עדכון 15.2.2021: מרשות הטבע והגנים נמסר כי דרך 4X4 נחל מערות סגורה לכלי רכב מטעמי בטיחות עד להודעה חדשה.
השמורה פתוחה למבקרים, תחת מגבלות והנחיות משרד הבריאות. כדי לבקר בשמורה, יש להזמין מקום מראש. לפרטים נוספים »
איך מטיילים
נחל מערות מציע למטיילים בו הן ביקור במערות האדם הקדמון והן מספר טיולים מעגליים המבקרים ברכס הכרמל. הטיולים המעגליים מתאימים כמעט לכל עונה (פרט לימים חמים מאוד) והם אטרקציה מרהיבה בתקופת האביב אזי מרבדי פריחה מכסים את הנחל. שמורת הטבע נחל מערות [2 במפה] – שמורת הטבע המאפשרת הצצה לתרבות האדם הקדמון הינה בתשלום.
מידע שימושי על השמורה
שעות הפעילות:
- בקיץ: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-17:00 | שישי וחג: 8:00-16:00 | בחורף: נסגר שעה קודם | שעות פעילות בערב ראש השנה, כיפור ופסח: 8:00-13:00
- מחיר: מבוגר: 22 ₪, ילד: 9 ₪, סטודנט: 19 ₪, אזרח ותיק: 11 ₪
- טלפון: 04-9841750
טיולים מעגליים
א. טיול מעגלי של כ-3
ק”מ:
מסלול מעגלי קל ומתאים למשפחות, שמתחיל בכניסה לשמורת הטבע [2 במפה]
הולך מזרחה בנחל מערות, עולה בסמוך למערת הגדי [3] לרכס התוחם את עמק
מהר"ל ממערב. המסלול יורד מערבה [4] בואדי עד שהוא פוגש את שביל ישראל
[9] וממשיך צפונה בואכה חניון השמורה. כל המסלול מלווה בסימון שבילים
בצבע כחול.
ב. טיולי מעגלי של כ-6.5 ק”מ:
תחילת המסלול היא כמו במסלול 1, אלא שבנקודה [4] ממשיכים בסימון
שבילים אדום דרומה, עד לירידה מערבה [5] בשביל היורד בשלוחה עד שהוא
פונה צפונה [8] במפגש עם שביל ישראל. ההליכה היא לאורך שיפולי הרכס
המערביים עד שמגיעים לחניון.
ג. טיולי מעגלי של כ-8.5 ק”מ:
הממשיכה את מסלול 2 מעט דרומה ומאפשר ביקור במצפה עפר שממנו
תצפית יפה מערבה לים וישובי מישור חוף הכרמל. אם זמנכם בידכם
והכושר מתאים, תהנו מאוד מהמסלול הזה, שמאפשר מספר שעות של הנאה
מהטבע.
עדכון מתאריך 30.10.17: שביל חדש בנחל
מערות – שביל הרגליים היחפות
האדם הקדמון שחי בנחל מערות הלך יחף כל הזמן, אבל בימינו לרוב לא
הולכים יחפים בטבע, וכמעט אין חיבור ישיר לאדמה. לכן,
בנחל הוקם לאחרונה שביל חדש באורך 30 מטר, שמזמין אתכם לחלוץ
נעליים ולהתנסות בהליכה קדמונית, להתרכז בפעולת ההליכה – שהיא
לרוב אוטומטית, ולחוות את הטבע דרך כפות הרגליים. השביל כולל כמה
מקטעים שעשויים מחומרים טבעיים שונים – כך שבכל מקטע תחוו
תחושה אחרת.
איך מגיעים
הכניסה לשמורת הטבע נחל מערות נמצאת בכביש 4, בין צומת עפר מדרום לישוב עין כרמל מצפון. בפניה משולטת [1] פונים מזרחה (ימינה לבאים מדרום), ממשיכים ולאחר זמן קצר מגיעים לחנייה שבכניסה לשמורה.
