כל המידע על מסלול אתגרי אל קרן סרטבה

את פסגתה של הסרטבה ניתן לראות כמעט מכל מקום ברחבי הבקעה והיא מציעה מגוון אפשרויות למסלולי טיול, אך אנחנו חושבים שמצאנו את את הדרך הכי מיוחדת שמתאימה במיוחד למטיילים מנוסים ומטיבי לכת מקצועיים עם מסלול אתגרי ונפלא והיא ללא ספק היפה והמעניינת ביותר.

איך מטיילים:

  • המסלול מתאים למיטיבי לכת. אורכו המלא הוא 14 ק"מ, אותם ניתן לקצר ל-8 ק"מ. בכל מקרה, המסלול כולל טיפוס חד של כ-600 מ' לגובה מהבקעה לראש קרן סרטבה.
  • המסלול המלא הוא מעגלי. תחילתו וסופו במושב משואה שבבקעת הירדן. על מנת לקצר את המסלול ל-8 ק"מ יש לדאוג לאיסוף ברכב מהכביש המפותל העולה מהבקעה לסרטבה.
  • שימו לב כי סימוני השבילים במרחב הזה אינם סדירים... מומלץ בחום להצטייד במפת סימון שבילים מספר 5
  • המסלול אינו מתאים לעונת הקיץ, אך מושלם בתחילת האביב. הפריחה פשוט מטריפה!

סרטבהמעפילים לפסגה | צילום: עידן אתיה New Age Trekking

לפני הכל- ביטחון ובטיחות במסלול:

  • המסלול נמצא כולו בשטחי C באזור יהודה ושומרון. לאורך המסלול ניתן לפגוש הרבה רועי צאן בדואים חביבים מכפרי ההר והבקעה. למרות זאת, לא מומלץ לטייל במסלול בימי מתיחות בטחונית. מומלץ לטייל בקבוצה.
  • המסלול עובר בשטחי אש של צה"ל ולכן ניתן לטייל בו בסופי שבוע וחגים בלבד.
  • לפני היציאה למסלול יש לדווח ולקבל אישור במוקד הבקעה:  02-9943320

סיפור דרך:

את המסלול שלנו נתחיל במושב משואה שבבקעת הירדן, בו גם נסיים. אלו הרוצים לקצר, ידאגו להקפצת רכבים לסרטבה עצמה (כביש הגישה לסרטבה יוצא לכיוון מערב מכביש 90, והוא מגיע לבסיס נטוש הנמצא מתחת לקרן הסרטבה. זהירות- הכביש צר ומשובש).

נצא משער המושב ונפנה שמאלה (צפונה) לאורך כביש הגישה. נקיף את גדר הישוב, ונפנה שוב שמאלה (מערבה) בסיומה. לארך כל הדרך ילווה אותנו השפיץ של הסרטבה, אליו נגיע בקרוב.
בשלב זה נלך בין גדר הישוב לבין מטעי תמרים, עד שנתחבר לשביל רחב מסומן בצבע שחור (סימוני השבילים כאן אינם עקביים, מומלץ להיעזר במפת סימון שבילים).

השביל השחור ייקח אותנו כמעט עד לנקודה הגבוהה ביותר בטיול שלנו.
נתחיל בעלייה מתונה לאורך ואדי ג'ורוזלייה. ערוץ מדברי למדי בו נמצא עצי שיזף רבים ואפילו מעיין קטנטן ועץ תמר לידו. הבדואים הרבים שגרים כאן, אוהבים להשקות את הצאן במי המעיין. טוענים ששמו של הנחל מקורו בשיבוש מעברית או ארמית של "נחל רועי הצאן".

סרטבהכבשים מטיבות לכת | צילום: אופיר בנימין New Age Trekking

לאחר המעיין, העלייה תהפוך לחדה יותר ויותר, והמסלע ישתנה לנגד עיננו.
סלעי הקירטון הבהירים של המדבר יתחלפו בסלעי גיר קשה של השומרון. נגלה כי כאן הטבע יוצר גם מערות טבעיות, המשמשות את הרועים למנוחה בצל. אנחנו ממליצים שלא להיכנס למערות, שם ישנם לפעמים פרעושים וקרציות, אבל מאוד ממליצים לנוח על צלע ההר למול נוף הבקעה והרי ירדן הגבוהים.

חדי העין יוכלו לזהות כפל קרקע משמעותי בהרי ירדן שממזרח לנו. זהו ערוץ נחל יבוק (ואדי זרקא) המפורסם, החוצץ בין הרי מואב בדרום להרי גלעד בצפון. באופן טבעי, היבוק הוא אחד המקורות העיקריים של הירדן, אך כיום הוא חסום כמעט לחלוטין בסכר המלך טלאל, ומנוצל לשתייה, חקלאות והפקת חשמל. שפך היבוק לנהר הירדן נמצא בנקודה המכונה מעבר אדם (גשר דמיה), הסמוכה מאוד לישוב משואה. שם עברה בעבר דרך רוחב ראשית חשובה ביותר בארץ ישראל, שהגיע לשכם ובהמשך אל חוף הים התיכון באזור העיר נתניה של ימינו.

נמשיך עם השביל השחור המעפיל אל עבר אוכף טופוגרפי יפהפה בין קרן הסרטבה לבין מורדות השומרון שבמערב.

קשה לזהות כיום, אך על גבי האוכף הזה עברה תעלת מתוחכמת ביותר, שבנו החשמונאים כדי לספק מים לבורות מים אותם ניתן לראות סביב קרן הסרטבה. התעלה היתה סגורה ואטומה בחלק זה, ושימשה בעצם סיפון מים, בעזרתו התגברו על הירידה והעליה הטופוגרפית הכרוכה בירידה מהרי השומרון ועלייה לסרטבה. הנדסה ברמה הגבוהה ביותר, לפני יותר מ-2000 שנה!

