כל המידע על שמורת עין גדי: נחל דוד ונחל ערוגות

🎧 יש לנו פודקאסט שווה על נחל דוד! האזינו >>

🎧 ופודקאסט מעולה על נחל ערוגות! האזינו >>

שימו לב: באזור זה קיימת בחורף ובעונות המעבר סכנת שיטפונות העשויים לסכן חיים. במזג אוויר מעונן אין ללכת באפיקי נחלים או לחצותם! באחריות המבקרים להתעדכן בסמוך ליציאה לטיול בתחזית מזג האוויר באתר האינטרנט של השירות המטאורולוגי או במהדורת החדשות ובנוסף להתעדכן במצב המסלולים ואתרי הטיול במתחם המבזקים באתר רשות הטבע והגנים.

  • צפו - הדרך המרהיבה למערת דודים שנמצאת מעל מפל דוד:

איך מטיילים

לאור חשיבותה וייחודיותה של שמורת עין גדי - נווה מדבר בים המלח, הגישה לשמורה הינה מסודרת, בתשלום ומוגבלת בזמני הכניסה - זאת כדאי לאפשר לבעלי החיים הרבים בשמורה להנות גם הם מהטבע שהוא ביתם. הביקור בעין גדי נחשב ביקור חובה לאוהבי הטיולים בארץ.

לשמורת עין גדי יש שני שערי כניסה מרכזיים, נחל דוד ונחל ערוגות - שני השערים נמצאים באותה פניה מכביש 90, זו הקרובה לכביש היא הכניסה של נחל דוד.

eagle
נעים להכיר:
יעל נובי, שפן סלעים ונשר
על כוכבי שמורת עין גדי נמנים עדר גדול של יעל נובי ושפני סלע. בשעות הבוקר המוקדמות יש סיכוי שתוכלו לראותם מקפצים בין הסלעים והמצוקים. איך תבחינו בין היעלים? הזכרים - גדולים ובעלי קרניים גדולות וכפופות לאחור, הנקבות - קטנות ובעלות קרניים דקות קצרות וכפופות מעט לאחור.
מי עוד חי בשמורה? שועלים וזאבים ובמצוקים הגבוהים והתלולים עופות דורסים כמו נשר. אמנם לא תראו כתר על ראשו של הנשר, אבל הוא בהחלט מלך העופות. הוא יוצא בחבורה לתור אחרי פגרים, שישביעו את רעבונו, לפעמים במרחק של מאות קילומטרים.
חוש ראייה מפותח עומד לרשותו וגם מהירות מעוף של עד 140 קמ"ש! לנוכחות המרשימה שלו בשמים כמה מדדים: כנפיים גדולות עם נוצות בגווני חום-אפור באורך של עד 280 ס"מ, ראש וצוואר ארוך לבנים ומקור מאונקל.

תמונה מתוך אתר טיוליהמפל הנסתר בנחל ערוגות | צילום באדיבות: יוחאי כורם

ישנן מספר אפשרויות טיול מומלצות:

נחל דוד ומפל שולמית מסלול קל
משך המסלול כשעה וחצי. נכנסים דרך שער נחל דוד [1 במפה] וממשיכים בהליכה עד למפל שולמית [2]. בדרך רואים יעלים, שפני סלע וצמחיית ייחודית לאזור זה. במסלול זה ניתן להשתכשך בבריכות הנחל והוא המסלול שרוב המטיילים בוחרים בו.

מה מונגש ומתאים גם לעגלות ילדים: הכניסה הראשית, החל מהחניה, דרך רחבת הכניסה ועד תחנת שירות למטייל ושירותים. בנחל דוד - מקטע לאורך כחצי קילומטר, רחבות מנוחה, תחנת שמע ותצפית על מפל "האולימפית". 

יודעים על שם מי נקרא נחל דוד? דוד המלך! יודעים למה? האזינו וגלו:

 

נחל ערוגות  מסלול בינוני
מסלול קווי (הלוך וחזור) של כ-6 ק"מ לא קשים בערוץ נחל ערוגות. נכנסים לשמורה דרך נחל ערוגות [6], ולאחר כ-2 ק"מ מגיעים למפל הנסתר [5]. לאחר 1 ק"מ נוסף (מומלץ) מגיעים לבריכות האיסיים שבנחל, שבהן אפשר ממש לשחות. בדרך חזרה ניתן ללכת בחלק מהמסלול בתוך מי הנחל, ולכן מומלץ לנעול נעליים שמתאימות להליכה במים. שימו לב: יש לצאת למסלול מוקדם, שכן ניתן להישאר בבריכות רק עד 14:00, ובמפל עד 15:00 (בחורף).

