לטיילי שטח בישראל יש פריבילגייה ייחודית למדי – אנו חיים באחד המקומות הבודדים בעולם המערבי, בו פתוחה רוב המדינה לטיולי שטח. כדי להמשיך ליהנות מהחופש הזה אנחנו חייבים לשמור על הטבע נקי ובלתי מופרע, כדי שגם ילדינו ונכדינו יוכלו להמשיך לטייל בו. יצאתם לטיול של יום או יומיים? ראיתם נופים, אכלתם ושתיתם, ביליתם לילה רומנטי, פגשתם צבאים ושועלים? קבלו כמה כללים שיעזרו לכם לשמור על הטבע הרגיש.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםתקופת החורף מתאימה ביותר לטיולי טבע בישראל |  צילום: רמי גלבוע

1: נוסעים רק בשבילים מסומנים

בישראל מסומנים בצבעים שונים כ-10,000 קילומטרים של שבילים, המופיעים במפות סימון שבילים בקנה מידה 1:50,000. יש אלפי שבילים אחרים, חלקם רחבים ועבירים, אחרים פרטיזניים ופוגעים בסביבה. החוק מחייב ניווט מדוייק ונסיעה רק על שבילים מסומנים בצבע; גם מחוץ לשמורות הטבע, שמרו על חוק זה המונע חריצת 'קוליס' הגורמים לפגיעה אנושה ביפי הטבע ובמשטר זרימת המים. לא נוהגים בשעות החושך, כדי שלא להפריע לבעלי החיים.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםהשבילים הצבעוניים מופיעים במפות נייר ובאפליקציות ניווט; בשטח הם מסומנים על גבי סלעים ועמודים |  צילום: רמי גלבוע

2: לא משאירים אשפה בשטח

הבאתם לטיול בקבוקי מים, קופסאות מזון וניירות טואלט? אל תשאירו שום שריד בשטח. גם לא שקיות אשפה מלאות, כי אין מי שיאסוף אותן – רוב הסיכויים שחיות בר ייקרעו את השקיות, וייפגעו מהאשפה שתתפזר על הקרקע. כווצו בקבוקים ומארזים, אספו שאריות אוכל, אל תשתמשו בכלים חד פעמיים. גם פסולת אורגנית היא פסולת, אל תשאירו מאחוריכם קליפות תפוזים ושאריות סלט. ארגנו לעצמכם 'שק אשפה' הרתום לגלגל הרזרבי, וכך תשמרו את האשפה מחוץ לתא המטען.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםארגנו לעצמכם מנשא גלגל רזרבי לאיסוף אשפה מהטיול; הוא יעיל גם לנשיאת רצועות גרירה מבוצבצות |  צילום: רמי גלבוע

מגבונים לחים אינם מתכלים ונשארים בטבע לאורך שנים רבות, זהו זיהום משמעותי ביותר. אם בכול זאת השתמשתם במגבונים, אז הצטיידו בשקית אשפה מיועדת לפסולת המגבונים ונייר הטואלט ופנו אותה בסוף הטיול לפח האשפה הקרוב.

3: ישנים ומדליקים אש רק בחניון לילה

בשמורות טבע אסור לישון מחוץ לחניונים מסודרים, זאת כדי לאפשר לבעלי חיים ליליים חופש תנועה. בחניות הלילה שמרו על פרופיל נמוך: לא משמיעים מוזיקה רועשת, לא צועקים, מכבדים את השכנים שבאו לחפש שקט. מחוץ לשמורת טבע ניתן לישון חופשי יותר אבל לא בקרבת מקווה מים ולא במקומות רגישים במיוחד לבעלי החיים.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםפותחים אוהלים רק בחניונים המסודרים | צילום: רמי גלבוע 

4: נהיגת דיונות

דיונות הן אחד מתאי השטח המענגים ביותר לטיול שטח – הן עגולות ורומנטיות, הילדים אוהבים להתרוצץ בהן, הנופים מזכירים לנו את אפריקה. אבל זהו גם סוג שטח הרגיש ביותר לפגיעה, וצריך להישאר על שבילים מסודרים ומסומנים. יש אינספור שבילי דיונות לאורך החוף, בצפון הנגב, הכל מחכה לכם – אבל להישאר על שבילים מסודרים.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםנשארים על השביל, לא מטפסים על הדיונות |  צילום: רמי גלבוע

5: שומרים על חוף הים

החוק אוסר על נהיגה במרחק של פחות מ-100 מטרים מקו המים. הסיבה היא לא רק הגנה על דיונות החוף אלא גם הצורך להתרחק מרוחצים ונופשים, ולהימנע מפגיעה בצבי הים ושאר מאפייני החוף. מחנים את הג'יפ בצד, וצועדים כמה מטרים עם ערכת הקפה.

