אטרקציה צפונית מתחת למים – לצלול בחוף אכזיב וראש הנקרה

נתחיל בביקור בנקודה הצפונית ביותר לאורכו של חוף הים התיכון ואולי גם אחת הפראיות והמסקרנות שניתן למצוא בחופינו. ברצועת החוף הקסומה המשתרעת בין חוף אכזיב לנקרות המרהיבות, תוכלו ליהנות משפע של מחזות תת-ימיים. באפשרותכם (ובהתאם למועדון הצלילה בו תבחרו) ליהנות מכמה מוקדים מושכים במיוחד, הכוללים את מערת אכזיב והריף שבקרבת החוף בעומק של כ-6 מטרים וגם מקניון אכזיב היפהפה, השוכן כקילומטר מהחוף (הגעה עם סירה) ומאפשר צלילה לעומק הנע בין 10-25 מטרים ובו תוכלו לחזות במבחר משגע של דגים ובעלי חיים ימיים. במועדון הצלילה "טרק ים" ישמחו לשוט אתכם קילומטר וחצי מהחוף, עד להגעתכם לנקודה בה הוטבעה לפני שנים ספינת גרירה גדולה, השקועה על קרקעית הים בעומק של כ-26 מטרים ומאפשרת צלילה מסביב לשלד הספינה, העשיר בצמחייה ובעלי חיים תת-ימיים יוצאי דופן.

במועדון הצלילה "Seapool" תוכלו להגיע לאחד המקומות היותר יפים בארץ ולחוות אותו מהזווית הטובה ביותר שיש! מדובר למעשה בצלילה מרתקת אל לב הנקרות שבראש הנקרה, מה שמבטיח לכם מופע של צבעים, צלילים ומראות מהממים מתחת ומעל לפני המים.

לאחר שנרגענו מהמראות היפהפיים של מצולות רצועת החוף המלהיבה, נוכל ליהנות מנופי החוף עצמו, הנחשב לאחד מפלאי הטבע של ארצנו הקטנה. את המסלול הנהדר נתחיל בגן הלאומי תל אכזיב, שבו נמצא שרידים מעיירת נמל קדומה ובדרכינו נעבור על פני אנדרטת ההעפלה וגשרי אכזיב ההיסטוריים. כמו כן, נטבול רגלינו במפרצונים קטנים וצבעוניים, המשופעים בצמחייה וחי ימיים. לסיום, נגיע כמובן לראש הנקרה, בו נוכל להתפנק ולחתום את היום על כוס קפה משובחת הנוגעת ממש בים והגלים.

בין שלושה חופים – לצלול בחוף דור, קיסריה ומכמורת

שלושת חוויות הצלילה הבאות ממוקמות באזור המקשר את מישור החוף הצפוני עם זה המרכזי (השרון). במרחק נסיעה קצר, נוכל לנדוד בין שלושה מוקדים אטרקטיביים ומומלצים לצלילה במימי הים התיכון. האתר הראשון בקבוצה שוכן בשמורת חוף דור המטופחת ומציע חווית צלילה מרתקת, ממש לרגליהן של מורדות הכרמל. במרכז הצלילה "רוח צפונית" ידריכו אותנו בצלילה העוברת בין מפרצים, איים קטנים, שוניות אלמוגים יפות ואתרים ארכיאולוגיים שנתגלו במצולות.

ב"עירו של הורדוס", הלא היא קיסריה, נוכל לצלול בשבעה אתרים שונים ומיוחדים. מועדון הצלילה בקיסריה העתיקה מוציא צלילות לארבעה אתרים ארכיאולוגים, השקועים בעומקים של 4-9 מטרים וניתן לצלול בהם למשך כ-45 דקות, שבמהלכן נתרשם ממראות נמל עתיק, שרידי ספינות ששימשו את המעפילים שהגיעו ארצה והוטבעו על ידי השלטון הבריטי בטרם קום המדינה, עמודי שיש וגרניט, עוגנים עתיקים, אבני גזית וכמובן, שבבעלי חיים ימיים משלל סוגים. בנוסף, תעברו על פני שתי שוניות יפות וב"אי הצפוני" תצללו לאורך קניונים אנכיים, מערות קיר, שוניות אלמוגים ואפילו חור כחול קטן.

