כל המידע על אנדרטת חטיבת הנגב

את פני הנכנסים לבאר שבע מצפון מקבלת אנדרטת חטיבת הנגב: מבני בטון מרשימים, גדולים ומעוצבים מספרים את ההיסטוריה של חטיבת הנגב של הפלמ"ח. מיקום האנדרטה אינו מקרי - הוא מסמל את הכיוון ממנו נכבשה כבשו לוחמי החטיבה את העיר במלחמת העצמאות, והיום זהו גם מקום מושלם לצפות ממנו בשקיעה

סיפור של חטיבה שלמה על גבעה קטנה

"עובר אורח, אתה בא בשערי מקדש מעט של אהבתנו לארץ הנגב" - אלו המילים שמלוות את הנכנסים בשערי האנדרטה. עוד חקוקים על הקירות שירי הפלמ"ח, קטעים מיומן המבצעים של החטיבה ומכתבים. הקרב על העיר באר שבע וכיבושה באוקטובר 1948 היה לאחד ההישגים החשובים של חטיבת הנגב, שהגנה למעשה על צינור המים לעיר ועל יישובי הנגב הנצורים.

מי שנבחר לעיצוב האנדרטה הוא הפסל דני קרוון (נתיב השלום בניצנה, מליאת הכנסת), שכלל בה 18 אלמנטים, כאשר לכל קיר ומבנה יש משמעות: הקו האנכי הפרוס מצפון לדרום מסמל את צינור המים לעיר, הכיפה היא חדר זיכרון לנופלי החטיבה וקרני השמש החודרות דרך החריצים מאירות את שמות הנופלים. זנב הנחש המבותר מסמל את האויב המובס ועל "כיכר המבצעים" (במרכז האנדרטה) תשע מפות קרב המזכירות את שולחן החול של החטיבה. המבנה הבולט ביותר באנדרטה הוא המגדל המנוקב, המסמל את הנגב הנצור, והרוח הנושבת דרך החורים שבמגדל משמיעה קול קינה על נפילתם של הלוחמים.

האנדרטה ממוקמת על גבעה קטנה העונה לשם "הר החוטם הקטן" (בערבית: "ח'שם ג'בייל") וגובהה כ-396 מטרים מעל פני הים. היום הפכה האנדרטה לאחד מסימניה הבולטים של העיר, והיא אף נבחרה לאחת מ-12 תצוגות הבטון המרשימות בעולם וזכתה לכינוי "פסל כפר". טקס חניכת האנדרטה נערך בשנת 1968, במהלך חגיגות עשרים שנה לשיחרור הנגב ובירתו. למעוניינים, מומלץ לשלב טיול בעיר באר שבע.

בחודשי האביב פורח בסביבת האנדרטה האירוס השחום היפהפה.