כל המידע על העיר העתיקה בירושלים: מסלול בין אתרים שאסור לפספס

צפו: אלה המקומות בעיר העתיקה שאתם חייבים לבקר בהם:

שילוט ברור מוביל מהכניסה לעיר דרך רחוב אגריפס לכיוון העיר העתיקה. מהתחנה המרכזית בירושלים, קו 1 מוביל לעבר העיר העתיקה. לבעלי הרכבים מומלץ לחנות בחניון ממילא התת קרקעי שלמרגלות שער יפו. מהחניון מטפסים לתחנה הראשונה. שכונת ממילא, שהוקמה בסוף המאה ה-19, שוקמה לחלוטין בשנים האחרונות וכיום משמשת מקום מגורים ליהודים עשירים מרחבי התבל. בין השאר גם נבנה בין השכונה לבין שער יפו של העיר העתיקה, קניון גדול ומפואר המשמש את באי השכונה.

שער יפו

שער יפו נבנה על ידי הסולטאן סולימאן המפואר בשנת 1538 יחד עם שאר החומה ושעריה. הוא נחשב לאחד השערים החשובים ביותר בחומה ובעבר ממנו יצאו הדרכים ליפו - מכאן גם שמו העברי. שמו הערבי של השער הוא באב אל-ח'ליל, שער חברון, שכן ממנו גם הובילו הדרכים לעיר חברון. התרגום של אל-ח'ליל בעברית הוא "הידיד", והכוונה היא לאברהם אבינו, ידידו של אללה, שנקבר בחברון, שנקראת בערבית על שמו. מעל לשער ישנה כתובת בערבית המציינת את תאריך בניית השער ובונהו. מימין לשער המקורי ישנו פתח רחב בחומה שנפרץ בשנת 1898 לקראת ביקורו של הקיסר הגרמני וילהלם השני, מכיוון שמרכבות הפמליה הקיסרית היו רחבות מכדי לעבור בשער.

עוברים בשער יפו ולאחר מספר מטרים ניתן לראות משמאל רחבה קטנה מוצלת על ידי עצים ובה שני קברים. האגדה מייחסת את הקברים למהנדסים של הסולטאן סולימאן, שבנו את החומה מסביב לעיר. בסיום הבנייה הורה הסולטאן להוציא להורג את שני המהנדסים. טענה אחת היא שהוא כעס על כך שלא הכלילו את הר ציון (בדרום העיר העתיקה) בתוך החומה. טענה אחרת היא שהסולטאן רצה להבטיח שלא תבנה עוד חומה יפה כמו חומת ירושלים ולכן הוציא את מהנדסיה להורג. שם הכיכר סביב לנקודה זו הוא כיכר עומר בן ח'טאב, הח'ליף המוסלמי שבימיו כבשו המוסלמים את ארץ ישראל.

ממשיכים ברחוב הפונה דרומה – רחוב הפטריארכיה הארמנית. מימין ניתן לראות את המצודה הידועה בכינוייה מגדל דוד, שבו מוזיאון מרשים ביותר. אם הזמן מאפשר זאת, מומלץ להיכנס ולבקר (בתשלום).

לאחר הביקור במגדל דוד ממשיכים בהליכה ברחוב הפטריארכיה הארמנית, וכעבור כ-50 מטר עוברים מימין את בניין הקישלה, הלא הוא בניין המשטרה התורכית לשעבר, שגם כיום משמש כתחנת משטרה. כעבור 150 מטר נוספים נראה משמאל את כנסיית סנט ג'יימס הארמנית. יש ללכת בזהירות ברחוב זה מאחר והוא משמש גם לנסיעת כלי רכב.

קתדרלת סנט ג'יימס

הקתדרלה היא מרכזו של הרובע הארמני – אחד מארבעת רובעי ירושלים לצד היהודי, הנוצרי והמוסלמי. הכנסייה נקראת על שם יעקב הקדוש, יהודי שהיה מתלמידיו של ישו, שלפי המסורת הנוצרית הומת כאן על ידי חייליו של המלך הורדוס-אנטיפס בשנת 44.

הכניסה לכנסיה עצמה אפשרית רק בין השעות 15:00-15:30 מדי יום. בשאר השעות ניתן להיכנס רק לחצר הכנסיה, שבה תוכלו לראות את קברו של אברהם, הפטריארך הראשון מימי צלאח א-דין (המאה ה-12). 

הארמנים, שמקורם במזרח תורכיה, היו העם הראשון שקיבל על עצמו את הנצרות בשנת 300. צליינים ארמניים הגיעו לירושלים לאורך השנים, והבתקופה הצלבנית הקימו בה  את המנזר ואת הכנסיה, המהווים את הרובע הארמני, בין השאר כדאי לארח צליינים אורחים. בעקבות הטבח בארמנים במלחמת העולם הראשונה, הגיעו פליטים רבים לירושלים ומצאו ברובע מסתור ומגן. כיום רבים משוכני הרובע הם צאצאים של אותם פליטים.

בחצר הכנסייה ניתן לראות על הקיר הדרומי נאקוס - לוח עץ שעליו היו הנזירים דופקים בימי שלטון המוסלמים משום שנאסר עליהם לצלצל בפעמונים. הכנסייה עצמה מעוטרת בציורים, פסלים, שטיחים רבים ונרות. במרכזה ניצב הכס המפואר של הפטריארך הארמני. יעקב הקדוש עצמו לא קבור כאן, המסורת מספרת שגופתו הועברה לעיר סנטיאגו דה קומפסטלה שבספרד (סנט - קדוש, יאגו - יעקב).