בנסיעה קצרה דרומית לקיסריה, שוכן אתר הצלילה במכמורת, אשר במרכזו מפרץ יפהפה, המושך בעלי חיים ימיים רבים, בו תוכלו לראות צבי ים, אלמוגים, דיונונים, תמנונים וחסרי חוליות מסקרנים. בסלע הצפוני והסלע הדרומי תצללו לאורך סלעיו של רכס קדום בעומק של כ-10 מטרים. כיאה לים התיכון, תוכלו לראות בו כל מיני אלמוגים ובעיקר חסרי חוליות, ביניהם שושנות תולעים שטוחות וצבעוניות, אצטלנים ועוד. פרטים נוספים והדרכות על אפשרויות הצלילה והקורסים המתבצעים במכמורת, תוכלו לבקר באתר של מרכז הצלילה "לי-ים".

אם אתם כבר באזור, נצלו את הזמן וגלו את שאר ההפתעות שמחכות לכם מעל פני הים בשלושת מוקדי הצלילה: שמורת הטבע חוף דור-הבונים, על שלל העתיקות, חצי האי בדור העתיקה והמערה הכחולה שעל המים. בקיסריה תיהנו מהשפע שמציע הנמל המטופח, ההיפודרום ושפע האטרקציות והאירועים שבמתחם הנמל הנעים ומהנה לשיטוט רגלי.

מתחת לפני העיר הגדולה – לצלול בתל אביב

כשצוללים בחופי הים התיכון, לא ניתן להתעלם מאתרי הצלילה שמציעה העיר הלבנה. לאורך רצועת חוף ימה של תל אביב משובצים מספר אתרים, הנחלקים לפי היכולת הטכנית הנדרשת וסוג רישיון הצלילה שברשותכם. ברשימת האתרים המומלצים ביותר, ניתן למצוא את המערות שבקרבת חוף גורדון, המצויות בעומק של 9 מטרים ומאפשרות צלילה בין מערות וקניונים קטנים וצרים בהם שוחים סרטנים, תמנונים ושלל מיני דגים. אתר נוסף, המתאים לכל רמות הצוללנים, הוא ה"צינור", אשר שימש בעבר כצינור ביוב ראשי, אך מזה שנים שכבר אינו פעיל. הזמן הרב שחלף, בשילוב השפעות הים והיצורים המיקרוסקופיים שבו, הפעילו את קסמם וגרמו לצינור הישן להפוך למקום מושבם של בעלי חיים ימיים וצמחייה מגוונת בעומק של כ-10 מטרים.

  • הידעת? עובדה פיזיקאית מעניינת בים: ככל שמעמיקים, הצבעים נעלמים. הצבע הראשון שנעלם זה הצבע האדום. אם נצלול לעומק ויהיה לנו חתך קטן, יהיה לדם שלנו צבע ירוק...

