בחודש דצמבר 20’, שניה לפני שסגרו אותנו בפעם השלישית, קפצתי לביקור של יומיים באילת. "יומיים" שהרגישו כמו חמישה, אבל במובן הטוב. כמות התוכן שנחשפתי אליה, בקלות הייתה יכולה למלא חופשה של 5-6 ימים. לרגע אחד הרגשתי כמו בסוואנה באפריקה, הרגע הבא הרגיש כמו במעוז היפסטרי תל אביבי, רגע אחר הרגיש לי כמו אילת הישנה והטובה. אין רגע דל.
אם תגיעו עכשיו לאילת, תוכלו גם אתם למצוא את עצמכם די עסוקים. מדי שבוע מתקיימות עשרות פעילויות שונות, שאת רובן לא תוכלו לחוות כיום בשום מקום בארץ.
כל זה בזכות מיזם "101 חוויות", של העירייה, תאגיד התיירות והתאחדות המלונות. כל החוויות פתוחות לכל הגילאים והקהלים וללא תשלום! במיזם, שיימשך עד סוף אפריל 21’, נהנים כל היוצרים והמפעילים מתשלום מלא מצד המארגנים. אם תבואו לאילת ותשתתפו בחוויות, תתרמו מאוד לפרנסתם של תושבי העיר.
סיורים מרתקים ברחבי העיר
באילת יודעים היטב שתיירים ישראליים אוהבים סיורים מודרכים, בייחוד ללא תשלום. במסגרת המיזם, הכינו תכנית הכוללת עשרות סיורים חינמיים, מעולמות שונים ומיוחדים: סיור אל נקודות התצפית היפות בעיר, סיור ב"רצועת הכרית" על חוף אילת, סיור אמנות מקומית, כולל אמנות רחוב מגניבה ועוד. אופציה אחרת ומאוד אנרגטית היא סיור אוזניות מוזיקלי מודרך, עם תאטרון "אלעד", שהוא בעצם מסיבת אוזניות ניידת.
מסיירים ורוקדים באילת | צילום: מירון גינזבורג
אם יש סיורים ספציפיים שאנחנו אוהבים יותר מכל, ברור שאלה הקולינריים. אנחנו הצטרפנו לסיור האילתי, בהדרכתה של יעל לרנר. לרנר, עיתונאית במקצועה, הייתה עד לא מזמן עורכת מדור התיירות של "ישראל היום". בעקבות רילוקיישן של המשפחה לקיבוץ איילות הסמוך, למעשה עברה לרנר "לצד השני" והחלה לעבוד עם תאגיד התיירות אילת במיזמים לעידוד התנועה לעיר.
הסיור הקולינרי המסקרן של יעל לא עובר באזור התיירותי של העיר, אלא דווקא במעלה הרכס המערבי, באזור התעשייה המשקיף אל מרכז העיר. הייתה בזה בריחה נעימה מבועת המלונות שעל החוף והיכרות עם האילתיים האמיתיים, שכולם מעידים על עצמם שהם אוהבים לארח.
כבר בתחילת הסיור ההבטחה התמלאה, ביג טיים. קראו לי אשכנזי, קראו לי תל אביבי שרגיל למסעדות מתנשאות, אבל אני חושב שמעולם לא אכלתי במסעדת חומוס כל כך שמחה, כמו ב"חומוסוף". קיבלו אותנו בהתלהבות בעלי המקום דן ומיטל אוחיון, זוג מקסים בשנות ה-30 לחייהם. בשנת 2009 דן התאהב בעיר, השתקע בה ופתח חומוסיה קטנה. מאוחר יותר הצטרפה רעייתו מיטל, ילידת אילת שהוסיפה לתפריט את הנגיעות המקומיות שלה.
דן ומיטל אוחיון | צילום: איתמר ברק
מיד כשהתיישבנו, החלו לזרום הטעימות לשולחן, מלוות בפיתות חמות, שמחה כללית ואנרגיות היסטריות. מה אכלנו? חומוס קטיפתי עם גרגירים, מנת הדגל חומוס פול ופלאפל אלוהי של דבורה, סבתה העיראקית של מיטל. לא פספסנו אפילו את "מנת קורונה": אורז לבן עם גרגרי חומוס, בתיבול אדום חריף וטעים עם צ׳יפס טעים בעבודת יד. טבעוניים ורגישים לגלוטן? יש מנות גם לכם (חומוסוף, המלאכה 5, איזור התעשיה).
לפרטים על כל הסיורים החינמיים ועוד פעילויות במיזם “101 חוויות” »
חומוסוף | צילום: איתמר ברק
התחנה הבאה בסיור הייתה בהודו, כך זה לפחות הרגיש. ניחוחות הקארי ובליל התבלינים והמאכלים ההודיים השיגו אותנו ממרחק והובילו אותנו היישר אל "טיקה מסאלה", מסעדה קטנה וחמודה של בני הזוג שרון וראג׳ קומאר. ראג' נולד וגדל בפאנג׳אב בצפון הודו, על גבול פקיסטן. הוא הביא איתו את רזי המטבח ההודי וב-4 השנים האחרונות הוא מוציא מנות נפלאות מהמטבח הקטן שכאן.
מכירים את זה שאתם מתים כבר לקחת ביס ממאכל רותח כלשהו, מוכנים לשרוף לעצמכם את האצבעות והחיך, העיקר שלא תצטרכו להמתין ולו עוד שניה אחת? אז ככה זה היה כאן. טעמנו מבחר מהמנות ההודיות האייקוניות, שיצאו טריות ורוחשות מהמטבח של ראג': עוף טיקה מסאלה, באג׳י (תבשיל ירקות הודי), סמוסה פריכה ונפלאה, מלאי כופתה, גולאב ג׳מון ועוד פינוקים. מומלץ בחום, ליטרלי (האורגים 3, איזור התעשיה).
הודו על הצלחת בטיקה מסאלה | צילום: איתמר ברק
תחנה נוספת הייתה אחד המקומות השמחים והמיוחדים בעיר – "המבשלה". זו הוקמה לפני 5 שנים על ידי שלושה חבר'ה ילידי העיר, שהחלו להשתעשע בהכנת בירה ביתית. כיום, מבשלת הבוטיק "סוף" (Suf) היא סוג של פאב-מסעדה ומה שבטוח - מקום עלייה לרגל של אוהבי בירה מכל הארץ. ישבנו בחוץ, לשולחנות וכסאות עץ מיוחדים שכולם מלאכת יד של שלושת השותפים.
קיבלנו שישה סוגי בירה, בהן פורטר כהה עם ארומה של קפה, שיפון מצוינת עם דבש ונענע ועוד. ואם כבר בירה, לא ננשנש משהו בצד? אל השולחן הוגשו נאצ׳וס פרימיום, צ׳יפס אנשובי או ביף ג׳רקי - חטיף הבשר האמריקאי שמייבשים ומכינים במקום, שהרגיש לי יותר כמו לדר (האורגים 2, איזור התעשיה).
בירות ופינוקים במבשלה | צילום: איתמר ברק
לקינוח, עצרנו למנות מתוקות וגם דמות מתוקה – אברהם אלימי. אלימי, שף קונדיטור שגדל ולמד בניס, שימש בארץ כשף קונדיטור במלונות יוקרה וייעץ למלונות גם בחו"ל. אלימי הקים באילת את הקונדיטוריה הקטנה והמופלאה שלו, ממנה עולים הניחוחות המתוקים והמשכרים שמשכו אותנו פנימה. כאן טעמנו והתמוגגנו מקרואסון חמאה צרפתי "אסלי", עוגיות מקרון צבעוניות, מופלאות ומדויקות, עוגות טארט ועוד והכל בעבודת יד! (האורגים 5, איזור התעשיה)
כל האוכל בסיור הזה הוא לגמרי בחינם! אם אתם מתכננים חופשה באילת, הזמינו מקום בסיור, אפילו עוד לפני שהזמנתם מקום במלון. מספר המקומות בסיור הנחשק מוגבל. שלא תישארו רעבים…
לפרטים על כל החוויות והסיורים החינמיים במיזם “101 חוויות” »
אלימי מסביר, לפני שהמגש חוסל כולו | צילום: איתמר ברק
קפיצה קטנה אל הטבע
אם בא לכם להימלט מן האספלט, זיכרו שאילת שוכנת לגמרי לבדה, בשפיץ הדרומי של מפת הארץ. עד אליה משתרעת הערבה, בה נופי מדבר מרתקים, תופעות טבע ייחודיות ומיני צמחים ובעלי חיים, שלא תוכלו לראות בשום מקום אחר בארץ.
