הקיץ הוא התקופה המושלמת לצאת לטייל – הימים ארוכים יותר מתמיד, אפשר לקפוץ להתרענן בים או במעיין קריר והשמש שזורחת מרבית שעות היממה משפרת את מצב הרוח שלנו.
אבל עם כל האהבה לשמש, שמחייה לנו את הנפש ומספקת לנו ויטמין D, חשוב לזכור שבהיעדר חשיפה מבוקרת אליה, היא עלולה להפוך לעוינת. הקרינה שנפלטת מהשמש מתחלקת לקרינה קצרת טווח וארוכת טווח. הקרינה העל-סגולית (UV) היא קרינה בעלת גלים קצרים, אותם לא ניתן לראות והיא גם נחשבת לקרינה המסוכנת ביותר, שאף עלולה לגרום לנזקים לתאי הגוף והעור. נזקי השמש יכולים לגרום להזדקנות העור, ליצירת נמשים ו"כתמי שמש", התייבשות וקמטים.
זה לא אומר כמובן שצריך להיבהל מהשמש, אלא פשוט להיות “חכם בשמש” – כלומר לגלות מודעות לנזקים הפוטנציאליים שלה ולסגל התנהגות נכונה בשמש, בייחוד בקרב ילדים ונוער שנחשפים לכמות קרינה גדולה מאוד.
אספנו לכם כמה טיפים שיוציאו אתכם חכמים בשמש וגם בצל. לגזור ולשמור על עצמכם:
בכתבה הזו:
- החשיבות שבשתיית מים וטיפול בהתייבשות?
- איך קרם הגנה מגן מהשמש?
- ביגוד חכם בשמש
- הצל הטוב ביותר
- ערניים לסביבה
-
טיול שומר סביבה
1. מים ועוד קצת מים
אנחנו יודעים, זה נשמע לכאורה מובן מאליו, אבל האמת היא שבמהלך טיול – בייחוד כזה שמערב מקור מים מרענן – אנחנו לפעמים שוכחים לשתות כמות מים מספקת. אז מה עושים כדי לזכור לשתות? קודם כל מקפידים שבקבוק המים יהיה לנו זמין לכל אורך הטיול – בין אם בשלוקר ייעודי ובין אם בצד התיק. אבל אם תשאלו אותנו הדרך הטובה ביותר לזכור את בקבוק המים שלנו היא פשוט להחזיק אותו ביד. נכון זה פחות נוח, אבל זה הדבר החכם בשמש לעשות וכך תבטיחו שהמים יהיו זמינים ונגישים לכם תמיד – .
הבקבוק תמיד עליכם. צילום: ארז דגן
אם אתם פחות מתחברים לטעם של המים (ואל תדאגו יש לא מעט אנשים כאלה) תוכלו לרענן את בקבוק המים שלכם עם COLD BREEZE, סדרת חליטת הקיץ הקרה והמרעננת של ויסוצקי.
בסדרת קולד בריז תמצאו שלושה טעמים מרעננים שגם מבוגרים וגם ילדים יאהבו – פטל אוכמניות, לימונענע ואפרסק לואיזה. והחלק הכי טוב? החליטות מגיעות ללא תוספת סוכר, ללא קפאין, ללא ממתיקים, ללא צבעי מאכל ואפילו לא דורשות הרתחת מים מראש! את החליטות תוכלו לקחת איתכם לטיול, לשים בבקבוק המים, לשקשק 8 שניות, לחכות כמה דקות וליהנות מטעם מרענן שנשאר שעות ארוכות.
סדרת חליטות COLD BREEZE. צילום: ארז דגן
רגע לפני שנמשיך לטיפ הבא, בואו נפתור סוגיה חשובה – כמה מים בכלל צריך לשתות כדי להיות חכם בשמש? בעוד שאין תמימות דעים בנוגע לכמות השתייה המומלצת, המלצות השתייה עומדות על 8-9 כוסות לנשים (כ-2 ליטרים) ו-10-13 כוסות לגברים (כ-3 ליטרים) בממוצע.
מה עושים במקרה של התייבשות? הדרך הטובה ביותר למנוע התייבשות היא קודם כל להיות ערבים אחד לשני. מה הכוונה? הקפידו לפנות בשאלה אל חברכם, ילדכם וכל מי שמטייל אתכם: האם שתית לאחרונה?
התייבשות מתאפיינת במספר סימנים קבועים ששווה להכיר: מיגרנות, חולשה בגוף, חוסר עירנות, בחילות, הקאות. בשלב מתקדם יותר של ההתייבשות: דופק מואץ, שתן כהה ומועט. במקרים של התייבשות חמורה האדם המיובש יכול להתעלף ואפילו לאבד הכרה. במידה וזיהיתם סימנים להתייבשות, הושיבו את הנפגע במקום מוצל וקררו את גופו באמצעות חולצה רטובה ורוח, הסירו ביגוד עודף מעליו והקפידו על מתן שתייה בקצב איטי. במידה ומדובר בהתייבשות חמורה הזעיקו צוות רפואי למקום.
לא מתייבשים | צילום: depositphotos_Photo_life
2. שלא יעקצו אתכם
יחד עם המטקות והקרטיבים, גם היתושים הם חלק בלתי נפרד מחבילת הקיץ האקסקלוסיבית שמגיעה אלינו בכל שנה. אלא שהשנה קיבלנו חברות חדשות בדמות יתושות שנגועות בקדחת הנילוס. על אף שכיום לא ניתן למצוא טיפול ספציפי למחלה, תשמחו לשמוע שבהחלט ניתן למנוע הידבקות במספר צעדים פשוטים. לפני הכול, זכרו להשתמש בדוחה יתושים, בייחוד כשאתם יוצאים לקמפינג או לכל טיול בחיק הטבע. דרכי התמודדות נוספות הן התקנת רשתות לחלונות והרחקת מקורות של מים עומדים מסביבתנו, שמהווים קרקע פורה להתרבותם של יתושים.
הקיץ לא נעקצים | צילום: depositphotos_galitskaya
3. להימרח זה הבייסיק
בין אם אתם יוצאים למסלול הליכה רטוב ובין אם אתם יוצאים לסיבוב אורבני מוצל, אל תשכחו למרוח קרם הגנה עם מקדם SPF 15 ומעלה (משך הזמן שבו המוצר מגן על העור מפני קרינת UVB) כחצי שעה לפני היציאה מהבית. כן, גם כשאתם מסתובבים בצל אתם עדיין חשופים לקרני השמש, כך שאל תקלו ראש במריחת כלל האזורים החשופים לשמש, גם כשאתם יוצאים לסיבוב קצר ברחוב.
כשמדובר בעור הפנים, שנחשב רגיש במיוחד, מומלץ להשתמש בקרם הגנה לפנים עם מקדם SPF 50 שנשמר לאורך זמן ומסייע במניעת הזדקנות מוקדמת, היווצרות כתמי שמש וקמטים, זאת כמובן לצד חבישת כובע רחב שוליים המגן על העורף והצוואר.
אחר שמרחתם את התכשיר בבית, קבעו לעצמכם מראש זמנים למריחה מחודשת. אפשר לנצל את הטלפון הסלולרי ל"הודעות תזכורת". בזמן שהייה ובילוי בשמש, מומלץ לחדש את קרם ההגנה לפחות כל שעתיים – זה הדבר החכם בשמש לעשות.
חכם בשמש לפני הכל – נמרח | צילום: depositphotos_yanlev
4. לכו על ביגוד חכם בשמש
עוד לפני יציאתכם מהבית, יש להקפיד להתלבש נכון - מכף רגל ועד ראש. ככל שנשאף לכסות את גופנו מפני קרינת השמש כך נהיה מוגנים יותר. חשיפה ממושכת לקרני השמש עלולה לגרום לכווית בעור, נמשים וסרטן עור. לכן הקפידו על כללי הלבוש הבאים:
ביגוד ארוך – מה טוב
ביגוד ארוך הוא ההמלצה הטובה ביותר כשיוצאים לשמש הישראלית הקופחת. אם אתם מרגישים שמדובר במשימה מורכבת מדי בחום של יולי אוגוסט, העדיפו ללבוש חולצות בצבעים בהירים המחזירים קרינה, מאשר חולצה כהה, אשר מושכת אליה את קרני השמש. ניתן ואף רצוי להשתמש בחולצות מנדפות זיעה ובעלות הגנה מיוחדת מפני קרינת השמש. ביגוד מסוג זה ניתן להשיג בסניפי למטייל ברחבי הארץ.
ומה בנוגע למכנסיים? ובכן, פלג גופנו התחתון דורש אמנם פחות תשומת לב, אך עם זאת יש לשים לב לאופי הטיול. במידה ומדובר בטיול העובר בסבך ובשדות קוצים, האופייניים לארצנו, רצוי ללבוש מכנס ארוך, לא עבה מדי ונושם. במידה ובחרנו במכנס קצר, חלקים חשופים נמרח בקרם הגנה.
כובע ומשקפי שמש
כאן אין פשרות. הגנה על ראשנו היא החשובה ביותר ועל כן אין לצאת ללא חבישת כובע. כאשר מדובר בסוג הכובע, מומלץ שיהיה רחב שוליים, כזה שיגן כמה שיותר על המצח, על הפנים, על העורף ועל הצוואר.
להשלמת ההגנה יש לכסות את עינינו במשקפי שמש. אך כאן יש לשים לב ולהקפיד שעדשות משקפי השמש שברשותנו מסוגלות לעצור קרינה על-סגולית. קרניים מסוג אלה נבלעות בזכוכית ואינן נבלעות בפלסטיק. פגיעה של קרינה מהסוג לעיל עלולה לפגוע בעיניים באופן חמור, שכן בעת הרכבת משקפי שמש מפלסטיק, העיניים חשופות לסכנה גדולה יותר ממי שאינו מרכיב משקפי שמש כלל! האור המועט שמגיע לעיניים גורם להרחבת האישונים וכך למעשה חשופות העיניים לקרינה, שכאמור איננה נעצרת בעדשות מפלסטיק. לכן, הקפידו על משקפי שמש בעלות עדשות תקניות, המכילות חומרים המגנים מפני קרינה או כאלו המצופות בחומרים מסוג זה.
חכמים בשמש | צילום: upslim_depositphotos
נעליים או סנדלים?
נעליים סגורות תמיד מומלצות, בכל הנוגע ליציאה לחיק הטבע. הנעליים מגינות עליכם מפני קוצים, אבנים והכי חשוב מפני נחשים ועקרבים. אם בכל זאת אתם מתעקשים, תוכלו למצוא שילוב בין שני המוצרים בדוגמת סנדלים סגורים, הנמכרים בחנויות למטייל. הטיפ שלנו: צאו עם נעליים ושימו את הסנדלים בתיקכם. יצאתם לטיול מים, סיימתם לטייל? הוציאו את הסנדלים, אווררו את הרגל והמשיכו בשלכם.
5. שעות בטוחות – זה בטוח!
השעות המסוכנות ביותר, כלומר השעות בהן הקרינה של השמש היא החזקה ביותר הן בין 10:00-16:00. לכן, במידה ואתם מטיילים כמה ימים ברציפות, היו חכמים בשמש והקפידו על השכמה מוקדמת (טיול בשעות הבוקר הראשונות הוא חוויה של ממש), המשיכו במנוחת צהריים בצל וחכו שישבר החום לפני שאתם ממשיכים לטייל. במידה ומדובר בטיול יומי ואין ברירה - הקפידו על מנוחות קצרות בצל.
זיהיתם נקודת צל? עצרו לנוח לכמה דקות. זוהי הזדמנות טובה להוריד את התרמיל, לאוורר את הגוף וכפות הרגליים וכמובן לשתות ואף לאכול משהו קליל ומזין. מנגנון הזיעה בגופינו מצנן את גופכם באופן טבעי ולכן יש לחשוף את הגוף לכל משב רוח קל, על מנת להתקרר טיפה ולהתרענן. אם עצרתם כבר בנקודה יפה, גם פק"ל קפה יכול להתאים.
נרגעים בצל | צילום: lucidwaters_depositphotos
6. היו ערניים לסביבה!
לא פחות חשובה בטיול במזג אוויר חם היא המודעות לאיזו אבן להרים ואיפה בדיוק לשבת. ראשית הקפידו על הליכה בשבילים מסומנים תחילה - זכרו מה הסקרנות עשתה לחתול... שנית, הימנעו מהרמת אבנים והכנסת ידיים אל גומחות באדמה. נחשים ועקרבים הם סוג של "עסקת חבילה", בכל הנוגע לחודשי הקיץ ויש להיזהר. אין הכוונה שתהיו טרודים, אך כן שימו לב לילדכם או למקומות בהם אתם הולכים לשירותים בטבע.
במידה ואתם שוהים בשטח, הקפידו לנער את האוהל ואת שק השינה לפני ואחרי השימוש. בגדים שהנחתם לאוורור - יש לנער טרם לבישתם. בכל הנוגע לנעליים, הימנעו מהכנסת היד לתוכם, הפכו אותם ונערו תחילה.
בנוסף לכל אלה, במידה ובחרתם לנוח בתוך מערה, הקפידו תחילה לבדוק כי היא נקיה ושאין בה בעלי חיים. טיפ שלנו: בדקו לפני הטיול הימצאותן של מערות במסלול וודאו כי אכן בטוח לשהות בהן. במידה ולא מצאתם שום שלט או גורם מוסמך המאשר שהות במערה – אל תכנסו אליה.
