- שימו לב: מסלול הטיול אינו מובנה ואפשר לשנות את סדר המקומות שבהם הוא עובר.
דרך בורמה
התחלה: מצפה הראל (על כביש 44 בין צומת נחשון לצומת שמשון)
את יום הטיול שלנו נתחיל ביער אשתאול, בפארק יפהפה שנקרא על שם יצחק רבין. לאחר שנטפס עם הרכב בכביש על גבעה דרך היער, נגיע אל הנקודה הראשונה בטיול שממנה נשקף נוף נהדר של ירוק אינסופי - מצפה הראל. כאן, ליד האנדרטה, ישנה נקודת תצפית נהדרת, ומושלמת לקפה על הנוף. ממצפה הראל נרד להמשך דרך בורמה, לנקודת תצפית נוספת, שבה נוכל ללמוד קצת על המקום שבו אנחנו נמצאים - שחוץ מיופי יש לו גם הרבה אופי, והוא פיסת היסטוריה חשובה. מול השדה הירוק הנהדר ופסלי החיילים השחורים שנטועים בו, נוכל לקרוא מהשלטים על דרך בורמה: הדרך נפרצה במלחמת העצמאות, בעקבות המצור שהטילו הערבים על ירושלים, כדי ליצור דרך עוקפת ולהזרים אספקה לעיר. מקור השם "דרך בורמה" הוא בנתיב האספקה מתקופת מלחמת סין-יפן, שעקף את הדרך הראשית מבורמה אל סין. לאורך הנתיב ישנם מקומות עצירה, שלטי הסבר ומוצבים שלטים מסודרים של קק"ל.
מכאן אפשר להסתער על המשך הדרך היפה. הדרך תוביל אתכם דרך שלל נקודות היסטוריות שביחד ירכיבו עבורכם את אחד הסיפורים החשובים של מלחמת העצמאות, ולא פחות חשוב - הדרך תעבור בין שלל נופים ירוקים יפהפיים, מספר מעיינות, בוסתן ושלל פינות חמד מושלמות כדי לעצור ולשלוף בהן את ערכת הקפה.
סיום: ליד שמורת המסרק, כביש 3955, ליד הישוב שורש.
דרך הפסלים ביער צרעה
התחלה: כניסה מכביש 44, בין צומת נחשון לצומת שמשון.
ונעבור לתכנת האמנותית. בתוך יער צרעה, שנקרא גם יער הנשיא, הקימה קק"ל פרוייקט מיוחד שבו ביקשה מ-37 אמני פיסול ליצור פסלים בנושאים תנ"כיים. הפסלים הוצבו לאורך דרך מפותלת של 9 ק"מ בתוך היער, שמתפרש על פני האיזור שבו חי בתקופת התנ"ך שמשון הגיבור. בדרך זו ניסע גם אנחנו, בין עצי אורן ענקיים, ומדי פעם, כשהדרך תפרוץ מביניהם, נוכל גם ליהנות מנוף יפהפה על האזור כולו. לארוך הדרך ישנן שלל נקודות כאלה, שגם מתאימות מאוד לפיקניק - על הנוף או ליד הפסלים.
יער צרעה | צילום: דובי זכאי
גבעת הרקפות טל שחר
איך מגיעים? המושב טל שחר נמצא מדרום לצומת חולדה על כביש 3. מהכניסה למושב נוסעים ישר לאורכו וחוצים אותו. ממשיכים עוד ישר, חוצים מסילת רכבת ומגיעים לשלט "שטח פרטי". כעת הגבעה נמצאת משמאלינו. עולים עליה ויורדים מצידה השני (מעין סיבוב נגד כיון השעון), ומגיעים אל היער המכוסה ברקפות.
את הטיול מומלץ לקנח בגבעת הרקפות שמאחורי היישוב טל שחר. פריחת רקפות היא לא מחזה שנדיר להתקל בו כשמטיילים בארץ, אבל מרבדי רקפות כמו אלה שתפגשו בתוך יער האורנים שעל שגעת הרקפות, כנראה שעוד לא ראיתם. אל הגבעה מומלץ להגיע בין סוף ינואר לסוף פברואר, אז הרקפות נמצאות בשיא פריחתן, ומרגע שתיכנסו אל היער תהיו מוקפים בהן באלפים, ורודות, סגולות ולבנות, בכל כיוון שאליו תביטו. הטיול ביער אינו מסומן - אתם מוזמנים להכנס אל היער מכל נקודה שתבחרו, ולתת לרגליים להוביל אתכם באיזה שביל שתרצו מבין העשרות שחרשו רגלי מטיילים שביקרו כאן קודם. מה שבטוח, לא חשוב באיזו דרך תבחרו - תציף אתכם במקום הזה תחושה של קסם והרגשה של עולם אחר. בתקופות אחרות של השנה תוכלו ליהנות כאן מפריחות אחרות, למשל של כלניות. השתדלו להזהר ולא לדרוך על הפרחים, וזכרו - הרקפת היא פרח מוגן ולכן אסור לקטוף אותו.
גבעת הרקפות | צילום: עמית להב
מפת מסלול הטיול המלא
היי,
מה תרצה לכתוב על "צפו: יצאנו לטיול אביבי ברכב בהרי ירושלים"?