כל המידע על מכתש רמון: המיטב

🎧 יש גם פודקאסט שווה על מכתש רמון בלילה! האזינו >>

אלו שירצו להכיר את מכתש רמון לעומק, יגלו כי מסלולי טיול רבים חבויים בו. כל המסלולים שלפניכם מעגליים ומתאימים לכל המשפחה. שימו לב כי הצל במדבר מועט, ויש להקפיד לקחת אתכם כיסוי ראש ומים (לא פחות מ-3 ליטר מים לאדם לטיול של חצי יום). מומלץ לטייל במכתש רמון בסתיו, בחורף או באביב, שעה שמזג האוויר נוח.

הגעה למכתש רמון: כביש 40 מוביל מבאר שבע לכיוון מצפה רמון. ביציאה ממצפה רמון, לכיוון הירידה למכתש נמצא מרכז המבקרים רמון. שלט מאיר עיניים מפנה אליו מהכביש.

מתחילים במרכז מבקרים רמון

למי שלא ביקר עדיין במרכז המבקרים רמון המחודש מומלץ בחום להתחיל בו את הטיול לפני הירידה למכתש רמון. המרכז ממוקם על שפת המכתש הצפונית, ונפרש ממנו נוף מופלא היישר אל תוכו. איך נוצר המכתש? תוכלו לגלות את התשובה במופע אורקולי מיוחד במרכז, לצד הסברים ומידע נוסף. כמו כן, על גג המרכז תוכלו ליהנות מנקודת תצפית פנורמית מרהיבה עם הסברים על הנוף הנשקף ממנה.

  • שעות פעילות: שעון קיץ: ראשון – חמישי ושבת, 8:00-17:00, שישי וערבי חג, 8:00-16:00, שעון חורף: ראשון – חמישי ושבת, 8:00-16:00, שישי וערבי חג, 8:00-15:00
  • עלות: מבוגר: 28 ש”ח, ילד: 14 ש”ח, סטודנט: 24 ש”ח, אזרח ותיק: 14 ש”ח

חי רמון

בסמוך למרכז המבקרים מחכה לכם חוויה יוצאת מן הכלל לילדים: גן מדברי עם מודלים של בתי הגידול המתקיימים באזור. המבקרים בחי רמון יגלו שבמדבר מתקיימת מערכת אקולוגית עשירה, מורכבת ומיוחדת. במוקד הזואולוגי מוצגים כארבעים מינים של בעלי חיים קטנים מדבריים, בפינות המדמות את סביבות מחייתן הטבעיות. בתצוגה מיני זוחלים: נחשים, לטאות, זיקיות וצבים, מכרסמים שונים כמו קוצנים, פסמונים ודרבנים, וכן קיפודים, שבלולים ועקרבים. סביב המוקד גן בוטני-אקולוגי שבו מיוצגים שישה בתי גידול אופייניים לאזור, על מגוון הצמחים, המסלע והנוף שלהם.

  • שעות פעילות: שעון קיץ: ראשון – חמישי ושבת, 8:00-17:00, שישי וערבי חג, 8:00-16:00, שעון חורף: ראשון – חמישי ושבת, 8:00-16:00, שישי וערבי חג, 8:00-15:00

  • עלות: מבוגר: 22 ש”ח, ילד: 9 ש”ח, סטודנט: 19 ש”ח, אזרח ותיק: 11 ש”ח

איך נוצר מכתש?

נקדים ונאמר שכל המכתשים הקיימים בארצנו – מכתש רמון, המכתש הגדול והמכתש הקטן – הם תופעה מיוחדת לעולם כולו (מלבד אחיהם הקטנים והפחות מרשימים שנמצאים בנגב ובסיני: מכתש ג'בל עריף אלנאקה, מכתש הר עריף, מכתש ג'בל יעלק, מכתש ג'בל מע'ארה ומכתש ג'בל הלאל). זאת מכיוון שצורת היווצרותם שונה מזו של מכתשים אחרים בעולם. אז איך מכתש רמון ואחיו נוצרו?

