רקפת מצויה

אם גם אתם תוהים למה מרכינה הרקפת את ראשה, אתם מוזמנים לשאול בעצמכם את הביישנית הידועה, שכבר הופיעה בתקופה האחרונה, כפי שדיווחתם לנו בגן לאומי הר כרמל, במוחרקה וביער הקדושים.

גם אם היא קצת נחבאת אל הכלים, בהחלט יש לרקפת במה להתגאות, שכן היא צמח הפקעת הנפוץ ביותר במזרח התיכון, ובארץ ניתן למצוא אותה בגולן, בגליל, בשומרון וביהודה ובסדקי סלעים במדבר יהודה ובצפון הנגב, או בקיצור – כמעט בכל טיול שתצאו אליו בחודשים הקרובים. חלקים שונים של הרקפת שימשו כתרופות עממיות שונות, הפקעות שלה מכילות רעל ששימש דייגים כפיתיון לסימום דגים ואם קולים את הפקעות הן גם ראויות למאכל, אך היום כל זה כבר לא קורה בארץ, שכן הרקפת המצויה היא צמח מוגן, ואין לפגוע בה בכל צורה שהיא.

נרקיס מצוי

מלך הביצה האצילי חזר אלינו, ואחרי ששלל גולשים סיפרו לנו שהם ראו מרבדים ענקיים יפהפיים וגם ריחניים בנחל חצץ, עכשיו גם הוא מתחיל לככב בפרוזדור ירושלים, בעיקר בהר הרוח ובפארק קנדה.

הנרקיס המצוי היה בעבר מהנפוצים שבפרחי ישראל, אבל עקב קטיפות רבות וייבוש הביצות והשטחים לחים שהם בית גידולו העיקרי, הצטמצמה מאוד פריחתו. המלך הלבנבן הזדקק לשומר ראש, ולכן כיום הנרקיס הוא פרח מוגן. לנרקיס יש מגוון סגולות רפואיות, אבל תכונתו הבולטת ביותר היא כנראה הריח החזק והנעים במיוחד שלו, שמשמש מרכיב חשוב בבשמים מפורסמים רבים ומושך מטיילים לטבע בכל שנה. גם אתם מוזמנים למצוא לכם פינה עם ניחוחות פריחה כאלה, ושם תוכלו לשבת ולספר את הסיפור מהמיתולוגיה היוונית על הנער נרקיסוס שיופיו הביא לסופו, וכמובן גם את האגדה שמספרת איך הציל הנרקיס את מלך הצפרדעים.

כרכום חורפי

אם שמעתם פעם את הביטוי “נתכרכמו פניך” ולא הבנתם מה זה אומר, דעו שהכל מתחיל ומסתיים בפרח הכרכום. גולשים דיווחו לנו על פזיור מרשים של כרכומים בפארק קנדה, במוחרקה ובשמורת אלוני אבא.

לכרכום פקעת שמתחדשת מדי שנה, ועלים צרים וארוכים. הסוג כרכום נזכר בתנ"ך כצמח בושם, ובמשנה ובתלמוד כצמח תבלין ורפואה. מהפרח הפיקו חומר צבע ששימש לצביעת מזון ואריגים ואף לצביעת גוף האישה, ולכן הפכה המילה כרכום לסמל לצבע הצהוב, ומכאן הביטוי "נתכרכמו פניו", שפירושו "פני האיש מביעות כעס". מצלקת הפרח של הכרכום מכינים את התבלין זעפרן, שהוא התבלין היקר בעולם, שכן נדרשים 140 פרחים להפקה של גרם אחד של התבלין. יצירת התבלין נעשית רק בעבודה ידנית, ועלות קילוגרם זעפרן אחד הוא כ-6000 דולר.

למידע נוסף על טיול בשמורת אלני אבא » 

תיעדתם פריחה? דווחו לנו! »