כל המידע על כפר יהושע והאנדרטה לנופלים

כפר יהושע, מהישובים היותר ידועים בעמק יזרעאל, הוקם בקיץ תרפ"ז (1927) ונקרא על שם גואל אדמות העמק יהושע חנקין (על שמה של אשתו, אולגה, נקראה שכונת גבעת אולגה שבחדרה, ושניהם קבורים במעלה שמורת מעיין חרוד).

שתי מבנים אופייניים לישובים בכלל, ולישובי העמק בפרט: האחד ארוך, ובו הישוב מתפרס לאורכו של רחוב ראשי. השני עגול, ובו הבתים בנויים בצורה מעגלית או ריבועית. המפורסם שבישובים העגולים הוא מושב נהלל, ששוכן בצמוד לכפר יהושע. גם כפר יהושע משתייך לטיפוס העגול, אך הוא אינו עגול ממש (כמו גם העיגול של נהלל), אלא בצורת האות י'. האדריכל שתיכנן אותו בצורה הזו הוא ריכרד קאופמן, שעשה זאת כמחווה ליהושע חנקין, ש-י' היא האות הראשונה בשמו. שעשוע של אדריכלים מהימים ההם, כיום זה רחוק מלהיות אפשרי.

מה מיוחד בכפר יהושע שאין בשום מקום? כפר יהושע הוא סינתזה של מושב וקיבוץ. אך כיום כשמושב אינו מושב וקיבוץ "מאן דכר שמיה", גם כפר יהושע אינו סינתזה, אלא מושב עובדים יפהפה במערב העמק, כשמצד אחד משקיף עליו האיש על הסוס מבית שערים, מהצד השני מטוסי קרב ממריאים בשאון רב מבסיס רמת דוד, ובתווך לועסות פרות את מזונן מבלי להיות מוטרדות במחיר הקוטג' שהן מייצרות בגופן.

בכניסה הדרומית לכפר יהושע, בתחנת תל א-שמאם שוכן המוזיאון לרכבת העמק. כאן הייתה תחנה ששימשה למילוי דוודי הקיטור ותחזוקת הקרונות.

האנדרטה לזכר הנופלים

במרכז המושב, בין האסם הצרכניה ובית הכנסת, ישנם כמה אתרים יפים: תחנה מטאורולוגית, מגדל המים ועליו הכתובת תרפ"ט (שנת 1929). תמצאו שם גם את האנדרטה שבתמונה, שנבנתה על ידי הפסלת בתיה לישנסקי בשנת 1953, לזכר 15 מבני המושב שנפלו עד אז. שמותיהם של תריסר נוספים שנפלו מאז ועד היום מופיעים על קיר נפרד שניצב ממול. הכיתוב על האנדרטה לצד סמלי צה"ל והפלמ"ח הוא: "יד הקימונו העושים במלאכה, לזכר בנים שנחלצו לקראת צר, במאבק על תקומת ישראל, תש"ח-תש"ט". הפסל מציג חמש דמויות: שלושה גברים ואשה שפניהם קדימה, הראשון חמוש ברובה והאחרים תומכים בו מאחור. אשה נוספת עומדת כשפניה לאחור ובידה את חפירה. 

ליד הפסל ישנה ריצפת פסיפס מרשימה, שנבנתה על ידי אלי שמיר מכפר יהושע לזכרו של אדריכל ההתיישבות הציונית ריכרד קאופמן. בפסיפס משובצים שמותיהם של עשרות הישובים שתיכנן קאופמן, משאר ישוב ועד ראש הנקרה בצפון, דרך השכונות רחביה ובית וגן הירושלמיות, ועד נגבה ניצנים וסעד בדרום. במרכזן מופיעה צורתו הייחודית של כפר יהושע ודיוקנו של האדריכל.