הכל בגלל סדק קטן. בגלל הקימוט נוצרו לעיתים בקמר סדקים קטנים.

(א) מי הגשמים חדרו לתוך סדקים והרחיבו אותם. בסלע הגיר הסדק תלוי בהמסת הגיר וגדל לאט, אבל כשהמים מגיעים לשכבת אבן החול הם סוחפים את החול בקלות.

(ב) כך נוצר מצב שבו שכבת הגיר עדיין עומדת על תילה, אבל החול שתחתיה כבר אינו. כשהגיר אינו יכול לשאת יותר את משקלו יותר הוא קורס ומגדיל את הסדק שבינתיים הפך למכתשון.

(ג) במיליונים רבים של שנים ימשיך תהליך הבלייה ויגדיל את המכתש עוד.

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)

מכאן נמשיך אל תצפית הנשרים: חזרו לכביש 40 והמשיכו בנסיעה של כמה דקות עד גבעה קטנה ועליה פסל של נשר. לפניכם מרפסת תצפית עשויה סלעי מכתש, שזכתה לכינוי ”תצפית הנשרים”. זה המקום להשקיף אל נוף מדברי מרהיב.

חזרו לרכב והמשיכו בנסיעה של עוד כמה מאות מטרים לכיוון “אתר אבן רוח מים”. כאן תוכלו לראות את תחנת האכלה לנשרים, שהקימה הרשות לטבע וגנים במטרה להגן על אוכלוסיית הנשרים מהרעלה. אם יתמזל מזלכם תוכלו לצפות בנשרים, זאבים, שועלים וצבועים תוך כדי אכילה.

מפגש עם נשרים | צילום: anneh

מפגש עם נשרים | צילום: anneh

התחנה הבאה כוללת פעילות יצירה באתר חולות צבעוניים. כאן תמצאו ארגז חול צבעוני, שנוצר בעקבות שיקום של מחצבה ישנה שחשפה שלל גוונים. נצלו את ההזדמנות לצייר בחול או להכניס אותו לבקבוקונים קטנים.

  • ניווט בוויז: חולות צבעוניים מכתש רמון

את החולות הצבעוניים האלה כבר ראיתם? | צילום: anneh

את החולות הצבעוניים האלה כבר ראיתם? | צילום: anneh

מכאן נמשיך אל המנסרה. שלט המפנה ימינה מהכביש לכביש עפר טוב בסימון שבילים ירוק, יוביל אל המנסרה.

המנסרה

התופעה הגאולוגית המרתקת שמכונה המנסרה היא גבעת אבן חול, שבראשה מחשופי אבן חול הבנויים כעמודים משושים סימטריים, שמונחים בערימה כמו לוחות עץ בנגרייה. התופעה הגאולוגית הנדירה הזאת היא ככל הנראה תוצאה של חדירת מגמה לתוך הגבעות, התכת אבן החול בראש הגבעה, הפיכתה לנוזל וגיבושה מחדש לעמודי קוורציט (עמודי סלע קשים). לאחר נסיעה קצרה בכביש העפר נחנה את הרכב ונתחיל ללכת במסלול מעגלי קצרצר שיוביל אותנו בין העמודים המיוחדים על גבי שביל עץ שעשוי מחומרים ממוחזרים. השביל הוקם במיוחד כדי שמטיילים יוכלו ליהנות מהתופעה מבלי לפגוע בהם, אנא הקפידו שלא לרדת ממנו.

השביל הצף במנסרה | צילום: anneh

השביל הצף במנסרה | צילום: anneh

תכניסו צבע לטיול המדברי שלכם! הידעתם? במצפה רמון פועלת קהילת קרקס מוכשרת שצובעת את המדבר בשלל צבעים. אם אתם רוצים להיחשף לסצנת הקרקס המקומית ועל הדרך להתנסות בעצמכם בעולם הקרקס המופלא, אל תפספסו סדנה אצל “קרקס קלאס”. מור, הבעלים ואחד מאמני הקרקס הוותיקים במצפה, מעביר מגוון סדנאות ג’אגלינג ואקרובאלאנס מהנות וסוחפות שמתאימות לכולם: משפחות, קבוצות וזוגות. עוד תוכלו ליהנות כאן ממופעי קרקס סוחפים שמשלבים להטוטנים, אמני אור ואש ופעלולים נוספים שישאירו אתכם פעורי פה.

קרקס קלאסלגלות את קסם האקרובאלאנס במדבר | באדיבות: קרקס קלאס

לאחר הביקור המרשים, נחזור אל הכביש ונמשיך בנסיעה דרומה.

מכאן נמשיך לחניון בארות: מהמנסרה נמשיך כ-6 ק"מ נוספים ונגיע לשלט המפנה לדרך עפר בסימון אדום, שפונה שמאלה מהכביש ומובילה לעבר חניון בארות [1]. ניסע בדרך כ-5 ק"מ עד לפגישה עם דרך עפר נוספת בסימון שחור [2], ונפנה בה שמאלה. לאחר כ-100 מטר נגיע לחניון בארות.

חניון בארות

בלב מסלולי הטיול היפים של מכתש רמון ממוקם חניון הלילה בארותהחניון המאורגן היחיד במכתש רמון. תוכלו למצוא כאן מבני שירותים, סככות מכפות תמרים, שולחנות וספסלים, פינות צל, פינת בישול וכיורים לשטיפת כלים. במשטחי הלינה ניתן להקים אוהלים, ובחניון פועל גם אוהל בדואי אותנטי, למי שמעדיף לינה בהוויה של אנשי המדבר. האירוח הבדואי כולל תה, קפה, פטיר (פיתה בדואית) וארוחות קלות. זוהי נקודה נהדרת לצפייה בכוכבים נופלים תחת כיפת השמיים ובמטר המטאורים בחודש אוגוסט.

מעוניינים באבק כוכבים? זה הפרק בשבילכם. הצטרפו לפודקאסט ‘על הדרך’ למשפחה המטיילת, לצפייה בגשם של מטאורים במכתש רמון, שמורת אור הכוכבים היחידה במזרח התיכון. נצפה יחד בגורמי השמיים כפי שעשו אבות אבותינו בעבר ועושים חוקרי כוכבים עד היום ונראה מה אפשר לגלות כשהשמיים הם הגבול:

 

כוכבים במכתש רמון

כוכבים במכתש רמון | צילום: דניאל בר

מסלולי טיול רגליים במכתש

מחניון בארות תוכלו לצאת לכמה מסלולי טיול קלים ויפים שמתאימים לכל המשפחה. המפורסמים ביותר הם הטיול לגבעת חרוט והטיול למצד סהרונים ופרסת סהרונים. שניהם מעגליים וניתן לטייל בכל אחד מהם לחוד, או לחבר אותם זה לזה. כדי להספיק את שניהם יש להתחיל בשעות הבוקר. בנוסף, באפריל 2016 התווספו שני מסלולים רגליים חדשים (ראו מפה בגלריית תמונות למעלה):

  • מסלול של 1.5 ק"מ בסימון ירוק, המחבר בין חניון יום סהרונים לחאן סהרונים.

  • מסלול של 2 ק"מ בסימון כחול, המחבר בין הדייקים של נחל ארדון ומחזיר בחזרה לחניון יום (במקום לחזור בשביל ג'יפים השחור).

גבעת חרוט

מסלול מעגלי | אורך המסלול: 2.5 ק"מ (כשעתיים)

מחניון בארות נמשיך צפונה בדרך העפר המסומנת בשחור, עד לפנייה ימינה לדרך עפר בסימון אדום [3]. בדרך זו ניסע כ-1 ק"מ עד למזלג, שבו נבחר בדרך השמאלית (סימון שחור), שמובילה לחניון יום סהרונים. בחניון נשאיר את הרכב ונצא למסלול.

מהחניון יורדת דרך עפר לעבר נחל ארדון הקצר והמרשים, שמנקז את חלקה הדרומי של בקעת ארדון אל נחל נקרות, שזורם אל מחוץ למכתש. כבר מתחילת המסלול קל לראות את גבעת חרוט השחורה, שנראית כמו הר געש קטן. צבעה מעיד על החום העצום של המאגמה שהתיכה חלקית את סלע אבן החול שסביבה באותם ימים רחוקים, והיוותה חלק ביצירת הגבעה.

לאחר הליכה של כ-500 מטר, ליד עץ שיטה גדול נגיע לפיצול שמאלה מהנחל, לעבר שביל בסימון כחול. שביל זה, שפונה צפונה לעבר הר ארדון, יוביל אותנו לצידה הצפוני של גבעת חרוט. השביל עולה במתינות וממשיך לקרב אותנו לגבעת חרוט.

נתקדם במגמת עלייה לצידה הצפוני של הגבעה, ומכאן נעלה עם הסימון הירוק בטיפוס קצר ותלול לראש גבע חרוט (שימו לב: הסימון הירוק אינו מופיע במפה) – אף שמתחתית הגבעה נראה הטיפוס קשה, הוא מתאים לכל המשפחה ונמשך דקות ספורות. הנוף שנשקף ממנו שווה כל שניית טיפוס.

בפסגת הגבעה מחכה לכם תצפית היקפית מרהיבה על האזור שממנה תוכלו לראות את מימדי המכתש העצומים: אורכו 40 ק"מ, ורוחבו 9 ק"מ, ולמעשה הוא הרבה יותר גדול גם מהמכתש הגדול. מכאן תראו את רמת סהרונים בדרום, בקעת ארדון בצפון-מזרח, בקעת מחמל בצפון ומכתש רמון במזרח. הר ארדון, שנשקף מצפון, הוא מה שמכונה על ידי גאולוגים היפוך תבליט – היום הוא אמנם הר בולט לעין, אבל פעם הוא היה למעשה עמק בין שני הרים גבוהים ממנו. אותם הרים נשחקו ונסחפו עם הזמן בגשם ובבלייה, עד שלבסוף הפכו לשתי בקעות: בקעת מחמל משמאלו של הר ארדון ובקעת ארדון מימינו.

מהתצפית נחזור בדרך שבה הגענו בחזרה אל תחתית הגבעה עם המסלול הירוק. לאחר הירידה התלולה נמשיך עם שביל האדום כ-700 מטר, עד שנתחבר שוב לנחל ארדון בסימון השחור. כאן נפנה ימינה אל השביל השחור בחזרה לעבר הרכב, ובדרך נמצא עץ שיטה נוסף שבצילו נוכל לנוח קצת.

כ-400 מטר מהפנייה לשביל השחור נגיע לסבך צמחייה לא שיגרתי – אם תסתכלו בין הקנים יש סיכוי גדול שתראו כאן מעט מים – זהו עין ארדון, מעיין קטן אך מאוד משמעותי לבעלי החיים המדבר. זוהי הזדמנות מצוינת להתבונן בעקבות שבמקום ולנסות לנחש איזה בעל חיים ביקר במעיין לאחרונה.

מכאן נמשיך עוד מרחק קצר בשביל השחור לעבר החניון בו השארנו את הרכב.

תוספת קטנה ומרתקת למסלול: בנחל ארדון ישנה תופעה גאולוגית המכונה דייק (dike): מעין גוש סלע שפרץ את דרכו דרך שכבות סלע קיימות, לעיתים תוך יצירת קו ברור מאוד של סלע שנמצא בתשעים מעלות לשכבות הסלע מסביב. מספר דייקים מרשימים במיוחד נמצאים במורד הנחל, ואם תרצו לראות אותם, תוכלו לפנות כאן שמאלה אל השביל השחור ( (הפוך לכיוון שבו חוזר המסלול לרכבים) וללכת כ-1 ק”מ עד הדייק. לאחר מכן תוכלו לחזור באותה דרך ולהמשיך על השביל השחור עד הרכבים.

מצד סהרונים ופרסת נקרות

מסלול מעגלי | אורך המסלול: 5 ק"מ (כ-3 שעות הליכה)

לאחר הביקור בגבעת חרוט נחזור בדרך העפר הטובה, עד שנגיע למפגש עם השביל האדום שבו הגענו. במפגש נפנה שמאלה לעבר חניון היום מצד סהרונים [5], שבו נשאיר את הרכב ונצא למסלול.

החניון שליד מצד סהרונים מכונה גם חאן סהרונים. מבנה זה היה אחד מהמקומות ששימשו כחניית לילה עבור אורחות הגמלים שהובילו את מרכולתם לאורך דרך הבשמים בתקופת הנבטים.

דרך הבשמים הייתה נתיב מדברי ידוע, שבו הובילו תבלינים ובשמים מפטרה ועד עזה. לאורך דרך זו הקימו הנבטים מקומות מסודרים לחניית לילה, שהיו ממוקמים לרוב בסמוך למקור מים, וכך גם במצד סהרונים, שנמצא במרחק של פחות מ-100 מטר מעין סהרונים. החאן הרבוע שמידותיו 42x42 מטר, מלמד אותנו רבות על הנבטים ועל אורחות חייהם (עוד על הנבטים תוכלו ללמוד במסלולים בערי הנבטים: שבטה, עבדת, ממשית וניצנה).

לאחר הסיור הקצר במצד, נתחיל ללכת מזרחה בדרך העפר המסומנת בסימון אדום. הדרך עוברת במעלה דקלים שברמת סהרונים, ותוך כדי ההליכה והירידה נשקף נוף מרשים לעבר צידו הדרומי של המכתש. אחת הצורות שתופסות את העין במיוחד היא כרבולת חרירים – קיר של המכתש שכוחות תת קרקעיים שונים גרמו לו להתרומם, כך שהשכבות שמרכיבות אותו נראות כמעט ניצבות לקרקע.

קיצור דרך אל פרסת נקרות: בפיצול השבילים הראשון שתיתקלו בו תוכלו לפנות אל הסימון הירוק, שיוביל אתכם היישר לאפיק הנחל (מומלץ). להליכה מעט נוחה יותר תוכלו להמשיך עוד קצת ולהגיע לנקודה שבה השביל האדום מתחבר לשביל כחול [6]. בנקודה זו תבצעו פניית פרסה ותתחברו לשביל הכחול.

אחרי ההליכה באפיק הרחב של הנחל תגיעו לתחילת פרסת נקרות – חלק בנחל נקרות, שנראה כמו פרסה על המפה. אורכו כ-3 ק"מ, ובאזור זה הנחל צר יחסית ועובר במעוק מרשים.

תוך כדי הליכה נוכל להבחין בצמחייה מדברית עשירה. מאחר שבנחל מתרכזים מים מהאזור כולו, קל לצמחים שעוברים תקופות יובש ארוכות, לגדול בתוך אפיק הנחל, שהסיכוי ליהנות בו ממי הגשמים גדול יותר. בין השאר נוכל למצוא כאן עצי שיטה סלילנית ושיטה סוככנית, עליהן מטפס הרנוג השיטים, ולצידם גם אטד ערבי, סילון קוצני, רכפתן מדברי, מתנן שעיר, קזוח עקום ועוד. אם תלכו בשקט ותתבוננו היטב סביב, יש סיכוי גדול שתיתקלו בדרככם במשפחת יעלים שמחפשת לה צמחים טעימים לארוחה.

לאחר הליכה של כ-2.2 ק”מ נראה משמאלנו את הירידה מהר סהרונים, שמסומנת בסימון שחור. אנו נמשיך בשביל הכחול שבו אנו הולכים, שממשיך בנחל עוד כ-1 ק"מ עד לעין סהרונים, מצד סהרונים והחניון.