- מהו אתר מורשת עולמית
- מצדה
- עכו - העיר העתיקה
- תל אביב - העיר הלבנה
- דרך הבשמים הנבטית
- התלים המקראיים בנגב
- הגנים הבאהיים
- נחל מערות בכרמל
- גן לאומי בית גוברין – מרשה
- הנקרופוליס של בית שערים
מהו אתר מורשת עולמית
הכרזה על אתר מורשת עולמית במדינה מסוימת נעשה על-ידי ארגון אונסק"ו של האו"ם. מדובר בארגון החינוך, המדע והספורט של האומות המאוחדות:
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO
הארגון נוסד בשנת 1945, בתקופה של אחרי מלחמת העולם השנייה ושתי מלחמות עולם עד כה. התפישה הרווחת הביאה לרצון לקדם דרכי שלום בעולם לא רק בהסכמים כלכליים ופוליטיים אלא באמצעות זכויות אדם בסיסיות, תרבות, מוסר וסולידריות. מתוך זה נולדו אתרי מורשת עולמית.
על מנת להיכנס לרשימה היוקרתית של אתרי מורשת עולמית על האתר להיות בעל ערך עולמי מבחינה תרבותית, טבע או שניהם יחד. כמו כן האתר חייב להיות שמור ומאורגן על-ידי המדינה. מבין הקריטריונים העומדים לנגד עיניהם של חברי הוועדה בעודם באים להכריז על אתר כמורשת עולמית: האם האתר הוא יצירת מופת של האדם, האם הוא בעל ערך בתחום האדריכלות, הטכנולוגיה, יצירות נוף וערים, האם הוא בעל עדות יוצאת דופן להתפתחות של מסורת, חברה ותרבות מסוימת, האם האתר מייצג יחסי גומלין ייחודים בין האדם לטבע. ואם מדובר באתר טבע אזי: האם האתר הוא תופעת טבע יוצא דופן מרהיבה ואסתטית, האם האתר הוא בית גידול טבעי בעל מגוון ביולוגי יוצא דופן, האם מדובר בעדות יוצאת דופן להתפתחות היבשות ותהליכים מעצבי נוף. היום, קיימים בעולם יותר מ-800 אתרי מורשת עולמית. תשעה מהם נמצאים כאן, מכובד.
מצדה (הוכרזה ב-2001)
סיפור מצדה מהדהד עד היום בעולם. המבצר, המתנשא לו בגאון מעל ים המלח, מושך אליו המוני מטיילים ותיירים מדי שנה. תנועות נוער וחיילי צה"ל מסיימים בו מסעות רגליים עם הזריחה וזמרים מבצעים למרגלות ההר הופעות זריחה. אז איך אפשר לא להכריז עליו כאתר מורשת. ההגעה לאתר יכולה להתבצע באופן נוח באמצעות רכבכם הפרטי, אותו תוכלו לחנות בסמוך או לחילופין, תוכלו לטפס להר מצדה במספר שבילים העולים מכיוון ים המלח אל ההר ישירות כמו "שביל הרץ", "שביל הנחש" ולהר אלעזר דרך מעלה אלעזר – המסלולים בדרגות קושי שונות ועל כן מתאימים למטיבי לכת בלבד. ביקור לילי וצפייה בחזיון האור קולי מומלץ גם כן.
חייבת להיות ברשימה | צילום: depositphotos_svarshik1
עכו העיר העתיקה (2001)
תארו לכם אבירים לבושים שריון, סוסים עטופים בגלימות ודגלים מתנוססים גבוה כל כך שכל סירה יכולה לראות. תארו לכם את נפוליאון שועט לעבר עכו ואת לוחמי האצ"ל בורחים מכלא אסירי המחתרות. עכו העתיקה מעולם לא הייתה מעניינת כל כך ועל כן הביקור בה חובה. כמובן שגם על תאבונכם העיר עונה ואחרי הטיול בין חומות העיר תוכלו להנות מהשוק הסמוך המציע מכל הבא ליד ולפה: דגים, בשר, חומוס, צעצועים, מזכרות, נרגילות ועוד.
להרגיש כמו אבירים | צילום: מערכת אתר למטייל
תל אביב העיר הלבנה (2003)
מה הכוונה בכינוי "העיר הלבנה" ? האם זאת העובדה שתל אביב נחשבת לעיר ללא הפסקה, כזאת שלא הולכת לישון אף פעם? לא בדיוק. החיים התוססים של העיר תל אביב הופכים אותה לאחת הערים הפופולריות בעולם אבל התואר המכובד שהעניק לה ארגון אונסק"ו הוא בעקבות ריכוז המבנים האדריכליים בסגנון הבינלאומי, שחלק מכנים אותם בשם "הבאוהאוס". ייתכן ולא ייחסתם לאותם מבנים חשיבות שכן מדובר במבנים פשוטים מבחינה אדריכלית: קווים ישרים, מרפסות ישרות, מה שנראה לנו טריוויאלי לגמרי. המעבר לסגנון בנייה שכזה היה לאחד מאבני הדרך במודרניזם. טיול בשדרות רוטשילד יסביר לכם היטב במה מדובר.
למסלול טיול בתל אביב סובב הבאוהואס »
הרבה מעבר לסגנון בנייה | צילום: אילנה שקולינק, מתוך אתר פיקיויקי
דרך הבשמים הנבטית (2005)
המדבר מעולם לא היה מעניין יותר. טיול בעקבותם של הנבטים הוא רעיון מעולה, בעיקר בעונות הסתיו והחורף בארץ, אז מתעוררות לחיים הערים הנבטיות הממוקמות על דרכי הנדודים והמסחר של מי שנחשבו לשבטים הנודדים המובחרים ביותר. עם חלוף הזמן הפכו הנבטים לתושבי קבע והפכו את המדבר לארץ נושבת. תחילתה של הדרך היא בתימן שבחצי האי ערב, אחרי חציית המדבר הגיעה הדרך לפטרה ומשם נכנסה לגבולות ארצנו כאשר היעד הסופי: נמל עזה ואז לאירופה. ההכרזה כוללת בתוכה את הערים: עבדת, ממשית, שבטה, חלוצה והדרך עצמה.
בעקבות הנבטים | צילום: אריאל מנור, מתוך אתר פיקויקי
התלים המקראיים: חצור, באר שבע ומגידו (2005)
"וְזֶה דְבַר-הַמַּס אֲשֶׁר-הֶעֱלָה הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה, לִבְנוֹת אֶת-בֵּית יְהוָה וְאֶת-בֵּיתוֹ וְאֶת-הַמִּלּוֹא, וְאֵת, חוֹמַת יְרוּשָׁלִָם; וְאֶת-חָצֹר וְאֶת-מְגִדּוֹ..." (מלכים א, ט, ט"ו).
ייחודם של התלים המקראיים המוזכרים בתנ"ך היא בהיותם עדות לצורת החיים והבנייה מלפני 3000 שנה ויותר. שלושת התלים ישבו על דרכים ראשיות והיוו נקודת מפגש בין סוחרים, תרבויות וצבאות. מדובר בערים מתכוננות, מבוצרות בעלות מפעלי מים מעוררי פליאה. הדמיון בין הערים רב וביקור בהם מקים לחיים את תקופת הברזל (1200-586 לפנה"ס) בארץ ישראל.
כשתקופת הברזל קמה לתחייה | צילום: שיר בהר
הגנים הבאהיים (2008)
הגן הבאהי בחיפה הוא אולי המקום המרשים ביותר בעיר. לא רק הנוף הנשקף ממדרגות הגן אלא הגן בפני עצמו. הסימטריה, המים הזורמים המנטרלים את רעש המכוניות, הפריחה והקדושה העוטפת את המקום הופכים את הגנים הבאהיים למרהיבים. הדת הבהאית אף היא מעניינת ומרתקת. לצד הנצרות, האסלאם והיהדות, המקדשים הבאהיים בעכו ובחיפה הם המקום הקדוש ביותר לדת זו. הביקור בגן ללא תשלום וניתן להיכנס אליו משלושה מפלסים שונים. ניתן לשוטט ברחבי הגן לאורך כל שעות הפתיחה, אולם ביקור במקדשים אפשרי אך ורק בין השעות 9:00-12:00 בלבד.
הכי מרשימים בחיפה | צילום: איתמר ברק
נחל מערות בכרמל (2013)
פרהיסטוריה בעיצומה. הדרך הטובה ביותר ללמוד על חייו של האדם הקדמון היא לבקר בנחל מערות שבהר הכרמל. בשנת 2012 הוגשה מטעם המדינה הצעה להכריז על נחל מערות כאתר מורשת עולמית. בסוף חודש אוקטובר 2013 נערך טקס החניכה הרשמי של נחל מערות אשר התווסף לרשימת היוקרתית. הממצאים והשרידים החשובים המעידים על התיישבות האדם הקדמון באיזורנו לפני יותר מ-500,000 שנה, הם אלו שנתנו לאתר את "האוסקר". לצד הביקור המרתק במערות מציע הכרמל, כמו תמיד, שפע מסלולי הליכה בכל הרמות ולכל המשפחה.
ד"ש מהאדם הקדמון | צילום: יוחאי כורם
גן לאומי בית גוברין – מרשה (2014)
בסמוך לקיבוץ בית גוברין, מסתתרת עדות מרתקת ליישוב העתיק, תל מרשה, שנוסד בתקופה הישראלית הקדומה והמשיך להתקיים עד התקופה ההלניסטית המאוחרת. ואכן, ביקור בגן לאומי בית גוברין, מרגיש כמו קפיצה אחורה בזמן, שכוללת הצצה חד פעמית לעולם שהיה ונעלם. מהמגדל הצפוני-המערבי של חומת העיר ההלינסטית דרך מערות הפעמון המרהיבות שנחצבו כאן בתקופה הביזנטית והערבית הקדומה ועד מערת קולומבריום מרשימה – זה פלא שהאתר נכנס רק בשנת 2014 לרשימת אתרי אונסק”ו הנחשקת.
למסלול טיול בגן לאומי בית גוברין »
קפיצה אחורה בזמן | צילום: Depositphotos_RuslanKal
הנקרופוליס של בית שערים (2015)
בסמוך לקרית טבעון של ימינו, שוכן הגן הלאומי בית שערים, המשמר חלק משרידיה של עיר עתיקה שחיה ופעל במקום. בין השרידים המרכזיים, ואלו שהעניקו למקום את התואר ‘אתר מורשת עולמית של אונסק”ו’, שוכנים שרידי הנקרופוליס – אתר מערות קבורה מרשים שכולל עשרות מערות קבורה, ששימשו כמקום מנוחה אחרונה לעשרות יהודים מהמאה השניה ועד הרביעי לספירה. בית שערים עלה לגדולה באמצע המאה ה-2, כאשר התיישב במקום רבי יהודה הנשיא שהביא יחד עימו את מוסד הסנהדרין לבית שערים, ושם גם נקבר.
למסלול המלא בגן הלאומי בית שערים »
הכניסה לקבר רבי יהודה הנשיא | צילום: יוחאי כורם
היכנסו לעמוד של ישראל באתר אונסק"ו ובחרו באתר המעניין אתכם »
אתרים שבדרך...
ממתינים ברשימה בסבלנות האתרים הבאים: קיסריה, העיר העתיקה בירושלים, תמנע, הר ארבל, גן לאומי בית שאן, המסגד הלבן ברמלה, דגניה ונהלל והרשימה עוד ממשיכה - אולי בשנה הבאה.
היי,
מה תרצה לכתוב על "9 אתרי מורשת עולמית בישראל: טיול עם הרבה כבוד"?