כל המידע על חולות צבעוניים במכתש רמון - אתר אבן, רוח, מים

בלב מכתש רמון, לצד כביש 40 שחוצה אותו, שוכן אתר אבן, רוח, מים – שוכנת מחצבה ישנה, שבמסגרת תהליך שיקומה הפכה לאתר של חולות צבעוניים – האתר היחיד במכתש שבו מותר לאסוף חול צבעוני. במרחק של כ-30 מטר מרחבת החנייה שנמצאת לצד הכביש תמצאו ארגז חול עצום בשלל גוונים החל: משחור, אדום, סגול, ירוק, חום ועוד. 

אם תרצו, תוכלו להמשיך את הביקור גם למסלול קצרצר שעובר בין החולות הצבעוניים למנסרה – למידע נוסף על המנסרה ואתרים נוספים במכתש רמון »

מצפאית: הפיקניק המושלם בשטח! 

יוצאים לטיול במדבר? נופשים במצפה רמון? מתכננים לחגוג אירוע מיוחד? שווה שתכירו את “מצפאית” – מארזי פיקניק מפנקים שישדרגו לכם את הטיול! 

נפתח לכם התאבון? לחצו פה!

סיור קולינרי בשוק התקווה

איך נוצר חול צבעוני?
חול עשוי מסלעים וחומרים אחרים שרוסקו לפירורים קטנטנים. צבע אבן החול (או החול שהתבלה ממנה) תלוי בהרכב המינרלים שמהם עשוי הסלע.

חול, כמו סלעים מורכב ממגוון מינרלים, שעירבובם נותן לחול את צבעו המיוחד. חול ים, למשל, בעיקר באזורים טרופיים, מורכב בעיקר, מסלעי גיר, אלמוגים וקונכיות לבנות שנגרסו לפירורים קטנטנים. זו הסיבה שקיבל את צבעו הלבן המוכר. במקומות מסוימים בעולם, חול הים מורכב גם מתרכובות שונות של מתכת, המוסיפות לו גוון צהבהב.

במכתש עצמו הצבעים מקורם במינרלים הבאים: אדום - ברזל, ירוק - נחושת, צהוב - מנגן, כתום - גופרית.

איך נוצר המכתש?
בעקבות לחצים מלב כדור הארץ, נוצר באזור המכתש רכס הרים (המוכר כיום בשם רכס חתירה). עם הזמן שכבות אבן הגיר הקשות שהרכיבו את המעטפת החיצונית של הרכס התבלו, ובמיוחד בנקודה באזור מסוים שם הבליה ארעה במהירות.

מתחת לשכבות אבן הגיר הקשה נמצאות שכבות אבן חול, וזה נשטפה מהר מאוד בזמן גשמים ושטפונות. מהרגע שהמים הגיעו לשכבת אבן החול, הם שטפו אותה, גם ממתחת לשכבת אבן הגיר. כך קרה שבמקום שבו אבן החול נשטפה, אבן הגיר נותרה ללא משענת, ובשלב מסויים אבן הגיר התמוטטה ונשברה.

כך, לאט לאט, בתהליך של בלית אבן החול, ושבירת אבל הגיר, נוצר המכתש.
 

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)


הכל בגלל סדק קטן.... בגלל הקימוט נוצרו לעיתים בקמר סדקים קטנים.

(א) הגשם מחלחל אל תוך הסדקים ומרחיב אותם. בשכבת סלע הגיר הסדק גדל לאט ותלוי בקצב ההמסה של הגיר, אך כשהמים מגיעים לשכבת אבן החול הם סוחפים את החול בקלות.

(ב) כך נוצר מצב מוזר שבו שכבת הגיר עדיין עומדת על תילה אבל החול שמתחתיה כבר אינו עוד. כשהגיר אינו יכול לשאת את משקלו יותר הוא קורס. ומגדיל את הסדק שבינתיים הפך למכתשון.

(ג) במהלך מיליונים רבים של שנים ימשיך תהליך הבלייה ויגדיל את המכתש עוד ועוד.

רוצים הוכחות לתהליך? כל שאתם צריכים לעשות זה להסתכל סביב. קל לקראות את הקירות הבנויים בשכבות בחלק הצפוני ובחלק הדרומי של המכתש. נסו לדמיין קו מעוגל דמיוני שממשיך ומחבר את שני צידי המכתש – זהו קו הקמר שהיה לפני הבלייה. זה בעצם כמו להסתכל מתוך ביצה שקטמו לה את הראש, לצדדיה.

החול כמשאב
אבן החול מהמכתש משמשת כמקור לחומרי גלם לתעשייה. בין השאר, לאחר קום המדינה החלה במקום כריית חרסית וחול זכוכית – חול לבן המשמש לייצור זכוכית. איכותו משובחת והוא מכיל 99% צורן דו חמצני, קורץ ושיעור זעיר של ברזל.