לטיול יצאנו – מסלולים
הטיול במצדה, ההר המיתי עמוס האתוס, השרידים הארכיאולוגים, המיתולוגיה וההיסטוריה, הוא טיול חובה לכל ישראלי. אל המצדה עולים ברכבל או ברגל דרך שביל הנחש. במקום תצפית מרשימה על ים המלח וחיזיון אורקולי עשיר, המעניק חוויה מדהימה.
כאן, בראש ההר המעוין, המורם מהקרקע כחצי קילומטר, צרו, הלוחמים הרומאים, במשך חודשים ארוכים על 960 קנאים מתבצרים, שלא כשלו תחת המצור כבד. בלילה, כשהיה ברור שעם שחר יפרצו הרומאים את החומות, נשא אלעזר בן-יאיר, מפקד קבוצת הקנאים, נאום חוצב להבות בעד זכותם למות כבני אדם חופשיים ונגד נפילתם בשבי האכזרי של הרומאים. בסופו של הנאום, קרא להם בן-יאיר להתאבד.
נאמנים לעקרונותיהם, הציתו הקנאים אש במבנים ובמחסני המזון. כשהאש מאכלת את המצדה, התאבדו, בזה אחר זה, גברים ונשים, זקנים וטף, 960 אנשים, בהתאבדות הגדולה ביותר בהיסטוריה. בבוקר עלו הרומאים לאתר וגילו, שבניגוד לכל הקרבות האחרים, כאן אין מה לבזוז ואין את מי לשבות. משתאים אל מול עוז רוחם של הקורבנות, לחיות באומנתם ולמות כבני חורין, החלו לארגן את המקום ולשכן בו את חיל המצב הרומאי. המרד הגדול נגמר.
מיתוס מצדה, הגם שהתרגשו עליו ויכוחים לאורך השנים, ליווה את העם היהודי לאורך 2000 שנות גלות ואחריהן. העלייה למצדה סימלה לא פעם תהליך התבגרות ועצמאות והייתה לטיול חובה לבני מצווה, תנועות הנוער וחיילים.
אז מה רואים במקום, שגם האו"ם לא נשאר אדיש לפניו ואונסק"ו הכריזה עליו, כאתר מורשת עולמית בשנת 2002? ראשית, כך על-פי יוסף בן מתתיהו, ביצר יהונתן הכהן הגדול את המצדה במהלך שלטונו של אלכסנדר ינאי. הורדוס נס לכאן עם משפחתו ו-800 מאנשיו, מפני המלך מתתיהו אנטיגונס החשמונאי. הורדוס חמק לרומא והשאיר את משפחתו במקום, תחת מצור קשה של המלך החשמונאי. כששב חזרה, הכניע את כוחותיו של מתתיהו אנטיגונס והסיר את המצור.
אז גם הפך את מצדה לארמון והקים בה: בית מרחץ, תצפית ומחסנים גדולים. מלבדם נמצאים באתר שרידיהם של החומה, המקווה ובית המקדש.
שירים נכתבו עליו, חלומות נשזרו בו, החיות תרות אליו ואנחנו מטיילים בו. עין גדי, המסלול השני ברשימת ההמלצות שלנו, באזור הטיול דרום ים המלח, הוא כמעט כל מה שהנפש מבקשת לה בהליכה במרחבי האין סוף הצהובים של המדבר.
מעיינות זורמים, גן בוטאני מקסים, בית כנסת עתיק, מקדש מהתקופה הכלקוליתית ונוף שובה לב, אלה מחכים למטיילים בעין גדי, לצד בעלי החיים בהם: יעל נובי ושפני סלע. המסלול המוצע כאן, הא מסלול לאורך שמונה קילומטרים, בדרגת קושי בינונית-קשה, אך בהחלט ניתן לסייר במסלול המעגלי, המתאים לכל המשפחה, בשמורה עצמה. הכי חשוב – מים! מים! מים!
מה רואים? את מפל דוד, במימיו אפשר לרחוץ. מכאן מטפסים אל מעיין שולמית ומעט מעליו אל המקדש הכלקוליתי. בתקופה הכלקוליתית (תקופת הנחושת, לפני למעלה מ-6,000 שנים), שימש המקדש את תושבי האזור, שהסברה היא כי התגוררו במערות הרבות מסביב. כלי הפולחן לא נמצאו, אך במהלך החיפוש אחר המגילות הגנוזות, בשנת 1960, נמצא מטמון במערה, שזכתה לשם מערת המטמון, ובו נתגלו כלי פולחן מפוארים, המוצגים כיום במוזיאון שראל, ונראה ששימשו את המקדש.
מכאן נמשיך אל מעין עין גדי, שהמים שלו, כמו מי מעיין שולמית, טובים לשתייה. לאחר מנוחה מרעננת בבריכת המעיין נרד אל תל גורן. בתל גורן נוצלה איכות המים לגידולי שלחין ופותחו כאן צמחי בושם ומרפא נדירים. המקום, שהוזנח בתקופת המלכים וטופח בידי מלכי החשמונאים, אז גם הותקנו בו אמות המים, משך את תשומת ליבם של הרומאים, שאכן כבשו אותו.
מתל גורן נטפס במעלה עין גדי אל מצפה עין גדי ונשקיף על האזור כולו. לסיום נמשיך מהמצפה אל נחל ערוגות והמפל הנסתר.
אתר נוסף, סמוך לתל גורן, הוא בית הכנסת העתיק בו נמצאו כתובות פסיפס יפהפיות בארמית ובעברית. אגב, באחת הכתובות נרשם כי ערור יהיה מי שימסור את סוד העיירה. הכוונה היא לסוד גידול האפרסמון (לא זה המוכר לנו היום), שהיה המנוע הכלכלי של יושבי עין גדי ומרגע, שהסוד היה נחשף, הייתה זו חרבה כלכלית.
למסלול המלא עין גדי ונחל ערוגות >>
דרגת הקושי עולה עם המסלול השלישי, שאנו ממליצים עליו, מסלול נחל צאלים, המיועד למיטיבי לכת, אורכו 12 קילומטרים והוא אינו מסלול מעגלי. אך על כל אלה מחפים: אחד ממסלולי המדבר היפים בישראל, מעיינות נסתרים ופריחה אביבית נהדרת.
אל המסלול יוצאים, מחניון הלילה, בדרך אל בריכת צפירה. לאחר שכשוך בבריכה נתחיל לרדת, בירידה התלולה, אל הנחל. כאן נרוויח תצפית יפהפייה על הנחל עצמו ובין ינואר למאי את פריחתו המשגעת של המדבר: פרעושית גלונית, כוכב ריחני, שיטה סלילנית ומקור החסידה, הם רק חלק מהצמחים שבדרך.
נמשיך אל ברכת נעמה ונטייל בנחל, ההופך מצוקי, אל עין הנמר, מעיין מים מתוקים, שראויים לשתייה ונוסעים לאורך כל השנה. המעיין, השוכן בין שני בולדרים (גושי מפולת גדולים) המצלים עליו, הוא מקום נהדר למנוחת הצהריים ולארוחה.
כעת נתחיל את הדרך חזרה, אל נחל הרדוף וקניון גיא בהק היפהפה. עכשיו יש לבחור בין שני מסלולים מהם ניתן לחזור לרכב: גיא סלעים שהוא מסלול מים המזמן גם קפיצות ודילוגים בין הבולדרים הרבים, שלאורכו. האופציה היבשה היא עין ענבה, מעיין קטן ומקסים ולצידו כשלושה דקלים.
לכל מסלולי הטיול באזור טיול דרום ים המלח >>
רגעים למזכרת – אטרקציות
עזבו אתכם מצניחה חופשית אל כר דשא רך. מועדון צניחה חופשית מצדה מזמין אתכם לראות את ההר הכי מרשים בסביבה מזווית קצת שונה. טוב, ממש שונה, מלמעלה. בצניחה מגובה 9,000 מטרים מעל המצדה, שהורדוס הפך לארמון והקנאים מצאו בה מות גיבורים.
הגן הבוטאני בקיבוץ עין גדי מכיל אוסף אדיר של צמחים מכל הסוגים והמינים, מהארץ ומהעולם. צומחים כאן צמחים טרופיים ממדגסקר, דקלים מאפריקה, צמחים אוסטרליים וצמחייה ארצישראלית טיפוסית כעצי זית, תאנה ורימון. מי שיעלה אל מצפה ערוגות, שהוא גג המועדון, יהנה מתצפית כובשת על נווה המדבר כולו, על מצוק העתקים והרי מואב, על ים המלח, מעיין עין גדי, נחל ערוגות ותל גורן. בשטח הגן נמצא גם בית הכנסת העתיק, בו כאמור, יצירות פסיפס מרשימות.
לכל האטרקציות הטיול באזור טיול דרום ים המלח >>
לכל כיס - נקודת חן
הגם שפריחה היא לא תמיד האסוציאציה הראשונה, כשחושבים על המדבר, הרי שהחלמוניות במדבר תקוע – מעלה רחבעם, מוכיחות, שאפשר גם אפשר ללבלב במדבר. תוכלו למצוא אותן, בחודש נובמבר, בסמוך ליישוב הקטן, בוואדי אבו מחרב, היורד מכפר אלדד ומתחבר לנחל תקוע.
מערת דודים מסתתרת בתוך עין גדי וכמעט שאינה מוכרת למטיילים. מגלים אותה, בסטייה קטנה מהמסלול המוכר, מעל מפל דוד ומתחת לשרשרת בריכות יפהפיות. זהו מקום רומנטי מעין כמותו, המבטיח ומקיים: נוף משגע אל ים המלח, מפלים קטנים, בריכות מים מתוקים וצמחייה עשירה.
היי,
מה תרצה לכתוב על "דרום ים המלח - מומלצי המערכת"?