מי היה מאמין שאי-שם במדבר יהודה נשמר במשך שנים ארוכות סוד כמוס, שאסור להזכיר בשמו ועל כל מי שניסה לגלות אותו הוטלה קללה איומה? האזינו וגלו:

 

מה מונגשהשביל לא מתאים לאנשים עם מוגבלות בניידות, אך קיימות כמה נקודות מונגשות במבואה – חניה, שבילי בטון, פינות פיקניק מוצללות, מרכז שירות למטייל, שירותים, שילוט הכוונה וזיהוי.

מנחל דוד דרך המקדש הכלכוליתי ועין גדי לתל גורן  מסלול בינוני
מתחילים בכניסת נחל דוד [1] ממשיכים עד המפל [2] משם עולים בעלייה בינונית למקדש הכלכוליתי ועין גדי [3] ויורדים לתל גורן [7]. משם אפשר לחזור רגלית לרכב בחנייה של נחל דוד.

מנחל דוד לנחל ערוגות – מסלול קשה מאוד
במסלול זה מתחילים בכניסת נחל דוד [1] ממשיכים עד המפל [2] עולים למקדש הכלכוליתי ועין גדי [3] משם לרמת המדבר ומצפה עין גדי [4], יורדים במעלה בני המושבים לעבר נחל ערוגות עד למפל הנסתר [5] ואם אפשר אזי עד הבריכות במעלה הנחל. משם חוזרים עד לפתח נחל ערוגות [6].

המסלול קשה שכן הטיפוס מנחל דוד עד רמת המדבר הוא טיפוס של כ-600 מטר בגובה. העליה קשה מאוד כמו גם הירידה במעלה בני המושבים שהינה תלולה מאוד. יש לקחת בחשבון כ-8 שעות לטיול ויש להתחיל אותו מיד עם פתיחת השמורה למבקרים ב-8:00.

מה מונגש: טיילת נוף מונגשת בין מבואת נחל דוד למבואת נחל ערוגות, דרך לכלי רכב המקבילה לשביל הולכי הרגל ולאורכה מספר נקודות לעצירה וחניה. החניה מקושרת לשביל ההליכה בשבילי בטון בעלי שיפוע מתון, לאורכם יש ספסלים למנוחה ומאחזי יד בקטעים בעלי שיפוע תלול.

בסמוך לשמורת עין גדי, במרחק הליכה (נסיעה קצרצרה) ישנו אתר נוסף שכדאי לבקר בו - בית הכנסת העתיק של עין גדי. הכניסה אליו כלולה במחיר הכרטיס לשמורת עין גדי.

מה מונגש: הכניסה לבית הכנסת והאזור סביב – רחבת המבואה, מרכז שירות למטייל, שירותים, פינות פיקניק מוצללות, שביל בטון שמוביל מהכניסה עד לבית הכנסת העתיק וכניסה לתוך בית הכנסת, נקודות תצפית על הכפר העתיק, שילוט הכוונה וזיהוי ושילוט הסבר. החניה לבית הכנסת נמצאת ליד השער מחוץ לגדר.

בתוך הכפר העתיק: שבילים עשויים מצע מהודק, מאחזי יד במדרגות ושילוט הסבר. ההליכה בכפר העתיק לא מתאימה לאנשים, שנעזרים בכיסא גלגלים, אך דגם של הכפר העתיק, שנמצא בנקודת התצפית על הכפר העתיק מבית הכנסת מהווה נגישות חלופית.

  • עלות הכניסה לבית הכנסת בלבד: מבוגר: 14 ₪ | ילד או אזרח ותיק: 7 ₪ | סטודנט: 12 ₪

איך מגיעים

שמורת עין גדי שוכנת לחופו של ים המלח. הגישה אליה היא מכביש 90, מעט צפונית לכניסה לקיבוץ עין גדי. 

הגעה בתחבורה ציבורית (לכניסה לשמורה): מבאר שבע: קווים 486, 384, מירושלים: קווים 444, 421.

מידע שימושי - שמורת עין גדי

שעות הפתיחה:
(הכניסה לשמורה נסגרת שעה לפני השעות הרשומות)

  • בשעון קיץ: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-17:00 | שישי וערב חג: 8:00-16:00
  • בשעון חורף: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-16:00 | שישי וערב חג: 8:00-15:00
  • בערב ראש השנה, ערב יום כיפור וערב פסח: 8:00-13:00
  • כניסה אחרונה לנחל דוד (בחורף): עד 15:00 | כניסה אחרונה לנחל ערוגות: עד 14:00
  • היציאה מהשמורה עד 16:00, בשל מניעים הקשורים לשמירת טבע.

עלות הכניסה: 

  • מבוגר: 28 ₪ | ילד או אזרח ותיק: 14 ₪ | סטודנט: 24 ₪
  • שימו לב: דמי הכניסה לנחל ערוגות זהים לדמי הכניסה לנחל דוד | הכרטיס מאפשר כניסה לנחל דוד, נחל ערוגות ובית הכנסת באותו יום בלבד.

טלפון: 08-6584285

נגישות לבעלי מוגבלויות​ ועגלות תינוקות: קיים שביל טיול מונגש. תחילתו במסלול נחל דוד, במבואה לנחל, והוא ממשיך עד למפל התחתון הראשון בנחל - הבריכה האולימפית. אורכו של השביל כ-0.5 ק"מ, והוא משתלב בנוף המדברי, כך שהמטיילים בו נהנים מפינות מנוחה בצל עצי השיטה, כשלצידם יעלים ושפני סלע. ההגעה למפל שולמית לא אפשרית לעגלות ילדים וכסאות גלגלים.

תמונה מתוך אתר טיולימעלה בני המושבים בנחל ערוגות | צילום באדיבות: יוחאי כורם

המסלול

כאמור בשמורה ישנם מספר מסלולי טיול. חלקם קלילים ומתאימים למשפחות ולילדים בכל גיל, אחרים דורשים כושר טוב, זמן מספק לפני החשיכה וציוד ומים מספיקים. תוכלו תמיד להעזר בפקחי הרשות כדי לקבוע את המסלול המתאים לכם. המסלול למפל שולמית וחזרה הינו מסלול קצר המתאים לכולם, המסלול לתל גורן דרך המקדש הכלכוליתי הינו קשה יותר ולא מתאים למשפחות עם ילדים קטנים. מסלול זה מתואר להלן:

המסלול מתחיל במגרש החניה של שמורת עין גדי [1]. הכניסה לשמורה היא מכביש הנוסע לאורך ים המלח, סמוך לק"מ ה-245. מתחילים ללכת ומגיעים עם השביל בשמורה עד למפל [2]. אחרי שנהנים מהמים ממשיכים בשביל עד שמגיעים לפיצול המורה בחזרה לשער השמורה או בשביל המטפס למעיין עין גדי ולמקדש הכלקוליתי. בוחרים, כמובן, בשביל המטפס. בראש השביל נמצא מעין שולמית שאפשר (ויש אף הממליצים) לשתות ממימיו הצלולים ואף למלא מימיות. מעט מעליו נמצא המקדש הכלקוליתי.

המקדש הכלקוליתי [3]

בתקופה הכלקוליתית (לפני כ-6000 שנים) או בעברית, תקופת הנחושת, המקדש שימש ככל הנראה את החקלאים שגרו בסביבת המעיין וניצלו את מימיו. אמנם לא נמצאו שרידי מבני מגורים מהתקופה הזאת באזור אך משערים כי המגורים היו במערות הרבות שבהרים. נראה שהמקדש נעזב בצורה מסודרת כי לא נמצא בו כל שריד לכלי הפולחן. ב-1960 במסגרת מבצע החיפושים אחר מגילות גנוזות במדבר יהודה נמצאו במערה בנחל משמר הסמוך מטמון של 429 כלי פולחן מפוארים מנחושת עטופים במחצלת ובינהם שרביטים וכלי שנהב. החוקרים מאמינים שכלים אלו (הנמצאים היום במוזיאון ישראל בירושלים) שנמצאו במערה (הנקראת היום מערת המטמון) שימשו במקדש בעין גדי.

ממשיכים עם השביל ומגיעים למעין עין גדי  – מי המעיין טובים לשתיה ומסביבם עצי שיזף, שיטה וקנה. ליד המעיין שרידי טחנת קמח. במעיין עצמו החלק העליון חסום בצורת תעלה (כדי לשמור את מימיו נקיים למי שרוצה לשתות) והמשכו הוא בריכה נחמדה שאפשר לשבת בה. בעלי חיים רבים מוצאים במעיין ובעין גדי בכלל מקום מחייה נוח. אפשר לראות את היעל הנובית מטפסת בקלות על ההרים ואת שפן הסלע מתחמם על הסלעים. בעבר ניתן היה לראות גם את נמרי מדבר יהודה מסתובבים באזור אך היום הם כמעט ונכחדו לחלוטין.

דרומית מזרחית למעיין, במורד ההר נמצא תל גורן.

תל גורן [7]

בתל גורן נוצלו תנאי האקלים המיוחדים של האזור כמו גם המים המצוינים לגידול חקלאות שלחין (בניגוד לחקלאות בעל שנסמכת על ירידת מי הגשמים) מפותחת שכללה צמחי בושם וצמחי מרפא נדירים. בתל נמצאו שרידי כלים לרקיחת בשמים וכלים נוספים ששימשו לחקלאות זו. 

