בשנים האחרונות הסיבות העיקריות עבורי לבקר בנמל קיסריה היו הופעה טובה או כשחברים מחו"ל הגיעו לביקור בארץ ורציתי למלא את משבצת הסיור ההיסטורי המרשים. לאחרונה, התמזל מזלי והגעתי לגן הלאומי קיסריה מסיבה אחרת לחלוטין. בין כל העתיקות המרשימות שוכנת לה פנינה מיוחדת במינה ובכתבה הזו אספר לכם כל מה שצריך לדעת לפני שרצים לבקר. אז ההמלצה ה"חמה" היא למעשה המלצה די לוהטת – סדנת ניפוח זכוכית בכבשן!
קצת היסטוריה, על קצה המזלג
נמל קיסריה שוכן בתוך הגן הלאומי קיסריה, מוקד היסטורי ותיירותי מהמרשימים בישראל בו תוכלו ליהנות משילוב מוצלח של היסטוריה, תרבות, מסעדות מעולות, בתי קפה, חנויות, גלריות ושקיעות יפות.
העיר העתיקה נבנתה במלוא הדרה על-ידי הורדוס בתקופה הרומית והתגלו בה שרידים ממגוון תרבויות ותקופות לאורך כ-2,500 שנה. בין מוקדי העניין המרכזיים תמצאו את מתחם התיאטרון הרומי בו נמצאים התיאטרון, ארמון השונית וחוויית מיצג היסטורי, את מתחם ההיפודרום ובו בית מרחץ, מבנה שירותים עתיק, ההיפודרום וטיילת נהדרת לצד החוף ואת מתחם העיר העתיקה והנמל שם תמצאו שילוב של עתיקות, מסעדות על קו הים, גלריות וחנויות.
הגן הלאומי קיסריה | צילום: יוחאי כורם
קשה להתחרות במראות הציוריים המשלבים בין העתיקות המרהיבות, החול הצהוב והים הכחול, ואפשר בקלות ליהנות אפילו מהליכה קלילה לעת ערב על הטיילת ובין העתיקות ולמצוא מיקום מושלם לשקיעה יפה ורומנטית.
ואז... טוויסט בעלילה!
כבר שנים שנמשכות החפירות הארכיאולוגיות ועבודות השחזור במקום, וכל כמה זמן נחשפות תגליות מעניינות, ששופכות אור על פיסה נוספת בהיסטוריה האנושית. לפני מספר שנים התגלה במפתיע בית מלאכה של ניפוח זכוכית עם שרידי כבשן ועושר אדיר של כלי זכוכית מלפני כאלפיים שנה. מסתבר שסביב שנת 40 לפני הספירה, בתקופה הרומית, התרחשה באזורנו מהפכה אדירה בתחום הזכוכית - המצאת ניפוח הזכוכית.
כך מנפחים זכוכית בזמן אמת | צילום: עדי
שילדן
לפני כן התקיימה מלאכה בזכוכית, אך זו הייתה יקרה ומורכבת כך שרק המלכים והעשירים יכלו להרשות לעצמם כלי זכוכית. המהפכה המשמעותית של ניפוח הזכוכית הביאה לתפוצה רחבה של כלי זכוכית בכל רחבי האימפריה הרומית ולכל שכבות האוכלוסייה תוך מאה שנה בלבד. אנחנו כבר רגילים למציאות הזו, אבל דמיינו לרגע איזה שדרוג זה לשתות יין מגביע זכוכית ולא מספל חימר שסופח את כל הנוזלים.
רצה הגורל ובית המלאכה העתיק התגלה ממש צמוד לסטודיו "זכוכית קיסריה", סדנת מלאכה וגלריה של עבודות זכוכית, ששכנה במקום עוד טרם הגילוי. מאותו הרגע החל ב”זכוכית קיסריה” פרויקט שחזור פעילות ניפוח הזכוכית הקדומה, שהתקיימה בקיסריה לפני כאלפיים שנה על ידי נפחי הזכוכית הראשונים בעולם – החל מאיסוף חול מדיונה סמוכה לאקוודוקט, לצורך הכנת זכוכית, בניית הכבשן אשר פועל בחום של 1,200 מעלות להתכת הזכוכית וכלה בשימור כלי המלאכה ושיטות הניפוח המסורתיים.
כך ניפחתי זכוכית לראשונה בחיי
אז הגענו למקום, שם קיבל את פנינו הזגג, המוכר כיום כמנפח הזכוכית, איתי מגר. מלאכת ניפוח הזכוכית העתיקה נמצאת בכל נימי גופו ובהתלהבות רבה הוא סחף אותנו בין רגע אל תוך עולם הזכוכית. מלאכת הניפוח ועיצוב הזכוכית מלהיבה כל כך כי היא מתקיימת בו ברגע.
