לטיול יצאנו – מסלולים

מסלול הטיול, עין שרונה ובקעת יבניאל, הוא הזדמנות, כמעט יחידה בישראל, לצאת אל הסוואנה. בחודשי החורף הירוק כובש את העין מכל עבר ומציף את האזור, כשבכל האופק לא רואים, לא כביש ולא קווי חשמל ולרגע נדמה, כי אכן התקופה היא התקופה הקדומה. בימים ההם היתה כאן דרך החורנים, בה נעו העוברים מהחורן (הוא הגולן), ששימש למזרח התיכון, כמקור תבואה ומזון עיקרי.

מה עוד רואים בעין שרונה, שבגליל התחתון המזרחי, באזור שיש המכירים כרמות מנשה? את הבריכה העליונה ובית המעיין, רחבת התצפית, פינת הישיבה בצל האקליפטוס הענק, בריכת השכשוך, בית קברות מוסלמי וקברים רומיים.

מין המעיין נמשיך אל כפר כמא, אחד משני יישובי הצ'רקסים היחידים בארץ, שההתיישבות בו, במתכונתה הנוכחית, החלה בשנת 1878. משם נצא אל יבניאל ונטייל בין בתי האבן העתיקים של היישוב, שהוקם בשנת 1901.

למסלול המלא עין שרונה ובקעת יבניאל >>

נחל תבור, מציע מסלול טיול מעגלי וקצר לכל המשפחה, המתמלא בפריחה ותפארת בחודשי האביב. מימי הגליל התחתון מתנקזים אל נחל תבור מהרי נצרת וזורמים בו, בין הרי תבור, יבניאל ורמות יששכר, אל הירדן, בנקודה דרומית לקיבוץ גשר. המסלול, התובל בצמחיית הגליל התחתון, עובר לאורך הנחל, שמימיו המועטים הם עדות לתפיסת המים על-ידי מקורות ומאבקם של הארגונים הירוקים לשמירה על הטבע.

בדרך נעבור בתל רכש, שהינו שריד להתיישבות העתיקה במקום, המתוארכת לשנת 3000 לפני הספירה. הארכאולוגים מזהים בתל את העיר הכנענית אנחרת, המוזכרת בספר יהושע. מיקומו האסטרטגי של התל בולט לעין ולראיה, לאורך ההיסטוריה הייתה זו הדרך שקישרה בין הגליל התחתון ובקעת הירדן ושימשה למסחר בינלאומי. מראש התל נראה בנקל את מעיינות עין רכש ועין טחבית הסמוכים.

מין התל ממשיכים את המסלול המעגלי. שימו לב, הירידה, בשביל התלול, מחייבת משנה זהירות מפני החלקה, במיוחד עם ילדים. הנחל מרהיב ולאורך הדרך נראה בריכות ומפלים המכסים את סלעי הבזלת. בשל החשש מפני זיהום המים אין לרחוץ בהם, אך ניתן לטבול בהם את הרגליים.

למסלול המלא נחל תבור >>

המסלול השלישי, עליו ממליצה מערכת אתר טיולי, מקרני חיטים לארבל, לוקח את מיטיבי הלכת ליום בעקבות מלחמות היסטוריות עזות, שנשכחות בקלות מול הנוף עוצר הנשימה. בקרני חיטים נערך בארבעה ביולי שנת 1187 אחד הקרבות העזים והמשמעותיים, בין הצלבנים לצבאו של צאלח א-דין. בפסגת הר הגעש הכבוי, נלחמו הצבא האירופי על שריונו הכבד והמכביד, בצבא המוסלמי על לבושו הקליל. הסוף, הוכיח שהטכנולוגיה צריכה להיות לא רק משוכללת, אלא גם אחת שמתאימה לתנאי השטח ומזג האוויר. נצחונו של צאלח א-דין היה הסנונית בשרשרת הניצחונות שהביאה לנפילת הצלבנים בארץ ישראל. מי שיעפיל לפסגת ההר בין פברואר למאי, ייתכן ויזכה לראות את פריחתו של הקרקש הצהוב, הנדיר באזור.

מהר חיטים נצא אל קבר נבי שועייב, המוכר ליהודים כיתרו חתן משה. על-פי המסורת, יתרו היה הנוכרי הראשון שיצטרף לעם ישראל ולמעשה הוא נחשב לקדוש הן ביהדות והן באסלאם. בעיני הדרוזים, יתרו הוא גדול הנביאים ובשל כך, החליט יצחק בן-צבי, נשיאה השני של מדינת ישראל, להעניק לדרוזים את זכות האחזקה במקום. בסוף חודש אפריל חוגגים הדרוזים, בסמוך לקבר, את חג אלנבי שעיב.

מכאן נצא לכיוון היישוב ארבל, שתושביו מרדו ביוונים בתקופת בית שני ולאחר חורבן הבית, עקרה ליישוב משפחת ישוע, שנמנתה על משפחות הכוהנים. מומלץ להגיע אל שרידיו החרבים והנטושים של בית הכנסת, שנבנה על שפת המצוק, במאה השלישית לספירה. כאן נעצור ונשקיף אל הסביבה תוך התמקדות באזור הצפון: בקעת גינוסר, צפון הכנרת, צפת והמירון, החרמון והגולן.

לבסוף נגיע אל מבצר ארבל שבמצוק. זוהי מערכת של מערות, טבעיות או שנחצבו בידי אדם. בימי בית שני, הקימו הקנאים בצוק ביצורים וקירות מגן, וחצבו מעברים ומחילות קשר, אותם ניצלו במלחמתם בצבא הורדוס. במספר סיבובי קרבות הצליחו הקנאים להתגונן, אך הורדוס מצא לבסוף פתרון, כאשר שלשל את לוחמיו בסלים, מראש ההר אל פתח המערה. משקרב לוחם יהודי לפתח, כדי לתהות על קנקנו של הסל, פרצו מתוכו לוחמים יוונים והרגו את יושבי המערה.

למסלול המלא מקרני חיטים לארבל >>

לכל המסלולים באזור טיול עפולה, התבור, עמק יזרעאל ובקעת יבניאל>>

רגעים למזכרת - אטרקציות

בחצר הגדולה במרחביה מגולל סיפורה של ראשית ההתיישבות העברית, בעמק יזרעאל, על–פי חזונו של אופנהיימר. במקום ישנו מרכז מבקרים ומבנים מרתקים. באחד המבנים, המכונה "בית יערי", מונצח פועלו של אחד ממייסדי תנועת השומר הצעיר, מאיר יערי. בית אחר הוא "ביתה" של ראש הממשלה לשעבר, גולדה מאיר, שהתיישבה בחצר בין השנים 1921-1923.

לחצר היסטוריה מפוארת, הנזכרת לפחות בשלוש תקופות, תל סמוך מיוחס לנשים השונמיות, בהן אבישג השונמית שבעצת יועציו, חיממה את המלך דוד בלילות הקרים. עוד אתר היסטורי קרוב הוא המבצר הצלבני בפולה בו נערך קרב, המתואר בהיסטוריה הצרפתית כקרב התבור. קרב זה, שהחל בחולשה גדולה של כוחות נפוליאון הסתיים בנצחון מזהיר (וכמעט יחיד) במסעו של המצביא הצרפתי בארץ ישראל.

מחלבת תנובה אלון תבור – להוסיף לאתר ולבטל את הכותרת

מרכז המבקרים של מחלבת תנובה אלון תבור, מזמין את הגדולים והקטנים ללמוד את דרכו של החלב מן הפרה לקרטון, המוכר לכולנו ממדף הסופר. לאחר מסע וירטואלי במפעל ומרדף אחר קרלו בכסא הנע לכל הכיוונים, מבטיחים בתנובה, שנדע את הקשר בין החיידקים לחלב, בין רובוטים למעדנים ולמה, רק עובדי פס הייצור מורשים להיכנס למפעל?

מנחת התעופה במגידו, נבנה על-ידי חיל האוויר המלכותי ושימש את הבריטים במהלך מלחמת העולם הראשונה. עם הסתלקותם של הבריטים, ננטש המנחת עד לשיקומו והפעלתו מחדש בשנת 2009. את מרכז דאייה מגידו מפעילים חברי מועדון הדאייה בהתנדבות. נשים וגברים, בני כל הגילאים, המכנים עצמם "משוגעים לדבר", מזמינים את כל מי שמבקש ליהנות מנופו של עמק יזרעאל ממעוף הציפור, לטיסת היכרות בדאון דו מושבי. לצד המנחת נפרש שדה כלניות מהמם, בו פורחת כלנית מצויה המעניקה לשדה את צבעי הלבן, סגול, אדום שלו. הכלנית פורחת בין ינואר למרץ ושיא פריחתה בחודש פברואר.

