כל המידע על האתר הלאומי חאן שער הגיא
רשות הטבע והגנים חנכה בתחילת דצמבר 2020 את האתר הלאומי חאן שער הגיא ובו מרכז מורשת חדש להנצחת פועלם של מבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.
מרכז המורשת החדש חושף את המבקרים באופן חוויתי ועוצמתי למורשת הקרבות בדרך לירושלים ולסיפורם של לוחמות ולוחמי הפלמ"ח האמיצים ולמלווי השיירות, חלקם אזרחים, שפרצו את הדרך לירושלים הנצורה.
סיפור שער הגיא והחאן
החאן בשער הגיא ומצודת הדרכים נבנו בסוף המאה ה-19 ושימשו כפונדק דרכים לצליינים בדרך מירושלים ליפו. בשנים שלפני קום המדינה וגם במהלך מלחמת יום העצמאות, שער הגיא, "באב אל ואד" בערבית, שימש כציר אסטרטגי חשוב בדרך המובילה מיפו לירושלים בגלל היותו צוואר בקבוק טופוגרפי המוקף רכסים.
הערבים ששלטו באזור לפני המלחמה הציבו מארבים ופגעו בשיירות האספקה של היישוב העברי בדרך לירושלים הנצורה. במהלך מלחמת העצמאות החליטו מפקדי הצבא להשיג שליטה על האזור כדי למנוע תקיפות אלו. לוחמי הפלמ"ח שהובילו את הלחימה השיגו את המטרה.
כבר ב-1979 הכריזו על המבנים בחאן שער הגיא כאתר לאומי. לאורך השנים אפשר היה לראות בו רק משוריינים, זכר לקרבות מערכות ישראל. ועכשיו, עם השיפוץ והקמת מרכז המבקרים החדש, גם תחנות אינטראקטיביות ותחנות מידע.
מרכז המורשת בחאן שער הגיא
מסלול הביקור במרכז המורשת עובר בחמש תחנות מרכזיות בשתי קומות. הקומה הראשונה מספרת על התקופה, המצב בארץ, מיעוט היהודים, הבריטים שעוצרים את העלייה לארץ והקושי להגיע לירושלים. את כל הפעילות מלווה מוטיב האור, בהשראת המשוריינים.
בכניסה כל מבקר מקבל דיסקית, המשמשת אותו בתחנות הכוללות פעילויות אינטראקטיביות. לכל דיסקית צבע ועובדה על מלווי השיירות לירושלים.
באולם המרכזי נמצא מיצג פתיחה וסרטון עדויות לוחמים, המשלב תמונות מהעבר, תמונות עדכניות ואנימציה. בסיומו תשמעו את הקריין מבקש מכם לעקוב אחר צבע הדיסקית שלכם ולהכנס אל החדר הבא, בו תראו עוד סרטוני עדויות.
הקומה השנייה היא קומה של שלוש תחנות אינטראקטיביות. בעמדת דרך תשמעו על הדילמות של מפקדי השיירות דרך סרטון המשלב אנימציה וסרטונים ובסופו תצטרכו לענות על שאלות איתם התמודדו המפקדים בשטח. את התשובה תסמנו על גבי שולחן הפעילות באמצעות הדיסקית שקיבלתם. בסיום הנחת כל הדסקיות תדעו האם הקבוצה צדקה ופעלה לפי החלטות המפקדים בשטח ואם לא – איך פעלו המפקדים בשטח.
עמדת הדרך - החלטות המפקד | צילום: שיר בהר
משם תעברו אל עמדת האלחוט. הפעם את המידע תשמעו דרך שפופרות של אלחוטנים. גם הפעם תצטרכו להתמודד עם כמה סוגיות אמיתיות. ההמשך בעמדת אספקה, הדנה בסוגיות בנושאים כמו מזון והנסיעה לירושלים. כל הציוד שתראו בחדר הזה שימש את הלוחמים ואינו הדמייה.
עמדת האלחוט | צילום: שיר בהר
התחנה הבאה, גם היא חווייתית ומדמה נסיעה ברכב משוריין בדרך לירושלים בתקופת הלחימה. אחרי שדלתות המשוריין יסגרו תשמעו עדות של חובשת. ולבסוף – מיצג סיום בו תוכלו גם לבחון את ערכיכם ביחס לערכי הלוחמים. את המסלול תסיים תליית הדסקית שקיבלתם על הערך החשוב לכם על לוח הערכים שבאתר.
מהי הדרך שלך? לוח הערכים | צילום: שיר בהר
מידע שימושי
- הביקור באתר מחייב תיאום מראש
- הכניסה בתשלום
- במקום תפעל חנות מרכז המטיילים ובעוד מספר חודשים צפויה להפתח באתר גם מסעדה, כך שהמקום הנמצא באמצע הדרך, בין כבישים מרכזיים ישמש כחאן דרכים, כפי ששימש בימים עברו, כשפעל כחאן דרכים.
היי,
מה תרצה לכתוב על "האתר הלאומי חאן שער הגיא"?
האם המסעדה פועלת?
תודה גלית
חבל מאוד שאין הקפדה יתרה על מסיכות.תו ירוק.
היינו עם זוג שאינם ישראלים.אין כתוביות באנגלית.הכל בעברית.חבל שלא הושקע תרגום.
כדאי❗❗❗
אם לא האם כדאי לבוא לקומה הראשונה בלבד?
תודה
אשמח שתחזרו אלי בטלפון:
ענת - 054-4908665
תודה רבה וחג שמח,
ענת קורן