1. נחל השופט: הציפייה השתלמה

אם יש מקום אחד שלא הפסקתם לשאול ולבדוק בכל שבוע האם כבר נפתח מחדש, זה נחל השופט. נחל השופט - אולי המסלול האהוב והפופולרי ביותר בארץ - נפתח מחדש בתחילת חודש אפריל, אחרי שהיה סגור למבקרים במשך 4 שנים, לצורך שיפוצים. וכיאה למסלול הכי מבוקש בישראל, כבר בסופ”ש ההשקה הראשון של הנחל החדש, נסגר המקום למבקרים בעקבות עומסים.

אז מה נשתנה בנחל השופט? הגשמים והשיטפונות שפקדו את אזור רמת מנשה בשנת 2020, פגעו בצורה ניכרת בשבילים ובדרכי הגישה המובילות אל השביל. במסגרת מתיחת הפנים המאסיבית שעבר המקום, הוכשר שביל מעגלי חדש, נבנו גשרים החוצים את הנחל והאתר כולו הונגש לבעלי מוגבלויות. במקביל, הוצבו בספסלים חדשים וכן הוכשרו תצפיות חדשות על הנחל. ומה החלק הכי יפה בכל הסיפור? שלמרות השיפוץ של הנחל, המקום האהוב שומר על ציביונו הטבעי ומזכיר לכולנו למה התאהבנו בו מלכתחילה.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראל (טיולי)השיפוץ לא פגע ביופי שלו | צילום: אלכס קולומוסיקי, מערך ההסברה קק״ל

נחל השופטצילום: אלכס קולומוסיקי, מערך ההסברה קק״ל

2. עיינות גיבתון: שמורת הטבע שבקרוב כולם יכירו

זה רק עניין של זמן עד ששמורת עיינות גיבתון תהפוך מסוד שמור ליודעי דבר, למקום הומה במטיילים. ואם אתם אוהבים להיות מהמטיילים האלה שאומרים “אני הייתי פה לפני כולם” – עכשיו זה הזמן לקפוץ לביקור בשמורה הישנה- חדשה. אחרי שנים ארוכות שהייתה סגורה למבקרים, נפתחה השנה שמורת עיינות גיבתון למטיילים, והצליחה לממש סוף כל סוף את הפוטניצאל שהיה טמון בה תמיד.

אז מה נשתנה בעיינות גיבתון? בשנים האחרונות, עברה השמורה מתיחת פנים רצינית, בחסות רשות הטבע והגנים, הקרן לשמירה על שטחים פותחים והמועצה האזורית גזר. במסגרת העבודות, נחנך במקום גשר מתכת צף באורך 250 מטר, העובר מעל לשולי הביצה ומגיע עד למגדל תצפית – גולת הכותרת של המסלול שמציעה נקודת מבט פנורמית על סביבת החי והצומח המופלאה שבאזור. לאורך המסלול הקליל, תוכלו ליהנות מהליכה נינוחה, שעוברת דרך חורשת אקליפטוסים, נקודות תצפית משגעות וכמובן – אגמון קסום, שמהווה בית גידול לח ומוקד משיכה לעופות שונים.

קבלו הצצה לשמורה החדשה:

3. עין ג’ונס: מהמטיילים באהבה

עין ג’ונס, הוא הרבה מעבר לסתם מעיין חם שמציע טבילה לוהטת במים שמגיעים לטמפרטורה של 40 מעלות – הוא מקום שמרכז אליו קהילת מטיילים נאמנה, שדואגת לשמור, לטפח ולנקות את המקום מערימות אשפה ולכלוך שמצטברות כאן “הודות” לעשרות המטיילים שמגיעים לבקר כאן כל סוף שבוע. אותה קהילה נאמנה הייתה זו שגם דאגה לעבודות השדרוג שבוצעו במקום בתחילת השנה, שהפכו את המקום לנעים ומזמין יותר.

אז מה נשתנה בעין ג’ונס? מי שיגיע לבקר בעין ג’ונס בזמן הקרוב, יגלה ספסלי ישיבה חדשים, דשא סיננטי ואפילו מיתלים לבגדים. אלא מי שיצפה להגיע לעין ג’ונס ולהיתקל בבריכת שחייה אסתטית ומטופחת יתאכזב. גם אחרי עבודות השדרוג המעיין שומר על אופיו הבתולי (וריח הגופרית המפורסם שלו) - שיש מי שיתחבר אליו ויש מי שפחות.

