איך מטיילים
ההליכה במסלול היא טיול בפני עצמו. ניתן לעשותו בירידה או בעלייה והוא מחייב הקפצת רכבים לנקודת הסיום (חניון המצלעות הנקרא גם נחל צין עליון או חניון נחל עקרבים). המסלול אינו מיועד למשפחות וכשהגבים מלאים מחייב שחייה. מבחינה טכנית, ההליכה משלבת סולמות, יתדות בולדרים ומדרגות סלע.
מידע בסיסי:
- חובה להצטייד במפת סימון שבילים מספר 14.
- ציוד חובה למסלול: נעליים סגורות, לפחות 5 ליטר מים לאדם, כובע וקרם הגנה.
- המסלול הוא קווי (לא מעגלי), ואורכו 8 קילומטרים.
- זמן הליכה משוער: 5-6 שעות.
- המסלול המומלץ כאן הוא במורד הנחל.
- אין שביל מסומן ומוסדר לעקיפת הגבים. ההליכה מעל הגבים ומעל אפיק הנחל בקטע המעוקי מסוכנת.
- מהרגע שיצאתם עם הנחל ממצלעות רכס חצרה (לקראת הסוף), יש כשעה וחצי הליכה בדרך ג'יפים כחולה בלי הרבה צל, עד לנקודת הסיום וחניון הרכבים (הפרטיים).
- החלק האתגרי במסלול הוא ארבעת הגבים ובולדרים גדולים.
- כאשר הגבים מלאים, יש להיערך לחצות בשחייה ולהגן על חפצי ערך.
- אין לצאת למסלול כאשר יש חשש לשטפונות. התראת שטפונות ניתן לבדוק באתר השירות המטארולוגי ולבדוק האם יש אזהרות בתוקף. ניתן גם להתקשר לתחזית מוקלטת בטלפון 03-5600600 ולהקיש 1.
איך מגיעים
לנקודת ההתחלה וחניית הרכב: הגישה לתחילת המסלול היא בעזרת דרך עפר המסומנת בסימון שבילים אדום הפונה מזרחה מכביש 227 כ-3.5 ק"מ צפונית למעלה עקרבים. לאחר נסיעה של כק"מ עם השביל האדום מגיעים לחניון לילה ממנו מתחיל המסלול המסומן שחור של נחל עקרבים.
לנקודת הסיום: דרך כביש מעלה עקרבים בריטי (227). נרד את המעלה ובתחתיתו, בצמוד לרוגם צפיר, נפנה מזרחה עם דרך עפר לכיוון חניון הלילה. שם גם נחנה את הרכב. למגיעים מכיוון הערבה וכביש 90, יש לפנות מערבה בצומת עין חצבה לכביש 227.
לתחילת המסלול
תיאור המסלול כפי שהוא מובא כאן הוא במורד נחל עקרבים ומתחיל בסמוך לחניון המכתש קטן המזרחי (גישה מכביש 227). מהחניון נצא דרומה עם סימון השבילים השחור (14261 במפת סימון שבילים). תחילת ההליכה היא במרחב פתוח ובקו גובה יחסית אחיד מעל הנחל. אחרי קצת יותר מקילומטר הליכה, נרגיש שאנחנו מתחילים לרדת בגובה. נקודת הייחוס הבאה היא מפל יבש (מסומן במפה), אותו נעקוף משמאל (מצפון).
מהמפל ועד מעבר הגבים
מהרגע בו חלפנו על פני המפל יעלה השביל מעט ומשיאה של העלייה הצרה נתחיל לרדת לכיוון האפיק. הנקודה בה מכניס אותנו הסימון לתוך אפיק הנחל קלה מאוד לזיהוי, שכן המסלע משתנה והשכבות הלבנות של סלע הגיר בו הוא מתחתר נחשפות. בנקודה זאת נכנסתם למעשה לשקע הסחיפתי של הנחל והנוף הופך להיות יותר מעוקי וצר. בשלב זה יוצר הנחל גבי מים ומפלונים שאת חלקם תוכלו לעקוף ובחלקם תצטרכו לשחות, ולהיעזר ביתדות וחציבות בסלע בשביל הידיים והרגליים. אורכו של קטע זה אינו ארוך, אך יש לעשותו בזהירות. במידה והגבים מלאים, תצטרכו לעבור ארבעה כאלה. במפת סימון שבילים מסומן קטע זה בסולם ולצידו כתוב "בולדרים". אם אתם קבוצה גדולה, בגב הראשון, אליו יורדים ביתדות, יכול לעזור חבל 5-8 מ"מ באורך 10 מטרים (לא חובה בכלל - חשוב יותר לכאלה שמתכננים לעלות בנחל, ויכול להיות כעוד נקודת אחיזה על מנת למנוע החלקה ביציאה מן הגב).
שימו לב: לא לנסות לעקוף את הגבים. עדיף להתרטב מאשר לנסות ולעלות לאחת הגדות, המזרחית במיוחד. אתם עשויים ליפול שכן הגדות הן דרדרות לא יציבות, מה גם שאתם יכולים להפיל אבנים על העוברים מתחתיכם בנחל. אתם עשויים לראות קבוצות שעושות עיקוף של הגבים: מדובר גם בסיכון וגם בהליכה בשביל לא מסומן. הכי בטוח - ללכת באפיק הנחל.