לאורך תקופת המלכים עין גדי לא זכתה לתשומת לב רבה, אך בתקופת מלכי החשמונאים החל פיתוחו המואץ של הנווה שכלל התקנת אמות מים, גידול האפרסמון (לא זה המוכר כיום) שהיה שיח ליצור בושם נדיר. עושרה של עין גדי תפס את עינה של הקיסרות הרומית שדאגה לכבוש אותו בהמשך ולטפח אותה גם לאחר חורבן בית המקדש (יוספוס פלוויוס מספר באריכות כיצד היהודים ניסו שסוד גידול האפרסמון לא יגיע לידי הרומאים).

תעודות רבות יש לנו מתקופת מרד בר-כוכבא  (132-135 לספירה) אז שימשה עין גדי למרכז אזורי ובסיס אספקה.

נחל ערוגות [5]

נחל ערוגות הוא נחל איתן במדבר יהודה שמימיו זורמים כל השנה תודות לנביעה מרשימה. לנחל ערוגות ישנו אגן ניקוז גדול מאוד ולכן בימי גשומים בדרום מזרח הר חברון בנחל מתרחשים שטפונות עזים.

הטיול בנחל מתחיל בקופות [6]. משם הולכים כ-2 ק"מ מזרחה עם שביל אדום העולה במתינות בתוך הנחל. לאחר כ-2 ק"מ נגיע לפניה היורדת לעבר המפל הנסתר. ירידה קצרה תוביל אותנו למפל הזורם כל השנה ובתחתיתו בריכות שכשוך נחמדות. 

מומלץ לא להסתפק בביקור במפל ולהמשיך עוד כק"מ מזרחה עם השביל האדום, שבהמשך מתחלף לשביל כחול המוביל אותנו לבריכות האיסיים המרשימות. מדובר בשלוש בריכות גדולות (ניתן לשחות) בינהם מגלשות מים טבעיות. בבריכה העליונה ניתן לראות את הנביעה החזקה המזרימה את המים לנחל כל ימות השנה. יש לשים לב כי יש לסיים את הביקור בבריכות עד השעה 14:00 (בחורף) או 15:00 (בקיץ). 

הדרך חזרה זהה לזאת שבאנו בה, אלא שהפעם במקום ללכת רק בשביל האדום, מהמפל הנסתר יוצא גם שביל כחול העובר באפיק עצמו - כאן ההליכה היא בתוך מי הנחל ויש להביא נעלים המתאימים להליכה במים. השביל העובר בערוץ חובר לאחר כ-300 מטר לשביל האדום החוזר לשער הכניסה. בהמשך ישנו "עיקוף" נוסף של שביל כחול העובר בתוך המים ולא רק בגדת הנחל. 

בית הכנסת העתיק [8]

מומלץ לבקר גם בבית הכנסת העתיק של עין גדי שנמצא בסמוך לתל גורן. בית הכנסת שבו נמצאו כתובת פסיפס מרהיבות בעברית ובארמית שהוצבו בשלבי ההתפתחות וההרחבה השונים של בית הכנסת.  אחת הכתובות היא של רשימת השמות של אבות האנושות (מאדם ועד אברהם) והשניה היא כתובת מעניינת שאומרת (בתרגום חופשי מארמית) יקולל מי שיגלה את סוד העיירה. הכוונה היא לסוד גידול האפרסמון שהיה הסוד המקצועי של העיירה ואם הוא היה מתגלה מקור פרנסתה העיקרי היא אובד. בסוף התקופה הצלבנית ננטש הישוב ובאזור חיו בעיקר שבטים בדואים.

במלחמת העצמאות, במקביל לכיבוש אילת, נכבשה עין גדי במסגרת מבצע ייצוב בסירות מן הים ב-10.3.49 על ידי פלוגה מחטיבת אלכסנדרוני אותה הוביל הסייר שמריה גוטמן. עין גדי היוותה מוצב צפוני לגבול עם ירדן בעמק הירדן עד מלחמת ששת הימים.

הלינה אפשרית בשטח (יש חניונים מוסדרים), אכסניית בית ספר שדה עין גדי או  בבתי המלון שנמצאים לאורך ים המלח.

חשוב לדעת:
כדי לבקר בשמורה יש להזמין מקום מראש באתר רשות הטבע והגנים. בשמורה ארבעה מתחמים – שביל צפית וגב חלון, מתחם נחל דוד, מתחם נחל ערוגות ומתחם עתיקות עין גדי. יש לתאם ביקור נפרד למתחם נחל דוד ולמתחם נחל ערוגות. כרטיס הכניסה לכל מתחם מקנה כניסה לשלושת המתחמים האחרים באותו יום. אין צורך לתאם ביקור מראש למתחם עתיקות עין גדי, רק לרכוש כרטיס בכניסה למתחם זה.