מכיוון שהזכוכית הנוזלית מתקשה במהירות, צריך להיות מאוד קשובים לחומר, לזרום עם הזכוכית, לדעת מתי לעשות איזו פעולה ובאיזו מידה, מתי להכניס שוב לחימום בכבשן, מתי לחכות, מתי לנפח ובאיזו עוצמה. כשעוקבים אחרי התנועות המדויקות של איתי הזגג בזמן עבודה, המלאכה נראית קדושה כמעט והזמן עומד מלכת. הוא ללא ספק פיתח חוש שישי מיוחד לענייני זכוכית.
איתי מגר "מכשף" את הזכוכית | צילום:
עדי שילדן
אחרי שקיבלנו הסבר מפורט על זכוכית, הזיקה שלה להיסטוריה של קיסריה ואיך עובדים בניפוח זכוכית באופן מסורתי, הפשלנו שרוולים, לקחנו נשימה עמוקה והתחלנו במשימת יצירת כלי זכוכית בעצמנו. דרך אגב, כל מה שתכינו בסדנה יהיה מוכן בשבילכם למחרת לאיסוף כמתנה.
התהליך מתחיל כשאוספים את הזכוכית הנוזלית מכור ההיתוך בכבשן בעזרת צינור הזגגים ומגלגלים אותה כך שרוב החומר יצטבר בפתח צינור הניפוח וכך אפשר לנצל את חומר הגלם היטב. מדהים לראות את הצבע הבוהק של הזכוכית הנוזלית כשהיא יוצאת מהכבשן, מראה מהפנט לכל הדעות.
אנחנו נכנסנו לתמונה בשלב הניפוח – יש לקחת נשימה עמוקה ולנפח מכל הלב, ובשלבי עיצוב הזכוכית באמצעות כלי המלאכה המגוונים. צריך להקשיב טוב להנחיות של איתי ולפעול במדויק, בשיתוף פעולה ובמהירות, לפני שהזכוכית מתקררת ומתקשה. כשהתוצר מוגמר הוא נכנס לקירור, במקרה הזה המושג "קירור" הוא קצת מצחיק כי הקירור מתבצע בטמפרטורה מפתיעה של 500 מעלות, וזאת על מנת שהזכוכית לא תיסדק מהתקררות מהירה מדי.
רוצים לקבל עוד פרטים על סדנת הזכוכית? דברו עם איתי בטלפון 072-2238305 או בעמוד זכוכית קיסריה באתר טיולי »
מוכנים להתחיל לעצב זכוכית חמה? | צילום:
עדי שילדן
כל המידע תכל'ס
מה עושים? סדנת ניפוח זכוכית בכבשן.
איפה מתקיימת הסדנה? ב"זכוכית קיסריה" בנמל קיסריה, במרחב חיצוני, מקורה ומוצל.
למי מומלץ להגיע? זוגות שמחפשים זמן משותף איכותי ו"לוהט" בו אפשר לעבוד על מיומנות שיתוף הפעולה והתקשורת ביניכם בנוסף לחוויה הכיפית לכשעצמה. משפחה שרוצה סדנה חווייתית מלהיבה המתאימה לכל הגילאים, תאמינו לי שגם הילדים וגם הסבים יתלהבו מהרעיון. קבוצת חברים או קולגות לעבודה לפעילות גיבוש כיפית, וכמובן, הסדנה מתאימה כשבאים לבקר תיירים מחו"ל ובא לכם לפרגן בחוויה היסטורית ייחודית.
מהו משך הסדנה? שעה – שלוש שעות בהתאם לגודל הקבוצה ורצונכם.
כמה יכולים להשתתף בסדנה? יחידים, זוגות ועד קבוצה של 30 איש.
ואם אנחנו קבוצה ממש גדולה? מעולה, תוכלו להגיע להדגמת ניפוח זכוכית אינטראקטיבית באורך של חצי שעה המתאימה לקבוצות גדולות של 30 עד 60 איש. במקרה כזה, העלות היא 10 ₪ לאדם.
אפשר פשוט להגיע? לא, הסדנאות הן בתיאום מראש בלבד.
באיזה שפה ההדרכה? עברית או אנגלית.
מהי העלות? 450-950 ₪ לסדנה – לפי מספר המשתתפים ומשך הסדנה, 850 ₪ לסדנה של שעתיים לכל הקבוצה. הכניסה לגן הלאומי כרוכה בתשלום נוסף, חנייה בחינם.
התלהבתם כמוני? כל מה שנותר לעשות הוא ליצור קשר עם איתי מגר מ"זכוכית קיסריה" ואתם במרחק נגיעה מחוויית ניפוח זכוכית כיפית, מעניינת, לימודית ומלהיבה ביותר.
- כתובת: נמל קיסריה
- שעות פעילות: גמישות
- פרטים נוספים בטלפון 053-2343546 או בעמוד זכוכית קיסריה באתר טיולי »
הכתבת הייתה אורחת של “זכוכית קיסריה”
היי,
מה תרצה לכתוב על "המלצה לוהטת מהתנור: כך תחוו את הביקור בנמל קיסריה בדרך מפתיעה"?