בכתבה זו:
- טיול בעין כרם - ישו בבטן אמו
- טיול בהר תבור - משה רבנו, אליהו הנביא וישו
- טיול מסביב לכנרת - ישו בוחר את תלמידיו ועושה ניסים
- טיול בירושלים - בדרך הייסורים
- ולסיום: מה הקשר בין סנטה קלאוס לישו?
טיול בעין כרם – ישו בבטן אמו
אחרי שהתבשרה על הריונה, התקשתה מרים להאמין שהיא באמת נושאת בבטנה את בן האלוהים. הברית החדשה מספרת על מסע שעושה מרים לעבר אחת מערי יהודה, ולפי המסורת הנוצרית, מזוהה העיר הזאת כעין כרם. שם, התארחה מרים בבית הקיץ של אלישבע, קרובת משפחתה. אלישבע, נשאה ברחמה את יוחנן המטביל וכאשר נפגשו שתי הנשים הרגישה אלישבע בעיטות בבטנה. היו אלה בעיטות התרגשות שכן הן בישרו לראשונה על הקשר בין ישו ליוחנן המטביל. אלישבע אוששה בפני מרים שהיא אכן נושאת בתוכה את המשיח. באותו רגע הבינה מרים כמה גדול המאורע והודתה בתפילה לאלוהים. התפילה נקראת "המגנפיקט" (הגדול) והיא המוטיב לעיצוב כנסיית הביקור בעין כרם המוקדשת למפגש של שתי הנשים ולמרים עצמה.
כנסיית הביקור בעין כרם | צילום: יוחאי כורם
טיול בהר תבור – משה רבנו, אליהו הנביא וישו
אחד האירועים המכוננים בחייו של ישו היא עלייתו להר גבוה. הברית החדשה לא מספרת לנו באיזה הר מדובר אך המסורת מזהה את המקום עם הר תבור. ישו, הגיע להר אחרי שברח מנצרת ועלה יחד עם תלמידיו הקרובים יעקב, יוחנן ופטרוס. שם חשף את ישו את הצד האלוהי שבו ומשני צדדיו הופיעו משה ואליהו הנביא. המאורע, המכונה בנצרות "הטרנספיגורציה" (ההשתנות) הפך את הר תבור ליעד מבוקש לכל התיירים הנוצרים הפוקדים את הארץ. המרפסות לצד הכנסייה מספקות תצפית נהדרת על הגליל התחתון.
הכנסיה בהר תבור | צילום: בר ארצי
טיול מסביב לכנרת – ישו בוחר את תלמידיו ועושה ניסים
ישו אמנם נולד בבית לחם, אך את כל תקופת ילדותו העביר בנצרת שבגליל יחד עם מרים ויוסף אביו. בהמשך חייו פעל ישו רבות במקומות שמסביב לכנרת. על שפת הימה בחר ישו את תלמידיו ובמקום שנקרא ''שבעת המעיינות'' (''הפטה-פגון''בלטינית) האכיל ישו את העניים בלחם ודגים. בכנסיית שולחן האדון, מינה ישו את פטרוס לממשיך דרכו ובחר בו להיות האפיפיור הראשון ועל כן שמה הנוסף של הכנסייה והוא "בכורת פטרוס". על שפת הכנרת כנסיות קתוליות ואורתודוקסיות מרשימות. עוד מקום שאסור להחמיץ הוא גן לאומי כפר נחום ובו בית כנסת קדום ומרשים.
טיול בירושלים – בדרך הייסורים
השבוע המפורסם והאחרון בחייו של ישו מתחיל עם בואו לירושלים. מיום ראשון ועד יום חמישי מבלים הוא ותלמידיו בבית המקדש וביום חמישי מתכנסים כולם לאירוע המפורסם הנקרא "הסעודה אחרונה". באותו לילה נלקח ישו ונשפט על כך שהכריז על עצמו כמשיח וביום שישי בבוקר מוצא להורג בצליבה. דרך הייסורים (הויאה דולורוזה בלטינית) היא הדרך אותה עבר ישו ממקום המשפט ועד גבעת הגולגותא, הגבעה עליה נצלב. היום קיימות בדרך 14 תחנות שהפכו לסמל בכנסיות הקתוליות. חלק מן התחנות מסמלות מפגשים של ישו עם בני העיר, חלק מסמלות את נפילתו בגלל כובד הצלב שסחב והתחנות האחרונות כולן הם רגעיו האחרונים. הגבעה עליה נצלב מזוהה היום בקרב הזרמים הנוצריים עם כנסיית הקבר והיא המקום הקדוש ביותר לנצרות בעולם.
שחזור
משחזרים את דרך הייסורים של ישו | צילום: יוחאי כורם
אז מה הקשר בין סנטה קלאוס לישו?
האמת היא שאין כל כך קשר. המסורת הנוצרית אימצה את דמותו של ניקולס הקדוש, החי במאה ה-4 לספירה והיה לבישוף. האגדה מספרת שניקולס היה אהוב על הילדים, בעיקר בגלל נדיבותו הרבה. האגדה מספרת על עזרתו של ניקולס לשלוש בנות עניות שרצו להתחתן. לשם כך, טיפס ניקולס בארובת ביתן והשאיר לכל אחת מהן שק מטבעות זהב. בנוסף להיותו בישוף, היה ניקולס למחנך וילדים שלא התנהגו בצורה נאותה, לא זכו לראות אותו ולא קיבלו ממתקים.
דמותו של הקדוש פותחה תחילה באירופה ומאמינים נהגו לשים בפתח דלתם נעל ובתוכה חציר עם סוכר לסוסו של ניקולס ועם בוא החג החליפו את החציר במתוקים וסוכרים לילדים. מאוחר יותר, עם ההגירה מאירופה לצפון אמריקה הפך ניקולס מאיש דת לזקן נחמד וחייכן, המחלק מתנות לילדים. אולי בכל זאת יש דמיון: עזרתו של ניקולס לאביונים מזכירה את עזרתו של ישו לעניים גם כן.
היי,
מה תרצה לכתוב על "ישו היה כאן: טיולים ברוח חג המולד"?