ברוכים הבאים לחמאם!
חמאם אל-באשה היה בית מרחץ טורקי שנבנה בסוף המאה ה-18, על ידי המושל המפורסם של עכו, אחמד פאשה אל-ג'זאר. החמאם המפורסם נבנה במסגרת ההפיכה של עכו בתקופה העות’מאנית, שהפכה בין לילה מכפר דייגים קטן לעיר נמל תוססת, בה התקיים מסחר משגשג ובנייה ענפה. לבד מהחמאם המפורסם, בתקופתו שלטונו של אל ג’זאר נבנו מבנים ובניינים היסטוריים נוספים, ביניהם המסגד הגדול של עכו, ארמונו המפואר, חאן אל עומדאן ועוד.
אבל אם רציתם להגיע למקום המרכזי ביותר בעיר, אליו מגיעים כל המי ומי והרכילויות הכי חמות נמכרות כמו לחמניות טריות בשוק – אין ספק שהחמאם הטורקי היה המקום בשבילכם. למעשה, במשך 150 שנה, מיום הקמתו ועד למלחמת העצמאות, החמאם תפקד כבית מרחץ פעיל. אומנם לחמאם איפשר למאמינים למלא את מצווות הטוהרה לפני התפילה, אבל הוא ממש לא תפקד כמרכז דתי בלבד. החמאם היה מרכז חברתי תוסס, בו נערכו חגיגויות ובילויים .בנוסף, הוא תפקד כמקום משכנם של הרופאים והגבלים ואפילו שימש כמרכז תענוגות לעשירי העיר.
לשמחתנו, החמאם השתמר בשלמותו מהמאה ה-18 וניתן להגיע אליו גם כיום, כשאתם קופצים לגיחה בעכו העתיקה.
כאן מתרחצים בכיף | צילום: depositphotos/ ariy65
מה ניתן למצוא בחמאם?
בחמאם עומדים שלושה חלקים עיקריים, שתפקדו כחלקים המרכזיים בחמאם:
חדר ההלבשה: בחדר הזה, המבקרים היו מתארגנים לקראת כניסתם לחמאם. אחרי שהיו פושטים את בגדיהם ומתעטפים במגבת רכה, היו נכנסים לחדרי הטיפולים וחדרי האדים לסשן רגיעה. חדר זה שימש גם כמקום מנוחה והתרעננות לאחר הטיפול או החמאם.
חדרי הביניים (החדרים הפושרים): בארבעת החדרים הללו, שניצבים בין החדר הקר לחדר החם, היו המבקרים זוכים ליהנות מטיפולים שונים, ביניהם עיסוי, טיפול קוסמטי, הכנת יולדות לקראת הילדים ואפילו מסיבת רווקים רווקות (כן, כן ממש כמו בימינו)
החדר החם: ליבו הפועם של החמאם הטורקי היה כמובן חדר האדים המפורסם. בחדר הזה היו המתרחצים מתקרצפים ונהנים ממסאז’ טוב, סאונה ומרחץ אדים. מסביב לבמה המרכזית תוכלו להבחין בחדרים הקטנים, ששימשו לטיפולים פרטיים, מהם זכו ליהנות העשירים והמיוחסים בעיר.
חוויית הבלן האחרון – לחזור לעת העות’מנית
“חווית הבלן האחרון” בחמאם הטורקי, תפגיש אתכם מקרוב עם חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של עכו – התקופה העות’מנית. כאן תוכלו לצפות בחמאם מתעורר לחיים – עם פסלים ודמויות ששוזרות בו, שמדמות את ההווי בחמאם וההתרחשות בו, ועל הדרך גם לשמוע סיפורים שקרו בין כתלי החמאם.
היי,
מה תרצה לכתוב על "החמאם הטורקי - מסע בעקבות הבלן האחרון"?