כל המידע על נחל חימר
נחל חימר הוא הדרומי ביותר במדבר יהודה. הוא נשפך לעמק זוהר ומשם לים המלח ואורכו מגיע לכ-37 ק”מ! נחל דימונה ונחל אפעה הם יובליו העיקריים ואת שמו קיבל הודות לנביעות האספלט שיש בו.
למרות ששטח אגן הניקוז שלו 360 קמ”ר, מנחל אפעה בדרום, דרך נחל דימונה במזרח ועד נחלי בקעת ערד בצפון, והוא נחשב לגדול ביותר בנחלי מדבר יהודה, רובו נמצא בשטח הנגב הצפוני.
לנחל קניון יפהפה, הארוך ביותר בנחלי יהודה, נמתח לאורך של מעל ל-10 ק”מ ומגיע לעומק של כ-300 מטר. במהלך הטיול תראו שני מפלים גדולים וכמה קטנים, מעיין קטן – עין אשד, שמימיו ראויים לשתייה, במידה ויש בו מים, מעיין נוסף מלוח – עין חימר וצמחייה מדברית ענפה. אם יתמזל מזלכם תפגשו גם יעלים ושפני סלע.
איך מטיילים
- באזור זה קיימת בחורף ובעונות המעבר סכנת שיטפונות העשויים לסכן חיים. במזג אוויר מעונן אין ללכת באפיקי נחלים או לחצותם! באחריות המבקרים להתעדכן בסמוך ליציאה לטיול בתחזית מזג האוויר באתר האינטרנט של השירות המטאורולוגי או במהדורת החדשות ובנוסף להתעדכן במצב המסלולים ואתרי הטיול במתחם המבזקים באתר רשות הטבע והגנים
- המסלול קווי ומחייב הקפצת רכבים
- רוב ההליכה במסלול עוברת בשמורת טבע ויש לשמור על כללי השמורה
- המסלולים חשופים לשמש כמעט לכל אורכם, ויש מעט מאוד נקודות צל. אין לטייל בו בימים חמים ובכל מקרה חשוב להצטייד בכמות מים גדולה - לפחות 4.5 ליטר מים לאדם ליום
- יש להצטייד במפת סימון שבילים מספר 11
- לאחר שטפונות הגבים יכולים להיות מלאים וניתן להתרחץ בהם. עם זאת, אין חובה לעבור במים
- הסיור מתאים למשפחות מיטיבות לכת וניתן להעזר במנשאים
איך מגיעים
נקודת התחלה: נוסעים לצומת חתרורים, שם פונים שמאלה (דרומה) ונוסעים כ-8 ק"מ דרומית על כביש 258 עד שמגיעים לסימון שבילים כחול היוצא לכיוון נחל חימר מזרחה.
נקודת סיום: בצומת זוהר בכביש 90 (ים המלח), בסמוך לתחנת דלק נוה זוהר
מסלול הטיול
הולכים בשולי אפיק הנחל, בדרך העפר שעל סימון השבילים הכחול עד שמגיעים לסכר בטון בנוי. קצת אחרי הסכר עוברים לגדה השמאלית ועולים בעלייה מתונה, שמובילה מעל למצוקי הנחל ובהמשך חוזרת לערוץ והופכת לקניון מרשים.
המשך השביל יוביל אתכם אל מישור מוגבה מעל אפיק הנחל. בהמשך הדרך, ליד צמחיה של אשל, סמר וקנה תפגשו את עין חימר. ממשיכים ללכת על הגדה הדרומית, עוקפים את המעוק הארוך ומגיעים אל שרשרת גבים, שמתמלאת אחרי שיטפונות.
חוזרים לגדה הצפונית, עוקפים את מעוק גיא חימר ויורדים אל עין אשד. החלק הראשון של ההליכה מעין אשד עוברת בדרך קשה, בין בולדרים, אך ההמשך רחב יותר למעבר. ממשיכים ללכת עד פניה חדה במעלה חימר לסימון שבילים ירוק. מכאן מצפה לכם עלייה תלולה שתביא אתכם לכביש 31, מעל תצפית מצד זוהר.
היי,
מה תרצה לכתוב על "נחל חימר"?
המסלול ברובו המוחלט חשוף לשמש אז קחו בחשבון שלא מומלץ לעשות אותו בימים חמים מאוד.
רוב הגבים נמצאים מחוץ למסלול ויהיה צורך לסטות מהמסלול ולחפש איך לרדת אליהם. אנחנו לא עשינו את זה אלא… מצאנו נקודת שכשוך (קרה מאוד) באיזור עין אשד. בסהכ במסלול לא מאוד קשה פיזית אבל ארוך עם כמה עליות וירידות קצרות אבל תלולות.
את הרכב ניתן להשאיר במצפה מצד זוהר ובסיום המסלול "לחתוך" מנקודת סיום העליה של הר חימר (שביל ירוק) דרך הצלע לנקודה שהיא בדיוק בין 2 התצפיות. זה יקצר טיפה את סוף המסלול ויחסוך עליה נוספת בחלק האחרון של המסלול. (איכן שמופיעה נקודת תצפית על ים המלח ומישור עמיעז)
חיכיתי לאסוף מטיילים ליד נווה זוהר בחניון הלילה ואילו הם סיימו בתצפית מצד זוהר.