כל המידע על טיול צילום בשטח בחוף דור: איך גל נולד
המטיילים חובבי הצילום מחפשים את הייחוד ונקודת הזווית המיוחדת לצילומים שלהם. בחוף דור המוכר תמצאו פינות נסתרות, בהן רואים איך נולד הגל. מסלול טיול וחווית צילום בחוף היפה בארץ
תל דור הוא תל ארכיאולוגי הממוקם על מצוק, על שפת הים. התל נחמד לסיור קצר - זוהי העיר המזוהה עם "דור" המקראית, ועיר גדולה וחשובה בתקופות הקלאסיות. האתר נחמד לא רק לחובבי ארכיאולוגיה, כיוון שהוא ממוקם ליד הים והנוף מרשים.
טיפוס קצר לתל דור הוא לא קשה ובטל בשישים מול המראות שיתגלו לכם מראשו, עם שתיית הקפה בנקודה המדוייקת. מצפון ללשון היבשה שבה שוטטתם, מתנשא תל דור, בגובה 4-9 מטרים מעל גלי הים, ולמטה אפשר לראות מצפון את שרידי הנמל העתיק - בעת הקדומה שכנה כאן עיר נמל מרכזית. בראש המצוק יש משטח בטון שגודלו 3x3 מטרים, שמוסיף עוד מטר לגובה. זוהי נקודת הקפה, לקראת שקיעה שאתם צופים אל הים. אם הגעתם בזוג ובת הזוג התברכה בשיער ארוך, כדאי לנצל את הרוח המגיעה מהים ולהציע לבת הזוג לעמוד על הסלע, להניח לרוחות לשחק בשערה, לדמיין שהיא על סיפון אוניה בלב ים נשענת על המעקה בחרטום.
לכאורה חוף שרובינו מכירים, אחד מהיפים שבחופי הארץ. מפרצים ציורים, טבלאות גידוד, צנירים, מערות שהגלים והרוח פיסלו במשך אלפי שנים. שפע צדפים מכל הסוגים כלואים בחופים מסויימים ומסלול הליכה מרענן שמתאים לימי הקיץ והחורף. קטע חוף שעדין שומר על פראיות טבעית שלו, למרות שחמדני נדל"ן פוזלים אל חופיו. אנו נהלך היום על חוף דור, ההיסטוריה מספרת על התיישבות במקום עוד מהלכת מתקופת הברונזה התיכונה, תל קדום במישור חוף הכרמל. כאן היה מקומה של דאר (דור) הקדומה, עיר נמל חשובה והקדומה ביותר מבין ערי הנמל לאורך חופי הארץ. מול החוף מתנשאים מעל המים הרגועים ארבעה איים, שנקראים איי דור; (דור, חופמי, טפת, שחפית), הם מעניקים למקום את היופי שנעדר מחופים אחרים.
המקום הזה הוא "מכרה זהב" לצלמים. נקודות שבהן תוכלו להגיע לצילומים מרהיבים של ים, גלים מתנפצים, בריכות מים וגם דייגים. אני מניח שכל חובב טיולים מכיר בעל פה את מסלול ההליכה על החוף, צפונה, בין דור והבונים. הפעם נתלווה אליכם אל נקודות תצפית מיוחדות בחוף דור. לצורך הביקור במקום אני מציע להתארגן ליום טיול ארוך. הטיול שלנו נמתח משעות הבוקר המוקדמות ועד שקיעת החמה בערב. כדאי להצטייד בחצובת מוט מתכוונן, לקראת ערב נדרשת יד יציבה.
איך גל נולד? זאת יודעים בדרך כלל גולשי הגלים, אותם אלה שממתינים בעומק הים רכובים על גלשן ומחכים לגל הנכון. אבל גם לצלמים החובבים יש אפשרות לראות איך גל נולד. בכניסה ממגרש החניה לחוף דור ממגרש החניה חולפים ליד מבנה שהולך ונבנה כמעט על קו המים, (לצערנו), ונותר מעבר בין מבנה המסעדה שעל החוף למבנה שנבנה, ואז מתגלה חוף יפייפה, שני מפרצים שזועקים בצבע טורקיז, הדרומי מתהדר בכתר של ארבע איים, הגדול בהם האי דור. ארבעת האיים עוצרים את הסתערות הגלים ומשאירים מפרץ רגוע, יחסית, שהגלים מסתננים אליו בגלישה, מאולפים וחרישיים, ומביאים מי ים צוננים למפרץ.