הגעה בתחבורה ציבורית: תוכלו להגיע ליישוב עין כרמל, שנמצא כ-1 ק”מ צפונית לתחילת המסלול, בקווי אגד 202, 921, 922.
waze: שמורת טבע נחל מערות
נחל מערות והאדם הקדמון
נחל מערות מתחיל באזור הכפר הדרוזי דליית אל כרמל ונשפך לים התיכון מדרום לקיבוץ נווה ים. בחלקו התחתון של הנחל, בסמוך לפתח שיוצא מרכס הכרמל התגלו שרידי התיישבות של האדם הקדמון בשלוש מהמערות שבנחל: מערת הגמל, מערת הנחל ומערת התנור.
במערות נחפרו ונמצאו שרידי התיישבות מתקופות שונות: התרבות האשלית (לפני 200-500 אלף שנה), התרבות המוע'ארית (לפני 100-150 אלף שנה), התרבות המוסטרית (לפני 40-100 שנה), תרבות אוריניאקית (לפני 12-40 אלף שנה), התרבות נטופית (לפני 9-12 אלף שנה)
בכל תרבות השתכלל האדם הקדמון בכלי העבודה שלו, בחפצי האומנות שהוא יצר, בידע בביות בעלי חיים וצמחים ובפעילות החברתית השבטית. החפצים והכלים שנמצאו מעידים על ההתקדמות והמעבר מחבורות של ציידים-לקטים, לחיים בישובי קבע והתבססות על חקלאות. בנחל מערות נמצאו גם שרידים המוכיחים כי בו זמנית חיו זה לצד זה שרידים שונים של האדם הקדמון: האדם הניאנדרטלי וההומוסאפינס (האדם הנבון). ממצא זה, שהינו ייחודי בעולם, מאפשר לחקור את ההבדלים הפיזים והתרבותיים שבין שני המינים ולנסות להבין מדוע בסופו של דבר נעלם האדם הנאנדרטלי ונותר רק ההומוסאפינס שאנו צאצאיו.
מסלול הטיול המעגלי
מחניון נחל מערות [2] עולה מזרחה דרך עפר בסימון שבילים כחול. לאחר כ-1 ק"מ הדרך עוברת ליד מערת הגדי, שגם בה נמצאו שרידים של האדם הקדמון, ואחרי שחולפים על פניה השביל הכחול עולה ימינה [3] לשביל הליכה המתפתל במעלה הרכס שמדרום לנחל. העלייה אינה ארוכה ובסופה תגיעו לחורשת אורנים ממנה תצפית יפה מערבה.
השביל מוקף סביב בצמחייה ים תיכונית: אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, חרוב, אלת מסטיק, קטלב, אורן ירושלים, ער אציל, אשחר רחב עלים ועוד. מבין הפרחים נעים להבחין בחודשי החורף והאביב ברקפת, בכלנית הנורית והפרג, בלוטם השעיר והלוטם המרווני, במרווה המשולשת, זלזלת הקנוקנות, הסירה קוצנית ועוד. המסלול נפגוש גם במספר סחלבים בינם סחלב החורש, סחלב שלוש השניים וסחלב אנטולי. נוכל למצוא גם את הדבורנית השחומה, העיריוני הצהוב ועוד. בחודש נובמבר פרחי נרקיס מצוי רבים יבשמו את האוויר. לאחר הליכה קצרה נגיעה למפגש עם שביל המסומן בסימון שבילים אדום [4]. ניתן להמשיך עם השביל הכחול במורד הרכס, הליכה בשביל זה תוביל אתכם במסלול מעגלי 1 ותחזיר אתכם עד מהרה לחניון השמורה.
הבוחרים להמשיך עם השביל האדום דרומה ימשיכו מהלך של כ-1.5 ק"מ נוספים על הרכס. במעלה הגבעה נמצאת חרבת חרס, שבה מומלץ לעצור להפסקת קפה, מנוחה ותצפית. ממערב ניתן לראות באופן ברור את מושב גבע כרמל שהוקם בשנת 1949 על ידי עולים חדשים מתונסיה ותורכיה. סיפור הקמתו קשור ב''מבצע שוטר'' מתקופת מלחמת העצמאות.
מבצע שוטר
בזמן מלחמת השחרור, הדרך בין תל אביב לחיפה עברה בכביש הישן - כביש 4. כביש זה נשלט באותם ימים על ידי משולש ישובים ערביים: איג'ים, עין ע'אזל וג'בע. משולש יישובים זה נודע בכינויו המשולש הקטן. כלי רכב יהודיים שנעו על הכביש הופגזו ונחסמו, והתנועה בין תל אביב וחיפה נאלצה לעבור בצידו המזרחי של הכרמל, דרך נחל תות (ואדי מילק) ויגור. בפיקוד הצבא הוחלט לכבוש את יישובי המשולש הקטן. מאחר ומספר ימים טרם המבצע, ב-21 ביולי, נכנסה לתוקפה ההפוגה השנייה, הוחלט להסוות את המבצע כמבצע משטרתי, ומכאן נגזר שמו של המבצע – מבצע שוטר. המשימה הוטלה על חטיבת אלכסנדרוני בסיוע כוחות מחטיבות גולני וכרמלי. בקרב קשה לא הצליחו הכוחות לכבוש את מובלעת הישובים, אך משחודשה ההתקפה נתברר כי הכוחות הערביים ותושבי הכפרים ברחו. כביש החוף נפתח לתנועת תחבורה יהודית. במקומם של שלושת הכפרים הערביים, הוקמו לאחר מלחמת השחרור המושבים עין איילה, גבע הכרמל וכרם מהר"ל.
המשך מסלול הטיול
מחרבת חרס השביל משתפל דרומה ומגיע עד מהרה למפגש עם שביל המסומן בצבע שחור [5]. בשביל זה יירדו אלו שהרגישו כי מיצו את הטיול. השביל השחור יורד, וכחלק מהמסלול המעגלי 2, יורד חזרה לעבר שיפולי הרכס, שם הוא חובר למסלול המסומן בסימון שבילים ירוק וכן לשביל ישראל, פונה ימינה (צפונה) עד שהוא חוזר לעבר החניון.
אלו שכוחם עוד במותנם, ימשיכו מפיצול השבילים [5] דרומה עם השביל האדום שעובר בסמוך לחניוני גבעת שלוחית, ולאחר כ-1 ק"מ [6] הופך את צבעו לסימון שבילים שחור. השביל השחור יורד מערבה ומתקרב למצפה עפר המוכר גם בשם מצפה כרם מהר"ל, שם הוא פוגש את שביל ישראל ושביל המסומן בסימון שבילים ירוק [7].
כאן נפנה ימינה (צפונה) עם השביל הירוק ושביל ישראל מהלך של כ-2.5 ק"מ (45 דקות הליכה) לרגלי רכס הכרמל עד שנגיע בחזרה לחניון בכניסה לשמורה.
היי,
מה תרצה לכתוב על נחל מערות: טיול אל מערות הכרמל?
טיילנו היום במסלול הכחול (הקצר), כולל גיחה לשביל לא מסומן שיוצא ימינה ממנו ומוביל לנוף ולפריחה יפהפיה של סחלב שלוש השיניים ושל דבורניות דינסמור.
השביל היה שופע מגוון אדיר של פרחים; סייפן התבואה (המרהיב!), תלתן משולש,… צבעוני ההרים, דרדר כחול, נוריות, פשתה שעירה, שום משולש, בן חצב יקינטוני, צהרון מצוי, מרגנית השדה, שפתן מצוי, נץ חלב ועוד....
הטיפוס בשביל היה די קל ומתון יחסית, למעט כמה סלעים מעט גדולים יותר שעשויים להיות מעט מאתגרים עבור ילדים
היינו היום, הורים ילד בן 1.10 שהיה במנשא גב. עשינו את המסלול הכחול שהוא כ-3 קילומטר מעגלי ונחמד מאוד. יש נוף יפה אבל העליה דיי קשה ולא מתאימה לנשים בהריון, זקנים וכד׳.
יש מסלול קצר יוצר ויש גם ארוכים יותר שמבוססים על מה שאנ… ו עשינו.
האתר של המערות זה בזבוז כסף.. סרטון מעפן וממש לא כדאי.
