כל המידע על מבית שאן לכוכב הירדן

המסלול המתואר להלן הינו מסלול של כיום אחד למיטבי לכת. אם תצרפו אליו את המסלול מכוכב הירדן לכפר תבור, שמופיע גם הוא באתר, תקבלו מסלול בן יומיים. ניתן לטייל גם בכל אחד מהמסלולים בנפרד - עבור זה המתואר כאן, המסלול מתחיל בבית שאן ומסתיים בכוכב הירדן. ישנו גם מסלול מעגלי קצר יותר רק בנחל תבור.

תחילת המסלול בבית שאן

בית שאן [1], או סקיתופוליס היתה עיר חשובה במספר תקופות בעקבות מיקומה האסטרטגי במעבר הנוח ביותר בעמק הירדן בין ארץ ישראל לעבר הירדן. בעיר נמצאו שרידים מרשימים החל מתקופת התרבות המצרית (מאות 12-15 לפנה"ס), דרך תקופת בית ראשון (אז היתה העיר בשלטון יהודי), תקופת החשמונאים ובית שני (אז ניסו החשמונאים ליהד את אוכלוסיתה ללא הצלחה מרובה) ובמיוחד בתקופה הרומית, אז הכילה בשיאה העיר כארבעים אלף תושבים, כמעט פי שלושה מאוכלוסייתה כיום. 

בעיר אתר ארכיאולוגי (גן לאומי בתשלום) מרשים הכולל את תל בית שאן ואת העיר הרומית המשוחזרת בחלקה. יפה במיוחד לראות את התאטרון (הופעל מעת לעת גם כיום), את בית המרחץ, את הקארדו והדקומנוס (הרחובות הראשיים המצטלבים) הבסיליקיה, החומות והביצורים ועוד. בית שאן ש'ריש לקיש' כינה אותה שער הכניסה לגן עדן הנה עיר שקלטה בשנות החמישים והשישים עולים רבים מצפון אפריקה, איראן ועיראק וסבלה לאורך שנים רבות וגם היום מהפגזות הסתננויות ופיגועים. הביקור בעיר ואתרים האכיאולוגים שבה מרתק.

מבית שאן אפשר לרדת עם הכביש לעמק הירדן [2]. למי שנוסע במכונית מומלץ לבקר (בין פסח לסוכות) בעין חוגה [3], אתר נופש וקיט יפיפה הניזון ממימי עין חוגה, מהגדולים שבמעיינות עמק בית שאן.

אפשרות שניה היא להמשיך בשביל השחור היוצא ליד מפעל הטקסטיל בכביש 71 [4]. בשביל השחור המטפס על גבי שלוחת צבאיים ועובר דרך עיי חמדיה [5] . בהמשך השביל יורד ומתחבר עם נחל יששכר [6]. אפשרות זאת מתוארת במפה המצורפת.

אם בחרנו באפשרות הראשונה, דהיינו ללכת בעמק, מומלץ ללכת בשולי שלוחת צבאים, ממערב לכביש בית שאן טבריה. תוך כדי הליכה, יש סיכוי סביר שנפגוש בשרידי מסילת ברזל ישנה. מסילה ברזל זאת שימשה את הרכבת החיג'אזית ואת שלוחתה בארץ, רכבת העמק.

רכבת העמק

רכבת העמק היתה הענף המערבי של מסילת הברזל החיג'זית. חלום בריטי זה שנרקם עוד ב-1861 ע"י סר לונרנס אוליפנט, ביקש לחבר את דמשק למכה ומדינה שבסעודיה. החיבור היה חשוב לטובת קיום מצוות החאג' (אחת מ-5 המצוות החשובות באסלאם) שבה מוסלמים עולים לרגל למכה. בסופו של דבר, הוגשמה הקמת המסילה על ידי התורכים בשנים 1900-1908. בבניתה השתתפו 9500 חיילים ומהנדסים גרמניים.

בארץ עובר החלק היודע בכינויו רכבת העמק, סעיף זה שמתחיל בדרעא שבסוריה וממשיך דרך תל חנן, בית שאן, צמח, כפר יהושע, עפולה וחיפה, נחנך כבר ב-1905. הקו כלל הפעלת רכבת אחת בכל כיוון ומשך הנסיעה היה 11.5 שעות ברכבת קיטור.חברת תומס קוק ובניו, ארגנה החל משנת 1906 חבילות תיור ונופש בארץ הקודש שכללו נסיעה בקרונות השינה של רכבת העמק.

הקו של רכבת העמק עונה למספר שיאי עולם בהם: תחנת הרכבת הנמוכה בעולם - תחת גשר נהרים שגובהה 246 מטר מתחת לפני הים, רכבת שהופעה בעזרת מפרש (ללא כח קיטור) בין חיפה לעפולה במלחמת העולם הראשונה, ומהירות שיא של 100 קמ"ש בקו זה בתקופת המלחמה (שעה שחיילים בריטים מהרו לצאת לחופשה...). עם כיבוש הארץ בשנת 1918, עברה הרכבת לידיים בריטיות והיא המשיכה לעבוד עד חודש מרץ 1948 תחת הפעלה יהודית, אז פוצצו את גשרי הרכבת כדי למנוע מעבר עליהם ע"י כוחות עיראקים.

