כל המידע על עמק הצבאים
בפארק כמאה צבאים, בנוסף למגוון רחב של יונקים, ציפורים ועופות – חלקם מינים בסכנת הכחדה. אתם מוזמנים להגיע, להסתובב ולראות בעלי חיים החיים בתנאים הקרובים מאוד לחיים בטבע וכל זה – במרכז העיר. רק כמובן, לא להאכיל ולא להפריע. לכלל מיני בעלי החיים והצמחים תפקיד מרכזי במערכת אקולוגית ייחודית כך שלפגיעה בכל אחד מהם עלולות להיות השלכות על כלל בית הגידול.
בפארק יש מספר מסלולי הליכה: מסלול קצר ומונגש אל האגם וחזרה ומסלולים ארוכים יותר, חלקם לא סלולים, בתוך החורש. כמו כן, ישנם מסתורי תצפית הצופים אל שטחי העמק, אגם ופינות חמד עם כסאות נוחים לישיבה והנאה מהטבע.
ההיסטוריה של המקום
בעמק הפסטורלי, חי בעבר עדר צבאים קטן, שנהנו משטח פתוח שהתחבר לנחל רפאים, וחופש ללא גבולות. בשנת 1993, עת נסלל כביש בגין, נקטע החיבור עם הנחל והעדר נכלא בתא השטח בין השכונות והכבישים ומצבו הלך והחריף. העדר סבל מטריפות, ושורותיו התדלדלו, ואם לא די בכך, קידמו במקום תכנית לבנייני מגורים שהייתה עלולה לחרוץ את דינו.
לסיפור הזה היה סוף טוב, תושבים ואזרחים, חובבי טבע אכפתיים, נאבקו נגד תכניות הבניה ולמען שימור הטבע, ורשמו הישגים חסרי תקדים. התכניות בוטלו, השטח גודר והעדר ניצל, ולראשונה בארץ תוכנן פארק טבע בשיתוף הציבור. בשנת 2015 נפתח העמק לקהל הרחב והיה לבית מוגן עבור הצבאים.
בעמק היפה התפתחה מערכת אקולוגית טבעית עשירה ומרשימה. לצד העדר שהלך וגדל מאז לכמה עשרות (כ-80 נכון לשנת 21), השטח הבלתי מופר היה לבית גידול עבור שלל בעלי חיים כמו: חרקים, זוחלים וציפורים, חלקם נדירים, אך גם לצמחייה טבעית משגשגת ומיני פרחים המוסיפים ליופיו. המבקרים יכולים ליהנות מהעושר וכמובן לצפות בצבאים מקרוב כשהם מדלגים, משחקים, לעתים נלחמים, עוצרים ומתבוננים במטיילים ממרחק.
מה עושים במקום
הפארק משמר גם את נופי החקלאות הקדומים ויש בו מגוון טרסות, בוסתנים ומתקני חקלאות עתיקים. כמו כן פועלת בו מערכת מים סגורה. שני אפיקי נחלים חולפים בעמק: נחל רקפת ונחל רחביה. מי הנגר נאספים באמצעות סכרים אשר יצרו בריכות היקוות ובמורד אגמון. המים נשאבים מהאגם ומוזרמים בחזרה לתחילת האפיק.
בכל עונה משתנים פני הפארק, וכל מי שמבקר במקום שוכח עד מהירה שמדובר בחלקת אלוהים קטנה בלבה של בירת ישראל וחש כמו טיול בחיק הטבע. הפארק עתיר נקודות חן וכולל לצד בריכות המים מסתור לצפייה ולצילום ציפורים. בשטח פועל גם מקלט לצבי יבשה מצויים, שמטרתו לשקם צבים פצועים או כאלה שהוחזקו, שלא כדין, בשבי בידי הציבור. הצבים מטופלים ובהתאם למצבם, מושבים לטבע.
ההצלחה של הפארק מתבטאת במגוון דרכים. זהו אחד מאתרי הטיול הפופולריים בירושלים המציע שפע של פעילויות כל השנה. מרכז המבקרים עומד לרשות האורחים ומדי סוף שבוע יש הדרכות, הפעלות, סיורים וסיפורים. משפחות עצמאיות יכולות לטייל עם ערכת הפעלה, ולהשאיל משקפות ומגדירים וכל זאת ללא תשלום. גם עדר הצבאים עושה חייל ובקיץ 2021, שוחררו ברמת הגולן כמה צבאים מהפארק והעדר ממשיך להתרבות.
בחזון הפארק נכתב שהוא "פארק טבע עירוני קהילתי" וזו הסיבה שעד היום יש מעורבות גדולה של תושבים בהפעלת הפארק. המקום מנוהל על ידי החברה להגנת הטבע במודל של שילוב הקהילה ולכן שופע פעילות חברתית התנדבותית. לצד שילוב של אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים יש במקום צוות קבוע ועשרות מתנדבים העוסקים במגוון פעילויות החל מניקיון, דרך סיורים, הדרכות וסדנאות ועד פעילויות חינוכיות ועוד. את הצוות מלווה וועד פעולה שליווה את המאבק ושותף עד היום בהחלטות תכנוניות/מנהלתיות ומועצה ציבורית העוסקת בסוגיות שונות כגון פיתוח, חינוך תקציבים ועוד.
הפארק ממשיך ומתפתח כל העת לטובת המבקרים, ובכל ביקור אפשר לגלות משהו חדש. המקום פתוח במהלך שעות האור ובחשיכה חוזר לרשות דיירי הטבע. יש חנייה קטנה, וגישה גם בתחבורה ציבורית. בפארק פינות ישיבה, מסלולי הליכה וטיול והוא נגיש לכיסאות גלגלים ולעגלות.
מידע שימושי
- הפארק פתוח בכל ימות השבוע מזריחה ועד שקיעה
- שעות פתיחה של מרכז המבקרים: 9:00-17:00
- הכניסה היא בחינם
- המסלולים מרוצפים ומונגשים, כך שניתן לטייל בנוחות עם עגלות ילדים וכסאות גלגלים
- בחגים ישנן הדרכות והפעלות למשפחות
- הדלקת אש בפארק אסורה
- כניסת כלבים לפארק אסורה
היי,
מה תרצה לכתוב על "עמק הצבאים"?
ביקרנו הבוקר בפארק עמק הצבאים שבירושלים, בעקבות פתיחתו לציבור ופרסומו. המונים כדוגמתנו
נהרו לפארק, ופשוט ראש עיריית ים' עושה צחוק מכולם. שישה צבאים בלבד, בלתי נראים, מפאת החום, ותו לא. רוח וצילצולים. בתקווה שבעוד מס' שנים י… היה טעם לשוב לפארק.
אל תתקרבו!!! חבל על הזמן, המאמץ ועגמת הנפש
בעיקר של הילדים.