כל המידע על נחל קנה – בוסתנים ומעיינות בלב השומרון
המסלול מאת אסף ארזי, מדריך מוסמך מטעם משרד התיירות ומומחה לטיולים
בשומרון: 050-3515341
איך מטיילים
המסלול קווי (לא מעגלי) - הוא מתחיל בקרני שומרון במגמת ירידה, ממשיך בהליכה בנחל ומסתיים בעלייה ליישוב יקיר.
אם העלייה קשה יש באפשרותכם בנחל ולסיים בכביש שמתחת לעמנואל.
-
שימו לב: המסלול נמצא מעבר לקו הירוק, ולכן חובה לדווח למוקד שומרון על יציאה למסלול בטלפון: 1-700-700-106. כמו כן, מומלץ להצטייד בנשק.
-
חובה להצטייד במפת סימון שבילים מספר 7.
-
הקפידו לנעול נעליים סגורות ולהצטייד ב-2-3 ליטר מים לאדם לפחות.
-
המסלול קווי ואינו מעגלי, רצוי להחנות רכב אחד בסוף המסלול (ראו: איך מגיעים).
איך מגיעים
לנקודת החניה בתחילת מסלול-לבאים מכפר סבא:
יש לנסוע על כביש 55. עוברים את המחסום של החיילים וממשיכים עד קרני
שומרון, בפניה הראשונה פונים ימינה ומיד שמאלה. בכיכר שוב שמאלה ומיד
ימינה עד לבית הקברות שם נחנה את רכבנו.
לנקודת ההתחלה של מסלול ההליכה:
בצד הדרומי פשפש בגדר. יש לפתוח את השער ולהתחיל לרדת בשביל לבן כחול
לבן.
לנקודת הסיום:
חוזרים לצומת קרני שומרון,פונים מזרחה על כביש 55 עד הצומת הקרובה
בצומת פונים ימינה לכביש 5060 עד הפניה ימינה ליקיר.
רגע לפני שמתחילים
נעמוד, נשאף אויר הרים צלול, נשקיף ממעוף הציפור ונראה את ההתחתרות העמוקה של הנחל, את החורש הים תיכוני שסביבנו ואת הישובים נופים ויקיר הנמצאים מולנו.
נחל קנה הוא אחד מיובליו הגדולים של הירקון והינו מהנחלים הגדולים שבנחלי השומרון, תחילתו באזור עקרבה, כפר שמשמר את שמה של עיר מחוז חשובה מימי בית שני בשם עקרבים. ניתן לשים לב שישובים עבריים מקיפים את הנחל מכל עבר: מדרום יקיר ונופים, מצפון מעלה שומרון, נווה מנחם, אלוני שילה, וממזרח העיר החרדית עמנואל.
השומרון בתקופת המקרא
מה שמכונה בפינו היום חבל ארץ "שומרון" נחלק לבניו של יוסף: אפרים ומנשה. משה בירך את יוסף בארץ מבורכת "וליוסף אמר מברכת ד' ארצו ממגד שמים מטל ומתהום רובצת תחת". זוהי ברכה שמבליטה את הניגוד הגיאוגרפי, דבר המאפיין את השומרון בכלל ואת נחל קנה בפרט. נחל קנה הוא למעשה הגבול בין אפרים למנשה, על הפסוק בספר יהושע, פסוק יז: "למנשה היתה ארץ תפוח ותפוח אל גבול מנשה לבני אפרים קנה נגבה לנחל ערים האלה לאפרים בתוך ערי מנשה". ולכן בגדה הצפונית נפגוש את הישוב אלפי מנשה השייך לשבט מנשה, ובגדה הדרומית נפגוש את הישובים יקיר מהפסוק "הבן יקיר לי אפרים" (ירמיהו לא) ורבבה מהפסוק "ואלה רבבות אפרים" (דברים לג).
נרד כשלשמאלנו עצי חרוב יפים, הצמחייה בנחל קנה משלבת חורש ים תיכוני של אלה ואלון, עצי בוסתן טבעיים ונטועים כחרוב, שקד, רימון ופרדסי הדרים נטועים ששותים ממי המעיינות של הנחל ויערות סרק של עצי האורן. בהגיעכם לעץ השקד הגדול שעל שפת הנחל יש לפנות שמאלה. המשך ההליכה היא לאורך הנחל כאשר עצי תפוז, מנדרינה ולימון מצילים על הדרך.
כאשר תבחינו בבית מצד שמאל שלכם כנסו לפרדס מימנכם ורדו עד לבריכת הפרדס. זוהי הבריכה גדולה ויפה המקבלת את מימיה ממעיין עין אל-חארד. אחרי הביקור בבריכה חיזרו על עקבותיכם חזרה אל השביל והמשיכו מזרחה.
כוחותיו של נחל - הזזת קו פרשת המים
יש לציין שמקור הנחל בעמק שכם. בסביבות עקרבה הנחל מתחתר עמוק בלבההר, אזור המכוסה שכבת אבן קשה מסוג גיר ודולומיט מתקופת הקנומן טורון הנחל גורם לבליה מוגברת שמסיטה אותו מזרחה וכך גורמת להזזת קו פרשת המים - תופעה מאוד ייחודית.
כשתראו מעליכם עץ דקל תדעו שהגעתם לעין אל באצה. פה אפשר לראות בצורה מאוד יפה חקלאות שלחין. המעיין שמשקה עשרות דורות של פלאחים נאגר בבריכה יפה שממנה יוצאות תעלות השקיה שמשקות את עצי הבוסתן ושאר השטחים החקלאיים המעובדים בעיקר על ידי פלסטינים מהכפר איסתיא.
לסיום המסלול יש לטפס בשביל הלבן אדום לבן העולה לישוב יקיר.
היי,
מה תרצה לכתוב על "נחל קנה – בוסתנים ומעיינות בלב השומרון"?
בקיצור מסלול מומלץ, רק מומלץ לצאת מוקדם, כי השביל ברובו חשוף לשמש.