איך מטיילים

נחל צאלים, מהמרשימים שבנחלי מדבר יהודה, מתחתר בעוצמה ונשפך לים המלח. כמו כל הטיולים באזור הטיול נחשב טיול למיטבי לכת. יש ארבע אפשרויות מרכזיות לטיול בנחל:

  1. מסלול מעגלי ברמת קושי בינונית: המסלול יוצא מחניון הלילה של נחל צאלים והולך בתוך הנחל עד עין נמר, משם הוא חוזר בחזרה, עם אפשרות לחזור בתוך המעוק של נחל צאלים (גיא בהק וגיא סלעים). אורך המסלול כ-11 ק"מ.

  2. מסלול קווי ברמת קושי בינונית: המתחיל בבריכת צפירה ומסתיים בחניון הלילה של נחל צאלים . הטיול מתאים למיטבי לכת ואורכו 12 ק"מ.

  3. מסלול מעגלי ברמת קושי קשה: המסלול מתחיל ומסתיים בחניון הלילה של נחל צאלים. הוא עולה במעלה צאלים לרמת המדבר, עובר בעין הרדוף, יורד לעין נמר וממשיך בנחל צאלים. סה"כ 16.5 ק"מ.

  4. טיול מעגלי בן יומיים ברמה קשה: מתחילים במצדה (שם ניתן בתיאום מראש להחנות את הרכב ללילה), בטיפוס בשביל הנחש, יורדים בשביל הסוללה והולכים באחד מסימוני השבילים לחניון הלילה של בריכת צפירה (מים ועצים יש להטמין בחניון הלילה מראש). יומו השני של הטיול הוא זה שמתואר באפשרות 2.

לתשומת לבכם: המסלולים הינם בגדר המלצה. יש להתעדכן בתחזית מזג האוויר בטרם היציאה, להצטייד היטב ולנהוג באחריות.

מידע חשוב

  1. המסלולים חשופים לשמש כמעט לכל אורכם, ויש מעט מאוד נקודות צל. חובה לקחת לפחות 4.5 ליטר מים לאדם ליום.

  2. המסלול אינו מתאים לבעלי פחד גבהים.

  3. המרחקים עשויים להטעות, ולכן כדי לא להיכנס לחושך מומלץ להתחיל את המסלול עד 8:30.

  4. יש להצטייד במפת סימון שבילים מספר 11.

  5. בגיא בהק תעברו במפל בגובה 10 מטר, לכן חובה להצטייד בחבל של 20 מטר לפחות.

  6. המעבר בגיא סלעים לא מחייב חבל, אבל יש לקחת בחשבון כניסה לגבים עם מים. בכל מקרה יש לקחת בחשבון שההליכה בגיא לוקחת כשעה (אורכו 1 ק"מ).

  7. למטיילים במסלול 2: ניתן להגיע ברכב רגיל עד חניון הלילה של בירכת צפירה. כדאי לשקול להשאיר רכב אחד בכפר הנוקדים (במקום בחניון הלילה), המרוחק כ-3.5 ק"מ מברכת צפירה. זה מוסיף הליכה אבל מקטין את הסיכוי לפריצה לרכב. שימו לב שהקפצת רכב בין ברכת צפירה לסוף נחל צאלים היא ארוכה: יש לנסוע עד ערד ואז לרדת לכיוון מצדה (לפחות שעה וחצי להקפצת הרכבים).

שימו לב: חניון הלילה בנחל צאלים מוכר כחניון שפורצים בו. מאוד לא נעים לחזור מהטיול ולגלות חלון שבור ושהתיקים נגנבו. הפתרונות האפשריים: 

  • בתחילת דרך העפר המובילה לחניון הלילה של נחל צאלים, בסמוך לכביש ישנו מבנה של חברת חשמל, שיש בו מצלמות אבטחה. ניתן להשאיר את הרכב שם. המרחק מכאן עד חניון הלילה הוא כ-3.5 ק"מ. בימים שבהם יש מטיילים רבים (למשל סופי שבוע) הרבה פעמים ניתן לתפוס טרמפ לכיוון הרצוי. עם זאת יש לקחת בחשבון זמן נוסף.

