יקבים

כרמים פסטורליים, סיורים מסקרנים בין חביות ענקיות וטעימות של יינות שמעולם לא הכרתם מחכים לכם בארבעה יקבים מומלצים במיוחד:

בין נופים מסעירים: יקב מדבר

אי שם בין נופי חולות הנגב, בלב רובע האמנים של ערד, נמצא יקב מדבר. כמשתמע משמו, מייצר היקב את יינותיו מענבים שגדלים בגובה 800 מטר מעל פני הים באקלים המדברי, המעניק להם טעמים יוצאי דופן. לצד היינות האדומים, ישמחו להשקות אתכם ביקב במגוון יינות לבנים, ואפילו באחד כתום, שנעשה בטכניקה חדשנית.

מרכז המבקרים של היקב מציע סיורים מודרכים, ובהם הסברים על תהליך ייצור היין, ביקור בחדר החביות וטעימות מהיינות בליווי גבינות בוטיק. כאן לא רק היין משמח לבב אנוש – היקב מאמץ את האמנות והיצירה בהן הוא מוקף, ומקיים במרכז המבקרים באופן קבוע אירועי תרבות שונים, בהם הופעות מוסיקה, הרצאות, ערבי יין ללא תחתית ועוד.

  • עלות סיור וטעימת יינות ביקב: 50 ש"ח לאדם.
    שעות פעילות מרכז המבקרים: חמישי, שבת וראשון: 11:00-15:00. סיורים מודרכים ביקב יתקיימו בימי שבת בכל שעה עגולה בין השעות: 11:00-14:00. 
    כתובת היקב: רחוב סדן 8, רובע האומנים, ערד 89095 | לאתר יקב מדבר >>

אהבה והרפתקנות: יקב רמות נפתלי

ביין כמו ביין, הכל מתחיל מהענבים, או ליתר דיוק, מהאדמה שעליה הם גדלים. אדמת העמק נחשבת למשובחת ופורה מאוד לחקלאות עוד מימי קדם, ולמרות שכמה מהיקבים הסמוכים ליקב רמות נפתלי נהנים גם הם מאיכות הענבים הנהדרת שלה, מיוצרים בו כמה יינות שאינם דומים לשום יין אחר בישראל. הסיבה לכך היא הרפתקנותו של יצחק כהן, היינן ומייסד היקב, שהחליט לנסות ולייצר, לצד הקברנה סוביניון והמרלו המסורתיים, גם יינות מזני ענבים נדירים בנוף היין המקומי.

הניסיון הראשון שעשה היה עם ענבי הברברה האיטלקים, ולאחר שהמבקרים שיבחו את היין החדש והרעיפו עליו פרסים בארץ ובחו"ל, נסללה הדרך גם לענבי המלבק, בהם כמעט לא משתמשים לייצור יין בארץ, ולענבי פטיט ורדו, המשמשים בדרך כלל לייצור בלנדים ולא לייצור יין זני. במרכז המבקרים של היקב ישמחו להפוך עבורכם את כל השמות הללו לטעמים במהלך סיור בכרמים וביקב, וכמובן גם לצייד אתכם באספקה משכרת של כל היינות שבהם תתאהבו.

  • עלות טעימות יינות ביקב: 25 ש"ח.
  • שעות פתיחת מרכז המבקרים: שישי בין השעות 9:00-16:00 ושבת בין השעות 9:00-18:00 | סיורים מודרכים וטעימות בתיאום מראש.
  • כתובת היקב: מושב רמות נפתלי, ד.נ.מרום הגליל 13830
  • הוראות הגעה ליקב: בכניסה למושב רמות נפתלי יש להמשיך ישר ובצומת T לפנות שמאלה, לעבור את הכיכר ולאחר כ-50 מטר לפנות שמאלה לדרך כורכר.
  • לאתר יקב רמות נפתלי >>

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
כרמי יקב רמות נפתלי | 
צילום: יקב רמות נפתלי

בונוס קדום וחדשני: יקב קדמא

היקב הבא הוא לא ממש בקצה פיזית, אבל הוא בקצה הרחוק של ההיסטוריה בארץ ישראל - בתקופה החשמונאית, הרומית והביזנטית. על מה אנחנו מדברים? ביקב קדמא הוחלט לייצר את היין בשיטה המסורתית של שימוש בכדי חרס, תוך התייחסות מקסימלית למקום ואופיו (גם בעבר ייצרו פה יין - ליד היקב נמצאת גת עתיקה) ולהיסטוריה המשפחתית. לינה, בעלת היקב, נסעה עד לגאורגיה, ארץ מולדתה, כדי להביא את כדי החרס שעד היום מיוצרים שם, בכדי שיתסיסו יין אדום ונפלא. כמובן שלא ניתן להתעלם מהטכנולוגיה המודרנית, ולכן גם השיטות המקובלות כיום משולבות בייצור ובכך לכם מובטח יין מפונק שנהנה מכל העולמות.