בירת המצולות של ישראל – לצלול באילת

בירת הנופש של ישראל מחזיקה בכמה מאתרי הצלילה היפים ביותר בארץ, עם שלל סוגי שוניות אלמוגים, דגים יפהפיים ומים צלולים ומעולים לצלילה כל השנה. בין האתרים הפופולריים ביותר, ניתן למצוא את ריף הדולפינים המפורסם, המאפשר צלילה מודרכת בקרבת היונקים המדהימים והחברותיים. באתר "המערות", הממוקם מול חוף הנסיכה, תצללו לעומק של כ-6 מטרים ותגיעו לשונית, בה תוכלו להעביר בכיף 30 עד 45 דקות של צלילה קלילה ועשירה בדגים צבעוניים ולעבור אפילו דרך... מערה! מכיוון שהאתר שוכן בסמוך מאוד לכביש אילת-טאבה, הגישה הנוחה אליו מאפשרת גם צלילות לילה מהנות. אם נמשיך מעט צפונה מהמערות ונשמור על אותו עומק צלילה, נגיע ל"גן הצלופחים", הנמצא בתחילת המדרון ובו נחזה בתופעה היוצאת הדופן, בשעה שעשרות צלופחים מזדקפים מהקרקעית כלפי מעלה ויוצרים תמונה מרתקת וייחודית. באותה הכניסה לאתר המערות, נוכל גם להגיע ל"שולחנות נפטון", בהם יורדים ישירות לעומק של כ-20 מטרים ושם נמצא עוד גן צלופחים גדול מאוד, שממנו נמשיך דרומה, עד שנגיע לאלמוגי שולחן גדולים- מחזה נדיר בארצנו הקטנטונת!

שני אתרים נוספים שחובה להכיר בצלילותינו באילת הם "האוניברסיטה" (כמו שזה נשמע, נמצא דרומה למכון הבינאוניברסיטאי), בעומק שנע בין 15-30 מטרים. באתר זה נחזה בהמון אלמוגים ובעלי חיים מסקרנים. האתר נמצא במצב טוב יחסית ומאפשר גם הצצה לשלל מחקרים מעניינים שנערכים במקום על ידי חוקרים וסטודנטים. את הטוב ביותר שמרנו בשבילכם לסוף וזה אומר שהגיע הזמן לצלילה ב"גנים היפניים", אתר שהוא פנינת טבע שפשוט אסור לפספס בשום אופן. האתר מחולק לשני אזורים בעלי עומקים שונים- קיימת אפשרות לצלילה רדודה (עד 10 מטרים) וצלילה עמוקה (עד 30 מטרים). המקום מלא באלמוגים ובעלי חיים יפהפיים, כך שבקלות תוכלו להיתקל בתמנונים, מחבטנים ועוד בשתי הצלילות. בכדי להגיע לאתר חייבים לקחת סירה, מה שאומר שצריך לקחת מדריך ולכן, זה הופך את החוויה ליקרה יותר. מהצד השני, הדבר מפחית מאוד את כמות המבקרים במקום, מה שעוזר בשמירה על יופיו ואיכותו של המקום.

טיפים חשובים לצוללן המתחיל

ערן לזר, מדריך PADI מוסמך מביא בפניכם 10 עצות שימושיות:
1. קיים הבדל ניכר בין צלילה בים התיכון לים האדום, שכן בעוד שבים האדום חיות הים והטמפרטורה לא משתנה כמעט כלל, בים התיכון ישנה תחלופה של יצורים ומיני דגים פולשים. לפעמים יהיו אלה כרישים ולפעמים ניתן יהיה לראות המון סרטנים. תנודות הים התיכון הן קיצוניות יותר ולכן אתם צפויים להפתעות (או אכזבות) מעת לעת.
2. גם אם לא הצלחתם לגבש קבוצה לצלילה הראשונה שלכם, אין לכם כל סיבה לחשוש. לפעמים זה טוב ואף מומלץ ללכת לבד לחופשת צלילה, בטוח תזכו להכיר שותפים נהדרים להרפתקה שלא תשכח.
3. שלושה פריטים ששווה לכל צוללן להחזיק: מסכת צלילה טובה, סנפירים ונעלי צלילה. זהו ציוד בסיסי וזול באופן יחסי לשאר הציוד וכך גם תישארו תמיד עם הציוד שנוח ומותאם לכם באופן מושלם.
4. תמיד טוב לברר לפני הצלילה את מצב הראות בים. אפשר להתקשר למועדון הצלילה ולברר מה מצב הים מבחינת ראות. ודאי לא תרצו להגיע לצלילת ההכרות שלכם ולא לראות כלום.
5. התחלתם בצלילות אבל האדים שמצטברים בתוך המסכה משגעים אתכם? יש לזה פתרון קל ומהיר! פשוט שורפים מעט את הזכוכית של המסכה בחלקה הפנימי והאדים יעלו כלא היו (עדיף לבקש ממועדון הצלילה שיעשה זאת עבורכם, כדי שלא תהרסו את המסכה בטעות). אפשרות נוספת למרוח משחת שיניים למשך על הלילה על הזכוכית הפנימית ולפני הכניסה למים, יש להרטיב אותה מעט ולשפשף טוב טוב.
6. התחלתם לצלול, נהניתם ובטוח תרצו לצלול שוב? ובכן, תמיד תוכלו לערוך יותר מצלילת היכרות אחת, אך הפתרון המשתלם יותר הוא לקבל הסמכה בקורס של חמישה ימים. היתרונות המרכזיים של ההסמכה הם בכך שניתן לשלוט לבד בכל בתנועתכם במים, ללא התלות הפיזית במדריך. בנוסף, כל האתרים היפים ביותר נמצאים עמוק יותר מ-6 מטרים (עומק צלילת ההיכרות). אחרי שתקבלו הסמכה בדרגת שני כוכבים, כבר תוכלו לצלול ללא מדריך וללמוד לנווט במים.
7. לגבי צלילת לילה- מדובר בחוויה פשוט מדהימה! כל היצורים שלא רואים במהלך היום יוצאים לצוד בלילה והמראה מדהים. השקט המוחלט ששורר במים מעניק את התחושה שרק אתם נמצאים במים. הראות בלילה היא בעט מתעתעת, כך שלעתים קצת ניתן לטעות ולחשוב שאתם נמצאים מתחת למים אך בכלל תהיו מעל פני המים או להיפך. שווה לנסות.
8. מומלץ בחום לבצע התמחות בצלילות עומק- ההרגשה של האנדרנלין הגבוה שמתגבר ככל שתצללו עמוק יותר היא יוצאת דופן. על אף שבעומקים מסוימים אין תמיד כל כך הרבה דברים לראות, לצלילות העומק יש את הקסם המיוחד שלהן.
9. אפשרות מרתקת נוספת לצלילה היא הצלילה החופשית. מדובר בספורט פשוט מדהים! כל מה שצריך הוא הציוד הבא: סנפירים ארוכים, חגורת משקולות, מסכה ושנורקל ואתם מוכנים לצלילה חופשית. אומנם מדובר בסוג צלילה מעט מפחיד בהתחלה, אך לא תצטערו אחרי שתקלטו את הפואנטה. יש אפילו צוללנים חופשיים שצוללים עם כרישים לבנים! הסנפיר בנוי כך, שהוא לא יוצר אותות וויברציות במים, מה שגורם לכריש להרגיש בנוח ולא תוקפן. תהיו מופתעים לגמרי כשתגלו את נפלאות הספורט הזה.
10. הכלל הכי חשוב בצלילה הוא להיות רגועים ותמיד להתרכז בנשמה. נשימה איטית, תנועה איטית, ללא תזוזות ידיים ועם כמה שפחות מאמץ, תהפוך את חוויות הצלילה שלכם לטובות ומהנות הרבה יותר.

סייע בהכנת הכתבה: יובל ריטוב, בוגר בית הספר למדעי הים של המרכז האקדמי רופין.

טיפ-תוּש: איך ליהנות בטיול ללא עקיצות יתושים!

כדאי שתשימו לב איפה אתם מחליטים לשבת להפסקה. אמנם לשבת ליד מים נשמע כמו רעיון נחמד ומרענן, אבל שימו לב שמדובר במים זורמים. מקווי מים עומדים הם בית גידול קלאסי ליתושים ואזור פעילותם הטבעי, כך שעדיף להתרחק מהם ככל האפשר.
לטיפים נוספים לטיול ללא יתושים >>

באדיבות פֶנֶגֶד-תוּש - מגבונים דוחי יתושים

לכתבות, טיפים והמלצות מרעננות נוספות - היכנסו ל'טיולי קיצי' >>

לתחילת הכתבה