כל המידע על הבניאס, נחל דן ונחל שניר: טיול אל מקורות הירדן

כדי לבקר בשמורה, מומלץ להזמין מקום מראש, אחרת הכניסה על בסיס מקום פנוי. 

הוראות הגעה לנקודה הראשונה - תל דן: נוסעים לכיוון הכנרת, עולים על כביש 90 וממשיכים עד קריית שמונה. בצומת גיבור - הצומת של היציאה הצפונית מקריית שמונה, פונים ימינה (מזרחה) לכביש 99 ונוסעים עד שרואים שילוט לתל דן.

תל דן

תל דן [1], שנקרא בערבית תל אלקאדי - תל השופט, היה מיושב מאז התקופות הקדומות ביותר מכיוון שהוא ממוקם בנקודה המספקת לאדם את כל צרכיו הבסיסים: מים, מקום גבוה ומוגן, שטחי חקלאות פוריים מסביב ודרכי מסחר בסמוך. המקום נזכר לראשונה בתנך בספר שופטים בשם ליש. בני שבט דן ישבו בתחילה באיזור גוש דן - שנקרא על-שמם אך נאלצו לנדוד צפונה בעקבות לחצם של הפלישתים. הם הגיעו עד לעיר ליש (לשם) צרו עליה וכבשו אותה ובעקבות כך שינו את שמה לדן והתיישבו בה.

בתל ניתן לראות שרידי התיישבות רבים. הגדולים והמרשימים שבהם הם החומות והשער העתיק, שהוא השער השלם העתיק ביותר בעולם, שנבנה מלבנים בשיטת הקשתות. מתקופת הברונזה התיכונה (1800 לפנה"ס) השריד החשוב ביותר שנמצא בתל דן הוא כתובת ובה מוזכר בית דוד. זוהי הכתבות החוץ-מקראית הראשונה (המאה התשיעית לפנה"ס) שבה מוזכר השם דוד כשמו של מלך וכראש שושלת.

בעת פילוג הממלכה בנה בה ירבעם בן נבט במות (כמו גן בבית אל) וגם בתקופות הבאות בדן היו מתחמים מקודשים. התל שוכן בתוך שמורת טבע המושקית ממימיו הרבים של נחל דן שהם תוצאה של הפשרת שלגי החרמון ולכן הטמפרטורה שלהם קבועה כל השנה. בשמורה ישנם מסלולים מסומנים בו מהכניסה ודפי הסבר, ובסוף בריכה יפה שבה תוכלו להשתכשך.

הוראות הגעה לנקודה הבאה - הבניאס: יוצאים משמורת תל דן דרומה, מגיעים לכביש 99 ונוסעים מזרחה (שמאלה) עד שרואים שלט שמכווין לשמורת הבניאס [2].

הבניאס - נחל חרמון

האגדה מספרת שבסביבה זו הסתובב פאן - אל הרועים והיער היווני. הוא היה מנגן בקרן שלו בצורה נוראית ומבהיל את כל החיות (ומכאן גם המילה פאניקה). בעקבות אגדה זו הוקם בקיר המצוק מקדש לאל פאן (ולאלים נוספים) והמקום נקרא פניאס, והכובשים הערבים שהגיעו הנה במאה השביעית קראו למקום בהגייתם "בניאס". הסיור עובר בין גומחות המקדש, המערה שממנה בוקע הנחל והבריכות מסביב. המקום מקודש גם לנוצרים - הם מאמינים שפה מסר ישו לשליחו פטרוס את מפתחות השמיים (ולכן סמלו של הוותיקן, שפטרוס ייסד אותו, הוא מפתחות). מסביב למעיין, הניזון גם הוא מהפשרת שלגי החרמון, נבנו בתקופות שונות ישובים רבים, והוא אתר ארכיאולוגי גדול. מרשימים כאן במיוחד השרידים מתקופת הצלבנים. באתר נמצאת גם טחנת הקמח היחידה מתוך שמונה שעדיין עובדת לעיתים.

מהאתר כדאי להמשיך עם הנחל בשביל המסומן עד למפל הבניאס (כשעה הליכה) - זהו מפל גדול, עוצמתי ויפהפה, שעץ דולב מפריד אותו לשני חלקים. ניתן גם להמשיך עם הנחל שמתחתר בקרקע הסלעית בקניון יפה, ולהגיע עד לטנק הסורי ששוכב ליד גדת הנחל. הטנק נפל לכאן במלחמת ששת הימים לאחר שניסה לתקוף את קיבוצי דן ודפנה, כאשר הנהג נסע אחורה, לא שם לב לשפת המצוק והתדרדר. רק מפקד הטנק הספיק לקפוץ מתוכו החוצה, אך שאר החיילים שהיו בו נהרגו. טנק נוסף, גם הוא שריד לאותה מתקפה, נמצא בקיבוץ דן, בסמוך לבית אוסישקין. יוצאים מהשמורה בשער של מפל הבניאס [3 במפה]. אם השארתם רכב אחד במגרש החנייה הזה (חניון מפל הבניאס) - מה טוב. אם לא, תוכלו לחזור באותה דרך, או ללכת בכביש כ-20 דקות בחזרה לכניסה הראשית לשמורה - חניון המעיינות (יש להיזהר מאוד בעת ההליכה בכביש, שכן השוליים צרים).

מיטבי הלכת יוכלו גם להמשיך עם הנחל דרומית לקיבוץ שניר ולמושב שאר ישוב, ולעבור מצפון לתל עזז (עזזיאת), שבו אירעו קרבות קשים של חטיבת גולני נגד הסורים במלחמת ששת הימים עד לכביש [4].

ממבצר נמרוד לשמורת הבניאס

את הרכב מחנים בחנייה של מבצר נמרוד (קלעת נמרוד) [6] - אחד המבצרים המרשימים ביותר בארץ. המבצר נמצא בגובה 760 מטר מעל פני הים ונקרא על שם גיבור הציד המקראי נמרוד (בראשית י, ח-ט). המצודה עברה מיד ליד בין הצלבנים לממלוכים לאורך המאה ה-12 על ידי קרבות, ובחלק מהפעמים על ידי הסכמים פוליטיים ותככים מתוחכמים, כל זאת עקב רצונם של הצלבנים לכבוש את דמשק.

המבצר עצמו ענק ויפהפה, ותוכל ליהנות בו מנוף מדהים לכל אצבע הגליל, במיוחד מהדון ז'ון - מגדל העוז (הארמון הפנימי בתוך המצודה). לאחר הביקור במצד ובאולמות התת קרקעיים שלו מומלץ לרדת בשביל שיוצא מצידו המערבי, במסלול שאורכו כ-1.5 ק"מ עד לשמורת הבניאס עליה סיפרנו קודם לכן.


מצודת נמרוד | דב ליפשיץ

שגיאי הר בהר יגעו
קיר אדיר עולה
והד עמום יענה.
עץ אלון יעל מסלע
ופירותיו כה זעירים
לעומת הוד ההרים.

מדרגות מדרגות לה
למצודה רבת כח
נצמדת ברוב און
לרגלי הר חרמון.
צופיה אלי העמק
בוכיה על העבר
תל חרבות נותרה
על אף עמידת גבורה

הנה פרחי סתיו עדינים
יעלו בינות הריסותיה
כמידי עונה בשנה
המבצר האדיר נחרב
אך הנה פורח החצב.