שער ציון

יוצאים חזרה לרחוב ופונים שמאלה וממשיכים עם הכביש. לאחר העיקול בכביש נפגוש בצד ימין את שער ציון.

שער ציון נקרא בערבית באב א-נבי דאוד על שם דוד המלך שקבור בסמיכות לשער, או באב חארת אליהוד, שער שכונת היהודים. על שם סמיכותו לרובע היהודי. השער הוקם במאה ה-16 והוא אחד משמונת השערים בחומת העיר העתיקה.

בחלקו החיצוני של השער ניתן לראות פגיעות רבות של כדורים, עדויות לקרבות הקשים שהתחוללו בסמיכות לשער במלחמת השחרור, וכן במלחמת ששת הימים. לזכר הקרבות, ניתן למצוא בתוך השער שלט זכרון ללוחמים מאותן מלחמות.

מהשער נצא לביקור בכנסיית הדורמיציון היפהפייה ובקבר דוד המלך וחדר הסעודה האחרונה של ישו על הר ציון.

כנסיית הדורמציון

משער ציון נמשיך ישר לאורך מגרש החניה ובמזלג שבילים נפנה ימינה לעבר הכנסייה.

הדורמיציון היא הכנסייה הגדולה עם הגג האפור המשולש ומגדל הפעמונים הלבן. דורמיציון דומה למילה הלטינית שפירושה 'תרדמה' לזכר מרים (אמו של ישו) שנרדמה (מתה) על פי האמונה במקום הזה. הכנסייה נבנתה בשנת 1906 על ידי הגרמנים שקיבלו את המגרש במתנה מהסולטאן התורכי עבד אלחמיד השני. הכנסייה מקושטת בפסיפסים וציורים רבים המתארים פרקים מהברית החדשה ומתולדות הנוצרים. מומלץ לרדת לקומה התחתונה של הכנסייה (הקריפטה) כדי לראות את המקום שבו, לפי המסורת, נרדמה מרים. תוכלו גם לראות אזכורים לנשים מפורסמות נוספות בהיסטוריה. ביציאה מהכנסייה כדאי להסתכל על מגדל הפעמונים. הוא נבנה בצורה שנועדה להזכיר חייל גרמני ויש הטוענים שאפשר לראות בו, בתאורה מתאימה, את הפרופיל של הקיסר הגרמני וילהלם השני שהיה בעל שפם גדול וכובע מחודד. מהכנסייה חוזרים לכיוון שער ציון ויש לפנות בעקבות השילוט לכיוון קבר דוד.

קבר דוד וחדר הסעודה האחרונה

קבר דוד הנו מבנה שבו, לפי המסורת, נמצא קברו של דוד מלך ישראל. בקומה התחתונה של המבנה רחב הידים ובעל החדרים הרבים, נמצא הקבר עצמו. יש לציין כי על פי המקרא, דוד המלך נקבר דווקא בעיר דוד. בסמוך לקבר דוד נמצא בית כנסת.

בקומה מעל לקבר דוד נמצא החדר שבו לפי המסורת הנוצרית נערכה הסעודה האחרונה של ישו ותלמידיו בסדר הפסח. הסעודה האחרונה נקראת כך מכיוון שזו היתה סעודתו האחרונה של ישו עם 12 תלמידיו לפני שהוא נשפט על ידי הסהנדרין ונצלב על ידי הרומאים. על פי הברית החדשה בזמן הסעודה האחרונה מבשר ישו לתמידיו כי אחד מהם הולך להסגיר אותו.

בקומה העליונה של המנבה נמצא המקום הידוע כתצפית הנשיא שממנה היה יצחק בן-צבי משקיף על העיר העתיקה במשך 19 השנים שבהן הייתה בשלטון הירדנים. ואכן מגג המבנה ישנה תצפית מרהיבה לעיר העתיקה ולאזור הקבר.

סביר למדי כי במהלך הביקור תתקלו בתיירים רבים, משום שמסלול זה הוא בגדר חובה בביקורם בארץ.

לאחר הביקור בקבר דוד, חוזרים לשער ציון וממשיכים בהליכה מזרחה צמוד לחומה. בנקודה זו גם כדאי לטפס על החומה (בתשלום) ולהמשיך בטיול עליה עד לשער האשפתות שמהווה את הכניסה הדרומית לעיר העתיקה וכן ככניסה לרובע היהודי. מנקודה זו נמשיך יחד עם הקהל לעבר הכותל המערבי.

הכותל המערבי

הכותל הוא מהמקומות הקדושים ביותר ליהדות בהיות השריד היחידי מהחומה שהקיפה את הר הבית בימי בית המקדש השני. הביקור בכותל כולו מלא הדר וקודש וגם החילוניים ביותר מוצאים לנכון לשאת תפילה ולטמון פתק בכותל העתיק. אחד האתרים המרתקים הוא מנהרות הכותל המערבי החושפות בפני המטייל את העושר הארכיאולוגי המדהים של ירושלים העתיקה. הביקור (בתשלום) יש לתאם את מועד הביקור במנהרות הכותל מראש: http://www.thekotel.org/content.asp?Id=254

לאחר הביקור בכותל נפנה צפונה דרך סמטת הכותל לעבר רחוב השלשלת. ברחוב השלשלת נפנה שמאלה לעבר שער יפו. לאחר זמן קצר, שהרחוב מסתיים, נפנה ימינה ומיד שמאלה לרחוב דוד. זהו רחוב השוק של הרובע הנוצרי. לפי הקנייה חובה להתמקח עם הסוחרים וכן מומלץ לנסות את אחת המסעדות המקומיות. סופו של הרחוב הוא בשער יפו בו התחלנו את הטיול.