לטיול יצאנו – מסלולים

נחל סער ומפל סער

המסלול בנחל סער אל מפל סער, מתעתע בטבע של שחור ולבן, בין הלבן של החרמון אל שחור הבזלת של רמת הגולן. המסלול, המתאים למשפחות, משובץ מפלים ובריכות שכשוך, מרהיב ביופיו ואוצר בחובו טבע נפלא הן בצמחיה הכוללת: הרדוף נחלים, אלון מצוי, שלהבית דבירה, אגס סורי ועוד, והן בגיאוגרפיה המרשימה של ההר והרמה. בעבר היה נחל סער נחל איתן, אך שאיבת המים ממנו ליישובי הסביבה, הביאה לכך שבימים אלה מדובר בנחל אכזב, הזורם רק במחציתו השנייה של החורף. על כן, כדאי להתעדכן בפורום טיולי או בחדשות בדבר הזרימה בנחל. סופו של המסלול, לאחר שעוקפים את המטעים, בגשר הנישא מעל מפל סער, שהוא למעשה שלושה מפלים, האמצעי בגובה 20 מטרים, ובתחתיתם בריכה טבעית, עמוקה ויפה.

למסלול נחל סער ומפל סער >>

נחל חזורי, גובתה ומבצר נמרוד

נחל חזורי מתחתר בסלע הגיר של החרמון בדרכו אל השבר הסורי – אפריקאי. המטיילים בנחל יכולים ליהנות מטבע בראשיתי עשיר ומיוחד ומהליכה, הרפתקנית קמעה, במסלול הקצר, אך האתגרי. המסלול מתאים לאורך כל השנה, אך הישמרו מלהגיע אליו בימים גשומים או לאחריהם, כיוון שקיימת סכנת החלקה בתוואי, שממילא מאופיין בקיפוץ מסלע אל סלע, יותר מאשר בהליכה רציפה. נחל חזורי הקצר, מתפתל הנה והנה בינות סלעים גדולים וקטנים, בולדרים ענקיים ועצי צפצפה ואלון עתיקים. בנובמבר מתכסים המצוקים, מעל הנחל, בפרחי סתוונית ענקיים.

למסלול נחל חזורי, גובתה ומבצר נמרוד >>

מסלולי טיול נוספים בחבל ארץ החרמון ומקורות הירדן >>

טובעים בירוק – שמורות טבע

למרגלות החרמון נמצאת שמורת טבע נחל חרמון (בניאס) ממנה בוקע נחל החרמון. במקום מסלול מעגלי בדרגת קושי קלה לצד מסלולים נוספים ברמות קושי קלה-בינונית ובינונית-קשה. הנחל זורם לאורך שלושה וחצי קילומטרים ויוצר את המרשימים שבמפלי ישראל, מפל הבניאס. סמוך למעיין ניתן לעלות למערה, שהיא שריד ממקדשו של האל היווני פאן, על שמו נקרא המקום פניאס, שהשתרש בהגייתו הערבית – בניאס. המקום מקודש לנוצרים, המאמינים כי כאן מסר ישו לפטרוס הקדוש את מפתחות השמיים, סמלו של הוותיקן. לאחר תשעה קילומטרים נוספים נפגש הנחל עם נחל דן והשניים הופכים לנהר הירדן.

שמורת טבע תל דן היא אחד היעדים הפופולאריים ביותר בנסיעה לצפון הארץ. נחל דן, השוצף במרכז השמורה, הוא הגדול והחשוב במקורות הירדן. את הדרך, למי שלא בוחר באחד משלושת מסלולי האופניים במקום, עושים בצל החורש וסבך העצים הנישאים כאן לגובה של עד 20 מטרים. האזור מוזכר לראשונה בספר שופטים בשם ליש. בני דן, שנאלצו לנדוד צפונה בלחץ הפלישתים, הגיעו לכאן, כבשו את המקום ושינו את שמו. חשוב לציין, כי לצד השער השלם העתיק ביותר בעולם (1800 לפני הספירה), הבנוי בשיטת הקשתות, נמצאה בשמורה כתובת ובה מוזכר בית דוד. הכתובת היא הכתובת החוץ-מקראית הראשונה בה מוזכר השם דוד בתור שמו של מלך וכראש שושלת והיא מהמאה התשיעית לפני הספירה.

הצלע השלישית, במקורות הירדן, יוצאת מלבנון, שם מתחיל לזרום נחל החצבאני אל שמורת הטבע נחל שניר (חצבאני) בישראל. מסלול ההליכה הקל מתאים למשפחות הפוגשות כאן בצמחייה ירוקה, נחל שוצף, מפלים ובריכות המבטיחים את הנאת המבקרים במקום. שימו לב, זרימת המים בנחל משתנה בין החורף לקיץ. בחורף הנחל ניזון ממי השיטפונות היורדים מלבנון ואילו בקיץ מקורותיו הם מעיינות הוואזני בלבד. לאחרונה, החליטו הלבנונים להגביר את השאיבה מהמעיינות, מה שישפיע על זרימת הנחל ועלול להמית אסון על הצמחייה שבצידו, לצד כמובן, ההשפעה הדרמתית על מקורות המים של ישראל. תיווך אמריקאי, הצליח, בשלב זה, למגר במעט את התוכנית הלבנונית ולהגבילה לשאיבה למטרות שתייה בלבד.