6: נהיגת חורף

החורף מזמן לנו אתגרים ושעשועים מדליקים; הישארו על שבילים מסומנים, התרחקו ממלכודות בוץ – מעבר לטרדת החילוץ, אתם עלולים לפגוע בשטח שמסביב לשביל. בחציית מקווי מים או נחלים האטו את מהירות הנסיעה. בתוך הנחלים ושלוליות החורף רוחשים חיים, הסלמנדרות והצפרדעים לא אוהבות ג'יפים מהירים! מי שמחפש שעשועי מים יימצא את מבוקשו בנחלים בהם עוברים שבילים מסודרים כמו נחל דישון, נחל ציפורי ואחרים.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםאין כמו טיול חורף בנחל דישון הזורם  |  צילום: רמי גלבוע

7: הדלקת מדורה

חלק בלתי נפרד מלינת שטח היא הדלקת מדורה, בעיקר בחורף. אל תבעירו ענפים שמצאתם בסביבה, כי גם ענפים מתים הם חלק מהמאזן הטבעי. הביאו איתכם קרשים או גזעים יבשים מהבית. אל תדליקו אש בסביבת צמחייה יבשה, או מתחת לעצים. הדליקו את המדורה על שרידי מדורה קודמת, אל תוסיפו מוקדי אפר שחורים. לא שורפים חומרים ואריזות פלסטיק, בסוף הערב מכבים את המדורה עד הניצוץ האחרון.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםיושבים סביב המדורה, שותים מרק ומספרים צ'יזבטים  |  צילום: רמי גלבוע

8: התחשבו במשתמשי הדרך האחרים

בדרככם תפגשו לא רק בעלי חיים אלא גם טיילים עם רכבי שטח, אופניים או צועדי שביל ישראל. האטו את מהירות הנסיעה לקראת כל מפגש. לא צריך להפחיד ילדים והורים, לא להמטיר אבק או חצץ, בוודאי לא להתיז מים משלולית מזדמנת. במקום נידח כדאי להציע לצועדים בקבוק מים, או לאסוף שקית אשפה המכבידה עליהם.

9: לא נכנסים לשטחים חקלאיים

השדה הפתוח הוא ביתו ומקור פרנסתו של החקלאי; לא נוסעים בשדה פתוח (אפילו את אתם בטוחים שהוא אינו זרוע), לא נכנסים לפרדסים ומטעים, לא קוטפים 'אבוקדו לדרך'. גם לא למטרות חילוץ. אם אין ברירה ורותמים כננת לעץ – וודאו שהעץ מספיק איתן כדי לעמוד בעומס, השתמשו ברצועה מיוחדת או בשמיכה כלשהיא, כדי להגן על גזע העץ.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםמכבדים את עמלו ורכושו של החקלאי, לא נכנסים לשדות ומטעים  |  צילום: רמי גלבוע

10: לא מתקרבים ולא מאכילים את חיות הבר

בטיול שטח תפגשו צבאים, יעלים, תנים ובעלי חיים נדירים. אל תלחיצו אותם, סעו לאט בקרבתם, אל תאכילו אותם – הבמבה של הילדים אינה כלולה בדיאטה של הצבי הארץ-ישראלי. אל תשחררו כלבים בשטח, כדי למנוע מרדף או קרב עם חיית בר.

10 טיפים לשמירה על הטבע בטיול ג'יפיםלא חייבים לנסוע לאפריקה כדי להשתתף בספארי  |  צילום: רמי גלבוע

ואחרי כל האיסורים והאזהרות... צאו לטייל בשטח. השטחים הפתוחים הם אחד היתרונות הגדולים ביותר בישראל לשוחרי טיולי השטח, הנאה לגדולים ולילדים כאחד. בטיולי שטח אני ממלא מצברים, מזור לגוף ולנשמה!