  • להשאיר את הרכב בחניון מצדה ומשם להמשיך בשביל האדום (11135) כ-4 ק"מ עד נחל צאלים.

  • להשאיר את הרכב בערד ולקחת מוניות לתחילת המסלול ומסופו (מתאים במיוחד למסלול 2).

  • להשאיר שומר.

איך מגיעים

  • חניון לילה נחל צאלים (נקודת הסיום של מסלול 2 ונקודת ההתחלה והסיום של שאר המסלולים)
    אל החניון ניתן להגיע מכביש 90 בדרך עפר טובה  ומשולטת בסימון שחור. הדרך יוצאת מעט דרומית למצדה, סמוך לסימן הקילומטר ה-231, ונמשכת מערבה לאורך כ-4 ק"מ עד לחניון [8].

  • ברכת צפירה (נקודת ההתחלה של מסלול 2)
    מגיעים לערד (דרך כביש 31), נוסעים לכיוון בתי המלון שבקצה המזרחי של העיר. מעט לפני בתי המלון יוצאים מהעיר בפנייה צפונה לעבר מצדה, ונוסעים בכביש המפותל עד חוות הנוקדים [1]. מנקודה זו בכביש יוצאת צפונה דרך עפר בסימון שחור, שמתאימה גם לרכב פרטי. נוסעים בה כ-2.5 ק"מ, עד שמגיעים לחניון לילה [2], שבו אפשר להחנות את הרכב ולהתחיל את הטיול הרגלי. 

נחל צאלים

אחד הנחלים הגדולים והיפים ביותר בנחלי מדבר יהודה, יובליו העליונים של נחל צאלים מתחילים בדרום מזרח הר חברון ומלבד גבי מים רבים, שבכמה מהם נאגרים מים כל ימות השנה, נובעים בנחל ארבעה מעיינות.שמו העברי ניתן לו בשנות החמישים, והוא נגזר משם העץ צאל. "תחת צאלים ישכב בסתר קנה וביצה. יסכהו צאלים צללו..." איוב מ, כא-כב. עץ הצאל במקרא הוא עץ מצל, וסבורים שהוא עץ השיטה. בערבית נקרא הנחל "ואדי א-סיאל" שבעברית הפירוש הוא נחל השטפונות הגדולים.

מסלול מעגלי קצר - מסלול 1

מחניון הלילה של נחל צאלים [8 במפה] מתחילים ללכת עם שביל המסומן בצבע ירוק ימינה לכיוון מעלה צאלים. לאחר כ-600 מטר מגיעים למפגש שבילים - כאן נפנה שמאלה עם השביל הכחול לתוך הנחל. ממשיכים הם השביל כ-1 ק"מ עד שמגיעים למפגש שבילים עם שביל שחור המגיע מתוך המעוק של גיא סלעים [7]. אנו נמשיך בעליה לא קשה לגדה הדרומית של הנחל. בסמוך לעין ענבה, נפגוש שביל אדום בו נפנה ימינה [6].

לאחר כ-800 מטר השביל האדום מגיע למפגש שבילים נוסף כאן אנו נפנה ימינה בשביל הירוק היורד חזרה לתוך נחל צאלים. נלך עם השביל הירוק. במפגש נוסף עם השביל השחור היורד לגיא בהק, נשאר עם השביל הירוק. לאחר כק"מ וחצי נוספים בהליכה במעלה הנחל, נגיע למפגש עם שביל אדום [5]. כאן השביל הירוק עולה למעלה במעלה שנקרא מעלה נמר, ואילו אנו נמשיך בתוך אפיק הנחל בשביל אדום המגיע לאחר כ-400 מטר לעין נמר.

עין נמר

עין נמר הינו מעיין מים מתוקים (שאפילו טובים לשתייה), המעיין שופע לרוב כל ימות השנה, אך לאחר הגשמים הוא מלא במיוחד. המעיין שוכן בין גושי מפולת גדולים (בולדרים) ולכן הוא מוצל, אין ספק כי זהו מקום מצויין להפסקת צהרים ולמנוחה.

לאחר המנוחה, נלך עם השביל האדום במורד הנחל, ולאחר כ-400 מטר נפגוש את השביל הירוק היורד ממעלה נמר. נמשיך עם השביל הירוק במורד הנחל, ולאחר כ-400 מטר נוספים נשים לב שנחל הרדוף מתחבר משמאל לנחל צאליםץ בסמוך לנקודה זוישנו מפגש שבילים: שביל שחור היורד לגיא בהק [5] שהינו קניון יפיפיה וכולל מסלול בתוך המעוקים המדהימים המחייב חבל ולעיתים גם כניסה למים, ושביל ירוק העוקף את הגיא מלמעלה. רוב המטיילים בוחרים בשביל הירוק העוקף את הגיא.

כך או כך, לאחר כק"מ הליכה, שני השבילים נפגשים שוב רק כדי להפרד בשנית והפעם לפני גיא סלעים - כשמו כן הוא, מכיל 'בולדרים' רבים ומספק חווית קיפוץ ודילוג בין הסלעים. בימות החורף והאביב, הגבים בגיא מלאים ומחייבים מעבר במים. גם הפעם השביל השחור יורד בתוך הגיא המעוקי והשביל הירוק מקיף את הגיא מצידו הדרומי. 

לבוחרים לעקוף את הגיא - ממשיכים בשביל הירוק העוקף את הקניון מצידו הדרומי ומטפס על גדת הנחל, שם הוא פוגש בשביל האדום [6] בו נמשיך עד עין ענבהמעיין זהו קטן ולידו שוקת לאגירת מים ולידו שניים-שלושה דקלי תמר. תוכלו גם לשים לב לצמח הסמר הדוקרני שכמוהו רואים בעין סמר ועיינות צוקים. מכאן נרד בשביל הכחול [7] חזרה אל אפיק נחל צאלים. לאחר כ-900 מטר השביל פוגש בשביל שחור. נמשיך בשביל השחור שמטפס לאחר זמן קצר לחניון נחל צאלים [8] נקודת הסיום.

המסלול מברכת צפירה לתחתית נחל צאלים - מסלול 2

* המסלול הינו בגדר המלצה. יש להתעדכן בתחזית מזג האוויר בטרם היציאה, להצטייד היטב ולנהוג באחריות*

מחניון הלילה [2] הולכים עם דרך העפר בה הגענו, המסומנת בסימון שבילים שחור, עד שמגיעים אל ערוץ הנחל. בנקודה זו, שלעיתים מלאה בג'יפים, יוצא שביל ירוק קצר היורד אל ברכת צפירה. ברכה זו הינה גב גדול ועמוק הנמצא בראש המפל הגדול של נחל צאלים. גב זה מלא מים כל ימות השנה. כדי לראות את הברכה, ואפילו להכנס אליה, נעזוב את השביל השחור ונטפס על הגדה הצפונית של הנחל כ-250 מטר ומשם נמצא שביל סימון ירוק, קצר אך תלול, היורד אל הברכה. השכשוך בבריכה מומלץ אך יש להזהר - לעיתים המים עמוקים. נחזור בחזרה לנקודה שבה מצטלבים השביל הירוק השחור והכחול ונתחיל בירידה התלולה אל הנחל. בנקודה זו, ישנה תצפית יפיפה על הנחל עצמו.

  • שימו לב: הירידה לאפיק הנחל כוללת שימוש ביתדות והליכה על שפת מצוק - היזהרו מאוד!

אם אנו מטיילים בחודשים ינואר - מאי יש סיכוי טוב שניתקל בפריחה מרהיבה של המדבר. חלק מהפרחים המרהיבים תפסה המצלמה שלי: אמברבואה דו גונית, הרדופנין הציצית, מקור החסידה המדברי, פרעושית גלונית, פגוניה רכה, קדד, קיפודן בלאנש, זוגן השיח, כוכב ריחני, טוריים מדבריים, פרג אגסני, נורית אסיה ועצי שיטה סלילנית.

לאחר כשני ק"מ בנחל נגיע אל ברכת נעמה [3], גם ברכה זו הינה גב גדול שהתמלא מהשטפונות האחרונים שהיו בנחל. מנקודה זו הנחל הופך להיות מצוקי, והשביל הולך עוד כשניים וחצי ק"מ מעל לקניון עד לחיבורו עם שביל המסומן בצבע שחור (שלא מסומן בחלק מהמפות) היורד לכיוון עין נמר. (קיים שביל נוסף המסומן ירוק היורד לעין נמר כמה מאות מטרים מזרחה) . השביל הירוק נקרא מעלה נמר, מעלה זה מסתמך על מעלה קדום שהוביל לרמה שבין נחל צאלים ונחל הרדוף. לא משנה איך ירדנו, בשביל השחר או הירוק, כאשר מגיעים לנחל, נפנה להליכה קצרה במעלה הנחל (ימינה / מערבה) בשביל אדום אל עין נמר [4].

ההמשך על פי המתואר בחלק על עין נמר שלעיל.

ברכת צפירה ונחל צאלים הפכו ליעדים בשביל ישראל. לונלי פלג יצא לפגוש אותם במסע שלו כשביליסט מערד לים המלח. איך הוא מסדר לעצמו טיול בין מקומות מסתור מהחום, מעיינות וזריחה שהיא וואו? גלו בסרטון

מסלול מעגלי למיטיבי לכת - מסלול 3

מסלול מומלץ ביותר, אך גם קשה ביותר הוא מסלול מעגלי אשר עולה בגדתו הצפונית של נחל צאלים בעזרת "מעלה צאלים" הולך על רמת המדבר ויורד חזרה לנחל באזור עין נמר. המסלול מטפס מגובה של 247 מטר מתחת לפני הים לגובה של 315 מטר מעל פני הים (הפרש גבהים של כ-560 מטר) הטיפוס לא קל וכולו חשוף לשמש. את הפרש גבהים זו יורדים בהמשך בחזרה. למרות רמת הקושי הגבוהה, הטיול מרהיב ביופיו, יש לבחור יום שאינו חם מדי ויש להערך ליום טיול ארוך.

מתחלים בחניון הלילה של נחל צאלים [8] ממנו יוצא שביל ירוק המוביל אותנו עד מהרה למפגש שבילים כחול המוביל ימינה למעלה צאלים [9]. מעלה צאלים מביא אותנו לאחר כ-1.5 ק"מ של הליכה מאומצת לגובה של שישים מטר מעל לגובה פני הים. השביל הכחול ממשיך עוד כ-2 ק"מ אז הוא פוגש שביל המסומן בצבע ירוק [10]. אנו נפנה שמאלה עם השביל הירוק. לאחר כ-4 ק"מ השביל הירוק יורד לאפיקו של נחל הרדוף (נחל אשר נשפך לנחל צאלים) באפיק הנחל ישנם גבים אשר מלאים גם בחודשי האביב והקיץ המוקדמים המאפשרים טבילה צוננת ביום חם.

לאחר הביקור בגב הרדוף, ממשיכים עם השביל הירוק אשר עד מהרה מתחיל לרדת לעבר נחל צאלים במעלה נמר [11]. איתו ממשיכים עד למעלה נמר [11] המתואר לעייל. שימו לב כי לקראת סוף הירידה מגיעים למפגש שבילים עם שביל כחול - פונים ימינה בשביל הכחול ולאחר כ-200 מטר פונים שמאלה לשביל שחור (תלול) היורד ישירות לעבר עין נמר. 

ההמשך על פי המתואר בחלק "עין נמר שלעייל"

לתשומת לבכם: המסלולים הינם בגדר המלצה. יש להתעדכן בתחזית מזג האוויר בטרם היציאה, להצטייד היטב ולנהוג באחריות.