוחד, שבו בשעה שנשמעים איומים על השתלטות הבינה המלאכותית על עולמות שלמים של עשייה ויצירה, דווקא המגע האנושי והחיבור שלו לטכנולוגיה, הוא שיוצר רגעים פואטיים ומעוררי השראה״.

תאריך נעילת התערוכה: 3.1.26

ימי ושעות פתיחה (בחגים ייתכנו שינויים):

  • ימים א', ג', ד', שבת – 10:00-16:00
  • יום שני – סגור
  • יום חמישי – 10:00-18:00
  • יום שישי – 10:00-14:00

תערוכת קול אפריקה: האוסף האפריקאי נחשף מחדש

תערוכה נוספת שנפתחה אף היא ב-3 באפריל 2025 היא התערוכה הנדירה “קול אפריקה: האוסף האפריקאי נחשף מחדש”. התערוכה, שמשתרעת על פני מרבית הקומה הראשונה של המוזיאון כוללת כ-300 פריטים מיוחדים מתרבויות שונות באפריקה אותן אצרה שפיר, בעברה אוצרת בריכה לאמנות אפריקה ואוקיאניה במוזיאון ישראל. 

מאז שמוזיאון חיפה לאתנולוגיה נסגר ב-1995, האוסף האפריקאי המרשים של מוזיאוני חיפה – שמונה כאלף פריטים – הועבר לאחסון ונעלם מעיני הקהל. אבל בשנים האחרונות, מאחורי הקלעים, התרחש תהליך שקט אבל מרגש: מחלקת האוספים החלה בעבודה מקיפה של קטלוג מחדש, תיעוד וצילום של הפריטים, וגם מחקר מעמיק בשיתוף חוקרים בינלאומיים. בזכות מענק נדיב מקרן שוסטרמן – ישראל, בוצעה גם רסטורציה ליצירות נבחרות באוסף, מה שאפשר להחזיר אותן למצב שמכבד את הסיפור והחומר ממנו נוצרו.

מרבית הפריטים באוסף הגיעו מתרומות של אספנים מסורים מכל העולם – אנשים שחקרו את התרבויות האפריקאיות מתוך סקרנות אמיתית ואהבה גדולה. החזרה של האוסף לאור הזרקורים גם פתחה דלת להרחבתו, עם תרומות חדשות שמוצגות עכשיו לראשונה, כשגולת הכותרת היא אוסף נדיר של כ-700 תכשיטים ומכסים לקנקני בירה של בני הזולו, מתנה מסטיבן ונדין כהן.

קול אפריקה, תערוכה חדשה במוזיאון חיפה לאמנותקולות מאפריקה | צילום: באדיבות מוזיאוני חיפה

לדברי ד"ר קובי בן-מאיר, האוצר הראשי של מוזיאון חיפה לאמנות: "האוסף האפריקאי של מוזיאוני חיפה הוא אחד האוספים הציבוריים המקיפים היחידים בישראל שמוקדש לתרבויות האפריקאיות, והוא נדיר הן בכמות הפריטים שהוא כולל והן במגוון התרבויות שהוא מייצג. ערכו נובע בעיקר מהיותו אוסף אתנוגרפי של תרבות חומרית, יותר מאשר אוסף של אמנות. המניע של האספנים לא היה לרכוש בהכרח את הפריטים היפים ביותר, אלא לאסוף מכלול מקיף של חפצים המספרים סיפור מלא על מנהגי תרבות מוגדרת - מהדרכים שבהן סגדה לאבותיה הקדמונים, ועד למנהגי האכילה. בתקופה בה אמנים בינלאומיים ממעטים להציג בישראל, המוזיאון רואה בתערוכה זאת צוהר משמעותי עבור הקהל הישראלי לאופני יצירה וחשיבה הבאים מעבר לים. תערוכה זאת היא גם ראשונה מבין סדרת תערוכות לשנים הבאות, שתבחן מחדש את האוספים האתנוגרפיים של מוזיאוני חיפה, ותרחיב את תחום התצוגה והמחקר של המוזיאון לתרבויות לא-מערביות".

תאריך נעילת התערוכה: 3.1.26

ימי ושעות פתיחה:

  • ימים א', ג', ד', שבת – 10:00-16:00
  • יום שני – סגור
  • יום חמישי – 10:00-18:00
  • יום שישי – 10:00-14:00