עין גונסורק הריח לא השתנה | צילום: אלי דהן

4. שביל הקיסר בירושלים: יפה ובטוח מתמיד

מאז ומתמיד שביל הקיסר היה אחד המסלולים האהובים ביותר בירושלים והסביבה. אלא שלמרות הפופולריות הגדולה שלו, תוואי השביל הקודם, שחצה את כביש 375, הפך למסוכן במרוצת השנים, בשל עליית נפח הנוסעים בכביש בשנים האחרונות. בתחילת השנה, חנכו קק”ל והחברה להגנת הטבע, תוואי חדש לשביל הקיסר, שסומן בצידו הדרומי של הכביש, על השלוחה של הר יערן, שאינה מצריכה חציית כביש.

אז מה נשתנה בשביל הקיסר? שביל הקיסר החדש הוא שביל משודרג, שיורד מאזור בית היערן אל חניון בית הבד. השביל החדש, שמשולט ומסומן בשחור, עובר דרך יער אורנים נטוע, שרידי חורש טבעי ופריחות עונתיות, העוברים לאורכם של שרידי גת עתיקה. במקביל, המטיילים במקום יוכלו ליהנות מתצפיות נהדרות אל בית שמש, הרי השפלה והרי יהודה המתנשאים לגובה – והכל בצורה בטוחה ונוחה יותר. 

שביל הקיסרבטוח ויפה | צילום: יוחאי כורם

5. עין הנצי”ב (עין יהודה): ספסלים במקום מזרונים

את הרשימה סוגר מעיין שאומנם עדיין סגור למבקרים, אך הפתיחה המחודשת שלו היא מהמצופות בשנים האחרונות. ולמי שאיכשהו הצליח לפספס, נזכיר שעין יהודה, שמוכר גם בשם עין הנצי”ב – על שם הקיבוץ בו הוא ממוקם - הוא אחד המעיינות האהובים ביותר בעמק המעיינות, שמציע טבילה צוננת בבריכה טורקיז צלולה המוקפות צמחייה פראית ועצי דקל גבוהים. סימן ההיכר של המעיין הישן היה הטרזן ומשטח הקפיצה שהוצב על גדות המעיין, ממנו קפצו המטיילים אל המים העמוקים ואחר כך קפצו לסתלבט על המזרונים העבים שהונחו במים.

עין הנציבהיו היה | צילום: אינה מנשה

הפופולריות העצומה של עין הנצי”ב משכה אליו המוני מטיילים, שהביאו איתם שמחת חיים אבל גם לכלוך ומוזיקה רועשת, שהטרידו את מנוחתם של חברי קיבוץ הדתי עין הנצי”ב, בעיקר בשבתות. כדי לשמור על פנינת הטבע הייחודית ולייצר איזון בין אורח החיים של תושבי הקיבוץ לבין הרצון לאפשר למטיילים לבקר במקום, רשות הטבע והגנים והקרן לשמירה על שטחים פתוחים ברמ”י, לקחו את המקום תחת חסותם, במטרה להפוך אותו לגן לאומי מוסדר.

אז מה נשתנה בעין הנצי”ב? ובכן, כמעט הכל. נכון לעכשיו, המעיין המשודרג צפוי להיפתח ממש בקרוב ומי שיבקר בו יופתע לגלות מקום לגמרי חדש. במקום בריכה אחת, עין הנצי”ב המחודש יציע שלוש בריכות בעומקים שונים – כולל בריכת שכשוך לילדים. מסביב למעיינות הוכשרו פינות ישיבה, שבילים מונגשים וכן הותקנו סככות מוצלות וקולרים לשתייה. ועוד שינוי משמעותי וחשוב- הכניסה לאתר החדש תהיה כרוכה בתשלום, בהתאם לאתרים אחרים של רשות הטבע והגנים, וככל הנראה תהיה סגורה בשבתות וחגים. 

אגב, למרות שאנחנו התלהבנו מהחידוש, מטיילים רבים שכבר נתקלו בתמונות של המעיין החדש הביעו מורת רוח מהשדרוג של המעיין ,שהפך ממקום קסום ובתולי לפינה מהונדסת ומלאכותית – בקרוב תוכלו לשפוט בעצמכם. 

קבלו הצצה לעין הנצי”ב החדש: