כל המידע על טיול מהנמל לבולוואר – סיפורה של יפו בתקופת המנדט הבריטי
טיול free tour : בסיור ביפו נבקש לבחון את היחסים שנרקמו בין יהודים לערבים ולבריטים כפי שבאו לידי ביטוי ביפו, בתקופת המנדט. נתחיל את סיורנו בתצפית על נמל יפו ונבחן את תרומתם של הבריטים להתפתחותו של "נמל ירושלים" / "שער ציון" / "נמל התפוזים". נמשיך לבדוק מה עשו הבריטים לנוכח ההתקוממות הערבית שיצאה מיפו ומהנמל הזה (מאורעות 1939-1936). המסלול הגיאוגרפי מכתיב לנו דילוגים בזמן, והנה היגענו אל 'בית העולים' ואל התקוממות ערבית אחרת שהופנתה כנגד העליה היהודית ומכאן – כנגד יהודים שנמצאו ביפו – מאורעות 1921, ששיאם התרחש בבית העולים, שם נרצחו 14 יהודים. נשלים בספור הלא-ידוע על נקמה שיזמה מניה שוחט בשוטר הערבי "הלא נכון".
נרד מ"גשר פייסל" אל רח' פייסל... סליחה, אל רח' יהודה הימית (וגם נברר מהו השם המוזר) ונברר על שם מי הגשר והרחוב. ומשם נגיע אל בולוואר ג'מאל... סליחה, אל קינג ג'ורג' אוויניו... סליחה אל שדירות ירושלים.... ומיד אל מזרקת כיכר העיריה... סליחה, מזרקת המלך ג'ורג' – מתי נקראה כך המזרקה ? ומי סלל את השדירה ? ומדוע ? מה שחשוב הוא מקומה של השדירה המטופחת בחיי העיר יפו בשנות ה-30: מרכז שלטוני, בתי יוקרה, המון בתי קולנוע, ואפילו... אלהמברה אחד (לא, לא מגרנדה בספרד). בבית 'אלהמברה' נשמע על ההיסטוריה של המבנה ובעיקר על הסרטים והמחזות שהוצגו בו. נברר "האם אום-כולתום הגיעה להופיע כאן ? ". בניית בית הדואר המרכזי ביפו – היה אחד משיאי הביטוי הקולוניאליסטי של הבריטים ביחסם אל יפו ותושביה, בדיוק כמו חישמול בתי העיר (המודרנית) מחשמל "ציוני", כמובן.
בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20 היתה השדירה המקום של 'לראות ולהיראות' – בבתי הקפה, בבתי הקולנוע, וסתם להלך בצל העצים שלאורכה... ממש אירופה בארץ ישראל.
על כל אלה ועל עוד… נספר בסיור מעניין ומלא תוכן – בין הנמל לבולוואר היפה.
מתאים לצעירים מגיל 18 ולמבוגרים אוהבי ידע והליכה. לא מתאים למשפחות / ילדים.
היי,
מה תרצה לכתוב על "טיול מהנמל לבולוואר – סיפורה של יפו בתקופת המנדט הבריטי"?