כל המידע על טיול רכבי שטח בחבל לכיש

  • סוג 4X4 SUV: בינוני, כבד
  • התחלה: כביש 6 דרום, בירידה ממחלף קריית גת
  • סוף: בכיכר בכניסה לישוב אמציה.
  • חניונים: מול סכר אדוריים, ליד ערוץ ההטייה של הנחל, אצל דואי בצומת אמציה לחומוס, מסבחה, פול וגם סביח.
  • נקודת העצירה לקפה: חירבת שיח' עלי, גבעות גד שביער אמציה.

על המסלול

זהו מסלול ארוך מאוד (יחסית). חלק מהמערות עדין לא נחפר ונבדק על ידי הארכיאולוגים, לכן לא כדאי להיכנס אליהן. בימי הקיץ כדאי לעשות את המסלול בשעות אחר הצהריים, בגלל שהאזור חם מאוד. המסלול מתחיל בכביש והולך והופך לפראי. החלק האחרון דורש רכב גבוה, כי השביל פולח צמחיית חורף שמגרדת את תחתית הרכב. יש שתי נקודות שמחייבות נהיגה זהירה. רוב הדרך קלה, בימי החורף, אחרי גשם יש סיכוי בוץ כבד וחלק.

אזהרות חשובות ביותר: אין לסטות מהמסלול בשטח ללא מדריך שמכיר היטב את המקום, בגלל בורות שמסתתרים תחת הצמחייה. יש להישאר על השבילים המסודרים. כמו כן, המקום הוא שטח אש, לכן אסורה בו התנועה בימי השבוע. ניתן לטייל רק בשישי, שבת מועד וחג.

פריחת הפרגים בחבל לכיש | צילום: דובי זכאי
פריחת הפרגים בחבל לכיש
| צילום: דובי זכאי

עוצרים למלא מצברים

הביסטרו של מייק ושרון” בקיבוץ גלאון הוא המקום המושלם לסיים בו יום טיול מהנה בחבל לכיש. המסעדה, שממוקמת כרבע שעה נסיעה מסוף המסלול, מציעה לאורחיה חוויה דרום אפריקאית-קולינרית, ייחודית וטעימה. במקום תמצאו את מנת הדגל, ה”באני צ’ואו” – לחמניה שרוקנה מתוכנה ומולאה בתבשיל קארי ירקות פיקנטי. מנות כמו “בורבוס”, “אוסבקו” ו”פריקדלס” מעטרות את התפריט ומציתות את דמיונו של החך. אם אתם באיזור, אתם לגמרי מוזמנים לקפוץ לביסטרו של מייק ושרון לארוחה מפנקת של סוף טיול.

טיפ מהשטח: ציוד זה שם המשחק

tip image 660x370קחו איתכם מספר עזרים הכרחי - מד לחץ אוויר, רצועת גרירה, שאקלים לחיבור (בעומס מתאים), כפפות עבודה, פנס וסוללה רזרבית לטלפון הנייד, או בנק אנרגיה - לעולם לא תוכלו לצפות כמה תאלצו ללכת על מנת לקבל קליטה להתקשר לחילוץ או עזרה מכל צורה. אתרו מראש את נקודות העגינה ברכב שלכם - לצורך חילוץ ומשיכה, ובמידה ואין, התקינו מבעוד מועד - לא נעים לתלוש פגוש או חלק מהמתלה, ובכל זאת לא לצאת מהבעיה.

הטיפ באדיבות מדריך הטיולים ג’וי בירן

תוספת מדליקה לטיול

אם כל הכרמים הנפלאים שעברתם בדרך עשו לכם חשק לקצת יין, אתם מוזמנים לקפוץ למושב צפרירים, המרוחק כ-20 דקות נסיעה ולהיכנס למרכז המבקרים של יקב צפרירים. ביקב תוכלו ליהנות מהדרכות מרתקות הכוללת טעימות יין, סיור והסברים אודות עשייתו היום ובעבר, טעימת חביות וכמובן שתוכלו לקנות בקבוק הביתה. בתכל’ס, מה יותר כיף מלקנח יום טיול ארוך בסיור שעוסק כל כולו ביין!

מפת המסלול

מהלך המסלול

(איפוס)
0 - יציאה מכביש 6 דרום במחלף קריית גת, פניה מזרחה על כביש 35.
3.0 - פניה ימינה בצומת לכיש כביש 3415.
13.0 - פניה ימינה בכיכר שלפני אמציה, ביציאה הראשונה. כל מי שנוסע בימי החורף, מאמציה לכיוון מערות חזן, מגלה מרבדים ירוקים, בעיקר גידולי חיטה. שולי המדבר לוגמים לאדמה הצמאה מים, מקבלים בתמורה פריחה מטורפת של חרציות. בימים של אפריל ומאי תפגשו משטחים של פרגים.

