כבר למעלה משני עשורים פועלים בעיריית תל אביב וברשות נחל הירקון לשיקום הנחל האהוב, וכבר היום כל מי שיוצא לשייט בנחל נהנה ממים באיכות טובה, משלל דגים וצמחייה שחזרו אליו, פינות חמד שהוקמו על גדותיו ושבילי אופניים שנסללו לרווחת המטיילים.
המקטע העליון של הנחל שמתחיל במקורות הירקון, נהנה ממים באיכות של מי שתייה שמוזרמים אליו על בסיס שוטף, לעומת זאת במקטע התיכון שלו שמתחיל מאיזור הוד השרון מוזרמים אליו מי קולחים מטוהרים באיכות גבוהה, שמאפשרים שייט ללא סכנה אך כמובן לא ראויים לרחצה או שתייה. המקטע התחתון של הנחל, מסכר שבע טחנות ועד הים, מכיל תמהיל של מי ים עם מי קולחים שמגיעים מהמקטע התיכון.
במסגרת התוכנית החדשה שגיבשה רשות נחל הירקון, יבוטלו מכוני טיהור שמזרימים לירקון מי קולחים (מי ביוב שטוהרו) ובמקומם יוזרמו מים שפירים בכמות של 22 מלמ"ק לשנה במקום 14-15 מלמ"ק שמוזרמים כיום.
כמו כן, כדי למנוע זיהום עתידי ממי ניקוז, מי נגר ותעשייה מציעה התוכנית לבודד את הירקון באמצעות יצירת שטחי איגום להשהיית מים, שיעזרו גם במניעת והפחתת הצפות. התוכנית המקיפה הגדירה מחדש גם את אמצעי האכיפה והתחזוקה הנדרשים למניעה של זיהומים, ולצורך קידומה יוקם צוות היגוי משולב של רשות המים, רשות נחל הירקון והמשרד להגנת הסביבה.
התוכנית המורכבת שואפת להפוך את הירקון לנחל נקי שימשיך לשמש בעתיד כריאה ירוקה ורצועה אקולוגית משמעותית בגוש דן.
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו ויו"ר רשות נחל הירקון: "למעלה משני עשורים אנחנו פועלים לשיקום נחל הירקון. איכות המים הזורמת בנחל טובה, אפשר לשוט בביטחון בנחל ולאורכו הוקמו פינות חמד לתיירות ולפנאי, נסללו שבילי אופניים והוצבו מתקני ספורט, בילוי ונופש. גם תושבי השכונות הסמוכות לנחל הירקון נהנים מאיכות חיים גבוהה יותר. המשך התכנית להפיכת הנחל לנקי, שכוללת המרת מי הקולחים במים שפירים וקביעת ההגנות מפני זיהומים עתידיים, הוא הזדמנות היסטורית לקדם ולשמור על מי הנחל, ואף לשפר את איכותם, ובכך להמשיך בהפיכת הירקון למקום של איכות חיים, קהילה וסביבה, ובעתיד הלא רחוק אפילו למקום לרחוץ בו לכל אורכו".
כתבות נוספות שיעניינו אתכם:
היי,
מה תרצה לכתוב על "התוכנית השאפתנית יוצאת לדרך: האם בקרוב נוכל לשחות בנחל הארוך ביותר בגוש דן?"?