איך מטיילים
הסיור בחרבת חנות, עין מטע ושביל הקיסר בנוי משני חלקים שניתן לעשות לחוד או ביחד:
-
אפשרות ראשונה: טיול מעגלי לעין מטע ועין תנור. הסיור מתחיל ומסתיים בחרבת חנות [4], אורכו כ-1.5 ק"מ, והוא כולל עלייה לא קשה בסופו.
-
אפשרות שנייה: טיול קווי ההולך בירידה קלה של כ-3 ק"מ מחרבת חנות [4], לאורך שביל הקיסר עד לנקודת בית הבד [3].
הטיול מתאים לכל גיל אך אינו נגיש לעגלות ולכן מחייב מנשאים או הליכה רגלית.
איך מגיעים
נוסעים בכביש ירושלים-תל אביב (כביש 1) עד מחלף שער הגיא. פונים דרומה לכיוון בית שמש וכביש 38. בדרך עוברים ליד הישובים צרעה ואשתאול, העיר בית שמש ומנזר בית ג'ימאל. מגיעים לצומת האלה ופונים שמאלה (מזרחה) בכביש 375. עוברים את קיבוץ נתיב הל"ה משמאלנו [1] ואת תחנת הלוויינים של עמק האלה. בצומת עדולם וצומת עציונה [2] ממשיכים ישר ומטפסים בכביש לכיוון צור הדסה ומבוא ביתר.
סיום המסלול: כ-3 ק"מ מצומת עציונה נראה מימין לכביש חניון קק"ל ובו מקום לחנות את הרכבים [3]. זהו בית בד, בו מסתיים המסלול הרגלי של שביל הקיסר. כאן משאירים רכב אחד (אם הגעתם ברכב אחד, מכאן תוכלו לתפוס טרמפ קצר אל נקודת ההתחלה).
נקודת ההתחלה: מבית הבד [3] ממשיכים כ-3 ק"מ במעלה כביש 375 עד לחרבת חנות [4], שנמצאת משמאל לכביש, כ-1.5 ק"מ לפני מושב מטע. במקום חנייה מוסדרת, שולחנות פיקניק, מפה ושלטי הסבר.
-
הידעתם?
הישובים צרעה ואשתאול נקראים כך בעקבות הסיפור המקראי שמספר על הולדתו של שמשון הגיבור "בין צרעה ואשתאול", שהיו באזור זה.
חרבת חנות
שמה של חרבת חנות (חרבת אל חאן) והממצאים שנמצאו בה מעידים על כך שבעבר הייתה תחנת דרכים בדרך שעברה מעמק האלה בואכה ירושלים - הדרך שנקראית דרך הקיסר. בחרבת חנות נמצא מבנה קדום ובו רצפת פסיפס, מאגר מים קדום וגת בעלת משטח דריכה מרוצף בפסיפס לבן. הפסיפס הינו שריד לכניסה ביזנטית מהמאה השישית לספירה שנבנתה במקום, לפני הפיכת המקום לחאן. הפסיפס בחרבת חנות נשאר כפי שנמצא בחפירות הארכיאולוגיות ולא הועבר למוזיאון, כדי לשמור על אותנטיות המבנה.
על מנת לשמור על הפסיפס כיסו אותו בחול, ועד שנת 2012 המבקרים במקום היו מוזמנים לחוש מהי עבודת הארכיאולוג ולחשוף את הפסיפס המרהיב שכולל מוטיבים מוכרים מפסיפסים של בעלי חיים ועוד על ידי הזזת החול. בשנת 2012 הושחת הפסיפס ועל קירות המבנה רוססו הכתובות "עומק ההרס כעומק החילול" ו "שוקה אתה הבא בתור" כאשר שוקה מתייחס ליהושע (שוקה) דורפמן, מנכ"ל רשות העתיקות. נכון לשנת 2015 שופץ הנזק ונמצא תחת פיקוח.
עין מטע ועין תנור
מחרבת חנות [4], נצא למסלול מעגלי אל עין מטע ועין תנור. אורכו של המסלול כ-1.5 ק"מ, והוא כולל עלייה בסופו חזרה לחרבת חנות. הירידה למעיינות מומלצת מאוד למרות העלייה בסוף המסלול. מי שלא רוצה יכול להמשיך ישר לתאור המסלול בשביל הקיסר הממשיך מחרבת חנות.
מחניון חרבת חנות יוצאת דרך עפר המסומנת בסימון שבילים כחול. לאחר כ-2 דקות הליכה דרך העפר מתפצלת לדרך עפר נוספת בסימון אדום ולשביל הליכה בסימון שחור. אנו נרד בשביל השחור במורד השלוחה לעבר עין מטע [5], שנמצא בנחל זנוח. המעיין נמצא בסמוך לעצי אקליפטוס גדולים ומספר מבנים נטושים, וקל למצוא אותו. מי המעיין מתנקזים לבריכה קטנה ורדודה שנעים לטבול בה רגליים.
בדרך לעין מטע תפגשו עצי דקל ענקיים מסודרים לצידי השביל. הידעתם שגם שביליסטים עוברים כאן? בואו לראות את לונלי פלג עובר בעין מטע כחלק מהמסע שלו בשביל ישראל »
מעיין מטע נמשיך לביקור במעיין נוסף - עין תנור [6]. כדי להגיע למעיין נחזור מעט על עקבותינו ולאחר כ-50 מטר נגיע למפגש עם דרך עפר המסומנת בסימון אדום, שיורדת בנחל לכיוון מערב. נלך בדרך זו כ-300 מטר מערבה עם הנחל ונגיע לפנייה שמאלה מדרך העפר לעין תנור [6]. נקודת הפנייה שמאלה למעיין, מסומנת בסימון שבילים שקוף שמאלה מדרך העפר. הפנייה הזו אינה ברורה דיה ויש לשים לב היטב לסימון על האבן בצד הדרך המעיד על הפנייה שמאלה למעיין.
עין תנור הינו מעיין נקבה שנמצא בין עצי תאנה ולימון מרשימים. הנקבה נחצבה כדי להגיע עמוק יותר לעבר מקור המים כדי להגדיל את שפיעתו. המים בנקבה מגיעים במקומות העמוקים ביותר עד הברך ובעזרת פנס מומלץ להיכנס לנקבה עד סופה. לאחר הביקור במעיין נחזור על עקבותינו, בחזרה לשביל השחור ועימו נעלה בחזרה לחרבת חנות כדי להתחיל את ההליכה בשביל הקיסר.
הכניסה לעין תנור | צילום: יוחאי כורם
שביל הקיסר
קק”ל והוועדה לסימון שבילי חנכו לאחרונה (23.1.2024) את התוואי החדש של שביל הקיסר האהוב. התוואי הקודם, שחיבר את חורבת חנות עם חניון בית הבד, עבר דרך כביש 375 המסוכן ומסיבה זו נסגר.
שביל הקיסר החדש הוא שביל משודרג ובטוח שיורד מאזור “בית היערן” אל חניון בית הבד”. השביל החדש שמשולט ומסומן בשחור עובר דרך יער אורנים נטוע, שרידי חורש טבעי ומשטחי סלע טבעיים שעוברים לאורכם של שרידי גת עתיקה. המטיילים במקום יוכלו ליהנות מתצפיות נהדרות אל בית שמש, הרי השפלה והרי יהודה המתנשאים לגובה.
תחילתו של השביל השחור עוברת בדרך סלולה המסומנת בירוקה, שיוצאת מכביש 375 וממוקמת מול הכניסה לחורבת חנות, לכיוון דרום אל יער יערן. כעבור כ-800 מטר מימינכם תוכלו להבחין בשלט הכניסה לשביל. לקראת סיומו של המסלול, השביל מתפצל לכיוון המדרגות הרומיות ויוצר תוואי מעגלי עבור מטיילים שלא מעוניינים ללכת את כל המסלול.
השביל שמסומן באדום, מהווה את המקטע שנשאר מהשביל המקורי, המוביל מחניון בית הבד אל המדרגות הקדומות ובחזרה באותה דרך ואורכו כ-750 מטרים לכיוון. בסמוך לחניון תמצאו את שרידיו של בית בד קדום אשר מנגנון הסחיטה שלו דומה לבורג עשוי מעץ.
בשביל תמצאו חיבור חדש בין השביל האדום והשחור שיוצר מסלול מעגלי שאורכו כ-2 ק”מ. המסלול החדש יוצא מחניון בית הבד אל המדרגות הקדומות וחוזר אל בית הבד דרך השלוחה עם השביל השחור, או לחילופין בכיוון ההפוך.
עין קובי – מעיין ומסלול מעגלי קצר
בשלב הזה התיאבון נפתח לשכשוך בבריכת מים ממי מעיין. לשם כך ניסע עוד כמה ק"מ מזרחה בכביש 375 שבו באנו. לאחר מבוא בית"ר וצור הדסה נראה מצד שמאל כניסה לפארק בגין. נתעקל עם הכביש, שהופך לדרך עפר טובה, ימינה בירידה המסומנת בסימון שבילים ירוק. בצומת הראשון שמצטלב עם סימון שחור נחנה בצד הדרך ונצעד כ-30 מטר שמאלה לעבר שרידי הכפר הערבי קאבו, שתושביו נמלטו במלחמת העצמאות במבצע ''אל ההר''. הכפר הערבי משמר בשמו את הישוב הקדום קובי שנזכר בתלמוד. בחורבה אפשר לראות כיום שרידים בני כ-1700 שנה מהתקופה הביזנטית.
המעיין של הכפר, הלא הוא מחוז חפצנו, הינו מעיין שכבה. הוא נובע לתוך חדר תת קרקעי עם קשתות, המשמש כמערכת איגום קדומה שמטרתה הייתה לאגור מים לשתייה ולהוביל את יתרת המים לגידולים החקלאיים דרך מנהרה לעבר מאגר מים חיצוני וממנו לתעלות השלחין. ליד המעיין נוכל לראות מסגד נטוש בתוך מבנה מהתקופה הביזנטית. הביקור במעיין עין קובי הוא נחמד מאוד ולמי שיש אומץ להתגבר על הקור הראשוני מומלץ בחום לטבול במי המעיין. הבוסתנים סביב מעודדים ליהנות מפיקניק איכותי. אולי מעט לפני האוכל שווה ליהנות ממסלול מעגלי בנחל קובי. המסלול אינו קשה ולוקח כשעה.
המסלול המסומן בסימון שבילים אדום והיורד מהמעיין אינו ארוך והוא יפהפייה עם נוף שגורם לתחושת השתאות. אחרי הליכה של חצי ק"מ בירידה המוקפת בצמחייה עבותה, נחבור עם דרך העפר המסומנת בסימון שבילים ירוק. דרך זו היתה בעבר דרך הפטרולים מול הגבול עם ירדן לפני שנת 1967. נפנה ימינה עם השביל ולאחר הליכה לא ארוכה אך בעלייה, נגיע למכוניות.
עין קובי | צילום: עומר זיו
קיבוץ נתיב הל"ה
נתיב הל"ה, שנקרא על שם השיירה המפורסמת בפיקודו של דני מס שבמרץ 1948 הלכה רגלית לסייע ליישובי גוש עציון הנצורים. השיירה פגשה בדרכה ברועה ערבי. החיילים והמפקד התלבטו האם לשחררו או להורגו (לא הייתה אפשרות לצרף אותו למסע). הם החליטו לשחררו והוא חזר לכפרו שם הזעיק מאות אנשים ואלה ארבו לשיירה. הקרב היה ארוך ובסופו נשארו ללוחמי הל"ה רק אבנים אולם הם נלחמו גם בעזרתם. בסופו של הקרב כל הלוחמים נהרגו. בקיבוץ אנדרטה ובית תרבות על שם הל"ה.
גבעת התורמוסים (תל שוכה)
בחודשים מרץ-אפריל פורחים התורמוסים במלוא הדרם, אז מומלץ לקנח את הטיול בגבעת התורמוסים הסמוכה. לשם כך יש לחזור בכביש 375 לכיוון צומת האלה כ-1 ק"מ. לאחר הפנייה שמאלה לקיבוץ נתיב הל"ה, ישנה פנייה שמאלה לדרך עפר בסימון כחול, שמובילה לגבעת התורמוסים (תל שוכה). כאן מחנים את הרכב, ועולים לתל בשביל הכחול. שימו לב שהתורמוס הוא פרח מוגן ואין לקטוף אותו!
היי,
מה תרצה לכתוב על "עין מטע, חורבת חנות ושביל הקיסר"?
מסלול מקסים. ללא מים כלל!
מוצל חלקית בלבד.
עין מטע ועין תנור- זרזיף מים, וגם מאוד עכורים ומלאי ירוקת ובוץ לא ממש מעיין כמו שכתוב, לא מתאים לכניסה אפילו של ילדים קטנים.
ואיך מגיעים למקום.
תודה
שביל הקיסר: אסור לחצות את הכביש והכניסה להמשך המסלול חסומה. אנחנו פשוט התעלמנו מהשילוט, המשכנו במסלול והיה בסדר. השחזור בבית הבד הרוס.
עין קובי: במעיין יש נקבה ששופצה ואפשר … לזחול בה כ20 מטרים עד שמגיעים לבריכת האגירה, מומלץ מאוד.
בינוני קל מבחינת הקושי. הבעייה שהסימון לקוי ויצא שהלכנו לאורך נחל זנוח ופספסנו את המדרגות הרומיות. המסלול לא היה מוצל. אם כי ניתן לתפוס צל כשיורדים מהשביל בין העצים. לא מתאים לקיץ. היו קצת סתו… וניות ואפילו רקפות מצאנו. אבל הרבה ירוק. לא היה עמוס במסלול רק בתחנות המוצא שם באים אנשים לפיקניק.
על עין מטע אפשר לוותר, יש שם ממש מעט מים מלוכלכים.
עין תנור היה ממש כיף ומרענן, אבל היה קשה לנו למצוא אותו. הוא מסתתר בתוך עץ תאנה ענק.
המסלול באופן כללי לא מסומן כ"כ טוב. אנחנו ניווטנו עם… הטלפון, מומלץ בחום (ממש פשוט לייצר קובץ Gpx לפני היציאה לטיול, דרך אתר Https://Israelhiking.osm.org.il/)
המסלול בעצם אינו מעגלי, אבל ניתן לרדת בשחור ולעלות חזרה לחרבת חנות באדום לשם הגוון.
למעשה, בעונה זו של השנה נהנינו בעיקר מהפריחה והנוף. עין מטע ועין תנור (באמת בלתי אפשרי לזהותו ללא מפת שבילים, למה שלא ישימו שם איזה שלט ברור יותר) שהם כביכול האטרקציות. מהם לא נפלנו.
אגב, כבר אין חול המכסה את הפסיפס בחרבת חנות. אז אפשר להשאיר את המטאטא בבית.
עשינו את המסלול הקצר (אינו מעגלי !) לעין מטע ועין תנור ב 3.6.17. כבר כמעט ואין מים בשני המקומות, מגיעים לגובה קרסוליים בלבד. בעין מטע חובה להמשיך עוד מספר מטרים ולהגיע למטע דקלים יפייפה. יש צל לא… ורך המסלול, אבל גם הרבה חלקים לא מוצלים ולכן אינו מתאים לחודשי הקיץ החמים. בסה"כ נהננו.
המסלול יבש לחלוטין למעט קצת מים בניקבת עין תנור. ישנם שרידים של מבנים עתיקים מעל ניקבה, אבל ניקודה הכי מעניינת לדעתי היא חורשת הדקלים הסמוכה לחניית ג'יפים ליד עין מטע. לא להחמיץ!
עשינו את המסלול המעגלי של עין קובי לפני שנה והיה מקסים. שתי משפחות עם ילדים בגילאים 2-8. היה קצת קשה בסוף לחלק מהילדים עם העלייה הלא מוצלת אבל ההתחלה שווה ביותר. במעין עצמו מאוד נקי, עם המון אזורים מוצלים לפיקנ… יק
היינו בעין מטע בדרך משביל ישראל. היו מים לשכשוך רגליים. דרך הקיסר וחורבת חנות נגישים ונקיים. בסוף המסלול, היכן שבית הבד והבורג יש עבודות גיזום אז יש קצת עבודות של טרקטורים.
נכון ליולי 2013, טונות של זבל זרוקים בכל מקום לאורך השביל היורד לעין מטע ותנור. ממש לא עושה חשק להכנס למעיינות. גם ריח הצחנה מהפסולת לא עוזר.
להבדיל - שביל הקיסר, שמור ונקי.
On the map a path is marked at being part of the Israel National Track. It is not. The path marked as red, The Caecar's Route is, however, marked with the symbols for the INT.
לגבי עין מטע - כדי להגיע לשביל השחור שמוביל אל עין מטע מהחנייה יש להמשיך בכיוון ההפוך לשילוט המראה על התחלת דרך הקיסר. תחילתו של השביל הוא מעט אחרי החנייה מצד שמאל לכיוון ההליכה, מעט למטה מהשביל יש עמוד קקל עם חץ שחור. בניג… וד למה שאפשר להבין פה, השביל השחור לא יוביל עד עין מטע עצמו - כשמגיעים להתפצלות שחור אדום, ממשיכים שמאלה עד אחרי חרבת מטע כפי שמופיעה בצילום פה, והעין נמצא מצד ימין.
להגיע לעין תנור פשוט חוזרים מעט בחזרה וממשיכים עם האדום עד פניה שמאלה לא מסומנת. שני העיינות היו עם מעט מאוד מים, אבל הדרך מקסימה.
