אלו שמרבים לטייל ברחובותיה ההיסטורים של שכונת עג'מי היוקרתית שביפו, כנראה שכבר ידעו לספר לכם על המוטיבים המפורסמים של יופיה הציורי של יפו בכלל ושכונת עג’מי היוקרתית בפרט. שלל סגנונות אדריכלות וטרנדים מלאי סטייל שמעטרים בתי מידות מפוארים ממגוון גדול של תקופות שונות לאן שלא תפנו. בין אם בניה מודרנית לבין אקלקטית, נוצרית או ערבית מסורתית אין ספק שביפו תוכלו ליהנו משפע של מבנים מיוחדים שאין כדוגמתם באף מקום אחר בעולם.
שכונת עג'מי ביפו | צילום: שני טל-אל
בית השגריר הצרפתי בישראל, הוא מבנה מיוחד שכזה. פעם בשנה הוא נפתח לקהל הרחב, להצצה נדירה לפנים הבית. במה שניהיה כבר כמסורת, בת 14 שנים, אשר נערכה בחודש מאי הקודם: אירוע "בתים מבפנים" בתל אביב-יפו, בשיתוף שגרירות צרפת. מסורת זו מאפשרת לציבור לבקר ולהתרשם מהעושר האדריכלי המסוגנן השמור לאלו שגרים בתוך המבנה המרשים.
בית השגריר הצרפתי ביפו | צילום: נטע מייזלס
בית השגריר הצרפתי ביפו | צילום: באדיבות עודד רפופורט
בדומה לימי המורשת ברחבי העולם, "בתים מבפנים" הוא אירוע שנערך מדי שנה בתל אביב וב-50 ערים נוספות ברחבי העולם. בו ובמהלך סוף שבוע שלם, נפתחים לקהל מבנים ומונומנטים היסטוריים רבים לביקור. לכבוד האירוע, שגריר צרפת, מר אריק דנון ואשתו מארי קריסטין, הזמינו את הציבור לקבל הצצה נדירה זו ולבקר בבית ההיסטורי שהוא גם מעונם הפרטי.
דבריו של שגריר צרפת בישראל, מר אריק דנון, באירוע “בתים מבפנים” 2023: "ביום הזה, אנחנו, ביחד עם יוזמת בתים מבפנים, פותחים את בית השגרירות לכל מי שרוצה לבקר ולראות את המעון. זהו בית היסטורי מאוד מעניין, ויש המון אנשים שסקרנים לבוא ולבקר, ועבורנו זה תענוג גדול לקבל אותם בברכה".
שגריר צרפת בישראל, מר אריק דנון ואשתו מארי קריסטין | צילום: נטע מייזלס
סיפור המבנה המיוחד
בשנת 1935 התבקש האדריכל יצחק רפופורט על ידי מוחמד אחמד עבדול רחים, שהיה מעשירי יפו בשנות ה-30 של המאה הקודמת, לתכנן עבורו וילה ערבית התואמת לאורח החיים המסורתי המוסלמי, אבל בטוויסט עם סגנון מודרני חדשני לתקופה: אסכולת עיצוב “הסגנון הבינלאומי" (שמוכר לרוב בכינוי "סגנון באוהאוס" על שם בית הספר לעיצוב ולאדריכלות בגרמניה).
את הסיור של "בתים מבפנים" בבית השגריר הצרפתי, מוביל לא אחר מאשר האדריכל עודד רפופורט, בנו של יצחק, שלפני כעשור התבקש להסביר על המבנה המיוחד שתכנן אביו וכיום ממשיך במסורת כאשר המבנה נפתח לקהל הרחב פעם בשנה.
האדריכל עודד רפופורט בהובלת סיור “בתים מבפנים” | צילום: נטע מייזלס
המבנה השמור יסחוף אתכם בחזרה בזמן ויקח אתכם אל שנות ה-30 בזכות המוטיבים שנשארו מקוריים מהתקופה שבה הבית נבנה. האדריכל יצחק רפופורט, שיחק בצורה עדינה עם אלמנטים מיוחדים שלרוב לא נראו בסגנון הבינלאומי כמו מבואת הכניסה המעוטרת באריחים מצויירים אוריינטלים ומעקה גרם המדרגות בסגנון ארט דקו ייחודי שנשמרו במצבם המקורי, "מרבית פרטי הבניין הפנימיים וכל החזיתות החיצוניות נשארו כשהיו, כפי שניתן להשוות אל מול תוכניות המקוריות שנשמרו וקיימות עד היום", מסביר האדריכל עודד רפופורט.
שרטוט אדריכלי מקורי של מדרגות המבנה | באדיבות עודד רפופורט
המבנה הוא לא רק פנינה אדריכלית אלא גם ביטוי לכוחה של ידידות אמיצה בין ערבים ליהודים בתקופה סוערת בארץ ישראל. כשנה לאחר תחילת הבנייה, פרץ ביפו המרד הערבי הגדול בשנת 1936. על מנת להשלים מלאכת הבנייה, האדריכל יצחק רפופורט, שהיה קצין הנדסה וחבלה בארגון ההגנה, נהג לבוא מתל אביב הסמוכה ליפו בה התחוללו פרעות בתקופת המרד כדי לפקח על השלמת הבנייה. על פי הסיפור, הוא היה לבוש במסווה, בלבוש מסורתי עם גלבייה וכפייה ומוחמד אחמד עבדול רחים הציג אותו כקרוב משפחה המתגורר בכווית, כדי להגן על זהותו ולאפשר לו לסיים את עבודתו.
חלון "טרמומטר" ומעקה מקורי בסגנון ארט דקו | צילום: נטע מייזלס
בשנת 1948 נאלץ מוחמד אחמד עבדול רחים לעזוב את יפו. לפני עזיבתו, הוא השאיר דווקא בידי ידידו האדריכל ייפוי כוח בלתי חוזר על כל רכושו בארץ ישראל. עם קום המדינה שחרר רפופורט את הרכוש מידי האפוטרופוס לנכסי נפקדים ומכר אותו לגורמים שונים, לרבות ממשלת צרפת, אשר רכשה את בית המגורים והפכה אותו למעון הרשמי של שגרירה בישראל.
את כל הכסף ממכירת הנכסים העביר רפופורט, ללא כל תמורה, לידי עבדול רחים, שהשתקע בינתיים בביירות שבלבנון, בזמן ששני החברים נפגשו בנאפולי, איטליה.
מיזם בתים מבפנים
“בתים מבפנים” הוא מיזם בחינם ובהשתתפות חופשית, שמטרתו לשפוך אור על הסביבה הבנויה, הארכיטקטורה, העיצוב, והטבע שמקיף אותנו לצד היסטוריה ושימור.
פעם בשנה, במהלך סוף שבוע שלם נפתחים לביקור שלל מבנים ואתרים, ביניהם בתים פרטיים ומבני ציבור, שאליהם הגישה מוגבלת במהלך השנה והם בעלי עניין ייחודי, כמו סיפור מורשת היסטורי או עיצוב אדריכלי מיוחד. במיזם זה הקהל מוזמן לבקר, להיחשף ולהכיר את המקומות המסקרנים שפזורים בכל רחבי העיר תל אביב-יפו בחינם! כמו כן במסגרת ימי האירוע מתקיימים גם מגוון סיורים ללא תשלום בהרשמה מראש.
האירוע מבוסס על מיזם בתים פתוחים העולמי (Open House Worldwide) בו עשרות ארגונים מקיימים פסטיבלים של ארכיטקטורה ועיצוב בערים מרכזיות ברחבי העולם כמו ניו יורק ולונדון.
היי,
מה תרצה לכתוב על "הסיפור המסתורי מאחורי בית השגריר הצרפתי"?