אז מה מצפה לכם בביקור ביקב, ששוכן בין נופים נהדרים? סיור טעימות שכולל בתוכו ארבעה סוגי יינות והסבר עליהם, סרט המתאר את השיטה המיוחדת בה נעשה יין ביקב קדמא ומספר בקצרה את סיפור הקמתו והמסע בעקבות הכדים לגאורגיה, הדרכה בנושא: "היין בעת העתיקה והיום, בארץ ובעולם", וכמובן סיבוב בין הכדים המיוחדים. מי שמעוניין יכול גם להזמין פלטת גבינות ולשבת לנשנש לצד היין.

לכבוד החג: בחג השבועות - תוכלו לקחת איתכם סלסלת פיקניק מלאה ביין ובגבינות היישר לטבע. על פי המלצתה של לינה, מצפור הר תנופה, שנמצא ממש ליד הוא אחד המקומות הנפלאים ללגום בהם את היין ולהנות מהנוף! בנוסף יתקיים ביקב יריד אמנים, שמתאים גם לילדים.

  • עלות סיור וטעימות יינות ביקב: 35 ש"ח לאדם.
  • שעות פתיחת מרכז המבקרים: שישי-שבת, 11:00-15:00, ראשון (בחג השבועות), 11:00-15:00 | סיורים מודרכים וטעימות בכל שעה, בתיאום מראש.
  • כתובת היקב: כפר אוריה
  • לאתר יקב קדמא >>

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
לוגמים יין על יד נוף נהדר |
צילום: יקב קדמא
 

מחלבות

אם היינות פתחו לכם את התיאבון, זה הזמן להתענג על גבינות מיוחדות ועוד מעדנים חלביים בכמה מחלבות עם סיפורים מסקרנים:

בית אלטו
בקיבוץ שמרת שבגליל המערבי מחכה לכם מחלבה מיוחדת שהתחילה, כמו כל גבינה טובה, ברפת. זה קרה כשאריאל מזן, שעבד שנים רבות כרפתן בקיבוץ, החליט לחצות את גדר הרפת לצד השני, להפוך לגבן ולפתוח את מחלבת "אלטו" – מחלבת בוטיק שמתמחה בגבינות עזים קשות. במחלבה מכינים כ-15 סוגי גבינות שונים, בהן גבינות בשלות, יוגורטים, גבינות דלות שומן ועוד.

כיאה למחלבה שמייצרת גבינות נהדרות, תוכלו גם לטעום אותן ממש במקום, בבית הקפה של המחלבה. באותו בית קפה תוכלו להנות גם מתפריט כשר חלבי שכולל ארוחות בוקר עשירות על טהרת גבינות המחלבה, המוגשות כל היום. את הגבינות שאהבתם במיוחד תוכלו למצוא בחנות המפעל של המחלבה, ולקחת אותן איתכם הביתה, עד הפעם הבאה.

  • שעות הפתיחה: ראשון-חמישי, 08:00-17:30 (המטבח נסגר ב-16:00), ערבי חג וימי שישי 08:00-16:00 (המטבח נסגר ב-14:00).
  • כתובת: קיבוץ שמרת (כביש 4 עכו – נהריה).
  • לאתר מחלבת אלטו >>

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
מחלבת אלטו | צילום: אלטו

שירת רועים
הסיפור של מחלבת הבוטיק הקטנה מהגליל התחתון מתחיל דווקא בשמי האלפים. גבנית המחלבה, מיכל מור מלמד, שנסעה לביקור בהרים השוויצרים, מצאה את עצמה מוותרת על יום של מצנחי רחיפה בגלל מזג האוויר הגשום, וביקרה במקום זה במחלבה אלפינית אחת.

באותו ביקור מקרי נפתח בפני מיכל עולם חדש, והיא התאהבה בתחום הגבינות. כשבנתה את ביתה בכפר קיש, הגשימה את חלומה והקימה מחלבה בקיבוץ רשפים, שם היא מייצרת היום גבינות קשות ובשלות מחלב צאן, בשיטות מסורתיות מצרפת, מספרד, מאיטליה וכמובן – משוויץ.

מאז הקמתה, הספיקו גבינות שונות מהמחלבה לזכות בתחרות הגבינות של ישראל בארבע מדליות כסף, וגם במדליית זהב אחת, ששלחה את הגבינה הזוכה, "ענבר", היישר אל תוך ספר הגבינות הבינלאומי שיצא בשנת 2009. את הגבינות של "שירת רועים" תוכלו למצוא היום בכמה מעדניות מובחרות ברחבי הארץ, אך רק בחנות המחלבה בכפר קיש תוכלו לטעום את מבחר הגבינות לצד הסברים וסיפורים מפי גבנית המחלבה.