הטיול עצמו מומלץ בחום.
המסלול עצמו מאתגר ויפה מאד עם נופים מתחלפים, טיפוס, פריחה יפה ומגוונת ונוף מדהים לים.
אחרי הטיפוס והגעה לנק 4, המשכנו עוד קצת והתחברנו למסלול האדום, לאחר מכן לשחור וממנו. לירוק ( בנק זו הירוק התפצל … או ימינה או ישר, הלכנו ישר) ונראה כבר שירדנו והגענו לסוף המסלול, ליד מטעים של בננות, אבל היה שוב סימון ירוק שהוביל לעוד טיפוס ועוד עד שהגענו למצפה עופר ולא חניון. השעה כבר הייתה שלוש ורבע, בארבע סוגרים את החניון. למזלינו קיבלנו טרמפ ממשפחה שעשתה שם פיקניק, אחרת זה היה לוקח לנו עוד לפחות שעה וחצי עד לחניון. לדעתי הטעות שלנו הייתה בפיצול של השביל הירוק, לדעתי חייבים סימון או שלט ברורים יותר שמכוונים לחניון או למצפה עופר. בשורה תחתונה, המסלול עצמו מאד מאד יפה ומאתגר, הסימונים דורשים שיפור!
יצאנו ממצפה עופר דרך הסימון של שביל ישראל מזרחה ואז צפונה עם האדום לכיוון נחל מערות. ירדנו לנחל, התחברנו לשביל הכחול, ביקרנו במערת הגדי ובשמורה וחזרנו דרך שביל ישראל והסימון הירוק חזרה למצפה עופר. אחלה של … טיול.
מסלול ג' לקח לנו (זוג בני 27) 4 וחצי שעות עם מעט עצירות. אורך המסלול כ12 קילומטר ולא כפי שרשום. החלק האחרון (שהוא גם חלק משביל ישראל) מלא בסלעים חדים, בהחלט לא לכלבים או ילדים קטנים. מסלול יפייפה, מוצל בחלקו, ולא מאוד מתוייר.… עם זאת, המסלול חוצה מספר אזורי פיקניק והחלקים של השביל שצמודים הפכו לבית שימוש אחד גדול. חבל...
אשמח לקבל על כך התייחסות...
כי נסחבנו עם חברים וילדים קטנים כמה שעות בשמש...
היה מקסים, אבל קשה מדי עבורם
אורך המסלול המעגלי א' (סימון שבילים כחול) הוא כמעט 7 ק"מ ולא 3 ק"מ כפי שכתוב באתר. יש לקחת בחשבון העת טיול עם ילדים קטנים.
טיילנו בשבת האחרונה ה-15.11.14 בנחל מערות מסלול ב'
4 מבוגרים .ממליצה להקציב כ-4 שעות להליכה עם הפסקות.המסלול מקסים ,הנוף והדרך מאוד מגוונים ישנן עליות וירידות שילדים צעירים יזדקקו לעזרה,בחלקו האחרון המסלול מאד סלעי … , סלעים מדהימים ביופיים. לאורך המסלול החלה פריחה מדהימה של נרקיסים,סיתווניות ורקפות.המסלול אינו מאד קל אך מהנה ומומלץ .
הייתי שם באיזור יולי השנה, הנוף מדהים, הכל עדין היה ירוק.
גם למערות נכנסנו, שימו לב - למערות אין כניסה עם כלבים כך שמישהו היה צריך להישאר בחוץ עם הכלב, אבל לא נורא כי זה באמת לא היה הפסד גדול.
זוג הורים וזוג ילדים בראש השנה. היה מעניין ומיוחד. נוסף על כך שהמקום שורץ נחילי דבורים במיוחד ברחבת הכניסה וכל נסיון לאכול כריך מסתיים בהתקפת דבורים. נעקצנו כולם וגם הסובבים. לטענת הנציגים במקום זה חלק מהטבע. בדיעבד לא שוו… ה שום מערה בתמורה לילדים עקוצים.
היינו שתי נשים וכלבה. מסלול נעים, מוצל בחלקו ללא עליות קשות מידי אבל לא מומלץ למשפחות וילדים.
