איך מטיילים
-
המסלול הינו מעגלי ומשכו כשעה וחצי. הטיול מתאים לכל גיל.
-
הטיול אינו מתאים לעגלות, אך ניתן ללכת בו עם מנשא. פרט לעלייה קצרה בהתחלה, המסלול נוח מאוד.
-
באזור הפטריה יש אזור חולי (כמו דיונה) המאפשר להתגלגל בחול להנאת הילדים והמבוגרים.
-
המסלול מסומן ביתדות עץ עם חצים עליהם (ולא בסימון שבילים רגיל) אך ההתמצאות קלה ביותר.
-
בעונת הקיץ המסלול חם מאוד ומומלץ לעשות אותו רק בתחילת / סוף היום ועם הרבה מים.
איך מגיעים
המסלול מתחיל ומסתיים בסמוך לבריכת השחייה של מושב נאות הכיכר. למושב מגיעים מכביש 2499 היוצא מכביש 90 בסמוך לצומת הערבה.
לבאים מדימונה: יורדים בכביש 25 עד צומת הערבה. ממשיכים ישר (חצי שמאלה) לעבר ים המלח ולאחר כ-3 ק"מ פונים ימינה בעקבות השילוט לנאות הכיכר. ממשיכים ישר עם הכביש עד שמגיעים לכניסה ליישובים נאות הכיכר ועין תמר. בכיכר ממשיכים ישר.
בכניסה לנאות הכיכר עוברים את השער ופונים ימינה בפניה הראשונה. מתעקלים עם הכביש עד שרואים מצד שמאל את בריכת השחיה של המושב. בצד ימין תראו שלט המסמן את תחילת מסלול הפטריה.
המסלול
לאחר חניית הרכב, נעבור את גדר היישוב בסמוך לצינור מים, ונתחיל ללכת עם השביל העולה על גדת ואדי המתחתר באבן החוואר הרך.
החוואר באזור זה נקרא חוואר הלשון והוא שריד של ימה עתיקה – ימת הלשון, שהשתרעה מאזור הכנרת ועד צפון הערבה הצפונית. חוואר הלשון נוצר משקיעה של חלקיקי ארגוניט (מינרל פחמתי CaCO3) ומחלקיקי חומר דטריטי, שמקורו בבליה יבשתית (מרוח וגשם). שני חלקיקים אלו מורבדים בשכבות שכבות היוצרים כעין דפים של ספר. חוואר הלשון, למרות שמו, שונה מאבן החוואר הרגיל העשויה חרסית וקרטון.
חוואר הלשון הוא חומר רך שמעוצב בקלות על ידי המים והרוח שמפסלים בו נוף בתרונות.
את תוצאת הפיסול ניתן לראות ולהתרשם בהליכה הנעימה. עצירה קצרה תאפשר תצפית לעבר דרום ים המלח ונאות הכיכר.
נאות הכיכר
נאות הכיכר הוא מושב שהוקם בתחילת שנות השבעים. מקור השם הוא בערי הכיכר המוזכרות בספר בראשית י"ט 29: "וַיְהִי בְּשַׁחֵת אֱלֹהִים אֶת עָרֵי הַכִּכָּר וַיִּזְכֹּר אֱלֹהִים אֶת אַבְרָהָם וַיְשַׁלַּח אֶת לוֹט מִתּוֹךְ הַהֲפֵכָה בַּהֲפֹךְ אֶת הֶעָרִים אֲשֶׁר יָשַׁב בָּהֵן לוֹט". בסיפור המקראי ערי הכיכר בהם סדום ועמורה נענשו על ידי יהוה בגין חטאיהם הרבים ולוט, אחי אברהם נשלח מן העיר וניצל בטרם השמדת עדי התועבה.
נאות הכיכר הוקמה לראשונה בשנת 1959 כחווה חקלאית, ובהמשך לאחר מספר גלגולים המקום נעזב. בתחילת שנות השבעים הוקם המושב מחדש כמושב עובדים שבו עוסקים בחקלאות באחד האזורים החמים יותר בעונת הקיץ. בנוף הנשקף ניתן לראות את מטעי הדקלים והחממות הרבות ה"עוטפות" את המושב ומדגימות את היוזמה והחלוציות החקלאית גם באזור זה שפרט לכך שהוא מדברי, הוא גם סובל מקרקע מלוחה ועם מינרלים בריכוז גבוה.
חמוקי החוואר והפטריה
השביל, המוסמן היטב ממשיך ומציג לפנינו את פיסול הטבע. לאחר כמה מאות מטרים הוא יורד לערוץ הנחל שמימין וממשיך לעבר גוש סלע חוואר שנאכל מהבליה מכל צדדיו, דבר שהקנה לו מראה של פטריה.
לרגלי הפטריה ישנה כעין דיונה של חול רך המהווה מקום נהדר לילדים (ולמבוגרים) להשתובב.
לאחר הביקור והמנוחה ליד הפטריה ממשיכים עם השביל עד שמגיעים בחזרה לרכב.
היי,
מה תרצה לכתוב על "מסלול הפטריה בנאות הכיכר"?
א-ב-ל שימו לב!
הגישה למסלול הינה דורשת כניסה בשני שערי היישובים.
אנחנו חיכינו ונסענו אחרי תושבים שנכנסו, אבל זה כמובן לא סידור מוצלח ככ.
מעבר לזה הטיול ממש מהנה. בילינו בגבעות החול כמעט 3 שע… ות.
נקודת ההתחלה:
Https://Maps.app.goo.gl/Rdeflnwmquqvs3Au6
המסלול מתחיל מימין למבנה המשאבה, קצת לפני הבריכה. לעלות מימין למשאבה, לעבור צינור מים שחור ולעלות מימין לשיא הגובה. משם כבר תראו את הפטריה.
מאז ינואר 2013 חלו הרבה שינויים: אין שילוט לכניסה ואין יתדות עם חצים, לא בהתחלה (ויש שם אפשרויות בחירה שונות) ולא בהמשך עד כמה שהלכנו.
עשינו את המסלול עם שני ילדים בני 4 ו-7. המסלול עם המון עליות וירידות קצת תלולות אבל בהחלט אפשרי לילדים. הוא גם די קצר (לקח לנו כנראה בערך שעה). ההתחלה של המסלול לא ברורה, מומלץ לשאול תושבים בסביבה. בגדול, … אפשר ללכת לבית הלבן של חברת מקורות ולמצוא מסביב שם שילוט של "מסלולי הכיכר" וכך להתחיל.
מסלול מצוין, אין ממש סימוני דרך וגם לא כל כך ברור איפה המסלול מתחיל, אנחנו נעזרנו בתושבי המקום