19.1 - נסיעה בכביש צר ומפותל, פניה שמאלה לדרך עפר שחוצה את נחל אדוריים, סכר אדוריים.

(איפוס)

0.3 - פניה ימינה לדרך עפר, (סימון שביל כחול).
1.6 - ממשיכים ישר (יש פניה שמאלה, אבל ממשיכים ישר). הערה חשובה: מנקודה זו המסלול מתאים רק לשישי-שבת ולימי מועד וחגים. זהו שטח אש, אסור לנוע בו באמצע השבוע למעט בתיאום עם צה"ל.
1.8 - שמאלה במעלה גבעה מתונה (סימן שביל כחול), המשך בדרך העפר.
3.0 - פניה שמאלה, המשך בדרך העפר - זו הנקודה בה פונים למערת האסורים בנחל אדוריים. השביל נפרד מערוץ הנחל וממשיך דרומה.
4.2 - פניה ימינה (סימון שביל שחור).
4.9 - מערה, כניסה למערה. זו מערה גדולה ללא שם. כאמור, במקום כ-250 מערות. חלקן הגדול עדין לא נחקר על ידי ארכיאולוגים, חלק מהמערות נחפרו עוד בתקופת מרד החשמונאים, חלק מהמערות מצאו בהם מסתור נזירים, שהיו בדרכם לאשקלון או מדבר יהודה.

שני מדריכי טיולים שיצאו לערוך כאן טיול להכרת השטח, כהכנה לטיול, הגיעו למערה זו. כשהתקרבו, ראו שני אנשים בורחים מהמערה. כשעצרו בפתח ונכנסו פנימה, גילו בתוך המערה שלוש מכוניות חדשות לחלוטין שזה עתה נגנבו. בזמנו, השטח היה פרוץ לרשות הפלסטינאית, מיטב גנבי הרכב התרכזו באזור בגלל הקלות בהעברת הרכב לצד השני. מאז שנבנתה הגדר פסקו הגניבות. המערה ענקית, הכניסה אליה קלה למדי היא מוארת יחסית.

7.4 - פניה שמאלה, עליה לחירבת כישור. לא ממולץ למי שאינו מכיר את המקום, בגלל חשש מבורות בדרך (אפשר לעלות לחירבת כישור בעזרת מדריך. נ.צ. 597072 / 186312, מצידו הדרומי של השביל). למעלה יש רמז לבית כנסת עוד מהתקופה הביזנטית. מסביב ממתינות כ-250 מערות מסתור וקבורה, שחלקו עדין לא נחקר. במורד הצפון-מערבי, ישנן מערות קבורה מתקופת בית שני, גם הן טרם נחקרו. סבורים שאלה קברים של משפחות עשירות, בגלל ההשקעה בקישוטים במערות. לא רחוק משם, נמצאת באר כישור. מעריכים את עומקה ביותר מ-20 מטר. המקום נגיש לג'יפאים או בהליכה ארוכה ברגל או רכיבה על אופניים.

8.2 - בעלייה לחרבת כישור באביב פוגשים במדרונות המון פרגים - מראה משגע של משטחי פרגים. מי שבחר את הטיול בחודש אפריל-מאי, מקבל בונוס ענק במראה של שדות הפרגים. גם על השביל מזדחלת צמחיית חורף. זכרו שאתם בשולי המדבר ואפשר להתעלף מהפריחה.
8.4 - מזלג דרכים, בוחרים בשביל הימני.
10.5 - ימינה.
11.1 – צומת שבילים, להמשיך ישר.

13.5 - ישר (סימון שביל כחול).
14.6 - פניה שמאלה, לדרך עפר שמוליכה לכביש (אם תמשיכו ישר הדרך חסומה).
16.38 - כביש, פניה שמאלה. יורדים משביל עפר בסימון אדום לכיוון מזרח, לכיוון הכביש עד לכיכר. מימין לכם גדר ההפרדה וכפרים פלשתינאים מעבר לגדר: דיר אל עסל, בית א-רוש א-תחתא ואל מג'ד. על הכביש סימון לבן, קו הפרדה רצוף.

31.2 – נסיעה על כביש, סיום המסלול בכיכר אמציה.

לעוד מסלולים קרובים ושווים:

לעוד טיפים, המלצות וסיפורי דרך על 20 טיולי השטח היפים ביותר בארץ »