סה"כ לקח כ-4 שעות עם עצירות ובקצב בינוני ואנחנו לא מטיבות לכת.
התחלנו מהסימון הכחול-אדום-שחור-ירוק+שביל ישראל עד … לחניון.
המסלול יכול להיות מבלבל בחלקו עם הסימונים אז לשים לב. בחלק שבו מסיימים את המסלול השחור ועוברים לירוק+שביל ישראל לשים לב שצריך לפנות ימינה (שימו לב לכיוון) ולא שמאלה לירידה. אם יורדים ימינה בעצם הולכים למסלול ג'.
החלק של המסלול הירוק ושביל ישראל סביר ונוח עד שיורדים מההר ואז הוא הופך להיות יותר צר וקשה יותר לצעידה.
רצוי להביא כ-3 ליטר מים. כלבים בכושר וקופצניים יהנו. עם כלב גדול (30 ק"ג ויותר) שמתקשה בטיפוס יכולה להיות קצת בעיה אם הוא לא יוכל לרדת או לעלות במקומות מסוימים ואז צריך לעזור לו.
טיילנו במסלול הכחול. היינו עם שלושה ילדים 12,11,4. לילדה בת הארבע היה קצת קשה המסלול, הגדולים נהנו מאוד. מומלץ בחום. לקח לנו כמעט שלוש שעות לטייל. כיף אמיתי
טיילנו היום במסלול המעגלי, לא הארוך ביותר - של 6.5 ק"מ. למרות היעדר הגשמים, המסלול האדום מאוד יפה, ברובו מוצל, עובר בתוך אזור מיוער שנראה יחסית לא מטויל. בקיצור, מומלץ.
חשוב לשים לב - הפיצול למסלול השחור הוא יחסית… ברור, אבל מתישהו בהמשך הסימון לא מאוד מוצלח ופשוט איבדנו אותו, ובמקום זה ירדנו מערבה בשביל ג'יפים עד שהגענו למסלול הירוק/שביל ישראל. חלק ממנו פחות נחמד, ללא צל ודי מסולע. אפשר לשקול לרדת לדרך העפר המקבילה למטעי הבננות ולחזור לחניה משם.
המקום הוכרז כאתר מורשת עולמית ממש עכשיו. אבן דרך חשובה בשימור הכרמל.
המסלול הכחול ללא הפסקות מתמשך שעתיים. לילדים בגיל 4-6 איננו קל ( העליה וירידה) אך בהחלט עביר. עבור משפחות ,ממליץ להקציב 3 שעות, להליכה איטית עם הפסקות.
המסלול הארוך בשמורת נחל מערות הוא מדהים, לוקח יותר מ3 שעות עם ילדים. הנוף והדרך מאוד מגוונים ומדהימים ביופיים.
אבל, המסלול לא קל כפי שכתוב. רמת הקושי היא בינונית ורצוי להיות מוכנים לעליות, סלעים וטיפוסים קלים. ילד… ים מתחת לגיל 3 מומלץ לבוא עם מנשא.
מסלול ממש נחמד. היינו כמה מבוגרים, 2 ילדים בני 4 ו-5, ו-2 כלבים. כולם עברו את המסלול ונהנו. יש עליה בהתחלה, איזור מאוד סלעי ותלול. איכשהו לא מצאנו אף מערה, אך מצאנו בור עמוק:) מומלץ לצאת בשעות הבוקר, עד ~09:30,… אחרת יהיה מאוד חם.
אנחנו טיילנו היום במסלול הגיאולוגי של נחל מערות. המסלול מאוד מאתגר ומקסים, עלינו לראש ההר עם 3 ילדים קטנים, אפשרי למשפחות, אבל צריך לקחת בחשבון שמדובר באיזור מאוד סלעי ותלול יש מקומות שקצת מסוכן. הכל ירוק ופורח, מאוד נהננו. ל… מערות עצמן לא נכנסו כי הן בשיפוץ ואפשר רק להסתכל עליהן מבחוץ. (במסלול עצמו יש מערה אחת, ולילדים זה מספיק).