מרכז הצפרות של אילת שוכן בגבולה הצפוני של העיר ואם להיות מדוייקים, אז על הגשר היבשתי היחיד המחבר את אירופה, אסיה ואפריקה. מאות ואלפי ציפורים נודדות נוחתות באילת, בדרכן למשימה הקשה מכל – חציית מדבר סהרה. בביקור בפארק תוכלו להציץ אל אזורי המחייה הטבעיים של בעלי הכנף ולהכיר אותם מקרוב. הכניסה חופשית והפארק פתוח בכול שעות היום, אולם רצוי להגיע בשעות הבוקר המוקדמות או לפנות ערב, כדי לראות כמה שיותר בעלי כנף. בשאר שעות היום הן מסתתרות או מתעופפות להן.
במסגרת מיזם"101 חוויות", תוכלו להצטרף לסיורים מרתקים בשמורה ולהתנסות בחוויות מיוחדות. למשל: סיור בוקר בהנחיית חוקר ציפורים הכולל צפייה בטיבוע. לחילופין, תוכלו לצאת לסיור עששיות בשעת הדמדומים, להיכרות עם חיות הלילה של הפארק, כמו ציפורי לילה, יונקים מעופפים ועוד.
אחת מדיירות פארק הצפרות | צילום: איתמר ברק
לא הרחק מפארק הצפרות נמצאות בריכות המלח הצפוניות, בהן תוכלו לצפות באחת הציפורים המסקרנות והיפות: הפלמינגו! במסגרת הפרויקט, תוכלו להצטרף לסיורים בבריכות, הכוללים הדרכה, צפייה בטלסקופ ועוד.
אחד הסיורים המרתקים בפרויקט הוא "להיות צפר ליום אחד", שמתאים במיוחד לחובבי טבע - סיור אוטובוס משותף בהנחיית צפר מומחה, בפארק הצפרות, בריכות הפלמינגו ואף בשדות יטבתה והרי אילת. תוכלו ללמוד איך מזהים ציפורים, מהיכן הן מגיעות ולכמה מן הן נשארות.
ציפורי פלמינגו בבריכות המלח | צילום: נעם וייס
חוויה מומלצת נוספת לחובבי הטבע היא סיור מדברי בשמורת עין עברונה, שמצפון לעיר. השם אולי נשמע לכם מוכר בגלל אסון דליפת הנפט, שארע שם בשנת 2014 ונחשב עד היום כאחד מהאסונות הסביבתיים הגדולים בתולדות ישראל (עד אסון החופים האחרון). השמורה השתקמה היטב בשנים שחלפו והיום ניתן לבקר בה וללמוד על בעלי החיים והצמחים שבה.
נופי עין עברונה | צילום: איתמר ברק
זה שהפתיע אותנו יותר מכל היה לא פחות מאשר... עץ דקל הדום, שהוא בעצם דקל הקוקוס, כזה שתוכלו למצוא רק במקומות כמו הקריביים ובתמונות שומר מסך של המחשב. לא רק שיש כאן עץ כזה, אלא שהוא הצפוני ביותר על פני כדור הארץ! איך הוא הגיע לכאן? תלמדו בסיור.
יש עוד סיורים חינמיים בטבע מחוץ לאילת במיזם “101 חוויות”. בידקו אילו »
דקל הדום הצפוני ביותר בעולם | צילום: איתמר ברק
הים – המגנט של אילת
הים הוא המגנט של אילת, גם בחורף , באביב ובסתיו. אתם מוזמנים לצאת לשחיה או לסדנת חתירת סאפ, כשנוף ההרים המדהים מקיף אתכם מכל עבר. טבילה במים פחות מדברת אליכם? תוכלו להצטרף לסדנאות פעילות גופניות מול המים: שיעורי יוגה ופילאטיס או אימוני עיצוב וחיטוב על החוף מול השקיעה.
לא רוצים להזיע בחופשה? תוכלו כמוני לחוות את הים בדרך מיוחדת: סדנת איור של נופי העיר. הגענו לאמפיתיאטרון קטן על הים, בטיילת מלון הרודס. המתינה לנו שם האמנית שרית נחשון. "הגעתי לאילת עם בעלי ב-1991, בעקבות העבודה המשותפת בתיירות ובמלונאות והתאהבנו בעיר. החלטתי לעסוק באמנות ולהוכיח שאפשר לעשות כזו גם באילת".
