כל המידע על נחל שיח


המסלול נכתב בעזרתו של יואב אבניאון, מורה דרך ומדריך המתמחה בין השאר גם באזור זה.


איך מטיילים

המסלול בנחל קווי (לא מעגלי) ולכן כדאי להגיע בשני רכבים, או לחנות בתחילתו ולחזור לרכב במונית בסיום.

  • תחילת המסלול: הכניסה עברה לרחוב לוטוס 5 בשכונת כרמליה בחיפה [בעבר הכניסה הייתה בלוטוס 12 - 1 במפה].

  • סיום המסלול: בשער ברוש של בית הקברות שדה יהושע, ברחוב המלך שלמה בחיפה [7].

אפשרות נוספת היא לטייל במסלול קווי (הלוך ושוב) בחלקו התחתון של המסלול, אז מתחילים ומסיימים בנקודת הסיום שמצויינת לעיל.

הגעה בתחבורה ציבורית:

נחל שיח

נחנה את הרכב בתחילת המסלול ובעקבות השלט המורה לנחל שיח נקיף את בית ספר הרצל מצד ימין ונלך עם שביל המסומן בסימון שבילים שחור במורד הנחל [1].

השם העברי נחל שיח מתבסס על שמו הערבי – ואדי א-סיאח ("המשוטטים" בערבית). אחת הסברות היא כי המשוטטים היו נזירים כרמליתים שחיו כאן במאה ה-13 ועליהם עוד יסופר. כמו כן, בנחל זה צומח חלבלוב השיח – האם שיח זה עמד בפני ועדת השמות שקבעה את שם הנחל? אולי.

צמחייה ובעלי חיים

חלבלוב השיח, בעל הצורה הכדורית המופלאה, גדל על מדרונות הנחל, בחברתם של אלון מצוי ואלת המסטיק. שמו נובע מהשרף החלבי הנוטף ממנו כששוברים את גבעולו – חומר רעיל ושורף. שיח זה בעל גזע דמוי עץ, פורח בצהוב באביב וגדל רק בישראל. בני משפחתו הם הקיקיון, ובאזורים טרופיים גם צמח הבאה, שממנו מופק חומר גלם ליצור גומי. השביל עובר גם בין שיחים רבים של רתמה קוצנית, האופיינית בעיקר לכרמל, מטפסים כמו קיסוסית קוצנית ואספרג החורש, וצמחי תבלין ריחניים כמו מרווה משולשת וצתרה ורודה.

בנחל חיים דורבנים, שפני סלע, חוגלות ועוד. 

ההליכה במורד הנחל עוברת בין סלעי הקרטון, שעלולים להיות חלקים לאחר גשמים, והיא חושפת את נוף הים התיכון המוסתר על ידי מלון מרידיאן. לאחר כ-600 מטר בערוץ הנחל [2], אנו חוברים לערוץ נחל הבא משמאל ומנקז את בתיה של שכונת כרמליה. מעט מעל לנקודת החיבור בין הואדיות, ישנו כבשן סיד ישן. לאחר כ-300 מטר נוספים במורד הנחל נגיע לעין משוטטים – עין אל פרג' [3].

עין משוטטים ומערת המתבודדים

ממזרח למנזר נובע עין משוטטים או בשמו הערבי: עין אל פרג' (מעיין הישועה) [3]. לפי אמונת תושבי הסביבה ניחנו מי המעיין בסגולות מרפא, והכרמליתים מאמינים כי אלישע הנביא שתה ממימיו. לגבי שמו העברי ישנם שני ההסברים: תרגום שמו הנכון של ואדי א-סיאח או הנצחת אגודת המטיילים המיתולוגית "אגודת המשוטטים": חבורת מטיילים בראשותו של פנחס כהן – אגרונום ואיש חינוך. בשנת 1916 יסד את האגודה בחיפה. תלמידו המובהק היה זאב וילנאי שנחשב האב הרוחני של מורי הדרך בישראל.