בגבעת התורמוסים אכן היו אתמול תורמוסים, אבל השביל המתואר למעלה היה הרבה יותר מרשים עם פריחה מרובה בשלל צבעים כיאה לאביב בהרי ירושלים
המסלול אכן מקסים אינו פשוט לילדים תלול מאוד אך הבעיה העיקרית שעל מנת להגיע לניקבה צריך כוחות על חושיים שכן אם לא היו מחזיקים אותנו ביד עד לנקבה אין סיכוי למצוא אותה(נ.ב הנקבה קצרה יש מעט מים צוננים בק… יצור נחמד...)
טיול של שעתים-שלוש, יחסית קל. הקטע של הירידה למעיינות (עין מטע) קצת יותר קשה ומחייב ירידה/עלייה.
נכון להיום אין מים במעיינות והם יבשים.
וכן שימו לב שבשביל הקיסר שבו אתם הולכים עובר גם שביל ישרא… ל (ביגוד למפה שמציגה אותה מהצד השני של הכביש)
תהנו!
טיילנו עם ילד בן שנתיים,במנשא.
בזמן ארוחת הבוקר בחניון חלף לידנו ממש קרוב צבי בריצה!
ממליץ בהגעה למטה לעין מטע,לא להגיע ישירות לאקליפטוסים אלא להמשיך קצת למעלה עם השביל השחור במעלה ההר, יש שם מטע עצי שקד, וח… ורשה נסתרת שניתן לראות אותה במלוא הדרה מלמעלה.
לגבי ההגעה לנקבה ההסבר באתר מדוייק ויש להיות ערניים לסימון השקוף על אבן מימין לציר ליד החורבה הגדולה צמוד לסימון האדום.הנקבה למטבה משמאל
חשוב להגיע עם נעלים למים ופנסים
סהכ שעתיים וחצי כולל עצירות.
אנחנו החלטנו לעשות רק את המסלולל של עין קובי, ולצערי הרב הוא יבש לחלוטין. והנקבה מאד מעופשת. המסלול עצמו לא קליל כפי שמתואר. הירידה בהחלט נעימה ומוצלת ברובה, אך העליה ארוכה וחשופה כולה לשמש (בלי פיסת צל למנוחה) , מה שמאד ה… כביד על הילדים.
בשבת ה29/12 נסענו לטייל (משפחה עם 3 ילדים בגילאים 2, 4, 8) יחד עם משפחה עם 2 ילדים באותם גילאים, המסלול היה נהדר, לא ארוך מדי וגם לא קצר מדי והדרך נוחה להליכה רגלית אפילו לבת השנתיים, ההסברים באתר היו מצויינים (אולי היה… חסר הסבר ראשוני על צבע המסלול - אדום)
לאחר הגשמים שירדו בתחילת החודש ציפנו לקצת פריחה של נרקיסים וסיתוניות וכו', אך לצערי הנרקיסים כמעט ולא פרחו ולא זכינו לראות פרחים אחרים למעט קצת רקפות - יתכן וכדאי לעשות את המסלול בסוף ינואר כאשר הפריחה בשיאה, חוץ מזה הסיפורים באתר על הפרחים וההסבר על המקומות העשירו את החויה שלנו, חזרנו עייפם אך מרוצים - תודה ליוחאי ולכל המגיבים
הליכה לא קשה, הילדים אהבו מאוד להיכנס לניקבה בעין תנור (חשוב להביא פנסים!).
תבלו בנעימים...
מסלול יפה אך בהגיענו לנחל היה מזוהם ולא נעים
הטיול היה כיף .....
אבל הוא היה די קשה לילדה בת 9!!!
היתה לי ולאחותי הקטנה בת ה-4 הפתעה!
אבא שלנו אמר לנו לפזר את החול ואז גילינו את הפסיפס שמתחת לחול!
בקיצור, היה כיף!!!
טיילנו השבוע שם. מסלול נחמד ביותר, ואפילו בתנו בת ה-3 הלכה על 2 כל הדרך. אך העגלה שהיתה איתנו הפכה את הטיול לסיוט להורים! פשוט לקחת תינוקות או פעוטים במנשא או סתם ביד. בשום פנים ואופן לא כדאי… להביא עגלה!
טיילנו עם המשפחה את הירידה למעין ואת שביל הקיסר. היה מצויין. נכון יהיה להוסיף לתיאור המצויין את העובדה שבירידה למעיין יש את השביל המסומן באדום (ימינה בחניון) המאפשר גם לבעלי עגלות ילדים ומבוגרים לרדת ואת השבי… ל השחור (שמאלה בחניון) שהוא בשביל אוהבי האתגרים.