  • שעות הפתיחה: שישי ושבת, ערבי חג וחגים: 10:00-18:00 בקיץ, או 9:30-16:30 בחורף. 
  • כתובת: אזור התעשייה לוטם, קיבוץ לוטם.
  • הוראות הגעה: לאחר הכניסה בשער המושב, יש לפנות בפניה השלישית שמאלה.
  • לאתר שירת רועים >>

בתי בד

שמן זית, משדרג המעדנים האולטימטיבי, לרוב לא בא לבד, אבל אי אפשר בלעדיו. אתם מוזמנים לבקר בשני בתי בד מיוחדים שבהם שמן זית משובח הוא רק ההתחלה:

ריש לקיש
בלב עמק יזרעאל, בין עצי הזית של בית הבד האורגני ריש לקיש שבמושב ציפורי, אתם עתידים לגלות שמי שנהנה ממטעמי הטבע, תמיד יכול גם להעניק לו בחזרה. בבית הבד המשפחתי, שמייצר שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה, תמצאו שמני אורגניים ממגוון זנים: סורי, סורי-רומי, מנזנילו, קורנייקי, ברנע, קורטינה, ועוד.

לצד הייצור האיכותי, דוגל בית הבד באורח חיים אקולוגי, וגם מיישם אותו לאורך כל תהליך ייצור השמן: עצי הזית העתיקים מושקים בהשקיית עזר ומדושנים בקומפוסט שמיוצר במקום, הזיתים נמסקים באופן ידני שאינו פוגע בהם ובעצים, עודפי המים והגפת מהתהליך משמשים כתוסף מזון לבקר, והשמן שלא מגיע לדרגת האיכות הגבוהה ביותר נמכר לחברות קוסמטיקה. אפילו בית הבד עצמו נבנה מחומרים טבעיים כמו קש, בוץ, שמן זית וחלבוני ביצים.

במרכז המבקרים של ריש לקיש תוכלו לקבל טעימה ממשית מתוצרי המקום וגם מאורח החיים המיוחד שלו – במקום מתקיימים סיורים הכוללים הדרכה בנושא בנייה אקולוגית והפקת שמן זית אורגני, סדנאות להכנת זיתים כבושים ומשחות טבעיות, הרצאות על סגולותיו הרבות של שמן הזית ועוד. לאחר שתגלו את כל הסודות שמאחורי שמן הזית, תוכלו להעמיס לאוטו ממבחר זני שמן הזית שנמכרים בחנות בית הבד (בבקבוקים העשויים זכוכית ירוקה, כמובן), ולהנות מארוחות שמגישה אם המשפחה בבית הקפה של המקום.

  • עלות סיור בבית הבד: סיור של 20 דקות ללא תשלום. סיורים וסדנאות נוספים בתשלום.

  • שעות הפתיחה למבקרים: בתיאום מראש.

  • כתובת: מושב ציפורי | לאתר ריש לקיש >>

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
בית הבד ריש לקיש | צילום: ריש לקיש


בית בד עתיק דיר חנא
החדשנות הגיעה כבר מזמן גם אל בתי הבד, והיום שמן הזית מיוצר ברובם בעזרת מכונות מודרניות. אבל באמצע הדרך בין טבריה לעכו, בכפר דיר חנא, תמצאו את אחד מאחרוני בתי הבד העתיקים שנותרו בארץ, שעדיין פועל ומייצר שמן בשיטות מסורתיות, "כמו פעם".

בית הבד שוכן ליד מבצר דהר אל עומאר, בתוך מבנה מהתקופה הצלבנית, וגם הביקור בו מרגיש קצת כמו נסיעה אחורה בזמן לתקופה קדומה: במהלך הסיור יוביל אתכם חורי, בעל המקום, בין קירות האבן הקרירים של בית הבד, ויספר לכם על כל שלבי ייצור שמן הזית בליווי הדגמות וטעימות.

לאחר הסיור, תוכלו להנות מאירוח מסורתי עם ארוחה ומשקאות חמים, לצלילי מוסיקה מזרחית מקומית שינגן לכם חורי בכינור, ולרכוש מוצרים שונים מבית הבד.
כמו בית הבד עצמו, גם עצי הזית המקיפים אותו היו כאן הרבה לפני כולנו, וסמוך לכפר תוכלו למצוא שלושה עצי זית יפהפיים הנחשבים לעתיקים ביותר בכל הארץ. אחד מהם זקן כל כך שהיקף הגזע שלו מגיע לכשבעה מטרים, ואולי תצליחו להקיף אותו – אם תגיעו עם כל המשפחה.


תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
עצי הזית העתיקים ביותר בארץ בכפר דיר חנא | צילום: אילן מנשה

שבועות 2017: היכנסו להמלצות נוספות על פעילויות, אירועים, טיולים ובילויים בחג >>