כל המידע על מערת אל קילאי
מתחת למתחם הבישופות של נצרת, המקום שבו מתגורר הבישוף היווני-אורתודוכסי של העיר, מצויה מערת אל קילאי. המערה עדיין לא נחקרה באופן יסודי, אך ניתן לראות בה עדות להתיישבות יהודית קדומה והתיישבות נזירים מאוחרת יותר. יש האומרים שישו ובני משפחתו עברו ואפילו הסתתרו כאן מפני הרומאים
על המערה
הגענו למקום כמעט במקרה, כשבאנו, השער היה סגור. אדם שעבר במקום אמר לנו שזמני הפתיחה לא קבועים, שלפעמים פתוח ולפעמים - לא. בעודנו עומדים מול הפתח ראינו מישהו מבפנים שהבחין בנו, ולאחר כחצי דקה הגיע אל השער ופתח לנו. כך פגשנו את עודה, מתנדב במקום ושגריר נלהב של מערת 'אל קילאי'. עודה הוביל אותנו בתוך המתחם של הבישופות אל עבר המערה, הביא מפתח ופתח לנו גם את שער המערה.
מה שנגלה לפנינו היה מתחם מרשים למדי שכולל מערה טבעית וחציבות מאוחרות יותר. ניכר שהמתחם היה צומת של מחילות ומערות, שהתקיימו מתחת לעיר העילית של נצרת, מה שהעניק לנצרת את הכינוי "אום אל-מוע'אר" - "אם המערות". עודה האדיב והמקסים ערך לנו סיור פרטי של כחצי שעה במערה, תוך שהוא מסביר לנו על הממצאים שהתגלו במקום, ועל המחילות שחיברו את 'אל קילאי' לאיזור המעיין מצד אחד, ולכיוון השוק ואיזור המגורים מן הצד השני. למערה גם נחצבו פתחי איוורור, ומצויים שם גם שרידים של טחנת קמח שפעלה בתוך המערה. מתקופה מאוחרת יותר נמצא מזבח ששימש את הנזירים שהשתמשו במקום במשך שנים רבות. כך גם הוענק למערה שמה - "אל קילאי" שהוא תא התבודדות ותפילה של נזירים.
המערה עדיין לא נחקרה באופן יסודי ואילו הממצאים הם חלקיים מאד. עודה טוען כי המערה התקיימה ופעלה גם בזמנו של ישו, ולכן - אפשר להניח שישו או בני משפחתו עברו במקום או הסתתרו בו מפני הרומאים. היחוס הזה מביא למקום לא מעט צליינים, בעיקר מקרב המאמינים המשתייכים לכנסיות המזרחיות (יוונים, רומנים, רוסים, אוקראינים וכו'). יש במקום גם עדות ברורה לכך שיהודים השתמשו בו: מיד בכניסה למערה, בצד ימין, ישנו מקווה קדום, שמאפיין התיישבות יהודית,
עודה מאד ישמח אם יותר מבקרים, ובפרט ישראלים יבואו לבקר.
-
שעות הפתיחה: שני-חמישי: 9:30-15:00 | ראשון: סגור (יום התפילות) | ביום שישי לעיתים פתוח.
-
לתיאום ביקור: עודה: 052-3242119.
-
עלות: הביקור אינו כרוך בתשלום, אבל מי שרוצה מוזמן לתרום בקופה הניצבת בכניסה. התרומות משמשות להמשך השיפוץ והשיפור של המקום.
היי,
מה תרצה לכתוב על "מערת אל קילאי"?