🎧 הצטרפו אלינו לנסיעה לעינות צוקים
שביל המגילות, השביל שעדיין לא מוכר כל כך בקרב מטיילים, מאפשר טיול מהנה לאורך מצוק ההעתקים המרשים ביופיו, ועכשיו, כשהמדבר פורח לאחר הגשמים, זו העונה הכי מושלמת לגלות את סודותיהם של אנשי המדבר הקדום.

השביל הזה מתחיל כאן!

שביל המגילות שבאורך 1.6 ק"מ, הוקם לראשונה לזכר הארכיאולוג חנן אשל, ובשנים האחרונות השביל שודרג וסומן ע"י הוועדה לסימון שבילים ורשות הטבע והגנים. שביל המגילות מוקדש למגילות ים המלח הידועות גם בשמן "המגילות הגנוזות" ממדבר יהודה, שהן ללא ספק התגלית הארכיאולוגית החשובה ביותר שנתגלתה בארץ ישראל. 

השביל לוקח אותנו לסיפור התגלית המדהימה במערות סביב אזור הגן הלאומי קומראן. המגילות מכילות ספרי מקרא מהעתיקים ביותר שהתגלו עלי אדמות, לצד מגילות שבהן ספרים חיצוניים ושפע של תעודות יהודיות ייחודיות מתקופת בית שני. המכלול כולו שופך אור על פעילות רוחנית וספרותית ענפה של יהודי ארץ-ישראל בימי הבית השני לפני כ- 2000 שנה!

האזינו לנו במהלך הנסיעה ולמדו על המגילות העתיקות של מדבר יהודה. האזינו:

 

אוצר המגילות המסתורי

המגילות נתגלו בשנת 1947 בצורה אקראית לגמרי, באזור מרוחק ונידח מדבר יהודה, כאשר רועה צאן בדואי הלך בעקבות עז מהעדר שלו שהלכה לאיבוד, בחיפושיו נתקל במערה שחשב שבה העז מתחבאת, (מערה שמכונה כיום 'מערה 1'). במערה הוא גילה קנקנים, שהכילו מגילות קלף.  אותן הראה לחבריו שזיהו שיש בידיהם דבר בעל ערך. הבדואים חזרו והוציאו מהמערה שבע מגילות; ארבע מהן נמכרו למנזר הסורי בבית לחם, ושלוש מגילות נוספות נמכרו לסוחר עתיקות.

היה זה פרופ' אליעזר ליפא סוקניק, מהאוניברסיטה העברית שהצליח לרכוש בחשאי שלוש מן המגילות מבית לחם. משימה לא פשוטה כלל מאחר ובאותה שנה פרצה מלחמת העצמאות שכמעט ומנעה להשיג את המגילות החשובות.  

ארבע המגילות האחרות, מצאו את דרכן לארצות הברית הרחוקה בשנת 1949, ורק חמש שנים  לאחר מכן ביוני 1954, פורסמו למכירה במודעה בעיתון האמריקאי - הוול סטריט ג'ורנל. הפרסום הובא לידיעתו של לא אחר, מהרמטכ"ל היוצא יגאל ידין, שבמקרה היה גם בנו של פרופ' סוקניק. ידין  השלים את משימת אביו ובסיוע מתווכים, הצליח לרכוש את ארבעת המגילות בתמורה לתשלום בסך 250,000 דולרים, שכמעט וחמקו בגלל המלחמה.

בין שבע המגילות שנמצאו בתגלית מהמערה הראשונה, נתגלו הספרים ישעיהו א', ישעיהו ב', פשר חבקוק, מגילת ההודיות, סרך היחד, מלחמת בני אור בבני חושך ומגילת בראשית השמורות היום יחדיו בהיכל הספר במוזיאון ישראל בירושלים. עובדה מפתיעה: מבנה היכל הספר בנוי בצורת כדי החרס שהכילו ושמרו על המגילות, והמתחם שמבחוץ לו בנוי בהשראת תוכן המגילה "מלחמת בני האור בבני החושך".

מגלים את המגילות | צילום: depositphotos/alefbetמגלים את המגילות | צילום: depositphotos/alefbet

חידת מגילות הנחושת 

רצועת המצוקים, שאורכה כשמונה קילומטרים, נחקרה לעומק ואין אבן באזור שלא נהפכה! באחת-עשרה מערות שונות נמצאו מגילות; 6 מגילות נתגלו ע"י ארכיאולוגים, וחמש מהן נתגלו בידי הבדואים שזיהו הזדמנות לסחר בעתיקות לטובת רווח. חלק מן המערות החביאו עושר נוסף של ממצאים, למשל, במערה מספר 3 התגלו מגילות עשויות נחושת שהכילו תיאורים של אוצרות מופלאים שטמונים באזור ים המלח ומורדות ירושלים. אין החוקרים יודעים האם האוצרות המוזכרים במגילות הנחושת בכלל אמיתיים או מומצאים – וזו חידה שמציתה את דמיונם של ארכיאולוגים והיסטוריונים עד עצם היום הזה.

ניתן להתחיל את המסלול בקיבוץ קליה ומשם לעלות לגן הלאומי או לשנות כיוון ולהתחיל את הטיול בגן לאומי קומראן ולבצע את השביל במגמת ירידה קלילה. לאלו המעוניינים לטייל ברמת המדבר או לעלות לאתר הגלישה שבנחל קומראן ישנה גישה מהשביל גם ללא כניסה לגן הלאומי. שימו לב שהכניסה לגן הלאומי קומראן כרוכה בתשלום.

שומרות אוצר המגילות | צילום: depositphotos/Sopotniccyשומרות אוצר המגילות | צילום: depositphotos/Sopotniccy

לתחילת הכתבה

האזינו לפודקאסטים נוספים על מסלולי טיולים »