בצדו השני של האפיק (הצד הצפוני), מול המעיין, נמצאת מערת קומתיים חצובה בסלע הקירטון. למערה שני פתחים – אחד בקומה התחתונה והשני בעליונה. שערים כבדים שהוצבו על ידי הכרמליתים (עליהם נשמע בהמשך) מגיפים את הפתחים כדי להגן על המקום החשוב להם. מערה זו שימשה כמקום קבורה, תפילה ואחסון. בחלק התחתון ישנם מספר אבוסים.

כ-50 מטר בהמשך השביל נראה משמאלנו מבנה עתיק הרוס. נעלה במדרגות העולות לעבר המבנה [4].

המנזר הכרמליתי

המנזר שאנו רואים נבנה על ידי הכרמליתים – מסדר קתולי שנוסד כאן בכרמל במאה ה-12, על ידי נזיר איטלקי בשם ברתולד. בתחילת המאה ה-13 קיבלו הכרמליתים מפטריארך ירושלים, אלברט, תקנון בן 16 סעיפים, שכללו סגפנות ועבודה. סמלם של הכרמליתים כולל שלושה כוכבים, שמסמלים את מרים, אליהו ואלישע, ואת צורת הר הכרמל.

במערך המבנים שבמקום  זוהו שלושה שלבי בניה: בתחילת ובסוף המאה ה-13 ובסוף המאה ה-17. מהמנזר בעל האולם המלבני, שרד שער כניסה מקושת ותחילתו של גרם מדרגות לולייני שהוביל לקומה עליונה. למרות מצב שימורם הרע - מרשימים העמודים הלבנים בעלי בסיסים וכותרות מעוצבים. הנוצרים שגורשו באכזריות מהמקום במחצית המאה ה-13 שבו לכאן לאחר כ-400 שנה, במאה ה-17. רק בסוף המאה ה-18 עברו הכרמליטים לראש הכרמל ומפורסמים מנזריהם בסטלה מאריס ובמוחרקה.

ממערב למנזר ההרוס ניצב מבנה חדש יחסית – זהו תא תפילה (קפלה) המעיד על המשך האחיזה הכרמליתית במקום. הביטו בסמל הכרמליתי העתיק הטבוע מעל הדלת. הסמל הושחת חלקית אך ניתן לזהות את מרכיביו.

עין שיח ובוסתן כיאט

לאחר הביקור במנזר נמשיך עם השביל למטה. מולנו, בצד ימין אנו רואים שני צריחי מסגד. נוכל להבחין כי בהמשך הנחל, עולה גרם מדרגות (מעל 300 במספר) לעבר שכונת כבביר. בשכנה זו גרים האחמדים – זרם מענין של האסלם שנוסד בהודו ומטיף לנאורות, שלום ואהבה ומתנגד למלחמת הג`יהאד. מקור השם כבביר הינו על שם של צמח: בערבית – צלף קוצני!

בהמשך השביל, בסמוך לחיבור שבילים (השחור בו אנו צועדים והאדום המגיע מדרום) נובע מעין עין שיח [6]. מימיו נקווים לבריכה קטנה ומתפצלים לתעלות היורדות במורד הנחל.

מערכת תעלות מובילה את מי מעין שיח לבריכה מלבנית שסביבה מספר מבנים [6]. זהו בוסתן כיאט, הכולל עצי פרי ונוי. הבוסתן נבנה בתקופת המנדט הבריטי על ידי עזיז כיאט ממשפחה ערבית נוצרית שגרה בחיפה. הבוסתן נטוש כיום ונמצא באחריות עיריית חיפה. ארגוני סביבה ואדריכלים משמיעים קולם למען שיקומו. כמה "משוגעים לדבר" מתחזקים את המקום באופן שוטף. 

למרות שהמקום אינו אתר קמפינג מוכרז, יש הנהנים לנטוע אוהל בסמוך לבריכות המלאות כמעט כל השנה (יש לשמור על הנקיון).

השביל השחור ממשיך עוד מעט עד שהוא מגיע לדרך הראשית שמצפון לבית הקברות של חיפה – זוהי נקודת הסיום [7].


ובינתיים, עד שתגיעו למסלול המקסים הזה, הנה טעימה קטנה מבוסתן כיאט:


ועוד כמה דברים שיעניינו אותך בסביבה: