כל המידע על טיול ג'יפים בשדות עמק יזרעאל

  • סוג 4X4 SUV: קל, בינוני
  • התחלה: על כביש 66 (מגידו-התשבי) מול קיבוץ משמר העמק.
  • סוף: תחנת דלק דור אלון בכניסה לקיבוץ הזורע.
  • חניונים: ליד קברו של הטייס, בלב עמק יזרעאל. חניון לא מסודר.
  • נקודת העצירה לקפה: ליד קברו של הטייס בלב עמק יזרעאל. אחר הצהריים ליד בריכות הדגים.

על המסלול

העמק נושא בגאווה את השם המקראי העתיק "יזרעאל". בגלל מצבו הגיאוגרפי, שימש העמק כמעבר נוח בין הים התיכון לעמק הירדן ועבר הירדן. ההיסטוריה מספרת שדרכים חשובות חצו אותו. בליבו של העמק זורם הקישון, שבחלק זה של הנחל המים נקיים יחסית. הנחל הולך ומזדהם לכיוון מערב, במפרץ חיפה והמפעלים התעשייתיים, ששוכנים לפני השפך לים. בתקופת חג שבועות, לפני עונת הקציר, תענוג גדול לנסוע בין השדות החקלאיים – השיבולים במלוא יופיים. ההיסטוריה של ההתיישבות בארץ גלומה בכל רגב עפר של העמק, סיפורים של תחילת ההתיישבות וגם יופיים של בריכות הדגים.

קרקעית העמק מכוסה באדמת סחף, לכן אדמת העמק פוריה לגידולי שדה, אבל בחורף האדמה השחורה הופכת למלכודת קשה וטובענית. נחל הקישון, שחוצה את העמק לאורכו, לא מקל על התנועה בימי החורף. בתקופות קדומות, היה הנחל עולה על גדותיו ומציף חלקים רבים של העמק. כיום רק בעונה גשומה במיוחד עולה מפלס המים בערוץ הנחל והמעבר על הגשרים האיריים מסוכן. בימי גשם ובוץ לא כדאי להיכנס לעמק.

פארק שעשועים עמק יזרעאלי | צילום: טל שחרפארק שעשועים עמק יזרעאלי | צילום: טל שחר

טיפ מהשטח: נהיגה נכונה בבוץ

tip image 660x370אם אתם מתלבטים האם לצאת לטיול ג’יפים ביום חורפי, קחו בחשבון שהאדמה בוצית וחלקה. אחרי שהחלטתם על יציאה, כדאי שתשננו לכם כמה חוקי ברזל חשובים: לא נכנסים אל תוך מכשול בוצי לפני שאספתם מידע לגביו (לרדת מהג’יפ, ללכת לבדוק את עומק הבוץ, והאם אפשרי לחצות אותו), מילוי אוויר בצמיגים (תוספת של בין 10 ל-15 אחוז מהלחץ בשגרה), לא יורדים מהשביל – נוסעים אך ורק על קוליסים קיימים (הדרכים הצדדיות אמנם נראות נוחות ויבשות, אך הן בוציות הרבה יותר). 

תוספת מדליקה לטיול

עד עכשיו נסעתם בשדות העמק והתרשמתם מיופיים של המישורים הרחבים שמקיפים אותו, והגיע הזמן שתתפסו קצת גובה. ההמלצה שלנו היא לעלות לתל יקנעם – תצפית מדהימה, המשקיפה על השדות שעד לא מזמן שייטתם בשביליהם הרחבים. בתל יש ממצאים ארכיאולוגיים מתקופות עתיקות ופינות ישיבה מזמינות, שמומלץ לפתוח בהן פק”ל קפה ולהירגע מול הנוף.

מפת המסלול:

לעוד טיולים שטח שווים:

לעוד טיפים, המלצות וסיפורי דרך על 20 טיולי השטח היפים ביותר בארץ » 

מהלך המסלול

(איפוס מד האוץ)

0 – תחילת נסיעה בדרך השדות, דרך עפר סבירה (בחורף בעייתית או בזמן ההשקיה).

1.6 – חמישה ברושים מקיפים קבר בליבו של עמק יזרעאל. המקום בולט בעמק. זה המקום היחיד במרכז עמק יזרעאל, בו מתנשאים עצי ברוש. הם משמשים כמצפן לכל מי שמכיר את המקום והסיפור.

בספר "פונטונלה", שכתב מאיר שלו, מסופר על מטוס שעשה דרכו בשמי העמק. לפתע הזדקר המטוס באוויר ואחר צלל אל שדות העמק ועלה באש, טייסו נהרג. לאורך כל הספר, מסופר על הוריו של הטייס, שהיו הולכים מתחנת האוטובוס אל הקבר בליבו של העמק, ביום השנה לנפול בנם. הסופר התעכב בספרו על הטייס, הוא לא הזכיר אותו בשמו ואם הגעתם למקום אתם תדעו את שמו. שמו חצוב בשיש שנח בשלווה בין העצי הברוש. שווה לכם לעצור, גם זרמי אוויר צוננים בכל ימות השנה, בצילם של הברושים. מקום נאה לקפה.

3.9 - פניה שמאלה, עליה לשביל המקיף את בריכת הדגים.

3.6 - נסיעה על קו הבריכה. נסיעה צפונה. הבריכה, משמאל לכם - ברווזים, אגמיות וציפורים רבים מעופפים סביבה.

4.7 - מצד ימין ירידה תלולה מהרמפה שמקיפה את הבריכה. זהירות! הירידה תלולה וחייבים לרדת לאט. בקצה הירידה יש לוודא שהפגוש הקדמי לא נפגש עם הקרקע.

5.2 – פנייה שמאלה.

5.3 – פנייה ימינה, חוצים את הקישון בגשר ביילי. זהירות, בחורף המים מטפסים מעל הגשרון. המים הזורמים כאן אלה מים יחסית נקיים.

5.4 – פניה שמאלה, על דרך כורכר המקבילה לקישון, ערוץ הנחל משמאל.

6.2 – פניה שמאלה למעבר, מימין מבנה אבן עם מחסום.

6.3 – פניה שמאלה נוספת.

6.4 – מעבר מעל הקישון, פונים ימינה.

6.5 – פניה שמאלה, דרך עפר (בעיתית מאוד אחרי גשם והשקיה, בוץ כבד והרכב מחליק. זהירות).

7.5 – עיקול ימינה בדרך עפר. 

7.7 – צומת שבילים. המשיכו ישר. דרך יפה בין בריכות דגים.

8.9 – פניה שמאלה, משמאל ומימין בריכות דגים. קדימה, על הכביש נראות מכוניות נעות במהירות על הכביש (תשבי - מגידו).

9.1 – פניה ימינה.

9.2 – מעבר חקלאי מתחת לכביש. לצורך רצף תנועה בין הקיבוצים בשולי העמק לבין השדות, הקימו מעבר לכלים החקלאיים מתחת לכביש. מנהרה ארוכה ואפלולית. זהירות! כדאי להדליק את האורות, כדי שרכב שיורד למעבר, בדרך כלל טרקטורים יראה אתכם. המנהרה חשוכה ומי שמגיע מאור יום קשה לו לראות את הרכב במנהרה.

9.3 – פניה ימינה אל תחנת הדלק.

9.8 – עליה לתחנת הדלק דור אלון. בכניסה לקיבוץ הזורע.
(סוף מסלול)

כמה טיפים

עמק יזרעאל משנה את גידוליו בכל עונה, לכן הוא משנה את צבעיו כמה פעמים בשנה. פעם גדלה חיטה, אחר חמניות, שדרות רחבות של תירס שעובר את גובה שני מטר. לעתים שטחים ענקיים מתכסים בירוק גידולי חומוס.