הידעתם שהשקד הוזכר לראשונה בספר בראשית? כן, כבר אז הוא זוהה עם שקדנות, חריצות ופריחה מוקדמת, שהפכו אותו גם לאחד מסמלי ט”ו בשבט. אז איך הפך השקד, עץ נשיר ממשפחת הוורדים, ל”שקדיה פורחת”? סופר ומשורר הילדים לוין קיפניס הוסיף לו כבר בשנת 1919 את האותיות י ו-ה בשירו “לשנה טובה, שקדיה”, אבל עיקר התהילה שייכת לישראל דושמן, שכתב את מילות השיר “השקדיה פורחת”.

את פריחת השקד המצוי אפשר לראות לרוב מסוף ינואר עד סוף מרץ, אך השנה הוא הקדים לפרוח וזו סיבה נפלאה לצאת בעקבותיו אל הטבע. 

בין צבאים ובין ציפורים: עמק הצבאים

לפחות 65 סיבות יש לכם להגיע אל עמק הצבאים הפורח בלב העיר ירושלים, שם חיים, נכון לסתיו 2020, כ-65 צבאים, כמעט כמו בטבע. אל הירוק שמסביב, העצים והשיחים, מצטרפת פריחה יפהפיה של לא מעט פרחים, ביניהם גם השקד – במלוא תפארתו.

ואם אתם כבר כאן, אל תפספסו את התצפית על מאות מינים של ציפורים, חרקים וזוחלים, שגדלים בחמש בריכות בגדלים שונים. מחלק מהיופי הזה תוכלו ליהנות גם תוך כדי ישיבה באחת מפינות הישיבה המיוחדות, הפזורות ברחבי העמק וגם תוך כדי טיול בין השבילים בפארק. 

פריחה לבנה-ורדרדה בעמק הצבאים | צילום: רון מנדלבאום

פריחה לבנה-ורדרדה בעמק הצבאים | צילום: רון מנדלבאום

בין הרי ירושלים: טיול בסטף 

שמורת הסטף היא אחד המסלולים היפים והפופולריים בהרי ירושלים, המשלבת טבע קסום, היסטוריה ומעיינות צלולים. המסלול עובר דרף טרסות חקלאיות עתיקות, בוסתנים קטנים ושני מעיינות – עין סטף ועין ביכורה. לאורך הדרך תמצאו מערות קטנות ומדרגות אבן עתיקות, המעניקים תחושה של חזרה בזמן לחקלאות הקדומה של הרי יהודה. 

מה הקשר בין הגרלות, טרסות ושבעת המינים? אם אתם בדרך לטיול בסטף כדאי שתקשיבו לזה:

 

בחודשים ינואר-פברואר תחכה לכם לאורך המסלולים השונים, פריחה ורודה-לבנה של עץ השקד, שהופכות את המסלול ליפה מתמיד. שלושת מסלולי הטיול המרכזיים בסטף: שביל הכפר, שביל הבעל ושביל השומרות יפגישו אתכם עם עין סטף, המעיין הגדול בשמורה, שהוא הפינה בה אתם רוצים לעצור לפיקניק או פק”ל קפה בחיק הטבע.

פריחת שקדיה בסטף

השקדייה פורחת בסטף | צילום: אודי שטיינוול, באדיבות פיקיוויקי

מתחת לתיאטרון ירושלים: חורשת הירח

ההיסטוריה של חורשת הירח מתחילה בסוף המאה ה-19, אז נטעו אותה כחלק מגן מטופח, שהגן על ביתו של המנהל האדמיניסטרטיבי של בית החולים למצורעים הנסן, שהיה בסמוך. עם השנים עבר הבניין לא מעט גלגולים וידיים, מהשלטונות הבריטיים לקרן קיימת לישראל, לנשיאות המדינה ועד הרשות לפיתוח ירושלים. 

במהלך השנים החורשה והאורנים בשטחה ננטשו, עד שמאבקים ציבוריים של תושבי השכונה ופעילי איכות הסביבה הצליחו להביא ב-2017 על הכרזתה כאתר טבע עירוני. בימים אלה גם השקד פורח בתחומי החורשה. מי נהנה ממנה בימים אלה? השכנים בטלביה ובקטמון הישנה בירושלים, מרחוב גדליהו אלון (המושבה הגרמנית) ורחוב הגדוד העברי בדרום, דרך רחוב מרכוס ורחוב כ”ט בנובמבר במרכז ועד רחוב דובנוב ורחוב שופן בצפון.

ובונוס קטן למי שרוצה לקפוץ ליפן

לא רק שקדיות ורודות פורחות בירושלים בעונה הכי יפה בשנה, אלא גם רקפות, כלניות ואפילו עצי דובדבן. בגן הבוטני תוכלו לחזות בפריחה המרשימה של עץ הדובדבן, שאומנם מופיעה כאן לזמן קצר – אבל כשהיא בשיאה, אין יפה ממנה. לכל הפרטים על פריחת הדובדבן בגן הבוטני בירושלים »

 וחכו עוד קצת, כי עוד מעט גם תורמוס ההרים יפציע גם הוא בירושלים ויכסה את המצפתל בשמיכה סגולה מרשימה.

פריחת הדובדבן בגן הבוטני

לא רק ביפן | צילום: תום עמית

גם ליד הבית שלכם פורחות השקדיות? שתפו אותנו בתגובות עם תמונות ומידע.

לתחילת הכתבה