סרטבההעלייה המאתגרת לפסגה | צילום: אסף אנטמן New Age Trekking

מדוע בכלל צריך לספק מים לגבעה קרחת בלב המדבר אתם שואלים? ובכן, צריך לעלות לראש השפיץ של הקרן כדי להבין… נפנה שמאלה (מזרחה) על שביל רחב מסומן באדום, ולאחר מכן נמשיך לקטע קצרצר אבל תלול מאוד עד לראש ההר (הסימון כאן יתחלף לירוק).

לאלו שיגיעו לכאן בחודשי האביב, מחכה הפתעה נעימה ביותר תוך כדי העלייה הקשה – מרבד צבעוני של פרחים יפהפיים ילוו אותו לאורך הדרך, ועם קצת מזל גם רועה צאן וכמה כבשים ישלימו את התמונה הפסטורלית...

בראש קרן הסרטבה נגלה נוף משוגע. משוגע באמת. כל הבקעה תחתינו, הרי ירדן למולנו, וביום יפה גם הגולן והחרמון! כשננוח, ונסדיר נשימה, נוכל גם להביט על הקרקע ולגלות שאנחנו בעצם עומדים על שרידי חומות וביצורים של מבצר עתיק.

סרטבהנוף המצודה בסרטבה | צילום: עופר גולן New Age Trekking

זוהי מצודה חשמונאית בשם אלכסנדריון, שנבנתה על ידי המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי במאה ה-1 לפני הספירה. מצודת הסרטבה הייתה למעשה, חלק משורה של מבצרים אותם הקימו החשמונאים במדבר (כשהמפורסמת שבהן היא מצדה), כדי לשלוט על הדרכים הראשיות שעברו באזור זה בתקופת שלטון שושלת החשמונאים. מצודת הסרטבה אף הונצחה בכתבי יוסף בן מתתיהו שסיפר על האוצרות היקרים שהוחבאו במקום על ידי שלומציון, הלוא היא המלכה החשמונאית ששלטה בממלכה לאחר מותו של אלכסנדר ינאי.

לאחר אתנחתא, נמשיך במסלול ונפנה ימינה לכיוון דרום, בשביל קצר ותלול שמסומן בצבע שחור, מכאן והלאה- המסלול ממשיך בירידה. לאחר כמה מטרים בודדים ניתקל באתר חורבות נוסף, אלו הם שרידי ארמון המלך הורדוס, שהוקם שנים בודדות לאחר המבצר החשמונאי בראש ההר.

למהדרין נזכיר, שהחשמונאים הקימו ממלכה יהודית בארץ, תחת שלטון יווני. במאה ה-1 לפני הספירה הרומים כבשו את המרחב, והצליחה להוריד את החשמונאים מכס המלוכה, אך במחיר של עשרות שנות מאבקים ומרידות. המלך הורדוס, היה שליט המרחב המשמעותי והמפורסם ביותר ששלט בארץ מטעם השלטון הרומי מיד לאחר התקופה החשמונאית.

ארמון הורדוס קטן וצנוע, וכאמור כיום חרב לחלוטין. אך ניתן לראות בו עד היום אבנים מסותתות בצורת לב! אלו לא סימני אהבה, אל דאגה. הן הונחו זו על גבי זו בפינת החדר, ויצרו אלמנט עיצובי של עמוד כפול.
סרטבהשרידים מארמונו של הורדוס | צילום: טל לנגוט New Age Trekking

כעת נמשיך ללכת ונתחבר שוב לשביל הירוק. ניתן לפנות בו שמאלה לכיוון צפון, רק לרגע כדי לצפות באחד מבורות המים על ראש הסרטבה, ולאחר מכן לחזור דרומה בשביל. המשך השביל הירוק מוביל לכביש הגישה להר מוסטרה, הסמוך לסרטבה בו ישנו בסיס צבאי נטוש מרובה אנטנות.

מי שבחר לקצר, יגלה כאן את רכב האיסוף שלו.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלעל גג העולם בסרטבה | צילום: ניצן טויסטר  New Age Trekking

מי שבחר לסיים את כל המסלול, ימשיך לאורך הכביש המפותל היורד בתלילות מזרחה, אל עבר הבקעה. נדיר למצוא רכבים על הכביש הזה, אך בכל זאת יש ללכת בזהירות על השוליים. גם כאן, יפתיעו אותנו פרחים יפים לצידי הדרך.

לאחר כ-4 ק"מ של ירידה מפותלת נגיע לצומת עם כביש הבקעה (כביש 90). כאן נפנה בזהירות שמאלה (צפונה) ונלך הליכה מנהלתית בצידו המערבי של מעקה הבטיחות של הכביש. נגיע לצומת נוסף לאחר כמה מאות מטרים, בו נפנה שמאלה (צפון מערבה) בשילוט למושב משואה. נלך כמה מאות מטרים נוספים לצד הדרך ונגיע למושב משואה, בו התחלנו את המסלול.

New Age Trekking

המסלול הנפלא לקרן הסרטבה נכתב באדיבות חברת הטיולים הישראלית New Age Trekking המתמחה בהובלה ואירגון טרקים ומסעות טבע חברתיים בארץ ובעולם.

אז אם גם אתם מטיילים מושבעים שאוהבים לקחת את הטיולים שלכם לקצה, שווה שתצטרפו לטיול הבא של New Age Trekking בואו לגלות איתם נופים מדהימים, לטפס אל הפסגות הכי מרהיבות ולטייל עם קבוצות מטיילים בטווח גילאים רחב אבל עם אותה אהבה טהורה לטבע.