למסלול מקורות הירדן – דן, בניאס וחצבאני >>

רגעים למזכרת - אטרקציות

אתר החרמון הוא ללא ספק האטרקציה הגדולה ביותר של חבל הארץ החרמון ומקורות הירדן. פסגת ההר הנישאת לגובה 2,814 מטרים נמצאת בחלקו הסורי ואילו פסגתו בצד הישראלי מיתמרת לגובה 2,236 מטרים. החרמון הוא לא רק האתר הטבעי היחיד בישראל, בו ניתן לעשות סקי, גם אם למספר ימים מועט בשנה, אלא גם פסגה לבנה, המבצבצת ומושכת את תשומת הלב במהלך הנסיעות והטיולים באזור. בחודשי החורף נפתח אתר החרמון לקהל, המגיע למקום בהמוניו כדי ליהנות, לשחק בשלג ואף לגלוש ולעשות סנובורד ומזחלות שלג במורדות ההר.

ביקור במבצר קלעת נמרוד, הנמצא בין החרמון למעיין בניאס, הוא חוויה מרגשת הלוקחת את המטיילים אחורה אל תקופת קרבות הירושה בין בניו של סאלח א-דין, שנלחמו זה בזה במסדרונות המבצר. במהלך השנים פרצו כאן קרבות עזים בין אבירים עטויי שריון, שנלחמו בשם הנצרות בפרשים מוסלמים בגלימות ארוכות וחרבות מעוקלות, שהגנו על האסלאם. בין מוקדי העניין העיקריים במקום ניתן למנות את מגדלי השמירה, מעבר הסתרים והמשקוף הנושא כתובת משנת 1275 לפני הספירה.

בית אוסישקין, ממנו יוצא שביל ישראל, נמצא בסמוך לשמורות הדן והבניאס, בקיבוץ דן. המקום, שתוכנן בשנות החמישים, נבנה על ידי בנאים מומחים שהגיעו במיוחד מירושלים כדי לסתת את האבן. זהו מוזיאון טבע והיסטוריה המלמד על המקום לצד אוסף פרפרים, דגים, דו חיים, חרקים ושפע של עופות מהאזור עליהם מושם דגש מיוחד.

את החוויה נשלים בראפטינג על נהר הירדן, החוויה יכולה להפוך למשפחתית, בהתאם לגיל הילדים ויש לבדוק זאת עם אתר הקייאקים, דוגמת קייקי הגושרים, ממנו אתם מתכננים לצאת אל הנהר.

לאטרקציות נוספות בחבל ארץ החרמון ומקורות הירדן >>

נהיינו רעבים – אוכל בדרכים

לא חסר, לא איפה ולא מה, לאכול בחבל ארץ החרמון ומקורות הירדן. על קצה המזלג, כן לא יכולנו להתאפק, נזכיר את נחלים, בתחנת הדלק אלון, שעל כביש 99, בדרך בין קרית שמונה לחורשת טל (www.nechalim.com טלפון: 04-6904875). בביסטרו, התל אביבי משהו, תמצאו אולם סעודה, אך הדובדבן יחכה לכם בחוץ, במדשאה ממנה נשקף נופו של נחל החצבאני. תוכלו ליהנות כאן ממבחר מנות מגוון שישביע הן את הצמחונים, הן את חובבי הבשרים והן את אוכלי הדגים.

מי שבכל זאת ירצה להתרחק משאון העיר הגדולה, גם כשזה יוצא מהצלחת, ויבחר בארוחה קצת יותר עממית, מומלץ שיפנה אל רוזמרין אשר בכניסה הדרומית למושב בית הלל (המסעדה באתר צימר, טלפון: 04-6942717). התפריט לא יומרני ונותן לאווירה השלווה להשתלט גם עליו. האוכל פשוט, והמחירים לא גורמים לארנק להשתולל.

לסיום נחזור אל ארוחות הגורמה ונפנה ישר לליבם של חובבי הדגים, מסעדת דג על הדן בקיבוץ הגושרים (www.dagaldan.co.il, טלפון: 04-6950225) הפכה כבר לשם דבר בקרב הקהילה הקולינרית. כשתגיעו, תגלו שאת הסעודה תערכו על אחד משלושה איים ביניהם זורם החצבאני בכבודו ובעצמו והאווירה הפסטורלית תיכנס לכם עמוק אל מתחת לעור. אך העיקר כאן, כבר אמרנו, הוא הדגים בצלחת, הגדלים בבריכות הסמוכות ומוגשים עם מגוון תוספות.