תל יששכר

להוכלים בעמק הירדן (ולא כפי שמתואר במפה), ליד תל יששכר [7] ששימש ככל הנראה כמקום התיישבות לאורך כמעט כל תקופות ההיסטוריה, מתחילה דרך עפר המסומנת בסימון שבילים כחול המתחילה לטפס במעלה נחל יששכר מערבה. מרשים לשים לב לגשר הרכבת הגדול שנמצא ליד תל יששכר .

לבאים בשביל השחור, כשנגיע לנחל יששכר נפנה שמאלה (מערבה) עם הנחל.

בנחל יששכר נמשיך ללכת עד עם השביל הכחול עד שנפגוש בשביל המסומן בסימן שבילים אדום העולה לרמת כוכב [8]. נמשיך בשביל האדום על הרמה.

כבר מרחוק ניתן להבחין במבצר כוכב הירדן [9]. שלפניו נמצאת אחוזת שושנה. באחוזה זו מתגורר מאיר הר ציון, הסייר האגדי מיחידה 101, אותה יחידה עליה פיקד אריאל שרון (לו יש את אחוזת השקמים) בשנות החמישים המוקדמות ושנועדה לתת מענה לאימת הפאדיון והמסתננים ממצרים ומירדן. אחוזת שושנה נקראת על שמה של אחותו של מאיר הר ציון שנהרגה באחת מפעולות הפאדיון בין עין גדי לירושלים (על שמה גם מבצע שושנה). אין ספק שהנוף מהאחוזה מרשים ביותר ומעט צפון לה יש נקודת תצפית מסודרת.

מהתצפית אנו יכולים לראות את ישובי העמק בהם (מצפון לדרום): אשדות יעקב, גשר, נוה אור, ירדנה, בית יוסף וחמריה.

מהתצפית רואים גם בצורה מרשימה את נהר הירמוך. בירמוך, הנהר השני בגודלו בארץ, זורמים מים רק בעונת החורף בעקבות שטפונות אין כמעט זרימה בעקבות מי מעניינות) . הירמוך מהווה את הגבול בין הגלעד לגולן ואורכו כ-70 ק"מ) והווה לאורך כל שהנים תוואי נוח למעבר בין ארץ ישראל לבין סוריה וירדן. קרבות רבים לאורך ההיסטוריה התנהלו כדי לקבוע בידי מי תהייה השליטה עליו ועל הדרך העוברת בו, האחרון שבהם במאי 1948, שעה שצה"ל עצר את פלישת הכוחות הסורים לארץ בציר זה. כאמור שמש הירמוך כתוואי מעבר לרכבת העמק וכן נבתנתה בשפכו בשנת 1927 תחת הכוח נהרים ע"י פנחס רוטנברג. ממשלת ירדן הקימה בשנות השישים את פעל הע'ור לסיכור ושימוש במי הירמוך לחקלאות. 

כוכב הירדן

שיא הטיול - כוכב הירדן (להולכים ברגל, כאן צריך לחכות הרכב שיחזיר אותנו), בשמה הלועזי, בלוואר (יפה נוף) או בשמה העברי כוכב אלהוא (כוכב הרוחות) היא מצודה צלבנית בקצה המזרחי של רמת כוכב. גובהה 312 מטר מעל פני הים והיא נמצאת 550 מטר מעל בקעת בית שאן. כוכב הירדן שוכנת בסמוך למספר דרכים עיקריות באזור הגליל בואכה סוריה ועל גבול הממלכה הצלבנית במאה ה-12. רוב התקופה (מ-1168 הייתה המצודה בבעלותו של המסדר ההוספיטלרי שהקים אותו בעזרת מאות פועלים במשך חמש שנים. לאחר 1187 (נפילת ממלכת ירושלים הצלבנית בקרב קרני חיטין) הפכה מצודת בלוואר לאחד המקומות היחידים שנשארו בשליטה צלבנית. במשך שנה וחצי צר צלאח אלדין על כוכב הירדם ולא יכל לה. בליל ה-5 בינואר 1189, הצליחו חפרי חיל ההנדסה המוסלמי לחפור מנהרה שהוליכה ממחנה הצרים לעבר המגדל החיצוני המזרחי. המנהרה נתמכה ע"י קורות עץ שהודלקו וגרמו לקריסת המנהרה והמגדל. גם כשהמגדל קרס לא נכנעו הלוחמים הצלבניים והם עברו להתגונן מהמבצר הפנימי. לבסוף החליט קומץ אבירים ואיתם כ-400 לוחמים להכנע והותר להם לעבור מן המבצר לצור שנותרה העיר היחידה שנותרה בידי הצלבנים. בשנת 1220 מפחד של מסע צלבני נוסף, נהרס המבצר ע"י שליט דמשק

מבצר כוכב הירדן הוא דוגמה מופתית לתכנון וביצוע של הארכיטקטורה הצלבנית. החפיר העמוק מקיף אותו משלושת עבריו, ובמזרח המדרון התלול לא מאפשר כמעט גישה. החומות הגבוהות, הביצור הפנימי הם אלו שהגנו על המבצר בפני המצור הארוך. הסיור באתר מרתק ואם תבואו בשעות הבוקר תוכלו לצפות בנשרים השוכנים בפינה הצפון מזרחית של האתר.

רכב יכול להגיע לכוכב הירדן בכביש העושה והמסתעף מכביש בקעת הירדן (כביש 90) בין נווה אור וקיבוץ גשר.