בולדרים
הגב האחרון בחלק האתגרי של המסלול הוא הגדול ביותר, סוג של בריכה מכובדת. כך תדעו שסיימתם את החלק הרטוב בנחל ועכשיו מתחיל חלק טכני מאוד. תנוחו קצת, תתייבשו ותתכוננו למדרגות סלע גדולות ובולדרים ששווה לעבור בצורה איטית ובטוחה. קטע הליכה זה מאמץ מאוד את הברכיים, קחו זאת בחשבון ותיעזור בידיים שלכם ובשאר חברי הקבוצה. ישיבה על הטוסיק בחלקים מסויימים גם עוזרת.
רגע לפני סיום המסלול - טוב צל האבן מצל העץ
את סיום החלק של הבולדרים תזהו מיד. משם המסלול ממשיך בירידה, אך השלב הזה כבר פחות קשה. כאן תראו יותר צמחייה מדברית, והמדרך יהיה הרבה יותר נוח. רגע לפני היציאה מאפיק הנחל הקניוני, אתם תגלו רחבת צל ענקית שחייבים לעצור בה. זה הזמן לפק"ל קפה וארוחה קלה, רגע לפני ההליכה החשופה לשמש לכיוון חניון הסיום. אחרי ההפסקה, תתחילו ללכת עדיין עם הסימון שבילים השחור. רגע לפני שאתם מתרחקים, הביטו אחורה ותראו את שער הכניסה של נחל עקרבים למכתש חצרה, תמונה יפיפייה איך הנחל חותך את מצלעות המכתש. מהרגע הזה מתחילה הליכה של כ-שעה וחצי עד שעתיים. תחילה עם סימון שבילים שחור ולאחר מכן עם סימון שבילים כחול (דרך ג'יפים 14257). נמשיך עם הדרך הכחולה עד לנקודת הסיום וחניית הרכב.
היי,
מה תרצה לכתוב על נחל עקרבים?
מסלול מרשים מאוד. עשינו אותו מלמעלה למטה, אני לא מאמין שהייתי שורד אותו בכיוון ההפוך, הוואדי יורד בערך מגובה 500 לגובה 50 מעל פני הים.
הגבים ריקים מלבד גבון קטן בנקיק שניתן לעקיפה וגבצ'יק ירקרק בתחתי… ת המפל התחתון. המסלול מרשים בעוצמתו גם ללא הגבים על אף שהם וודאי היו מוסיפים רעננות.
(חשוב לדעת - כביש 'מעלה עקרבים' סגור באופן רשמי כך שאין דרך פשוטה להעביר רכב מהחלק העליון לתחתון והפוך. (אנחנו טיפסנו את הכביש ברגל - לקח לנו כשעה וחצי) בכל אופן לבעלי רכב 4*4 שיכולים לעקוף את התלוליות בכניסה לכביש מהצד (או לבעלי פרייבטים עם לב חזק) הכביש עצמו שלם לגמרי ובלי מהמורות. סעו לאט, הוא לעיתים אכול מעט בקצוות.) בכל אופן יש תנועה דלילה של ג'יפים בכביש.
ראובן
עשינו את המסלול 6 חברה בני 30.
מסלול מהנה ומאתגר קלות הנוף והבולדרים מוסיפים לחוויה לצערנו הגבים היו ריקים
יצאנו בבוקר לאחר שהעברנו את הלילה בחניון בסוף המסלול ממש מתחת לכביש מעלה עקרבים. לקח לנו 5-6 שעות בסה"… כ כולל עצירות.
ההליכה בסוף המסלול ארוכה ומיותרת אך לצערי אין מנוס מלבצע אותה.
בגדול קשה מאוד ללכת לאיבוד למי שאינו מצויד במפה.
המסלול חוויתי למרות שנראה לי שנחל גוב יספק חוויה יותר נעימה ורטובה.
פשוט המסלול של נחל גוב עמוס במשפחות בחוה"מ.
במסלול הנ"ל לא נתקלנו כמעט במטיילים שזה נדיר בחוה"מ.
שלום,
האם יש מפה למסלול הנ"ל
האם משהו יודע אם הוא מתאים לכלבים?
האם יש חניון לילה בצמוד למסלול?
תודה
אחד הנחלים הקשוחים בנדב. אחרי שירדנו את נחל גוב ובילינו את הלילה בחניון נחל עקרבים תחתון, המשכנו למחרת לנחל עקרבים איתו עלינו עד חניון הלילה של המכתש הקטן. החלק שמסומן במפת סימון שבילים 14 בסולם הוא החלק האתגרי. אר… בעה גבים מלאים. הראשון מחייב שחייה, בשני ניתן ללכת עד גובה ברכיים ואת השאר אפשר לעקוף. מיד לאחר מכן ניתן לנוח בצל האבן ולהתכונן לעלייה שלוקחת אתכם מחוץ לאפיק הנחל דרך הגדה הצפון מזרחית.