לכל האטרקציות באזור טיול עפולה, התבור, עמק יזרעאל ובקעת יבניאל >>

לכל כיס - נקודת חן

אם יש נקודת חן שהיא בגדר חובה באזור טיול עפולה, התבור, עמק יזרעאל ובקעת יבניאל, הרי היא מצפה אלות, הנחשבת, בעיני רבים, לתצפית היפה ביותר בגליל. ברום הדרך, לאחר הטיפוס אל המצפה, ממתינות אלה ישישה ותצפית אל אופק, רחב ידיים ומשכר, אל הירדן, הכנרת והחולה. החוקרים מצאו במקום, שאין ויכוח, כי אנשי הסביבה הכירו אותו לאורך קרוב לארבעת אלפים שנים, שרידי בזלת מחציבות, קברים, קירות וכלים. את המדרון מכסים כמעט כל סוגי הפרחים של הארץ הזאת, ובמיוחד נציין את עצי השקד קטן העלים ועצי האלה האטלנטית.

תצפית מומלצת נוספת היא תצפית כוכב הירדן, הנישאת לגובה של 312 מטרים מעל פני הים ו-550 מטרים מעל בקעת בית שאן. במקום נמצא מבצר צלבני, שהוא דוגמא נהדרת לתכנון והארכיטקטורה הצלבנית. המבצר מוקף בחפיר עמוק, משלושת עבריו ובעברו הרביעי, מדרון תלול. למבצר חומות גבוהות וביצור פנימי, שסייע להתגוננותם של הלוחמים הצלבנים, בעת המצור שהטיל עליהם צאלח א-דין במהלך שנת 1188. בינואר 1189 נפל המבצר לידיו של צאלח א-דין וקומץ הלוחמים החיים, שנותרו בו, הוגלו לצור, שהייתה העיר היחידה שנותרה בידי הצלבנים. חששם של המוסלמים מפני מסע צלב נוסף, הוביל את שליט דמשק להחריב את המבצר בשנת 1200.

ונסיים את הסקירה בכפר יהושע, הקרוי על שמו של יהושע חנקין, גואל אדמות העמק, אין צורך להציג. אך הכפר, שהוקם בשנת 1927, הוא פנינה ארכיטקטונית שהוליד האדריכל ריכרד קאופמן, עת בחר לבנות את הכפר בצורת האות י', כמחווה לחנקין. בין האתרים, שכדאי לבקר בהם נמנע את המוזיאון לרכבת העמק, השוכן בתחנתה שבכניסה לכפר, את האסם, הצרכנייה, בית הכנסת, מגדל המים, התחנה המטאורולוגית, האנדרטה לזכר חללי מערכות ישראל מקרב בני הכפר והפסיפס, שהכין אלי שמיר, לזכרו של אדריכל הכפר.

לכל נקודות החן באזור טיול עפולה, התבור, עמק יזרעאל ובקעת יבניאל >>

נהיינו רעבים – אוכל בדרכים

"עוד לא אכלנו, עוד לא שתינו", נוהגים לזמר הילדים בטיולים, וכדי לסגור גם את הפינה הזאת, בחרנו עבורכם שלוש מסעדות בעיר של העמק, עפולה. חוויה מקסיקנית מחכה לכם במסעדת Mota (יהושע חנקין 9, עפולה, המסעדה באתר Rest), בה תוכלו ליהנות ממנות צמחוניות ובשריות המוגשות, איך לא, בטורטייה. מסעדה בשרית איכותית, בה נצלה הבשר לעיני הסועדים ומוגשים בה מגוון רחב של שיפודים, היא האחוזה גריל בר (החשמל 1, עפולה, המסעדה באתר Rest). המסעדה מגישה גם מנות ילדים. אווירה אחרת, מצפה לאוכלים בצרפתייה הקטנה (שפרינצק 5, עפולה, טלפון: 04-6526516, המסעדה באתר Rest), בבית הקפה-מסעדה, מציעים אורוחות בוקר, בלינצ'סים, סלטים מוקפצים, בשרים ועוד. המנות הן פרי עבודתם של השפים דני ודנה, שארוחת הבוקר שלהם הפכה לשם דבר בעמק.