השקט, הכוכבים, הקרירות, הצרצרים, חוסר הבהירות, ההסתגלות לחושך, השמיעה המתחדדת והתחושה הנפלאה כשמבצבצת קרן השמש הראשונה. בילוי לילה בשטח הוא חוויה יוצאת דופן, אך להבדיל מטיול ביום, ראוי להיערך אליו בהתאם. אז אחרי שהשתכנעתם שזה הטיול הבא שלכם, הנה כמה טיפים שיכינו אתכם היטב לקומזיץ הלילי... חוויה נהדרת בשטח!

בכתבה זו:


טיפ 1  איפה מטיילים ולנים

עוד לפני שקיעת השמש, רצוי שתדעו איפה אתם הולכים לטייל. רוב המסלולים בארץ פחות מתאימים לטיול לילה, אבל גם טיול יום בשילוב קמפינג לילי נכנס להגדרה של בילוי לילה, וכך האפשרויות להנאה לילית רבות יותר – הן בטיול והן בישיבה סביב מדורה.

במידה והחלטתם על מסלול הליכה בחושך, רצוי מאוד לצאת לטייל בליל ירח מלא. ראשית כל, יש לבדוק בלוח זריחת ירח מתי התאריך הנכון לצאת לשטח. לוח הירח, כפי שהוא מובא לכן כאן באתר טיולי יעזור לכם מאוד בבחירת יום הטיול. עוד ניתן ללמוד מהטבלה על שעות הזריחה והשקיעה של השמש והלבנה. יש לציין כי הלוח נכון עבור נקודת ציון, אך בקירוב הוא נכון לכל הארץ. עבור כל אחד מהימים ניתן לראות את המונחים הבאים:

  • SR = זריחת השמש (Sunrise)
  • SR = שקיעת השמש (Sunset)
     
  • MR = זריחת הירח (Moonrise)
  • MS = שקיעת הירח  (Moonset)

בטבלה שלפניכם תוכלו לראות דוגמה ללוח זריחת ירח מחודש אוקטובר 2013. אפשר לראות בטבלה שירח מלא מתרחש בתאריך 19/10, והחל מתאריך זה הירח הולך ופוחת (גורע). ניתן לראות גם שבאותו יום השמש זורחת בשעה 6:45 ושוקעת ב-18:02, ואילו הירח זורח ב-18:20 ושוקע ב-6:59.

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)

מסלולי לילה
מסלולים כדוגמת נחל פרצים ונחל חווארים הם קלאסיים לטיול מסוג כזה, מכיוון שהם מוארים לגמרי באור הירח המלא, בזכות סלע החוואר המאפיין אותם הטיול בהם הוא חוויה יוצאת דופן!

קמפינג לאור מדורה
במידה והחלטתם לטייל באור ולהמשיך לקמפינג לאור מדורה, רצוי לבחור מסלול שבסופו חניון לילה מוגדר, בו ניתן להדליק אש ובעל גישה לרכב, שכן קמפינג משמעותו "הבאת הבית אל השטח" וחלק מהציוד לא תוכלו לקחתו על עצמכם במהלך הטיול. אלו שאוהבים אך ורק את חווית השטח והקמפינג ואינם מעוניינים בטיול, ארצנו מציעה שפע חניוני לילה הפזורים ברחבי הארץ, רק לצאת, להתמקם ולהתחיל במלאכת המרשמלו.

טיפ 2  ציוד טיולים שימושי ללילה

טיול לילה מחייב הצטיידות בסיסית במספר פריטים, שעשויים להיות שימושיים במהלך הטיול או הקמפינג וגם לשעת חירום:

פנס
בליל ירח מלא ייתכן שלא תעשו בו שימוש כלל, אך פנס הוא פריט חובה שחייב להיות בתרמיל שלכם. הקמת אוהל, בישול ואכילה, הליכה לשירותים, סימון חירום, חיפוש וסריקה של השטח מנחשים וסימון לרכב חילוץ – כל אלו מצריכים פנס, ורצוי שיהיה פנס ראש, כך שישאיר את הידיים שלכם פנויות לעבודה.

נייר טואלט ומצית או גפרורים
מדורה היא חלק בלתי נפרד מבילוי לילי ויש כאלה שיעדיפו לבשל עליה (פויקה למשל). לכן, הקפידו להצטייד בחומר בסיסי ליצירת הגחלת הראשונה. לא פחות חשוב שיהיה באמתחתם האפשרות להדליק מדורה אם נתקלתם בלילה קר במיוחד או כפי שכבר ציינו הדלקת מדורה בשעת חירום.

סנדלים
תוהים למה? הנה התשובה: דמיינו שסיימתם יום הליכה מפרך והגעתם לחניון הלילה. הדבר הראשון שתרצו לעשות הוא לחלוץ נעליים ולאוורר את כפות הרגליים. הדבר האחרון שתרצו הוא לחזור לנעול אותן עכשיו שוב, אך להסתובב יחפים, ועוד בחושך, יכולים רק אלה שהורגלו לכך מגיל צעיר. לכן, סנדלים ימנעו ממכם להיפצע בחושך ויאפשר לכם להתהלך במהלך הלילה (לשירותים או לכל מטרה אחרת) ללא חשש שתיפצעו מאבנים, קוצים או חרקים.

טיפ 3  מפת כוכבים

מי לא אוהב להביט בכוכבים? ויותר מזה מי לא רוצה לדעת לקרוא כוכבים ולזהות היכן נמצא הצפון, איך לזהות את הדובה הגדולה ולאן להביט כדי לראות את שביל החלב? להלן מדריך קצר לקריאת כוכבים, ככל שתתרגלו, כך תתמקצעו יותר. לא לשכוח להביע משאלה בראותכם כוכב נופל. באתר המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל אביב תוכלו לציין את נקודת הציון בה אתם תמצאו, את היום והשעה בה תשהו בשטח והמערכת תספק לכם מפת שמיים אותה תוכלו להדפיס.

טיפ 4  לא פחות חשוב

הדבר הבא נכון לגבי כל טיול אך הכרחי ביותר כשמדובר בטיול לילה: טרם יציאתכם, חשוב ליידע בני משפחה או חברים בכך שאתם יוצאים לטיול לילה. בשעת חירום נתון שכזה עשוי להיות קריטי ומציל חיים. בנוסף, הקפידו להצטייד בטלפון עם סוללה מלאה, מפת סימון שבילים וטלפונים חשובים (של שמורות טבע, בתי ספר שדה, חדר מצב וכן הלאה). רצוי גם להסתכל על מסלול ההליכה לפני ולדעת מהם צירי הפינוי האפשריים ולאן רכב יכול להגיע בשעת הצורך, וכך להמנע מהצורך לאלתר בשטח.

לתחילת הכתבה