מנקודה זו על החוף נשקפו לנו כל נופי העיר: הרים, מדבר, העיר עצמה וכמובן מי המפרץ וההרים סביבם. כל אחד בחר את הנוף שקרוב לליבו ובעזרת חומרי ציור והדרכה ראשונית של שרית, ישבנו שם, הבטנו אל הנוף וציירנו. כל אחד ואן גוך קטן. שרית מעבירה גם סדנאות נוספות במסגרת המיזם, כמו סדנת רישום בפחם, ציור בפלסטלינה ועוד.
שרית בפעולה | צילום: יח''צ
סדנאות לכל אחד
שמעתם על "קווילינג"? נתקלתם פעם בלשונות פאטנם? ומה עם "יוקללה", נפגשתם כבר? כנראה שרובכם תענו "לא" על הכל. אלה כמה מהסדנאות המיוחדות במיזם "101 חוויות". יש גם סדנאות עם שמות ברורים יותר: קיפול ופיסול בספרים ישנים (מגניב!), סדנאות היפ הופ או קפוארה, סדנת עריכה בסמארטפון, סדנה לכתיבת קליגרפיה ועוד המון נוספות. כולן ללא תשלום (חלקן דורשות הרשמה מראש).
זכיתי להשתתף בסדנת "גם אני בטיק טוק". אני לא יודע אם אהפוך עכשיו לכוכב טיק טוק, אבל בטוח שהסדנה גרמה לי סופסוף להבין מה לעז**ל עושים עם הטיק טוק הזה. פגשה אותנו לירן יוחאי, שהיא אושיית טיקטוק לאמהות. זה גם היה הרגע בו הבנתי שטיק טוק זו לא אפליקציה רק לילדים. לירן נתנה לנו טעימה מעניינת מהתוכן האחר, הלא מוכר בטיקטוק וגם הדריכה אותנו בצעדים הראשונים באפליקציה הפופולרית. הסדנה מיועדת למבוגרים, אז אל תחששו – לא תגיעו לכיתה מלאה בתלמידי כיתה ו'.
לפרטים על כל הסדנאות החינמיות ושאר החוויות במיזם “101 חוויות” »
עוד באילת באביב 2021
זוכרים את טרמינל שדה התעופה הישן בכניסה לאילת? למרות שהיה קטן והרגיש כמו תחנה מרכזית, היה בו קסם שבזכותו שמורה לו אצלי פינה חמה בלב. בטוח שגם לכם. לכן שמחתי לקפוץ ולבדוק מה עלה בגורלו, אבל שום דבר לא הכין אותי למה שמצאתי שם:
מה קורה בטרמינל הישן? | צילום: איתמר ברק
"מה זה?" אתם בוודאי שואלים. גם אני שאלתי. ובכן, בזמן שלא נחתתם פה, הפך האתר הנטוש למתחם אמנות רב תחומית ופורצת דרך, על פני 3,000 מ"ר. התערוכה שמוצגת כעת ועד סוף חודש אפריל היא Terminal Chapter והאמת היא שהמונח "תערוכה" עושה לה עוול, כי מדובר בחוויית בילוי אמנותית אמיתית.
יצא לכם פעם לעמוד ממש על מסלול המראה ונחיתה של מטוס? אז זה יכול לקרות לכם עכשיו באילת, משום שהעבודות בתערוכה מוצגות בכל האולמות השונים שננטשו (דלפקי הצ'ק אין, מסועי המזוודות) ואפילו על מסלולי ההמראה והנחיתה הישנים.
מצאתי את עצמי משוטט בין הקומות, בין מיצב חללי כמו על פני הירח, מיצב וידאו של צלליות על מסוע המזוודות. אפילו ציירתי על בעצמי על הקיר. מיצג מסקרן מאוד הוא פרויקט אודיו של ג'ייסון דנינו הולט, אותו יצר כשהתגורר בטרמינל הנטוש במשך 10 ימים. מומלץ ביותר. מחיר כניסה: 15-25 ש"ח.
מציירים על קירות הטרמינל הנטוש | צילום: איתמר ברק
ולתערוכה אחרת באילת, אך מסוג אחר: תערוכת הלגו "עולם הדינוזאורים"! התערוכה פרוסה על פני כ-5,000 מ"ר בצפון מתחם שדה התעופה הישן, גם היא על מסלולי ההמראה לשעבר. תמצאו כאן למעלה מחמישים מיצגי דינוזאורים בגודל מלא, עשויים מלמעלה מ-10 מליון קוביות לגו!
כן, זה מורכב מלגו. תערוכת הדינוזאורים | צילום: איתמר ברק
שוטטתי בין המוצגים וכל מה שחלף לי בראש זה "מי הגאון שמתכנן דינוזאור מלגו? למי בכלל יש סבלנות לבנות את זה?". בשטח התערוכה פועלים גם מתחמי הפעלה בלגו לילדים ולכל המשפחה וכולם בהתאם לתו הסגול, הירוק והנחיות משרד הבריאות. אם גם אתם מוקסמים ממשחק הקוביות הזה, זו תערוכת חובה. מחיר כניסה: החל מ-118 ש"ח.
מה עוד מחכה לכם במיזם “101 חוויות”? היכנסו לרשימה המלאה »
איפה אוכלים באילת?
מחפשים מקומות טובים לאכול באילת? הנה שניים מומלצים: הראשון הוא מסעדת הבשרים "פאפי", בדרך הערבה, בכניסה לעיר. אם המקום מוכר לכם, זה מכיוון ששכנה כאן מסעדת "אל גאוצ'ו" המיתולוגית. המסעדה התחלפה, הבעלים לא. היא נותרה בבעלות המשפחה וקרויה על שם המייסד המיתולוגי, סבא פאפי. התפריט עשיר במנות ובשיטות צלייה שונות: גריל עם ארובת גחלים (Smokestack) בייבוא אישי מארגנטינה, גריל גחלים ענק (ג'וספר) וגם מעשנת בשר.
מסעדת פאפי | צילום: איתמר ברק
למנה ראשונה, אל תפספסו את קוביות האסאדו, אליהן התמכרתי. במנות העיקריות את הספייריבס המתקתקים, סטייק טי-בון וגם נתחי הקצבים. טבעוניים או צמחוניים גם ייהנו כאן, למשל מקרם נפלא של פולנטה וארטישוק ומדגי לברק וסלמון. המחירים לא רעים, כמובן ביחס למסעדות בשרים ובלי מע"מ כמובן. יש גם עסקיות צהריים.
סטייק טי-בון של פאפי | צילום: איתמר ברק
המקום השני הוא מסעדת "פדרו", אחת הוותיקות והמיוחדות בעיר. כדי להגיע אליה, תצטרכו לצאת ממרכז העיר ולעלות במעלה הרכס, אל תוככי אחת השכונות. שם, במה שנראה כמו גינה פרטית קסומה, פזורים שולחנות בין עצי נוי, שקשורים זה בזה בשרשראות של אורות רכים. יש גם חלק פנימי למסעדה, אבל מי רוצה לשבת בפנים, כשבחוץ כל כך יפה ונעים?
המסעדה עובדת אך ורק שני ערבים בשבוע ובתפריטי קונספט בלבד. בימי שני מתקיים כאן ערב קצבים: אתם בוחרים את הנתח והמשקל, הם צולים אותו לפי בחירתכם. בסוף משלמים לפי המשקל. אנחנו הגענו בערב רביעי ונהנינו מאוד מערב דייגים, בו הוגשו לנו דגים טריים ופירות ים מהים האדום. גם כאן התשלום לפי המשקל (שד’ יעלים 38).
שרימפס בטמפורה של פדרו | צילום: איתמר ברק
איפה ישנים?
אם מתחשק לכם ללון הרחק מהמולת העיר ולהתפנק כמו שצריך, תוכלו לבחור במלון “הרברט סמואל רויאל שנגרילה”, שהוא חלק ממלון “אורכידיאה”. אפשר לדבר ולכתוב על 53 יחידות האירוח, בהן גם וילות עם בריכות צמודות או ג'קוזי במרפסת; אפשר לכתוב על הטרקלין בו תמצאו במשך 24 שעות מזנון פתוח ובו אוכל טעים ומדוקדק, אפשר גם לדבר על השירות המעולה.
אבל מה שיתפוס לכם את העין וימשוך אתכם אליו כל הזמן, הוא נוף המפרץ השליו והמדהים, שנשקף ממרפסת המלון. אם תשכימו מוקדם בבוקר, תזכו לצפות בזריחה המהפנטת שמעל הרי אדום. יש פתיחה טובה מזו ליום מלא חוויות באילת?
בוקר טוב מהמרפסת של שנגרילה | צילום: איתמר ברק
הכותב היה אורח תאגיד התיירות של אילת ומיזם “101 חוויות”.
היי,
מה תרצה לכתוב על "אילת באביב 2021: כל החוויות שלא ידעתם שממתינות לכם בעיר"?