אנו בדרכנו אל לשון היבשה הנשלחת בין שני מפרצי הטורקיז. קצת חול עמוק מקשה על ההליכה, הטיפוס על סלעי הכורכר קצת דוקר. (חובה ללכת עם סנדלים), מהלכים על שדרת לשון היבשה, תוכלו לקבל תצפית יפה על שני המפרצים. המלח והרוח אכלו בכל פה, קרעו חלקים ממצוק הכורכר ויצרו בריכות קטנות, בבריכות היבשות נותרה בהם שכבה עבה של מלח. שתגיעו לקצה, תבחינו בסלעים שאליהם נשברים הגלים. מדרום לכם, תגלו בריכה עגולה שהים חצב בסלע, שנראית כג'קוזי ענקי, הבריכה מתמלאת במים בעת הגאות, תלכו עוד קצת לקצה לשון היבשה וששם תרגישו את רסס המלח. שם המקום הקלאסי המיועד לצלמים.
איזה ים עדיף לצילומים?
ים סוער נותן את המראות היפים. אתם במקום בטוח על לשון יבשה שצופה אל מעמקי הים. באוויר רסיסי מלח שמעניקים לצילום עוד מימד, כווילון רך. הגלים הנשברים בים סוער, וכמובן גם השמים והעננים משחקים תפקיד חשוב בצילום שלכם.
- טיפ: אפשר לברר באינטרנט איזה ים צפוי יום לפני הטיול. בדרך כלל יולי ואוגוסט הים מאוד דינאמי ורוגש, (למעט ימי חמסין אז הים מגלה רוגע).
איך נולד הגל?
כאן, בקצה לשון היבשה הנשלחת לים הנקודה בה מתגבש הגל. כאן הוא מתחיל להתנשא, יוצר את ראשית הקצף, אותו כתר לבן שמעטר את קצהו, כאן המקום שלכם לצפות בגלים שנולדים דוהרים אל החוף, מתרסקים בקול גדול בריף הטבעי שנמצא בניכם לבין החוף.
- טיפ: בחרו משטח סלע והתמקדו במראה התנפצות הגלים עליו. אם הגל מתפרק יפה, כוונו את המצלמה עם חצי לחיצה על כפתור הצילום כדי לקבוע מיקוד והמתינו שיעלה גל ראוי. ברגע שהגל נשבר ויוצר הילה של רסס, השלימו את הלחיצה ותקבלו צילום עם מלוא יופייה של ההתנפצות.
באיזה שעה להגיע?
לא סתם המלצתי לכם על יום מלא, משעות הבוקר המוקדמות ועד שקיעת השמש. המראות במשך היום משתנים: בשעות הבוקר המוקדמות האוויר צלול, השמש עולה במזרח (בגבכם), ראשי הגלים נגועים באור זהב של השמש העולה, וכל גל שעולה מתהדר בכרבולת זהובה. ולקראת אחר הצהריים הים נרגע יחסית, הגלים יותר ממושמעים, ולכל היופי הזה מתווספים גם צבעי השמש השוקעת.
- טיפ: לקראת ערב מגיעים גם דייגי החכה, שמוסיפים את הפן האנושי לתמונות. וכשהשמש שוקעת הם הופכים לצללית יפהפייה, כשהם עומדים על הסלעים והגלים לעיתים מטפסים על רגליהם.
מה לצלם?
עופות המים: בדרך כלל אלה שחפים שמתרכזים על קו המים בקבוצות גדולות, בעיקר בשעות הבוקר, השחפים מחפשים את ארוחת הבוקר. חלק מהם רובצים/ צפים על המים ומתערסלים על הגלים.
- טיפ: נדרש מהצלמים הרבה סבלנות וכושר התגנבות, השחפים מהלכים בכובד ראש על קו המים, שהם מרגישים במישהו מתקרב בבת אחת כל הקבוצה ניתקת ומתרוממות לשמיים. שווה להמתין לרגע הצילום.
מחול העננים: עוד שחקן חשוב בתמונה שלכם הם העננים, שלקראת שעות שקיעת השמש, תפקידם בצילום מכריע. 'מחול העננים' נקראת התופעה, כדאי לתמונות הים להכניס גם את העננים באופק.
- טיפ: זהירות חלק מהצילומים אתם מצלמים מול השמש השוקעת, כדאי לבדוק את התוצאה לפני שאתם מתמקמים לצילומים רבים.
טיפ לשדרוג חווית הצילום בשטח
טיפ מאלון בר גורל, מנכ"ל "יומן מסע": מומלץ לקחת איתכם שתי חצובות טובות: אחת גדולה ומסיבית עם 3 רגליים, שתהיה עמידה בפני הרוחות של חוף הים. חצובה קלה עלולה לעוף ברוח ולא לספק לכם את היציבות שאתם מבקשים. החצובה הנוספת יכולה להיות קלה, קטנה ובעלת רגליים גמישות. היא תשמש אתכם לצילומים מהירים במקומות שבהם זה מתאפשר.
היי,
מה תרצה לכתוב על "טיול צילום בשטח בחוף דור: איך גל נולד"?