קודם בודקים אחר כך נכנסים | צילום: יוחאי כורם
כיצד לנהוג במקרה של הכשת נחש או עקרב
מתוך אתר ארגון מגן דוד אדום בישראל:
ברוב אזורי הארץ ניתן למצוא בעונה זו של השנה נחשים, כאשר הנפוצים ביניהם הם הצפע הארצישראלי, השפיפון והאפעה. השניים האחרונים מצויים בעיקר בנגב. בעונה זו של השנה, מתעוררים הנחשים משנת החורף, כשהם רעבים מאוד ובגופם כמויות גדולות של ארס ועל כן הם מסוכנים מאוד. רוב הזמן מסתתרים הנחשים מתחת לסלעים ובין נקיקים. על כן, יש להימנע מלהרים או להזיז אבנים כבדות או לחטט בצמחיה עבותה, שמא מתחבא בה נחש כפי שציינו.
כיצד תנהגו במקרה של הכשת נחש?
הרגיעו את הנפגע והשכיבו אותו במנוחה מוחלטת, כדי להקטין ככל האפשר את
התפשטות הארס בגוף. קבעו את הגפה הפגועה והקפידו על מינימום
תנועה, על מנת למנוע את התפשטות הארס. הזעיקו בדחיפות את מד"א בטלפון
חירום 101. הפאראמדיקים במוקד מד"א יעניקו לכם סיוע טלפוני מיידי
והנחיות ברורות עד להגעת הצוות הרפואי למקום.
- אין למצוץ את ארס הנחש מגוף הנפגע!
- אין להניח חוסם עורקים על האזור שהוכש.
- אין לקרר את אזור ההכשה. קירור האזור עלול להחמיר את הנזק.
- יש להימנע ממתן משקה אלכוהולי לנפגע.
- יש לתעד את הדוגמא שעל גב הנחש. אין לנסות ללכוד את הנחש, אלא אך ורק לנסות ולצלם אותו, על מנת שהצוות הרפואי יידע להתאים לנפגע את הטיפול הטוב ביותר במהירות הרבה ביותר.
כיצד תנהגו במקרה של הכשת עקרב?
בישראל חיים כיום כ-21 מיני עקרבים, המהווים אף הם סכנה לבני אדם.
המסוכנים בהם הם העקרב הצהוב או העקרב השחור בעל הזנב הגדול (עקרבוט).
לארס העקרבים פעילות ישירה הפוגעת במערכת העצבים. עקיצת עקרב
תתאפיין בכאבים חזקים במקום העקיצה, דופק מהיר, חוסר שקט, נפיחות
באזור הפגוע, אודם, הזעה והקאות.
כך תנהגו במקרה של עקיצת עקרב:
יש לקבע את האיבר הפגוע ולהרגיע ככל הניתן את הנפגע.
יש להזעיק באופן מיידי את כוחות מד"א בטלפון חירום 101, ולהישמע
להנחיות הפאראמדיקים במוקד עד להגעת כוחות מד"א למקום.
7. אל תשכחו לצאת חכמים גם בטבע
להיות חכם בשמש בטיול זה לדעת לשמור לא רק על עצמנו ועל הילדים, אלא גם על הסביבה שלנו. אחרי שהבנו איך נוכל לצאת חכמים בקיץ וקיבלנו כמה טיפים שיעזרו לנו לשמור על עצמנו ועל הקרובים אלינו, בואו נדבר על הטבע סביבנו. זה לא סוד שקופסאות שימורים, בקבוקים וכוסות פלסטיק מכערים את הסביבה שלנו. אבל חוץ מהאסתטיקה יש להם תפקיד מכריע בזיהום סביבתי ופגיעה בבעלי החיים שנלכדים, נחנקים ונפצעים מאותה הפסולת שנראית תמימה לכאורה.
אז מה עושים? מכניסים את הסביבה לסדר העדיפויות שלנו - בין אם
באיסוף הפסולת אחרי הפיקניק שערכנו בחיק הטבע, בין אם באיסוף לכלוך של
אחרים (זה יוציא אתכם הכי גדולים שאפשר) ובין אם בוויתור על החד פעמי
המזהם. במקום בקבוקי פלסטיק שמתעופפים ברוח או נשכחים בשטח, בחרו
בבקבוק רב פעמי שהוא גם יותר שיקי וגם הרבה יותר ירוק, ובמקום סכו”ם
חד פעמי, העדיפו סט רב פעמי שכולל כף ומזלג, צלחות וכוס, שהכי פשוט
לשמור בבאגז’ ולשלוף בעת הצורך.
להסבר על נזקי השמש והמלצות לילדים, כנסו למאמר “חכם בשמש – מידע
לילדים ובני נוער” של האגודה למלחמה בסרטן
היי,
מה תרצה לכתוב על "מטיילים בקיץ? קבלו 7 טיפים לאיך להיות חכם בשמש ובצל"?