ההיסטוריה של גן לאומי מגדל צדק

ההיסטוריה של גן לאומי מגדל צדק מתחילה לפני הרבה מאוד שנים ומכילה שרידי התיישבות רבים מתקופות שונות. בתקופה הצלבנית הקימו בראש הגבעה של הגן הלאומי מבצר מפואר – "מירבל", שפירושו "פלא היופי". במאה ה-12 הצבא האיובי בפיקודו של סלאח א-דין כבש את המבצר והחריב אותו. 

בתקופת בית המקדש השני התקיים כאן הכפר מַגְ'דַל יַאבִַּא (או מַגְ'דַל אל-צַּאדק), אחד הכפרים הגדולים שהתקיימו באזור שבין הדום השומרון ומישור החוף. עם היחלשות השלטון העות'מאני במאה ה-18 ועלייתם של שייח'ים מקומיים, השייח' צאדק אל ג'מאעיני מכפר מג'דל יאבא שיפץ את שרידי המצודה הצלבנית והפך אותה לבית אחוזה.

הכפר המשיך להתפתח ובראשית המאה ה-20, התרבו המחצבות באזור. במקביל תעשיית האבן פרחה עד שבשיאה פעלו בסביבה כ-35 כבשני סיד ומחצבות אבן. במהלך שנות העבודה העברית ניסו להקים במקום "כפר חוצבים" למגורי פועלי המחצבות ובני משפחותיהם.

מאוחר יותר, בין השנים 1937–1947 פעל כאן מחנה עבודה ושמירה עם אופי של היאחזות צבאית. יצחק שדה הקים במגדל צדק את הפו"ש (פלוגות השדה) וארגן בה את פעילות הנוטרים, שוטרים יהודים שפעלו מטעם המשטרה הבריטית בתקופת המרד הערבי להגנת יישובים, מפעלים ודרכים, בכפיפות ל"הגנה".

עם פרוץ מלחמת העצמאות הורע המצב הביטחוני באזור, העבודה היהודית במפעלי מגדל צדק הופסקה והסיגו את כוח השמירה של לוחמי ההגנה. כוחות עיראקים השתלטו על שטחי המחצבות, על ראש העין הסמוכה, על תחנת הרכבת ועל מעיינות הירקון. חטיבת אלכסנדרוני כבשה את מגדל צדק וראש העין בליל ה-12 ביולי 1948.

בשנות ה-70 המחצבות נזנחו והפכו לאתרי פסולת. ב-1994 הכריזו על המצודה כגן לאומי, ב-2005 הרחיבו את מתחם הגן ובמרץ 2021, אחרי עבודות פיתוח ושיקום נופי ואקולוגי של המחצבות הנטושות, הרחיבו שוב את גן לאומי מגדל צדק.

מה מחכה לכם בגן לאומי מגדל צדק

מראש הגבעה עליה ניצב המבצר הצלבני יוצא מסלול הליכה מעגלי קצר ויפה, שמספר את האירועים במקום בתקופת מלחמת העצמאות. המסלול עובר בין מערות קבורה, קבר שייח', תצפיות נוף ועוד.

המצבר הצלבני שולט על מעבר אפק, מעבר גאוגרפי ברוחב של שני ק"מ, המאפשר תנועה מדרום הארץ לצפונה ולהפך. בתקופות קדומות המעבר היחיד בין מישור החוף ושפלת החוף לבין הרי שומרון היה בשני הקילומטרים שבין מגדל אפק לבין מקורות הירקון.

לאורך ההיסטוריה המעבר הפך למקום קבורתם של אלפי לוחמים, שניסו להתקדם מצד אחד של הארץ לצידה האחר. ביניהם ניתן למנות לוחמים פרעונים מהאלף השני לפני הספירה, לוחמים ישראלים שנלחמו בפלישתים, לוחמים חשמונאים בני המאה הראשונה לפני הספירה ואפילו לוחמים בריטים ואוסטרלים בפיקודו של גנרל אלנבי, שרצו לחצות את הירקון במלחמת העולם הראשונה. כאן גם עברה דרך הים המפורסמת, דרך מסחר בין מצרים לעבר הירדן וסוריה.

החידושים בגן לאומי מגדל צדק

שיקום אקולוגי של המחצבות הנטושות, שפעלו בעבר במקום, “הוליד” שלוש בריכות חורף בשטח של כ-80 דונם. עונות החורף האחרונות מלאו את הבריכות האלו מי גשמים, שהפכו למשכנם של מיני חי וצומח האופייניים לבית הגידול המיימי.

בפנים הגן הלאומי נוספה טיילת נוף מרכזית, לאורכה שתלו עצי פרי וצמחי נוי רבים והוסיפו פינות ישיבה. אליהם מצטרפים מבואת כניסה, שבילי טיול להולכי רגל, שבילי אופניים ושבילים מונגשים ואלפי עצי בוסתן ושיחים.

בעלי החיים בגן הלאומי מגדל צדק

בין שבילי הגן חיים צבוע מפוספס, תן זהוב, שועל מצוי וצבי ישראלי. בעונת נדידת הציפורים חולפים מעל מילוני עופות נודדים ועופות דורסים כמו בז מצוי ועקב חורף. בבריכות החורף חיים עופות המים, ציפורי שיר, מיני דו חיים שונים כמו קרפדה ירוקה, אילנית מצויה, צפרדע נחלים, סרטנים ירודים וחרקי מים.   

הצמחיה בגן הלאומי מגדל צדק

טיול בשבילי הגן יפגיש אתכם עם שלל צומח כל ימות השנה. הבולטים בהם – צומח ים תיכוני, פיקוס התאנה, זית ודקל התמר, עצי פרי ומרבדי פריחה עונתיים. בטראסות החקלאיות הנטושות צומחים מיני מטפסים כמו פרסיון גדול וזלזלת הקנוקנות. בבורות הסיד - סמר חד וטבק השייח ובשרידי החורבות - חרדל לבן, סרפד כדורים, ברקן סורי וגדילן מצוי.  

מידע שימושי

  • שעות פעילות: שעון קיץ: ראשון – חמישי ושבת, 9:00-17:00, שישי וערבי חג, 9:00-16:00 | שעון חורף: ראשון – חמישי ושבת, 9:00-16:00, שישי וערבי חג, 9:00-15:00 | ערב ראש השנה, ערב יום כיפור וערב פסח: 9:00-13:00, כניסה אחרונה לפחות שעה לפני שעת סגירה

  • מחירים: מבוגר: 28 ₪, ילד: 14 ₪, ותיק: 14 ₪, סטודנט: 24 ₪

  • נגישות באתר: שבילים, חניה ושירותים 

  • אסור להבעיר אש ולא לעשות מנגלים

  • הכניסה לכלבים מותרת בתנאי שהכלב קשור, למעט לחדרי המצודה

  • יש להירשם מראש לביקור בגן הלאומי באמצעות מערכת הרישום באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים